Vaak komen we zaken op internet tegen die niet groot genoeg zijn om een heel stuk over te schrijven of soms hebben we daar de tijd niet voor. In deze rubriek delen we een verzameling interessante of gewoon vermakelijke berichtjes van de afgelopen week met de lezers van Kloptdatwel. Leesvoer voor in het weekend!
- de Volkskrant: Verwonder je, laat je betoveren. Dat wordt in de wetenschap weleens vergeten – Klopt overigens niet dat het vervolg op Ancient Apocalyps helemaal gecanceld is, als je het artikel in The Guardian zorgvuldig leest, kom je erachter dat alleen de geplande filmopnamen voor de serie in de VS zijn geschrapt. (NB voor hoe het nu zit met Gunang Padang, lees: De piramide op Java uit Skepter 37.1).
- Sjamadriaan: Arie Boomsma verkoopt suikerklontjes voor kinderen
- Villamedia: ‘Misschien wel dé open zweer van de Nederlandse onderzoeksjournalistiek anno 2024: de uitzendingen van Argos over ritueel misbruik’ – Lees ook het artikel in Skepter over deze kwestie: Sadistisch misbruik in de Tweede Kamer en hier op Kloptdatwel: Tjooongejongejonge! – VPRO en HUMAN halen omstreden uitzendingen van ARGOS over ritueel misbruik offline
- de Volkskrant: De vrije school is zeer in trek bij witte ouders, én bij extreemrechts. Wat betekent dat? – over het racisme in de antroposofie (en theosofie) schreef Marcel Hulspas in 1989 in Skepter, en Walter Heijder schreef 10 jaar later meerdere malen over het onderzoek van de commissie Van Baarda dat ook in het artikel in de Volkskrant genoemd wordt.
- VWN: Een wetenschappelijk artikel doorgronden in zes stappen
- The Skeptic: How many young people deny the Holocaust? The truth might actually surprise you
- BBC: A Bugatti car, a first lady and the fake stories aimed at Americans
- Skepter: Luchtfietserij
Skepsis podcast #12 – nogmaals over de oorsprong van het coronavirus
In Skepsis podcast #10 spraken Pepijn van Erp en Richard Engelfriet met Stan van Pelt over de verschillende theorieën over de oorsprong van het coronavirus: zoönose of misschien toch een labongeluk? Maarten Keulemans had er wel wat op aan te merken en hij gaat er in deze ‘nabrander’ bij die podcast met de andere heren over in gesprek.
Richard Rasker says
OK, dus meneer Arie BoomKwak loopt nu dus multivitaminesupplementen te pushen. Voor kinderen. Vol met suiker. Nou zou ik bijna zeggen dat die suiker al erg genoeg is. Maar laat nu net het volgende onderzoek zijn uitgekomen:
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2820369
zie ook https://sciencebasedmedicine.org/no-benefit-to-daily-multivitamin-use/
Dus consistent gebruik van multivitamines lijkt geassocieerd met een verhoging van de sterftekans.
Nou weten wij natuurlijk allemaal dat zo’n associatie geen bewijs is voor een causaal verband. Maar zouden de goedgelovige (ouders van) gebruikers van Arie BoomKwaks multivitaminesupplementen dit soort subtiele details snappen? Ik zou bijna willen oproepen om deze mensen eens goed voor te lichten over wat ze in hun kinderen stoppen en welk nut dit heeft – of niet …
Hans1263 says
Je moet je kinderen wel heel erg slecht voeden om vitaminetekorten te veroorzaken. En als je dat al zou doen, heb je waarschijnlijk ook geen geld om de kwakproducten van Arie te kopen.
Renate1 says
Nee, want het prijskaartje dat aan die vitaminesnoepjes hangt is ook niet bepaald mals te noemen. En ruim ze vooral goed op, want anders zouden de kinderen misschien in de verleiding komen om het halve potje leeg te eten.
Hans1263 says
Dat laatste zou gristelijke kwakArie wel willen. Handel is handel, nietwaar?
Waarom vermeld ik het woord gristelijk? Kwakzalverij en bedog zit daar ingebakken.
Renate1 says
Ja de heer Boomsma weet altijd heel goed wat goed is voor de gezondheid, maar hij weet nog veel beter wat goed is voor z’n eigen portemonnee.
