Toen ik een tijdje geleden een kennis hoorde vertellen dat ze gestopt was met haar reguliere anti-cholesterolmedicijnen en dat ze nu een rode-rijstextract nam, was ik sceptisch. Ze vertelde echter dat een bloedonderzoek had uitgewezen dat haar cholesterol inderdaad nog steeds op een acceptabel niveau zat. Ik had nog nooit van rode rijst gehoord en was benieuwd of en hoe rode-rijstextract dan werkt. Hieronder het resultaat van mijn korte onderzoek.
Cholesterol
Cholesterol is een verzamelnaam voor een aantal vetachtige stoffen die belangrijke bouwstenen zijn voor onder andere menselijke celmembranen. Cholesterol wordt via het bloed vervoerd en kan dus via een bloedtest gemeten worden. Het overgrote deel van het cholesterol wordt door het lichaam zelf gemaakt en dan voornamelijk door de lever. Cholesterol kent een aantal hoofdvormen waarvan HDL en LDL de meest bekende zijn. Vaak wordt beweerd dat HDL ‘goede’ en LDL ‘slechte’ cholesterol is. Dat ligt echter wat genuanceerder. HDL bestaat namelijk uit vijf subklassen waarvan er slechts drie inderdaad een gunstig effect lijken te hebben. Voor LDL geldt dat vooral de kleinere varianten ongunstig lijken te zijn.
Sommige mensen hebben last van verhoogde cholesterolniveaus in het bloed zogenaamde Hypercholesterolemie. Dit kan erfelijk zijn of het gevolg zijn van een ongezonde levensstijl. Een te hoog cholesterolniveau kan leiden tot ophoping van plaques aan de binnenkant van bloedvaten waardoor uiteindelijk hart- en vaatziekten ontstaan. Dit lijkt vooral te gelden voor mensen die andere risicofactoren hebben zoals roken, diabetes of een hoge bloeddruk.
Statines
Om de cholesterolniveaus van personen die in de risicogroep vallen te verlagen, wordt deze mensen geadviseerd om er een gezonde levensstijl op na te houden (veel bewegen, niet roken en meer onverzadigde vetten en voedingsvezels eten). Daarnaast worden vaak statines voorgeschreven. Statines zijn een groep stoffen die de aanmaak van cholesterol beperken door een belangrijke stap in het productieproces te remmen. Een aantal statines wordt geproduceerd door fermentatie van schimmels, terwijl anderen synthetisch gemaakt worden. Bepaalde producten, zoals oesterzwammen, bevatten van nature al statines. Er zijn mensen die de gunstige werking van statines in twijfel trekken en statines in verband brengen met een verhoogd risico op kanker en hartfalen. Hier bestaat echter nog geen wetenschappelijke consensus over.
Rode Rijst
Allereerst is het goed om onderscheid te maken tussen rijst met een velletje dat roodachtig is en rijst die door een fermentatieproces met een schimmel rood is geworden. Beide worden namelijk rode rijst genoemd. Als ik hier over rode rijst spreek, dan bedoel ik de gefermenteerde rode rijst (zie foto). Deze rode rijst wordt gemaakt door rijst te laten fermenteren met de schimmel Monascus purpureus.
Werking
Er wordt door producenten beweerd dat rode rijst een gunstige werking heeft op het cholesterolniveau. En uit veel onderzoeken blijkt dat inderdaad te kloppen. Hierdoor wordt rode rijst door veel mensen gezien als een meer ‘natuurlijke’ vorm van cholesterolverlaging in het bloed.
Sommige websites beweren echter dat mensen die geen statines willen gebruiken, rode rijst zouden moeten proberen. Hier gaat men echter de mist in. De werking van rode-rijstextracten is namelijk op basis van Monacoline K. De gebruikte schimmel (Monascus pupureus) maakt Monacoline K aan tijdens de fermentatie. Deze stof wordt door de producent van de capsules die mijn kennis slikt, ook netjes vermeld als werkzame stof. En hier komt de aap uit de mouw, want Monacoline K is identiek aan de stof Lovastatine die (zoals de naam al aangeeft) een statine is. Lovastatine wordt in Amerika zelfs verkocht door Merck onder de naam Mevacor!
Rode rijst bevat dus een statine waarmee de werkzaamheid van rode rijst verklaard kan worden. Bijzonder is het om te weten dat in Amerika deze aanwezigheid van Monacoline K de reden was om rode-rijstproducten in 2000 uit de schappen te laten halen, omdat in Amerika voedingssupplementen geen medicijnen mogen bevatten. In Nederland worden rode-rijstproducten (waarvan de producenten zelf aangeven dat er Monacoline K in zit) echter nog steeds zonder recept verkocht.
