Paranormaal Archive

Knotsgekke Janet Ossebaard scoort met knotsgekke complotvideo’s

De Nederlandse Janet Ossebaard draait al jarenlang mee in paranormale en pseudowetenschappelijke kringetjes. Zij was vooral bekend vanwege haar flauwekul omtrent graancirkels en als fangirl van Robbert van den Broeke. Enige tijd terug heeft zij zich volledig gestort op de volkomen gestoorde Qanon-samenzweringstheorieën en heeft met een

John Oliver over mediums

In zijn show Last Week Tonight nam John Oliver deze week op zijn karakteristieke manier het fenomeen mediums onder de loep: In The New York Times Magazine verscheen deze week toevallig ook een interessant verhaal over het ontmaskeren van mediums: Inside the Secret Sting Operations to Expose Celebrity

10 vragen aan een graancirkelgelovige

In hun serie ’10 questions you always wanted to ask…’ ging VICE langs bij Andy Thomas, iemand die wel heel erg gelooft dat graancirkels niet door mensen zijn gemaakt.

Minister van Financiën kan maar weinig doen tegen de kletskousen van ‘Dit is mijn Toekomst’

De minister van Financiën geeft antwoord op kamervragen over het programma "Dit is mijn Toekomst', uitgezonden op de zenders van RTL.

Hersenonderzoek bij Robbert van den Broeke?

Zelfverklaard medium Robbert van den Broeke werd ooit onderzocht door de professoren Hans Gerding en Klaas van Egmond. Veel meer dan een verkennend onderzoek zonder interessante resultaten kan het niet geweest zijn.

De vermeende successen van Gerard Croiset als paranormaal detective

Het archief van de beroemde paragnost Gerard Croiset komt bijna ter beschikking van het publiek. Het NRC bericht nogal onkritisch over de prestaties van Croiset als paranormaal detective en laat het onderzoekswerk van Piet Hein Hoebens totaal buiten beschouwing.

Therapeutic Touch bij veel te vroeg geboren baby’s = non-Therapeutic no-Touch

Laurens Dragstra bespreekt deze keer eens een goed onderzoek naar Therapeutic Touch. De uitkomst was duidelijk, het werkt niet. Het wordt tijd om deze kwakzalverij om te dopen in non-Therapeutic no-Touch.

Therapeutic Touch voor muizen met borstkanker: een nieuw dieptepunt

Therapeutic Touch onderzoekers keken wat hun luchtmassage uit zou halen bij muizen met borstkankertumoren. Niets natuurlijk. En zo stierf wederom een paar dozijn muizen om een hypothese te toetsen die net zo plausibel is als het bestaan van toverij.

Therapeutic Touch: onzin uit Isfahan

Op een speciale manier in de lucht wapperen met je handen zou zeer significante resultaten halen bij het voorkomen van misselijkheid door chemokuren. Therapeutic Touch kan dus nog gekker!

Radio 1 vraagt hulp Skepsis

Voor een kort item over contact met het hiernamaals was een radiomaker van Radio 1 op zoek naar mensen die wat kunnen zeggen over de (on)mogelijkheid van dit contact. En wie bel je dan … de Stichting Skepsis natuurlijk. BNN radiomaker Rowan de Kort kreeg in het

Databank uitspraken Reclame Code Commissie

Wie wil klagen over misleidende reclame kan bij de Reclame Code Commissie (RCC) terecht. Al eerder is stap voor stap aangegeven hoe dat in z’n werk gaat. Bij het indienen van een klacht kan het helpen om, indien mogelijk, te verwijzen naar eerdere uitspraken van de RCC

Robbert van den Broeke opgepakt voor bedreigingen

Medium Robbert van den Broeke is opgepakt vanwege bedreigingen van diverse personen, begin januari heeft de politie hem zes dagen vastgehouden. Eindelijk afgelopen met die bedreigingen en vuile praat via mail- en social media-accounts van Van den Broeke?

Therapeutic Touch: zelfs geen placebo-effect

Therapeutic Touch is een complementaire behandelwijze die ervan uitgaat dat alle mensen een energieveld om zich heen hebben. Dat energieveld kunnen aanhangers niet aantonen en ondanks negatieve resultaten blijven ze geloven in de werkzaamheid.

Mysterieus object geïdentificeerd via Facebook: geen oud Joods reliek

Op een begraafplaats in Jerusalem vond de beheerder een merkwaardig object, een goudkleurig skepterachtig geval met diepe groeven. Hij bracht het ding naar de politie, die het puzzeltje doorschoof naar de oudheidkundige dienst. Het zou immers wel eens om een oud antiek object zou kunnen gaan, misschien zelfs

Nanninga versus Rostelli in het Zwarte Schaap

In mei vorig jaar overleed Rob Nanninga, jarenlang bestuurslid van Skepsis en vanaf 2002 tot zijn dood hoofdredacteur van Skepter. Hij trad de laatste jaren niet zoveel in de publiciteit anders dan met zijn stukken. Er is daarom ook maar weinig beeldmateriaal van hem te vinden op

Charlie Charlie op de basisschool

Op sommige basisscholen wordt de rage verboden, omdat het de leerlingen angstig zou maken, of vanwege bezwaren van religieuze ouders. Een kritische beschouwing op school zou kinderen juist veel kunnen leren.

Nederlandse Monique Klinkenbergh verstoort graancirkelbusiness in Zuidwest-Engeland

Volgens de Western Daily Press accepteren noch de boeren, noch de graancirkelmakers de bemoeienis van Monique Klinkenbergh met haar Crop Circle Access Scheme.

Herman de Regt over bijna-doodervaringen en het onderzoek van Pim van Lommel

'Bestaan bijna-doodervaringen?' Een kort college van de Universiteit van Nederland

Herman de Regt over het geloof in mediums en helderzienden

'Waarom geloven mensen in mediums en helderzienden?' Een kort college van de Universiteit van Nederland

Gili en de moord in het Zuiderpershuis

In Café Corsari, een avondshow op de televisie bij onze zuiderburen, is mentalist Gili een vaste gast. Elke week behandelt hij weer andere paranormale verschijnselen. Op 1 april waren de mediums de klos. Een aantal werd uitgenodigd om in het 130 jaar oude Zuiderpershuis te Antwerpen, waar het programma