En of hij werkelijk weet wat goed is voor de gezondheid betwijfel ik ook. Zo lang z’n adviezen zich zouden beperken tot: “Eet meer groente en minder vet en suiker”, dan is daar weinig mis mee. Maar ja de heer Boomsma moet de mensen ook alle mogelijke overbodige vitaminepreparaten aansmeren. De kassa van de heer Boomsma moet natuurlijk wel blijven rinkelen.
Goed, ik slik op advies van m’n arts vitamine D, maar ik koop gewoon een goedkoop product bij een grote keten. En m’n vader slikte op advies van zijn arts multivitaminen, maar ook hier werd gewoon voor het goedkope product gekozen. (Het eetpatroon van m’n vader was nu niet echt gezond te noemen.)
Hans1263 says
Meneer Boomsma heeft zoals ik in Wikipedia las, psychologie en communicatie gestudeerd. Of hij e.e.a. heeft afgemaakt, is me niet bekend. Hoe dan ook lijkt het me niet voldoende basis voor veel kennis van multivitaminepreparaten.
Renate1 says
Communicatie is natuurlijk een prima opleiding om mensen overbodige vitaminepreparaten aan te smeren. En een beetje kennis van psychologie kan daarbij ook helpen.
Het gaat niet om de kinderen die zonder ontbijt naar school moeten, omdat hun ouders geen geld hebben, maar om de kinderen van de beter gesitueerden, die bang gemaakt kunnen worden dat ze hun kinderen te kort doen als ze deze niet de duurbetaalde vitaminesnoepjes geven. Het gaat om de mensen die zelf ook dure vitaminepreparaten slikken, omdat ze zich door mensen wijs laten maken dat goed eten weliswaar belangrijk is, maar dat je zelfs dan toch nog tekorten op kunt lopen en dat je daarom toch echt nog het een of andere dure vitaminepreparaat moet kopen. En natuurlijk niet die ‘rommel’ die je bij iedere drogist kunt kopen, nee het moeten speciale preparaten zijn, die je alleen per postorder of bij speciaalzaken kunt kopen.
Hans1263 says
Helemaal juist. Niets aan toe te voegen. Beter gesitueerden, zogenaamd hoogopgeleid.
Renate1 says
Sommige van die beter gesitueerden kunnen best hoog opgeleid zijn. Dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat ze niet voor kletspraatjes kunnen vallen. Misschien vallen ze juist wel voor kletspraatjes, omdat menen dat ze deze, door hun hogere opleiding, wel kunnen doorzien. Maar kennis op een vlak wil nog niet zeggen dat je overal verstand van hebt. En zelfs als je kennis hebt op het vlak van gezondheid, wil dat nog steeds niet zeggen dat je niet kunt vallen voor iets dat op het eerste gezicht misschien plausibel klinkt. Je hoeft alleen maar te kijken naar kwakzalvende artsen.
Hans1263 says
En zo verspreiden deze zogenaamd hoog opgeleiden (liefst met antroposofisch of vergelijkbaar spiritueel ‘gedachtengoed’) zogenaamd doordachte onzin, want ze hebben dan zélf diepgravend onderzoek gedaan (in internet, jaja, rijp en groen dooreen, voor elck wat wils) en ze hebben een ‘gezond’ wantrouwen in overheid en wetenschap en instituties. En zo houden ze het kwakzalverscomplot in stand. Maar owee als er dan iets misgaat, dan is Leiden in last, dan moet de onderste steen boven. Wat ik al zei: kwakzalverij, bedrog en religie, allemaal dezelfde stinkende pot nat.
Renate1 says
@ Hans,
Maar je moet niet te veel kritiek hebben op antroposofie, of vrije scholen, want dan trap je de aanhangers op hun fijngevoelige teentjes. Zaterdag stond er een kritisch stuk over vrije scholen in De Volkskrant https://www.volkskrant.nl/columns-van-de-dag/de-vrije-school-is-zeer-in-trek-bij-witte-ouders-en-bij-extreemrechts-wat-betekent-dat~b68f3354/ en daar kwamen de nodige zure reacties op. https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/heel-veel-vrijeschoolleerkrachten-werken-met-hart-en-ziel-aan-een-inclusieve-samenleving~bbe2868b/
Hans1263 says
@Renate
Vitriool, dat is het enige dat ik overheb voor antroposofie, een verderfelijk en totaal zweverig ‘gedachtegoed’. Walgelijk! Dat een zeker deel van rechts deze onnavolgbare dwaalleer wél kan waarderen, verbaast me niet, gezien de racistische drek van Steiner. Ook dat wordt door de volgelingen goedgepraat maar het is er toch echt!
