Vaak komen we zaken op internet tegen die niet groot genoeg zijn om een heel stuk over te schrijven of soms hebben we daar de tijd niet voor. Daarom willen wij in deze nieuwe rubriek een verzameling interessante of gewoon vermakelijke berichtjes van de afgelopen week met de lezers van Kloptdatwel delen. Leesvoer voor in het weekend!
Vanwege het Skepsiscongres en de voorbereidingen daarvoor, deze week een wat kortere lijst.
- The Guardian: BBC apologises over interview with climate denier Lord Lawson
- EOS Wetenschap: Maakt suiker kanker agressiever?
- The Guardian: Master of mindfulness, Jon Kabat-Zinn: ‘People are losing their minds. That is what we need to wake up to’
- Skeptical Inquirer: A Consistently Erroneous Technology – James Randi over de leugendetector
- De Volkskrant: Column Maarten Keulemans: Zó gaaf is het in Drenthe nou ook weer niet
- The Guardian: ‘I hope someone truly shoots you’: online conspiracy theorists harass Vegas victims
- Uri Geller op Twitter/Facebook: ‘als mijn naam niet in de JFK-files voorkomt, kan ik helaas mijn schokkende bevindingen ook niet delen.’ – de flapdrol …
- The Guardian: Witchcraft: rare manuscript of ‘woeful witness’ to 17th-century trial up for sale
- NRC: Linkse feitenvrije wetenschap ging aan Trump vooraf – prikkelend stuk van o.a. Maarten Boudry. Je kunt je afvragen of hier toch niet een karikatuur van de sociale wetenschappen wordt gemaakt. Die postmodernisten die doorsloegen, zijn dan misschien wel teveel getolereerd aan universiteiten, maar wat is hun impact nu nog (of ooit geweest)? En in hoeverre heeft het met Links te maken? Onderliggende cijfers ontbreken in het stuk.
- GWUP: Das Goldene Brett 2017: Kandidaten jetzt nominieren
- Tot slot een oudje uit Delpher opgepikt. Het Vaderland: “Hoe staat het met de metapsychica” – een boekbespreking van een werk met die titel van de Fransman Paul Heuzé (1878-1938), waar ik nog nooit van gehoord had (staat ook niet in de Franse Wikipedia), maar toch een aardig lijstje met skeptische boeken heeft geschreven.
Tips zijn welkom! Mail gerust de redactie.
Gert Jan van 't Land says
Het artikel uit 1928 is erg goed. Het laat zien dat er in bijna 100 jaar weinig is veranderd.
Pepijn van Erp says
Ja, grappig hè? Ik zat een beetje te zoeken op trefwoorden in dat krantenarchief (“paranormaal” bv) en liep er toen tegenaan. Ik heb het boek besteld bij een antiquariaat, ben benieuwd.
RV says
Ik ben ook benieuwd. Leuk die geschiedenis. Maar hoe kan ik dat artikel vergroten?
RV says
Verenigde Staten maken documenten over John F. Kennedy toch openbaar.
https://www.nu.nl/buitenland/4983611/verenigde-staten-maken-documenten-john-f-kennedy-toch-openbaar.html
RV says
Het artikel van Boudry valt ook op zijn eigen blog te lezen:
https://maartenboudry.blogspot.nl/2017/10/linkse-feitenvrije-wetenschap-ging-aan.html
Hoe groot de invloed nu echt is van het postmodernisme, weet ik niet. Maar ik weet wel dat het postmodernisme bestaat en tot veel onzin leidt.
Een opmerking van Herman Philipse in zijn boek over Heidegger (een notoire obscurantistische filosoof van wereldfaam):
Under the influence of Heidegger, Gadamer, and Derrida, the craft of interpretation has often degenerated into a completely arbitrary and pointless activity of “dissemination.”
https://www.scribd.com/document/111154357/Philipse-Heidegger-s-Philosophy-of-Being-1998
pag. 379(399)
Martin_Bier says
In Orwell’s 1984 wordt een paar maal gezegd dat je de meeste leesvoldoening put uit het lezen van zaken die je eigenlijk diep in je hart al weet. Dat gevoel had ik met Boudry’s artikel.
Pepijn heeft natuurlijk wel enigszins gelijk als ie stelt dat niet iedereen in de linkse alfa & gamma hoeken van de universiteit de postmoderniteit aanhing. Maar veel van de “Women’s Studies,” “Black Studies,” “Gay Studies,” etc. zijn uiteindelijk ontaard in verstikkende exclusieve clubs met eigen exclusieve waarheden en waarin een zwarte die toevallig niet van rap hield werd aangemerkt als een verrader. Al in de jaren 70 kon je in een “Lesbian Studies” groep komen tot “de formulering van een potteus paradigma van waaruit gestalte kan worden gegeven aan een alternatieve potteuse werkelijkheidsbeleving.” De exacte wetenschappen werden binnen deze subculturen gezien als medeschuldig aan de instandhouding van het idee van een objectieve werkelijkheid. En daarmee was dus ook ik medeplichtig aan wat perfide androcentrische onderdrukkingsstructuren de wereld & de vrouw allemaal aandeden.
Decennialang smeulde deze intellectuele terreur aan campussen onder wereldvreemde alfa ‘s & gamma’s. Het is inderdaad heel ironisch dat populistisch rechts nu met het idee van “alternatieve feiten” aan de haal is gegaan, het tot reusachtige proporties heeft opgeblazen en er in wezen de macht mee heeft gegrepen.
Hans1263 says
Ik herken het sfeertje. Zelfs bij de exacte studierichtingen (althans bij de mijne) werd er eindeloos en vervelend vergaderd met de “Staf” waarbij je als student assistent voor je fatsoen wel moest aanzitten.
En maar protesteren, met spandoeken en spreekkoren voor het Academiegebouw! Toentertijd betaalde je NB 4 jaren 200 gulden (!) collegegeld en was daarna vrijgesteld. Toen ik wilde gaan afstuderen, zegde ik mijn student- assistentschap op omdat ik e.e.a. qua tijdsbeslag niet kon verenigen. Toen werd ik tot mijn verbazing officieel ontslagen, zodat ik wachtgeld kreeg tot het einde van mijn studie. En alles telde mee als pensioenjaren, ook de periode van militaire dienst. Dat waren nog eens tijden!
FVerweven says
Het tv-programma De Reüni is blijkbaar uit op meer sensatie.
Op 7 december is Coen Vermeeren aan de beurt.
Bron: CV
Is Lange Frans al geweest?
Constantia Oomen says
Hé dat is interessant, dank voor noemen. Geloof het of niet, ooit werd ik benaderd voor De Reünie, althans voor de pre oriëntatie, men had mij als mogelijke kandidaat op het oog. Toen nog met Rob Kamphues. Maar ik geloof dat Kamphues mijn toenmalige (nog steeds wel, eigenlijk) “onderwerp” uittredingen niet erg zag zitten, want ze hebben het niet doorgezet.