Op 16 oktober jl. daagde Michael Marshall van de Merseyside Skeptics Society de beste mediums van het Verenigd Koninkrijk uit om de door hun geclaimde paranormale gaven te laten testen. Een aantal bekende namen werd specifiek uitgedaagd: Sally Morgan, Colin Fry, Gordon Smith, T J Higgs and Derek Acorah. Deze toppers op het gebied van paranormaal entertainment gaven echter niet thuis. Twee anderen durfden de uitdaging wel aan: Kim Whitton en Patricia Putt. Op 21 oktober onderwierpen zij zich aan een test die opgezet was onder toezicht van Chris French, hoogleraar Psychologie aan de University of London, en de bekende wetenschapsjournalist Simon Singh.
Putt had zich al een keer eerder (in 2009) laten testen toen zij opging voor de Million Dollar Challenge van de James Randi Educational Foundation. Ze faalde, maar dat zal geen verrassing zijn: nog niemand wist Randi van zijn miljoen te verlossen tot dusver.
De opzet van de recente test was als volgt: de mediums werd gevraagd een reading te doen bij vijf vrijwilligers, waarvan bekend was dat het allemaal vrouwen tussen de 18 en 30 jaar oud waren. Deze vrijwilligers zaten achter een scherm, zodat de mediums hen niet konden zien. Dit om bepaalde technieken van ‘cold reading’ uit te sluiten. Onder ‘cold reading‘ verstaan we het vertellen van allerlei zaken over de gesprekspartner zonder daar van te voren informatie over te hebben. Mediums doen dit vaak door op kleine aanwijzingen in het gezicht of de lichaamshouding te letten, die kunnen verraden dat ze al dan niet op het juiste spoor zitten.
De mediums schreven hun reading op en gaven die ook een score hoe zeker ze er van waren dat de proefpersoon zich er later in zouden herkennen. Patt en Whitton waren behoorlijk zelfverzekerd van hun readings, ze gaven die gemiddeld een score van respectievelijk 5,8 en 5,2 op een schaal van 1 tot 7.
Nadat de mediums hun werk gedaan hadden, werd aan de proefpersonen telkens alle vijf readings van één medium gegeven en gevraagd die per stuk te scoren op een schaal van 1 tot 10; hogere cijfers als de reading ‘beter klopte’.
Er was maar één proefpersoon die haar eigen reading de hoogste score gaf, het ging om de volgende reading van Whitton:
Affectionate, touchy-feely sort of person. Can’t sleep well at night, all sorts of thoughts running through my head. Badminton, tennis. Wants children. Not yet, too young. Glasgow is an important place. Singing and dancing. Would like to develop performance skills. Collecting old photos of places I’ve been to. Individual likes and dislikes – laws and government, not good. Learn to get along together better would be a good start. Can’t get him out of my head. I wish we could be together. Sometimes pain in leg. Like things with salt not sugar. Dutch ancestry? Optimistic and open-minded. Want to get university degree. Living in London enjoyed very much. September is an important month. Help in canteen sometimes. Brother in Holland at home. I can get into paints and crayons. Birthday November. I enjoy winter months. Have many friends here in London. Want to go home soon to see family. Wants to go to South America.
Wat klopte zo goed aan deze reading? Behalve een aantal zaken die voor een hoop kandidaten op konden gaan (‘Living in London’, ‘wants children’) was het vooral de opmerking over Zuid Amerika, waar zij een reis naar toe aan het plannen was. Andere details bleken er echter volstrekt naast te zitten, zoals de Nederlands afstamming.
Statistisch gezien was het resultaat van de test niet anders dan je zou verwachten als de proefpersonen willekeurig een reading zouden hebben gekozen. De twee mediums lieten in deze test dus niet zien dat ze over paranormale capaciteiten beschikken.
De dames reageerden verschillend op dit resultaat: Whitton benadrukte dat ze blij was dat die ene kandidaat haar reading goed had herkend, Putt legde de nadruk erop dat zij normaal gesproken wel face to face zit met de persoon die een reading krijgt. In ieder geval hadden beide dames het een enjoyable experience gevonden, geen zure verliezers dus.