Renate1 says
@ Hans,
Naar ik meen heeft een deel van de zweefgemeenschap toch altijd wel wat dubieuze ideeën gehuldigd en was het misschien wel vrede en liefde, maar soms toch ook wel met een eng sausje. (Ik moet bijna denken aan de mensen die nu zo voor vrede tussen Rusland en Oekraïne zijn.)
Maar goed, vroeger hadden we mevrouw Mellie Uyldert https://nl.wikipedia.org/wiki/Mellie_Uyldert die toch wel tamelijk dubieuze en naar racisme zwevende ideeën had. Ik heb ooit haar boekje over ‘In de ban van de ring’ gelezen en van wat ze daarin uit haar duim wist te zuigen, zakte m’n broek toch echt af.
In Onkruid, het blad dat in die zweefkringen nogal gewaardeerd werd.kwam ik een keer een artikel tegen waarin werd betoogd dat kinderen die door hun ouders misbruikt, of mishandeld werden, daar bij hun geboorte zelf voor gekozen hadden. Ze waren bewust bij dit soort ouders geboren, omdat daar iets van zouden kunnen leren. Nou ja, als je dit soort kolder op papier kunt krijgen, dan is er toch wel een stevige steek los.
Hans1263 says
@Renate
Juist. Religie, complotgeloof en kwakzalverij, het is allemaal één ranzig stinkende gore pot nat. Overal en altijd. De Vereniging tegen de Kwakzalverij, Skepsis en strijdbare atheisten (en dan heb ik het alleen nog maar over Nederland) hebben nog veel te doen. Het is echter naar ik vrees, boter aan de galg gesmeerd, vechten tegen de bierkaai, tegen oliedomheid en gemakzucht. Want met die kwakinstelling ben je toch gauw klaar, hoef je niet zelf na te denken?
Martin_Bier says
Het stukje “Luchtfietserij” over de hoogtestages & hoogtetenten was aardig & informatief. Het is al sinds zo’n jaar of 20 dat iedere ambitieuze jonge wielersporter in zo’n tent slaapt. Die tenten zijn duur – al gauw zo’n 5000 dollar. Ik heb doctoraalstudenten meegemaakt die er een paar maandsalarissen voor hebben opgehoest. Er zijn tenten die de helft van je woonkamer in beslag nemen en er zijn ook tenten die nauwelijks groter zijn dan een behoorlijke grafkist en die je dan op je bed plaatst.
Ik ben van begin af aan skeptisch geweest over deze rage. Je levert er om te beginnen veel goede nachtrust mee in. Je kunt niet gewoon meer lekker in bed lezen of grootschermTV kijken. Verder ronkt er een pomp die de temperatuur, vochtigheid en CO2 & O2 concentraties in je luchtdichte tent op peil moet houden. Edoch, het is technisch lastig om dat allemaal tegelijkertijd op de juiste niveaus te houden. En als je moet plassen of zo, dan is het erin & eruit gaan een enorm gedoe.
Er zijn jongens die erbij zweren en die me hartstochtelijk erover hebben verhaald hoe ze dezelfde tijdrit een half jaar na de tentaanschaf 4% sneller hebben gedaan. Die jongens voelen zich dan heel erg beledigd wanneer ik suggereer dat ze na de tentaanschaf eenvoudigweg meer gemotiveerd aan de start stonden – gemotiveerd om voor zichzelf de tentinvestering te rechtvaardigen en gemotiveerd om skeptici als ondergetekende de mond te snoeren.
Ik begreep de laatste alinea van het “Placebo”-hoofdstukje niet helemaal. Een dubbelblind ge-randomiseerde trial zou inderdaad ideaal zijn. Maar dat is hier zo goed als onmogelijk. Je merkt het namelijk gewoon als het zuurstofgehalte van de lucht in korte tijd van 20% naar 10% gaat.