Veiligheid
Omdat rode rijst een bepaald soort statine bevat, bestaat het risico op dezelfde bijwerkingen als bij voorgeschreven statines, namelijk lever-, spier- en nierschade. Ook heeft het drinken van bijvoorbeeld grapefruitsap een negatieve invloed op de werking en zijn er wisselwerkingen met andere medicijnen. Zelfs het National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM) in Amerika en een bekend voorstander van ‘alternatieve’ geneeswijzen waarschuwt voor de veiligheid van rode rijst. Nog verontrustender is dat in een onderzoek in Amerika van 2006 tot 2008 twaalf soorten rode-rijstproducten onderzocht zijn en dat in vier van die producten de stof citrinine gevonden is. Deze stof kan nierschade opleveren. Of citrinine ook in Nederlandse rode-rijstproducten voorkomt, is niet bekend.
Uiterst merkwaardig is dat een producent van rode-rijstextract onder ‘Meer informatie’ verwijst naar de bovengenoemde Amerikaanse studie die de citrinine gevonden heeft, terwijl in het artikel een expliciete waarschuwing voor artsen staat om zeer voorzichtig te zijn met het voorschrijven rode-rijstproducten.
Conclusie
Uit mijn onderzoek blijkt dat bepaalde rode-rijstproducten inderdaad het cholesterol kunnen verlagen, maar dat dit komt door een statine. Als mensen deze rode-rijstproducten gaan nemen samen met hun reguliere statines kunnen ze zonder dat ze het weten een te hoge dosis statines binnenkrijgen en aldus een verhoogd risico op bijwerkingen lopen. Het zou mij niet verbazen als mensen deze bijwerkingen vervolgens toeschrijven aan de reguliere medicijnen en niet aan de rode rijst. Hier ligt dus een taak voor huisartsen om hun patiënten voor te lichten over de potentiële gevaren van rode-rijstgebruik.
Patiënten zouden (je hoopt in overleg met hun huisarts) kunnen besluiten om hun reguliere medicijnen in te ruilen voor rode-rijstproducten. Hier zijn echter een aantal bezwaren tegenin te brengen. Door rode-rijstproducten te gaan gebruiken in plaats van regulier voorgeschreven statines, ruil je de ene statine in voor de andere. Als je, om een of andere reden, geen statines wilt gebruiken, heeft dat dus niet veel zin. Nu is het wel zo dat de bijwerkingen van statines van patiënt tot patiënt kunnen verschillen. Het zou dus kunnen dat sommige mensen Monacoline K beter verdragen dan de voorgeschreven statine. De vraag is echter of dit voordeel opweegt tegen het eerder genoemde risico dat rode-rijstproducten niet zo streng gecontroleerd worden als medicijnen (zie in Amerika aangetroffen vervuilingen).
Het mooiste zou uiteraard zijn als Lovastatine als regulier medicijn verkocht zou worden in Nederland (een zoektocht naar Lovastatine in het register van Nederlandse medicijnen levert helaas niks op). Dit zou een huisarts namelijk de mogelijkheid geven de patiënten voor wie rode-rijstproducten werken, een goed gecontroleerde versie van de werkzame stof voor te schrijven.
Iets zegt mij echter dat zelfs als Lovastatine als medicijn beschikbaar zou zijn, er nog steeds veel mensen zijn die liever een slechter gecontroleerd product uit de natuurwinkel willen gebruiken (omdat het zogenaamd ‘natuurlijk’ zou zijn) dan een beter gecontroleerd product van ‘Big Pharma’.
Zie ook:
‘Red Yeast Rice and Cholesterol‘ van Harriet Hall op Sciencebasedmedicine.org
JennyJ0 says
Ik weet wel zeker dat je daar helemaal gelijk in hebt.
Wilmamazone says
Ik sluit me aan bij JennyJO.
Noot:
Zo zie je maar dat gelijk hebben, of krijgen, niet altijd aangenaam hoeft te zijn.
Hans1263 says
Veel mensen hebben nu eenmaal door gebrek aan kennis een niet gefundeerde afkeer van “chemie” en beseffen daarbij niet dat individuele stoffen niet de vele en variabele bijwerkingen kennen van gecompliceerde aan variatie onderhevige plantaardige mengsels. Die variatie maakt ook dat de gewenste werking variabel is. Als je al iets moet slikken, dan wat mij betreft liever een enkele stof waarvan de eigenschappen goed zijn onderzocht.
Ragnar764 says
Quote column: Er zijn mensen die de gunstige werking van statines in twijfel trekken en statines in verband brengen met een verhoogd risico op kanker en hartfalen. Hier bestaat echter nog geen wetenschappelijke consensus over.
