Vaak komen we zaken op internet tegen die niet groot genoeg zijn om een heel stuk over te schrijven of soms hebben we daar de tijd niet voor. In deze rubriek delen we een verzameling interessante of gewoon vermakelijke berichtjes van de afgelopen week met de lezers van Kloptdatwel. Leesvoer voor in het weekend!
- VtdK: Cor Kok’s zuurstoftherapie voor long covid onbewezen
- BBC: ‘Ancient movement practice transformed my life’ – Qigong is vooral bekend in de vorm die door de Falun Gong bedreven wordt.
- Radar: Alien Nut Tucker Carlson ‘Set to Beg Donald Trump to Let Him Get to Bottom of America’s UFO Mysteries’ – vooral niet doodchecken dit bericht 😉
- Edzard Ernst: Homeopathy as a therapy for cancer? A new review from India
- The Spectator: The real Adrian Dittmann – iets wat de X community nogal bezig hield: heeft Musk via AI een dubbelganger gecreëerd om lekker te trollen, of is toch gewoon een erg fanatieke fan?
- The New York Times: Do You Believe in Life After Death? These Scientists Study It.
- The New York Times: Who Are the Recipients of the Presidential Medal of Freedom? – Waaronder een aantal opvallende benoemingen, die van Bill Nye is leuk voor wie wetenschapscommunicatie een warm hart toedraagt.
Een interessante kijk op wat Sabine Hossenfelder zoal brengt de laatste tijd:
Hans1263 says
Hoe lang zou men nog willen doorgaan met steeds maar opnieuw aantonen dat homeopathie niet werkt, natuurlijk doodgewoon omdat het niet kán werken. Dat weten we nu al heel erg lang en nog steeds blijkt uit onderzoekjes, nota bene zelfs uit een land waarvan je wetenschap altijd met een zekere slag om de arm moet benaderen, dat de uitkomst steeds hetzelfde is en altijd zal blijven: homeopathie is onzin, houd toch op met toepassen en verkopen van dit bedrog!
Richard Rasker says
Het opvallende aan dit artikel is dat het a) uit homeoparadijs Indië afkomstig is, en b) concludeert dat homeopathie niks doet bij kanker.
Dit is toch heel wat voor een land waar onderzoeken veelal worden opgezet met als uitgangspunt de vraag “Hoe zullen we dit keer verklaren dat homeopathie werkt bij kwaal x?”
Renate1 says
Je vraagt je toch eigenlijk af waarom men in India zo gek is op homeopathie, terwijl men toch ook kwakzalverij van eigen bodem heeft. Is het een soort omgekeerde versie van wat men hier heeft met oosterse ‘wijsheden’?
Richard Rasker says
Als ik het goed begrijp, heeft Indië homeopathie omarmd om in hoofdzaak twee redenen:
– als ‘eigen’ alternatief voor de gezondheidszorg die was ingevoerd door de voormalige kolonisator, en
– om ondanks een groot gebrek aan echte, goed opgeleide artsen snel veel mensen ‘zorg’ te kunnen bieden, ook als die zorg niet echt iets doet.
In wezen hebben ze gewoon de aanpak van Mao in China in de jaren ’50 gekopieerd, waarbij TCM (tot op dat moment een ratjetoe van veelal barbaarse praktijken, vergelijkbaar met onze middeleeuwse situatie) werd gepromoot als ‘echte Chinese geneeskunde’, en werd vermengd met westerse, op wetenschap gebaseerde zorg. (Mao zelf moest dus helemaal niets hebben van TCM, en vertrouwde volledig op westerse geneeskunde.)
Inmiddels zijn de respectievelijke vormen van kwakzalverij in beide landen geadopteerd door de nationalistische politiek, als toonbeeld van prestigieuze zorgverlening van eigen bodem. En zodra politiek de boventoon gaat voeren, delft wetenschappelijke integriteit het onderspit. Positieve onderzoeksresultaten worden de norm (en waarschijnlijk ook van hogerhand opgelegd) – waardoor geen westerse wetenschapper ze nog serieus neemt.
Daarom verdient juist dit onderzoek wat extra aandacht, ook al is in feite elke cent die wordt besteed aan (onderzoek naar) homeopathie verspild geld.
Hans1263 says
Helaas niet zo’n zin in het creëren van wéér een account, nu voor het lezen van het artikel over het onderzoek van leven na de dood. Toch heb ik er niet veel (oftewel absoluut niet) vertrouwen in dat deze ‘wetenschappers’ ook maar íéts tastbaars zullen vinden. Waarom zou je aan zo’n onderzoek beginnen als er nl. geen enkele concrete aanwijzing is maar slechts wishful thinking. Kortom: is dit wetenschap te noemen of is het weer een voorbeeld van hogere sprookjeskunde uit een overdreven christelijk land? Ik veronderstel het laatste.
Dit gaat het homeopathie-onderzoekje achterna…
Hans1263 says
@Richard Rasker @ Renate
Als men zelfs in kwakzalversland India begint te zeggen dat homeopathie niet werkt, althans niet bij kanker, zouden de Europese homeopaten toch achter hun oren moeten beginnen te krabben m.b.t. de verkoop van hun bedrieglijke watertjes en suikerkorreltjes.
Krijgen we dan misschien straks levering van deze per definitie onwerkzame troep uit het verre oosten?
Sorry, deze reactie is op de verkeerde plaats terechtgekomen.