Johan Braeckman gaf tijdens het 6e Skeptisch Wereldcongres een voordracht over de opkomst van het creationisme:
Een van de opmerkingen die me opviel tijdens Braeckmans voordracht was dat het volgens hem gaat om ingroup/outgroep: je kan het niet uitleggen, het is een ‘wij’ tegen ‘zij’ (gelovigen & niet-gelovigen). Alsof een PSV’er aan een Ajacied uit gaat leggen dat PSV beter voetbalt dan Ajax. Het zal gewoon niet geaccepteerd worden. Het idee moet van binnenuit komen, anders zal er geen verandering plaatsvinden.
Hieronder staan enkele (luister)boeken van Johan Braeckman. Als ze via de onderstaande link gekocht worden dan steun je automatisch Kloptdatwel. (Alvast heel erg bedankt!)
Sander van Zijl says
hij heeft daarin zeker gelijk. je vraagt iemand om zijn hele idee van hoe de wereld in elkaar zit te veranderen. dat kan niet zomaar, omdat iemands persoon gevormd wordt door een web van gerelateerde ideeen. haal je 1 idee eruit, dan zou dit hele web ook niet meer kloppen. je kunt dit amper van een persoon vragen, en dit zal dus ook bijna nooit lukken.
voor ons werkt dat hetzelfde. wil jij ons overtuigen van een wonderlijk ding, dan moet je ons ook overtuigen dat alle samenhangende andere zaken ook waar zijn. pim van lommel bijvoorbeeld. je kunt misschien accepteren dat iemand een ziel heeft, maar dan moet je ook iemands idee aanpassen dat die ziel ergens vandaan moet komen, ergens naar toe moet gaan, met het lichaam moet samenwerken etc etc. het is niet 1 ideetje aanpassen. daarom zijn wij niet overtuigd van zijn onderzoek dat er iets buiten het lichaam treedt. dit wel accepteren roept teveel andere vragen op, waarop wij geen: ik weet het niet, of de wereld is groter dan we denken antwoord accepteren. anderen wel.
Jan Willem Nienhuys says
Het is wel zo, voor zover ik uit de podcast op de site van Mooney begreep, dat deze mentaliteit (creationisme is een kenmerk van onze in-group) voornamelijk nbij Belgische moslims voorkomt, en dat de spreker de indruk heeft dat het eigenlijk in heel Europa zo is bij de moslims.
Of het bij de Nederlandse christenen zo is, betwijfel ik. Daar is dat creationisme ingebed in ‘de Bijbel is onbetwijfelbaar’. Bij de moslims is het veeleer zo dat er weinig over in de Koran staat. Bij de christenen is de Bijbel zo sterk in conflict met de wetenschap, dan men zich veel moeite geeft om te beredeneren dat er iets niet deugt aan die wetenschap; bij de moslims is maalt men niet om wetenschap en geeft men zich geen moeite om het eigen creationisme te beredeneren.
Ik vraag me af op welke schaal deze houding onder Nederlandse moslims verbreid is. Allerlei vormen van bijgeloof stoppen vaak abrupt bij de landsgrenzen.