Singh vatte het gebeuren als volgt samen:
Pat and Kim clearly felt that they were receiving psychic messages, and their regular clients are convinced that they have psychic powers, but our test showed no such supernatural power.
Instead, I suspect that people like Pat and Kim are intuitive and are subconsciously picking up on subtle hints, such as body language, verbal cues and so on. This provides the illusion of psychic power. Our test removed such clues, because the sitters were hidden and silent, and I think this explains why Kim and Pat failed. Nevertheless, I respect the fact that they were willing to come forward and be tested.
Bronnen:
http://www.guardian.co.uk/science/2012/oct/31/halloween-challenge-psychics-scientific-trial
http://www.ghosttheory.com/2009/05/06/psychic-patricia-putt-took-the-randi-challengeand-failed
Tristan_Noelmans says
Wat misschien ook wel goed zou geweest zijn, was dat ze naast de twee “cold readers” ook nog een schrijver of iemand anders met veel verbeelding hadden laten deelnemen als zogenaamd medium om te kijken hoe goed die dan scoorde. Ter plaatse een verhaaltje laten verzinnen of gewoon een van de personages uit een van zijn/haar boeken bespreken en zien waar het uitkomt. Misschien een ideetje als dit ooit naar België of Nederland zou overwaaien?
Best niet Herman Brusselmans pakken ;^)
Pepijn van Erp says
Of ook een keer de stoel achter het scherm leeg laten. Of er stiekem toch een man tussen stoppen.
Hans1263 says
Het blijft natuurlijk bij algemeenheden bij zo’n “reading” waar niemand iets aan heeft en waarvan altijd wel iets waar zal zijn. Dat laatste valt dan op, terwijl het tinnef waarschijnlijk snel wordt vergeten. Ik zou het een goed idee vinden iemand bijvoorbeeld 3 heel specifieke zaken te laten opschrijven (en onder voldoende waarborgen te laten bewaren!) die alleen hij of zij kan weten en die dingen dan te laten raden onder bovengenoemde proefomstandigheden. Moeilijker zou dat voor “mediums” niet hoeven te zijn dan bovengenoemde proef, dunkt me. Ik ben ervan overtuigd dat er geen “medium” bestaat die dan een zinnige – nauwkeurige!- reactie zou kunnen geven.
Ik zeg het maar vast: er zullen wel weer zogenaamd paranormaal begaafde lieden zijn die opmerken dat ik over “het hek” zou moeten kijken en dat er toch heel goede mediums bestaan. Zonder enig bewijs zijn dat loze beweringen.
Constantia Oomen says
Je hebt ook ‘niet-professionele mediums’ die andere mensen terroriseren met ernstige doodverwensingen en de meest afschuwelijke foto’s per e-mail. Wat moet je met zo’n ‘niet professoneel medium’? En zeker in Nederland waar men zelfs een zware crimineel als Badr Hari laat lopen?
Moet er eerst een slachtoffer vallen, of misschien zelfs twee?
Wat moet je doen als je zelfs zeer recente foto’s van dat medium zelf krijgt, waar hij als een bezetene zijn mond opengesperd heeft en gestoord de camera in kijkt? Hier plaatsen?
Advies, iemand?
Ragnar764 says
Hoe je het ook wendt of keert, waar komt die ene toevalstreffer?, nu vandaan, Z-A, of all places in the world en dan ook nog een geplande reis, de algemeenheden niet te na gesproken, maar dit gegeven kun je nooit zo maar eventjes raden.
Er waren in dit geval, zoals het artikel al vermelde ook geen psychologische strategieën zoals cold reading mogelijk.
Ik sta vrij skeptisch t.a.v het fenomeen medium, maar soms wil er toch nog wel eens iets verrassends opduiken, zoals in bovenvermeld geval.