Als je dat leest word je ook niet echt vrolijk van, misschien dat er een volwaardige vervanger voor statines in aantocht is.
http://www.nationalezorggids.nl/ziekenhuizen/nieuws/19870-alternatief-voor-cholesterolremmer-statine-gevonden.html
hskep says
Misschien moeten we de statines maar helemaal laten staan. Voor verreweg de meeste gebruikers zal het qua duur en kwaliteit van leven niks toevoegen. Een verhoogd cholesterolgehalte is doorgaans maar een zeer beperkte risicofactor, de kans dat je door gebruik van statines iets ernstigs vermijdt is zeer gering. Behalve voor de groep van ernstige familiaire hypercholesterolemie, daarbij kan het sterk levensverlengend zijn. Voor het overige is het vooral een goudmijn voor de farmaceutische industrie, al die honderdduizenden (gezonde) mensen die het dagelijks slikken. Beste advies is en blijft: gezond eten en voldoende bewegen en niet roken en niet teveel drinken. Maar ja, daar verdient niemand iets aan..
Ragnar764 says
hskep je schrijft: Voor verreweg de meeste gebruikers zal het qua duur en kwaliteit van leven niks toevoegen. Een verhoogd cholesterolgehalte is doorgaans maar een zeer beperkte risicofactor, de kans dat je door gebruik van statines iets ernstigs vermijdt is zeer gering
Kun je je bewering misschien ook staven met bepaalde bronvermeldingen, als leek meende ik altijd dat een verhoogd cholesterolgehalte toch wel een behoorlijke risicofactor oplevert voor de gezondheid.
Wilmamazone says
Het onderwerp hier blijft: Rode rijst als vervanger van statines.
Ragnar764 says
Ik reageerde op de inhoud van de post van hskep, als je zo doorgaat, negeer ik verder je posten. Dan steek je verder ook niets meer op.
Wilmamazone says
http://nl.wikipedia.org/wiki/Off-topic
Ragnar764 says
Mijn bijdrage over een eventueel volwaardig alternatief van statines etc…was zeer zeker on-topic, dus wel passend binnen het desbetreffende onderwerp.
Goed lezen, Wilma.
Het ging niet over koetjes en kalfjes.
Een andere poster vraagt zich weer af of het gebruik van statines überhaupt wel noodzakelijk is, daarbij komt het consumeren van rode rijst en de onmogelijkheid om op deze manier de juiste benodigde dosis te bepalen helemaal niet aan de orde.
Daar spring je toch ook niet op.
Dus je stopt ermee de off-topic Polizei jegens ondergetekende uit te hangen en geeft zinnige reacties op mijn posten, anders neem ik je niet meer serieus en verspil verder geen energie meer aan je.
Wilmamazone says
Het onderzoek van Björn Vos gaat nog steeds over rode-rijstproducten.
Ragnar764 says
Nogmaals, ik schreef: Daarbij komt het consumeren van rode rijst en de onmogelijkheid om op deze manier de juiste benodigde dosis te bepalen…..etc, dat zou voor bepaalde patiënten misschien wel eens problematisch kunnen worden, voor anderen misschien weer niet, zoals JW schreef.
Het is allermaal zo individueel bepaald.
Maar hebben we hier ook een dokter in de zaal.
Dus i.p.v. rode rijst voortaan beter maar zilvervliesrijst en flink hard fietsen. Veel gezonder.
Wilmamazone says
Zoals Jan Willem schreef?! Dat doet hij helemaal niet en bedoelt ook niet te zeggen dat een en ander dús individueel bepaald is.
Om het over deze onzinnige eindconclusie/advies verder maar niet meer te hebben:
Jouw gebrek aan niveau mag weer eens hemeltergend genoemd worden.
Intussen gaat het onderzoek van Björn Vos nog steeds over rode-rijstproducten; een van de vele ‘natuurlijke’ middelen waar bedrog mee gepleegd wordt.
Ragnar764 says
JW schreef terecht: Wat ik mis is dat bij dit soort ‘natuurlijke’ middelen de dosering niet goed in de hand gehouden kan worden. Misschien geeft dat in sommige gevallen niet zo veel.
Mijn conclusie was vervolgens, misschien geldt dat in sommige gevallen wel en in andere gevallen weer niet, dat zal natuurlijk wel individueel bepaald zijn, herhaling!!!, de benodigde dosering kan door consumptie van rode rijst kan nooit aangepast worden aan de persoonlijke en medische situatie van elke patiënt.
Begrijp je deze zin wel.
En rode rijst is in onderhavig geval nu ook weer niet een middel waar specifiek bedrog mee wordt gepleegd, zo expliciet kun je het nu ook weer niet stellen.
