MaytaSickeszOp 21 april jl. is Mayta Sickesz overleden op 92-jarige leeftijd. Sickesz is een bekende naam in skeptische kringen: zij is de bedenker van de orthomanuele geneeskunde en voerde een lange juridische strijd tegen de Vereniging tegen de Kwakzalverij. De VtdK had haar op een lijst met de ‘Grootste Kwakzalvers’ van de 20ste eeuw opgenomen en toenmalig voorzitter Cees Renckens duidde haar later aan als ‘notoir genezer’ in zijn in 2001 bij Skepsis uitgegeven boekje ‘Genezen is het woord niet‘ (gratis te downloaden).

Het juridische gedoe over het gebruik van de term  ‘kwakzalver’ sleepte tot 2013 voort, toen de VtdK eindelijk in het gelijk werd gesteld. Op de Skepsis website meer over Sickesz en haar praktijken en bij de VtdK zijn er natuurlijk ook veel artikelen over het geschil. En voor wie het aandurft, kan als ergertainment de column van Smalhout in de Telegraaf van afgelopen zaterdag over haar lezen.

Steun Kloptdatwel

'Notoir genezer' Mayta Sickesz overleden 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.