Constantia Oomen says
Merkwaardig. Normaal weet iedereen het hier allemaal zo goed, maar als je met een concrete vraag komt over een relevant kloptdatwel.nl onderwerp, dan zwijgt iedereen in alle talen. En nee, dit gaat niet alleen mij aan, ook andere mensen worden geterroriseerd door dit bekende medium, jullie kunnen toch wel raden wie ik bedoel?
Zie voor wat meer literatuur tevens hier:
http://www.skepsis.nl/blog/2012/10/robbert-en-de-sok-van-tanja/
En zoiets, dat gaat een beetje moeilijk vanuit Amerika? http://www.politie.nl/aangifte/aangifte-van-bedreiging.html
Fotootje dan maar van het medium? Zoiets, maar dan kwaadaardiger en met een zeer recente foto van Robbert:
http://tinyurl.com/awyrjmu
Albert Bakker says
Ik weet niet hoor. Daar staat “wants to go to South America” niet “in the final stages of planning a 20 day hiking trip to Peru.”
Ik denk dat er nog wel wat Britse vrouwen tussen de 18 en 30 wel eens een keer naar Zuid Amerika willen ooit. Ook misschien wel naar een paar andere werelddelen. Erg onder de indruk ben ik daar nou niet van.
Constantia Oomen says
Ik wilde nooit naar Zuid Amerika. Alleen naar Noord Amerika. En daar ben ik nu ook.
Of zouden alleen Britse vrouwen naar Zuid Amerika willen? ☺
Ragnar764 says
Zo kun je natuurlijk wel alles weg relativeren, er zijn ook genoeg Britse vrouwen tussen de 18 en 30 die helemaal niet naar Zuid-Amerika willen, misschien willen ze ook wel of niet naar Noord-Amerika, Zuid-Afrika of China, whatever, het medium vertelt over een van de vijf proefpersonen achter de gordijnen dat de desbetreffende vrouw een reis naar Zuid-Amerika ook nog in de “In de planning heeft”, toch eentje van maar vijf personen, dat is een treffer, daar kun je niet omheen.
Of je ervan onder de indruk bent is weer een ander verhaal. 😉
Hans1263 says
Dat noemde ik dus algemeenheden waarbij er altijd wel iets zal kloppen. Zo toevallig is dat inderdaad nu ook weer niet als je zo’n vrij omvangrijk lijstje opsomt. Als mevrouw nu bijvoorbeeld eens vanachter haar scherm, spontaan, zonder ooit bij mij thuis te zijn geweest, het type camera zou kunnen noemen waarmee ik fotografeer, echt in 1 keer raak, en daarbij ook nog het merk magnetron in mijn huis en dan ook nog eens een omschrijving van de voorstelling van het schilderij boven mijn bank, zou ik een beginnetje van geloof in haar “gave” vertonen. Vergeet het maar, dat kunnen “media” niet. Het is alleen maar zweefklets op de grens van bedrog. Wie het beter weet, mag het bewijzen en veel geld verdienen. Merkwaardig eigenlijk dat dergelijke “media” niet de beurskoersen nauwkeurig kunnen voorspellen.
Mopje says
“Merkwaardig eigenlijk dat dergelijke “media” niet de beurskoersen nauwkeurig kunnen voorspellen.”
Echte professionals hebben een beursnotering natuurlijk! (Of een bank.)
Albert Bakker says
Ik vermoed dat Britse vrouwen ook wel naar Noord Amerika willen. Waarom is mij verder een raadsel, maar ik ben dan ook geen Britse vrouw. Er zullen desgevraagd ook wel een aantal eens naar Zuid-Oost Azie of Australië willen. Ik vermoed dat relatief minder Britse vrouwen naar West Afrika zullen willen of dromen van een reis naar het rustige Oost-Siberië.
Zuid-Amerika lijkt mij al met al wel een aardig veilige optie, misschien dat mevrouw de medium dat voor haarzelf ook wel ziet zitten.