Je post nu al zo lang op een medisch blog, je valt me eigenlijk met je kromme redeneertrant wel een beetje tegen.
Over niveau gesproken. Spel bovenstaande column nog maar eens een keertje goed uit.
Wilmamazone says
Het is weer goed geweest met jouw draaien, verdraaien etc.: over en sluiten wat mij betreft.
Ragnar764 says
De cruciale vraag is nu wie hier eigenlijk echt aan het draaien en verdraaien is, maar wat mij betreft ook maar over en sluiten.
Wilmamazone says
Het onderwerp hier is: Rode rijst als vervanger van statines. Ik herhaal: Rode rijst als vervanger van statines
Ook namens Björn alvast bedankt voor het on-topic blijven.
Ragnar764 says
Je hoeft niet zo tegen me te schreeuwen bijdehandtje en zeker niets te herhalen, dat doe je maar als poster op het andere blog, een nog in ontwikkeling zijnde goed alternatief voor statines met al de vervelende bijwerkingen vandien, lijkt me ook zeker zeker wel de moeite van het vermelden waard.
Want juist de benoemde bijwerkingen van statines waren toch de redenen waarom mensen op zoek gaan naar dergelijke reeds benoemde ongewenste alternatieven. Kwestie van even doordenken.
Met een goed werkend volwaardig alternatief (in wording) is alle problematiek hieromtrent toch grotendeels opgelost.
En Björn kan zelf wel op me reageren, mocht hij dat nodig vinden.
Wilmamazone says
Het onderwerp hier is: Rode rijst als vervanger van statines.
Ragnar764 says
Dit betreft nu een klassiek voorbeeld van een casus inzake het hanteren van een starre kokervisie.
JennyJ0 says
Gefermenteerde rode rijst als cholesterolverlager genereert dezelfde bijwerkingen als een medicijn. Het is dus geen alternatief voor mensen die van de bijwerkingen af willen, nog los van de risico’s van onbetrouwbare dosering van de werkzame stof bij het eten van de rijst.
Ragnar764 says
Om die reden dan maar rode rijst te gaan consumeren heb ik nooit gesteld, vandaar dat ik ook een link naar een (mogelijk volwaardig) alternatief gaf. (wat zich momenteel nog een beetje in de ontwikkelingsfase bevindt).
Hans1263 says
Rode rijst bevat behalve, zoals wordt beweerd, lovastatine, maar ongetwijfeld ook allerlei andere verbindingen met allerlei werking op het menselijk lichaam. Alleen al daarom is het een betere optie de zuivere stof lovastatine te gebruiken. En nog beter is het gewoon een geregistreerd geneesmiddel te gebruiken waarin een andere maar verwante statine zit. Hoeveel rode rijst zou je moeten eten en hoeveel statine blijft er over na koken? De dosering is dus alleen al daardoor onbetrouwbaar. Bovendien bevatten plantaardige producten, verschillend per oogst, verschillend per areaal, verschillend per behandeling, een wisselende hoeveelheid werkzaam bestanddeel (naast wat ik al schreef, een heleboel andere, ook werkzame stoffen). Als je niets anders tot je beschikking hebt, zijn geneesmiddelen van plantaardige oorsprong best aardig, maar gelukkig kennen we inmiddels de principes van extractie plus zuivering en daarnaast synthese (plus eindeloze variatie) naar natuurlijk voorbeeld. Kortom: waarom zou je specifiek deze rode rijst eten?
Djustis Vanburen says
ik kom deze topic nu pas tegen en kon het niet laten om toch nog zo laat een ‘years after’ reactie te geven : de heer Ragnar (nazaat van ?) heeft moeite om het verschil tussen rode rijst en de gefermenteerde rode rijst te zien welke laatste dus een rode rijst product is. De auteur Björn weidt uit over rode gist rijst extract(en) omdat het hem daarom gaat en niet om de rode rijst(korrels), mijnheer Ragnar. Tja, het Nederlands blijft een moeilijke taal,ook voor Vikingen.
Jan Willem Nienhuys says
Wat ik mis is dat bij dit soort ‘natuurlijke’ middelen de dosering niet goed in de hand gehouden kan worden. Misschien geeft dat in sommige gevallen niet zo veel.
Hans1263 says
Dat schreef ik al met zoveel woorden. Wat mij betreft liever een enkelvoudige goed onderzochte stof als geneesmiddel dan dit soort natuurlijke maar variabele plantaardige mengsels. Mensen die t.a.v. dit onderwerp liever geneeskrachtige kruiden prefereren, weten niet waar ze het over hebben.
Het is in het kader van de discussie aardig even de structuurformule van lovastatine te vergelijken met die van simvastatine. Het betreft gewoon een analogon, niets nieuws onder de zon dus.
Wilmamazone says
Hier wordt van alles en nog wat geclaimd, en naast de vraag of dat wel mag, is het vreemd dat iig dit supplement in Nederland zonder recept aangeschaft kan worden nietwaar?:
http://www.beslist.nl/products/gezond_mooi/r/Vascusan_Rode_Gist_Rijst_Capsules/?m_as_nm=1
Hans1263 says
Vreemd, dat ben ik helemaal met je eens. Eens kijken wat men voor werking claimt.
Hans1263 says
Ik zie dat er van alles in de handel is. Wanneer ik in de gelegenheid ben, zal ik zo’n natuurwinkel binnen lopen om te kijken wat er op de verpakking wordt geclaimd. Ik vermoed dat er werk aan de winkel is voor Rie Prins, als ze het al niet reeds heeft opgepikt.
Jan Willem Nienhuys says
Ha ha Hahnemann was je al voor Hans:
Homoeopathie [doet een aantal dingen niet] maar ze geeft met eigen hand alleen zelf klaargemaakte eenvoudige middelen, die ze precies kent; ze geeft geen mengsel…
(voorwoord, noot 3)
Nabij noot 28 van de inleiding analoge negatieve opmerkingen over mengsels,
van stoffen waarvan de receptschtijver nauwelijks weet wat het effect is van 1 zo’n stof.
Hans1263 says
Ik hoop maar dat de lezers hetzelfde denken als ik hierover, nl.
🙂
JennyJ0 says
Teveel weinig cholesterolverlagers is niet goed, maar teveel ook niet. Ik moet ze gebruiken om dat ik een tamelijk ernstige vorm van familiaire hypercholesterolemie heb en ik mag er bijvoorbeeld geen Becel pro-activ bij gebruiken of gefermenteerde rode rijst of soja-producten – de laatste twee wel af en toe, maar zeker niet op structurele basis.
Ik heb mijn hele leven nog nooit overgewicht gehad, rook niet en beweeg heel veel, maar toch kom ik nog geregeld mensen tegen die mij verzekeren dat ik met een goed dieet en andere aanpassingen mijn cholesterol voldoende omlaag kan krijgen en dan met de medicatie kan stoppen. Ze noemen dan altijd de soja en de rijst en dergelijke, geen Becel natuurlijk want dat is “chemische troep”. Die mensen kunnen maar niet begrijpen dat het voor mensen als ik zonder medicijnen echt totaal niet gaat lukken om het cholesterol op een acceptabel niveau te krijgen. Helaas beweren ook heel veel alterneuten ook dat je het met voeding prima kunt regelen bij mensen met mijn aandoening, en dat is echt een levensgevaarlijk advies.
Hans1263 says
Niet naar deze verjaardagsvisitedilettanten (jammer dat ik niet van Scrabble houd…) luisteren dus, maar naar huisarts of specialist.
Maar die conclusie had je zelf ook al getrokken.
JennyJ0 says
Ik hou wel van scrabble dus dat woord hou ik er in! 🙂 Naar die mensen luister ik zeker niet hoor, ik erger me alleen maar en verbaas me er steeds weer over hoe mensen die zo weinig weten toch zo stellig overtuigd zijn van de juistheid van hun opvattingen. Heel apart.
Ragnar764 says
Verjaardagsvisitedilettanten hahaha, grappige term, maar inderdaad Jenny, het lijkt me moeilijk aan al die goedbedoelers uit de leggen wat familiaire hypercholesterolemie nu precies inhoudt, vervelend trouwens dat je daarmee bent behept.
Maar gelukkig heb je goed zicht op je eigen aandoening en handelt er ook naar.
Laurens says
Het komt er dus eigenlijk op neer dat de mensen die je noemt zeggen dat het je eigen schuld is dat je cholesterol te hoog is. Had je maar een beter dieet moeten volgen. Dat zijn natuurlijk bijzondere domme en zelfs kwetsende opmerkingen van mensen die geloven dat voor alles een simpele oplossing is. Je ziet hetzelfde bij diabetes type 2. Dat kan samenhangen met een verkeerde levensstijl, maar ook gezonde mensen kunnen het krijgen, zoals ook het Diabetes Fonds schrijft (http://www.diabetesfonds.nl/artikel/diabetes-type-2 ). Toch hoor je ook hier veel te vaak het vooroordeel “eigen schuld, dikke bult”.
JennyJ0 says
Ja, daar komt het wel op neer, maar die mensen snappen niet dat er ook nog andere oorzaken kunnen zijn voor een hoog cholesterolgehalte. Mijn man heeft diabetes 2, ook nooit overgewicht gehad en een fanatiek sporter. Snappen mensen ook niet. Daarom ben ik er zo op tegen dat leken zich met gezondheid bezighouden – en onder leken versta ik ook het leger alterneuten (met of zonder cursusje) in een of andere vorm van alterneuterij. Die denken ook dat alles met een gezonde levensstijl (wat zij daar dan ook onder verstaan) te verhelpen is.