Constantia Oomen says
Ik zou daar (Zuid-Amerika) nooit heen willen wegens de zeer slechte hygienische omstandigheden en malaria gevaar etc.. Om diezelfde reden zul je mij bijvoorbeeld eveneens nooit in Indonesië aantreffen, ook al bied je me aan het geheel te betalen. Bij mij zou zo’n medium er dus flink naast zitten. Deze gebieden zou ik ruwweg vermijden:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Malaria_map.PNG
Nu maar hopen dat Noord Amerika behoorlijk verschoond blijft van enge beestjes als malaria muggen. Daarnaast speelt hygiene dus een net zo grote rol in het bepalen van reisdoelen.
Albert Bakker says
Dat kan. Had jij meegedaan in plaats van die ene vrouw die toevallig ooit wel eens naar een of ander Zuid-Amerikaans land op vakantie wou, of naar verhuizen, of iets anders waar ze iets in de vage omschrijving zou herkennen, had het medium vijf van de vijf keer totaal niks geraden dat niet sowieso al waarschijnlijker van toepassing was dan niet.
Als je de bergen in gaat heb je trouwens geen last van malaria muggen. In de rode gebieden zijn gelukkig ook nog eens de mooiste bergen op Aarde. Van hygiëne heb je ook geen last, dat is daar over het algemeen niet aanwezig.
Constantia Oomen says
Dat klopt, want als dat medium over/tegen mij had gezegd: “Wants to go to South America.”, dan had ik gezegd: “Nee hoor, in geen geval.”
Constantia Oomen says
Haha. Mooi, dan gaan we daar dus niet heen.
Theo v.bergen says
áh.. Amerika,
‘ssssst’……
Ragnar764 says
God bless America. Pfffff.
Ragnar764 says
Hans: Merkwaardig eigenlijk dat dergelijke “media” niet de beurskoersen nauwkeurig kunnen voorspellen.
Een kwestie van tijd joh, over twintig jaar weten ze precies welke schoenen je draagt en wat je zoal in je magnetron kiepert.
Dit is nog maar het begin.
[opmerking verwijderd door Mod(PvE): hoe eens op met dat gezeur!]
Ragnar764 says
Oomen: Dat klopt, want als dat medium over/tegen mij had gezegd: “Wants to go
to South America.”, dan had ik gezegd: “Nee hoor, in geen geval.”
[Mod(PvE): neutraler geformuleerd] er was helemaal geen sprake van verbale communicatie met de proefpersonen.
Jan Willem Nienhuys says
Het heeft niet zoveel met precies deze test van deze twee mediums te maken, maar heden (maandag 12 november 2012) staat er in de Volkskrant een groot interviews met Lieven Ghijsen (Gili). Pakkend citaat (uit het geheugen): die mediums houden zich bezig met beroep, erotiek, dokters, reizen, opvoeding, geld … wat krijg je als je de letters daarvan achter elkaar zet? Bedrog.
Het is een variant op de wat simpeler boodschap dat het altijd gaat om geld (of baan), gezondheid, liefde.
Ragnar764 says
Geld, werkgelegenheid, gezondheid en en liefde behoren ook inderdaad tot de dagelijkse beslommeringen waarmee de gemiddelde mens zich het meest mee bezig houdt.
En mediums stellen zich als kanaal open voor wat het meest dominant in de psyche van de hulpvrager aanwezig is, althans dat beweren ze te kunnen, krijgen ze door of vangen ze op, praten ze aan, whatever, ziedaar de succesformule.
Dus zo verhelderend was dat bewuste interview toch helemaal niet.
Niets nieuws onder de zon.
Inderdaad, als je die specifieke volgorde hanteert kom je op bedrog uit. Dat kan gewoonweg geen toeval meer zijn. Werkelijk frappant.
Willem-Jan says
Beetje ‘late to the party’ maar wilde nog even zeggen dat die lui van de Merseyside Skeptics een erg leuke podcast hebben: Skeptics with a K. Je moet wel een beetje tegen engels stevig taalgebruik kunnen :).