Ragnar764 says
Laurens schrijft: Dat kan samenhangen met een verkeerde levensstijl,
Daar kun je wel iets aan doen, maar voor de rest is het maar afwachten, het lichaam gaat nu eenmaal zijn eigen gang, we beschikken nu eenmaal niet allemaal over een even goed genetisch paspoort, ik kijk wel eens naar Dr G: Medical Examiner, (Investigation Discovery), je staat er soms versteld van waaraan mensen zo al niet kunnen overlijden en het voor de patholoog anatoom soms nog een hele puzzle is om de exacte doodsoorzaak vast te stellen.
Al die obducties in de U.S. (in dit geval) vinden op verzoek van de familie plaats om behalve misdaad, tevens uit te sluiten dat het geen zelfmoord betreft, dit natuurlijk in verband met de Christelijke levensovertuiging die de nabestaanden aanhangen.
Hans1263 says
Mensen zijn natuurlijk nooit “confectie” en daardoor is een geneesmiddeldosering met een tablet, dragee etc. van een bepaalde sterkte altijd een benadering.
Echter als je rode rijst bereidt is het maar de vraag hoeveel werkzaam bestanddeel er overblijft, nog afgezien van hoeveel er origineel in zat.
Ook in gevallen waar het niet zoveel zou uitmaken wat de dosering is, valt het m.i. te prefereren precies te weten wat men met een medische bedoeling inneemt boven het effect van een werkzaam bestanddeel in rode rijst naar de bereidingswijze op de verpakking klaargemaakt. Medische claims ontbreken natuurlijk op de verpakking, zullen we vooralsnog maar aannemen. Zo niet, dan is de leverancier laakbaar bezig.
En… moet het hele gezin de rode rijst eten of kookt ieder voor zich? En… wat te denken van de houdbaarheidstermijn van het pak rijst?
Laurens says
Helaas heeft Disqus kennelijk mijn reactie van eerder vandaag ingeslikt. Ik probeer het opnieuw.
Complimenten voor de auteur voor zijn onderzoek en heldere stuk. Ik ben benieuwd hoeveel mensen (inclusief de in het stuk genoemde kennis van de auteur) daadwerkelijk denken dat ze het over een totaal andere boeg gooien als ze hun statines inruilen voor statinehoudende rode rijst. Op de verpakking mag dan keurig Monacoline K staan, maar vrijwel niemand zal de moeite nemen op te zoeken wat dat is en – vooral – wat dat doet. En waarom zou je ook: het is “natuurlijk”, dus het moet wel goed zijn.
Ik moest bij de opmerkingen over de Amerikaanse situatie en medicijnen in voedingssupplementen erg denken aan Becel Pro Activ, waar de organisatie Food Watch al jaren tegen te hoop loopt (https://www.foodwatch.nl/misleid/becel_pro_activ/omstreden_plantensterolen_eu_reageert_met_schijnoplossing/index_nl.html ). In Duitsland schijnt ze zelfs een procedure tegen Unilever te voeren, die in eerste aanleg echter verloren is. Food Watch ziet Becel Pro Activ als halvarine met toegevoegd medicijn, namelijk cholesterolverlagende plantensterolen. Het product hoort volgens haar in de apotheek thuis. Niet alleen de huisgenoten met cholesterolproblemen smeren het op hun brood, maar ook de rest van de familie. Wat de plantensterolen precies voor risico’s meebrengen voor mensen zonder verhoogd cholesterol kan ik zelf niet goed beoordelen. Ik ben sowieso geen fan van boter of margarine, wat echter gewoon een kwestie van smaak is.
Klaas Tjoelker says
Echt of zogenaamd geneeskrachtig voedsel en “natuurlijke medicijnen”, ze hebben blijkbaar een grote aantrekkingskracht op ons mensen. In de reclame wordt dankbaar gebruik gemaakt van die aantrekkingskracht.
Het lijkt dan mooi om te lezen dat de gefermenteerde rijst inderdaad werkzame stoffen bevat.
Echter, dan blijkt dat er een aantal problemen kunnen kleven aan zo’n “natuurlijk” geneesmiddel wat betreft dosering en samenstelling (combinatie met andere stoffen).
Geneesmiddelen horen dus niet in ons voedsel (is er misschien een uitzondering voor jodium in keukenzout?). Ze horen er al helemaal niet als de “ziekte” die ze zouden moeten bestrijden wellicht helemaal geen ziekte is. Het verband tussen een hoog cholesterol-gehalte en hart- en vaataandoeningen is op zijn minst omstreden; zie bijvoorbeeld het boek van Dr Malcolm Kendrick “The Great Cholesterol Con”. Graag ook eens aandacht voor dat thema.
Berend Kikkert says
Alle statines verdraag ik slecht,als laatste werd mij Atorvastatine voorgeschreven, naast darmkrampen kreeg ik last van vervelende steken in mijn hoofd. Ik ben toen gestopt met de statines, de hoofdpijn bleef nog 14 dagen aanhouden, daarna werd het minder. Als alternatief gebruik ik nu ook Arkosterol, om geen last van bijwerkingen te krijgen gebruik ik 1 capsule per dag. Bloedonderzoek moet later uitwijzen of het resultaat heeft. Volgens een zekere Dr Uffe Ravnskov leven oudere mensen met een hoog cholesterol het langst, zijn statines niet nodig en ronduit slecht voor je gezondheid.Wie zeker weet hoe het zit mag het zeggen.
Peter Bruin says
Keuze tussen de produkten van big pharma versus homeopathie + ect. snel gemaakt.
Voor mij gaat het voordeel van eventuele twijfel naar de homeopathie + ect.
Vanwege:
Veertig jaren geleden lagen mijn 2 jaar oudere broer en ik enkele maanden in 2 ziekenhuizen met zo,n 12 km,s afstand.
Wij leden aan een rheumatische aandoening het syndroom van Reiter.
Mijn broer kreeg 3 medicijnen per dag en ik maar liefst 24 medicijnen per dag.
Mijn internist bleek wel erg commercieel !!!
Liep destijds een nare medicijnvergiftiging op.
De afgelopen jaren trachte diverse artsen mij over te halen ook statines te gaan slikken ondanks de bekende (soms heftige) bijverschijnselen.
Gekonstateerde cholesterolniveau was tussen de 6.0 en 6.9.
De verhouding HDL versus LDL varieerde tussen de 30% en 50%.
Gelukkig las ik net op tijd dat cholesterol een waar leven elixer is waar je zeker niet te weinig van moet hebben.
De afgelopen 10 jaren zijn wereldwijd diverse (grootschalige) onderzoeken hiernaar gedaan.
De laatste was in Japan op 30-04-2015.
Conclusie; mensen met een cholesterol van 6.0 tot 7.5 leven het langst !!!
Inmiddels zijn dankzij verklaringen/bekentenissen van diverse klokkeluiders uit de big pharma aan het licht gekomen hoe succesvol de laatste 100 jaren de overheden en de medici bewerkt (lees gelobbyd) worden hun produkten te slijten c.q op te dringen aan de veel al onwetende patienten.
Mede dankzij het grote geld als ultiem smeermiddel zijn zij zo succesvol vaak…ja te vaak ten koste van onze gezondheid.
Helaas zijn er weinig mensen die de verantwoording van hun gezondheid zelf nemen.
Velen leggen die in handen van hun behandelende artsen die veel al meer geinteresseerd zijn in de bonussen en snoepreisjes ( genaamd congressen) van de big pharma.
Besef voor uw eigen bestwil; wie is er gebaat bij dat u en ik morgen gezond en wel wakker worden?
Gelukkig alleen uw geliefden en verder $$$$$$$$$$$$.
hymertje says
Het onderstaande is een bericht wat in september 2015 in de media verspreid werd.
Doet u uw voordeel mee!
‘Medicijn voor verlaging cholesterol versnelt
veroudering’
Gepubliceerd: 27 september 2015 16:43 Laatste update: 27 september 2015 17:46
•
Medicijnen die veelvuldig worden voorgeschreven om het cholesterolgehalte in het bloed te laten
dalen, lijken het verouderingsproces te versnellen.
Dit blijkt uit onderzoek van de Tulane University in New Orleans. Deze zogenoemde statines zijn
ook in Nederland het meest gebruikte medicijn bij een verhoogd cholesterolniveau.
Artsen schrijven statines voor aan mensen met vernauwingen aan de slagaders of een verhoogd
risico op hart- en vaatziekten.
Nieuw onderzoek, gepubliceerd in The American Journal of Physiology, zou aantonen dat dit
medicijn de stamcellen aantast. Hierdoor ontstaan bijwerkingen als geheugenverlies, spierpijn,
diabetes, verminderde leverfunctie, vermoeidheid en staar.
Stamcellen
De onderzoekers verzamelden stamcellen van jonge (gemiddeld 38 jaar) en oudere gezonde
vrijwilligers (gemiddeld 56 jaar). Ze werkten mee aan proeven om vast te stellen wat er gebeurt met
stamcellen als ze worden blootgesteld aan statines.
Het cholesterolverlagende medicijn had al na een paar weken een groot effect op de stamcellen,
die zorgen ervoor dat cellen in het lichaam worden geproduceerd om beschadigde cellen te
repareren en nieuwe cellen aan te maken. Door de werking van de statines zijn ze daar niet meer
goed toe in staat.
Preventief
Bij mensen die aan hart- en vaatziekten lijden, zorgen statines voor minder vervolgopnames in het
ziekenhuis en een lagere sterftekans. Als preventief middel ligt het medicijn onder vuur. Het nieuwe
onderzoek lijkt aan te tonen dat langdurig preventief gebruik van statines eerder een negatieve
bijdrage levert aan de gezondheid dan een positieve.
“Mensen die statines als preventief medicijn gebruiken moeten daar op basis van deze resultaten
nog eens goed over nadenken”, zegt professor Reza Izadpanah, stamcelbioloog en
hoofdonderzoeker. Hij vindt de risico’s niet opwegen tegen de mogelijke voordelen.
De bekende Engelse cholesterol scepticDr. Malcom Kendrick, een arts die al jaren onderzoek naar
dit onderwerp doet, concludeert dit ook. “Dit onderzoek bevestigt wat we al jaren vermoeden. De
bijwerkingen van statines zorgen ervoor dat mensen zich jaren ouder voelen”, voegt hij toe.
============
Ook in Rode Gist Rijst zit Monacoline K , maar het aantal mg. is veel mider dan bij statines.
Er is een groot verschil met statines omdat je van statines 20 tot 80 mg. moet binnen krijgen om effect te krijgen en met Rode Gist Rijst maar 3 mg. Dus dat is een zeer groot verschil
s. imachi says
De reden waarom rode rijst eventueel wel goed verdragen wordt is omdat de werkzame stof zich in de natuurlijke omgeving bevindt. Dat wil zeggen dat de rijst ook andere stoffen bevat die ‘niet werkzaam zijn’ , maar dat toch zijn. Alleen niet m.b.t. tot cholesterol maar m.b.t. bijvoorbeeld de bijwerkingen of de verwerking van de werkzame stof in het lichaam. Uit onderzoek bij chinese kruidenpreparaten en formules is gebleken dat de werkzame stof alléén of minder effectief is, of bijwerkingen geeft. De werkzame stof met ogenschijnlijk geen nut hebbende andere kruiden of nevenstoffen geeft, zo bleek een beter effect. Het zelfde geldt voor doseringen, die berekend worden op bv. geslacht, leeftijd etc.. Dit is een rudimentair soort medicatie en wat op de patient gepaste medicatie totaal niet haalt. De reden waarom in amerika de rode rijst uit de schappen is gehaald is duidelijk. De farmaceuten hebben daar het monopolie op gezondheidsproducten en medicijnen. Roven uit de natuurlijke geneeskunst en dan voorkomen dat mensen natuurlijke producten gaan gebruiken. Met reden dat ze dan natuurlijk hun op het leed van anderen lucratieve handel zien tanen. En verder, kruiden kun je heel goed en met goede beheersing kweken. Hierdoor ben je vrij zeker van een stabiele samenstelling wat betreft inhoudsstoffen. Cholesterol is voor de farmaceutische industrie een melkkoe, die ze met behulp van de voedselindustrie geschapen hebben. Geef mij maar rode rijst.
Marjilde Prins says
helemaal met u eens.
Hans1263 says
Welke wetenschappelijke onderbouwing hebt u voor uw instemmende woorden?
Wim Monteur says
ik loop onder controle bij een praktijk ondersteunster.ik moet steeds bloed laten prikken wat erg lastig is met rol aderen en lange wachttijden..waarom heeft een huisarts zelf geen meet instrument ik zie ze bij aliexpres voor 47 euro te koop staan dus cholesterol en suikerspiegel in enkele seconden gemeten.
we betalen ons scheel aan verzekeringen en ze werken met totaal verouderde apparatuur..
Hans1263 says
Een bloedsuikerspiegel kun je heel goed en snel zelf meten met behulp van een glucosemetertje en bijbehorende strips. Bij uw apotheek verkrijgbaar. Als u diabetespatiënt bent, hebt u toch wel voorlichting gekregen over het zelf bijhouden van uw bloedsuikerspiegel? Ook kunt u lid worden van DVN die veel informatie geeft.
Ik veronderstel dat uw arts af en toe bij u bloed laat prikken voor het vaststellen van de HbA1c-waarde.
Die waarde geeft inzicht in uw bloedglucosegehalte over een langere termijn.
Er is echt geen sprake van verouderde apparatuur.