Vaak komen we zaken op internet tegen die niet groot genoeg zijn om een heel stuk over te schrijven of soms hebben we daar de tijd niet voor. Daarom willen wij in deze nieuwe rubriek een verzameling interessante of gewoon vermakelijke berichtjes van de afgelopen week met de lezers van Kloptdatwel delen. Leesvoer voor in het weekend!
- Scientific American: The Antiscience Movement Is Escalating, Going Global and Killing Thousands
- Trouw: Wetenschapscommunicatie is geen meningenspelletje
- VtdK: Coronavirusvreter Shycocon van Uwin werkt niet
- The Atlantic: What Conspiracy Theorists Don’t Believe
- IOL: Limpopo pastor farts on congregation to heal them with ’God’s power’
- Neuroskeptic: The Erection of a Placebo
- VRT: CHECK – Belgische wetenschapper waarschuwt voor ramp door coronavaccins, maar bewering houdt geen steek
- de Volkskrant: In het verzet tegen de lockdown valt een groep op die zich nadrukkelijk ‘vrouwelijk’ profileert. Wie zijn zij?
Wilma S. says
Ik wil hier van de gelegenheid gebruik maken om Pepijn van harte te feliciteren met zijn erelidmaatschap:
https://twitter.com/pjvanerp/status/1377951848997527555
Wilma S. says
Waardeloze enquêtes
Column Wat hebben we aan de opinieonderzoeken van Hart van Nederland en EenVandaag? Niets, schrijft Cecile Janssens.
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/04/02/waardeloze-enquetes-a4038292
Ik heb me afgelopen week geregistreerd voor het Hart van Nederland-panel. Ik was nieuwsgierig geworden nadat ik had gelezen dat „uit representatief onderzoek onder het Hart van Nederland-panel bleek dat 55 procent van de Nederlanders verruiming van de [corona]maatregelen wil.” Aan het online onderzoek werd deelgenomen door ‘zo’n 3.500’ van de 35.000 panelleden. Hoe representatief is dit onderzoek, wilde ik weten. Mijn aanmelding gaf meteen het antwoord: niet.
RV says
Maar het is geen wonder dat Pepijn van E. erelid is geworden van Skepp. 🙂 Ik feliciteer ook Skepp. Met zo’n erelid kun je weer even vooruit. 🙂
Klaas van Dijk says
Op https://www.medscape.com/viewarticle/947643#vp_1 (gepubliceerd op 2 april 2021) staat het transcript van een erg lezenswaardig interview (“Roberto Burioni on Conquering COVID and Charming the Skeptics”) met de Italiaanse viroloog Roberto Burioni
“Topol: Up until you were in your 50s, you were, as you say, a hardcore academician. You were a virologist, an immunologist, a pioneer of monoclonal antibodies. Then you added another dimension to the arc of your career, long before the pandemic, to take on the anti-science movement and then the anti-vaccine movement. Now you are engrossed in this. Do you encourage others to do this? Is the net effect something you would advocate or do you have regrets?
Burioni: I felt this was a duty. When you are a tenured professor, you’re granted a lot of privilege because you’re relatively safe in your job. But this also brings responsibilities. You have a responsibility to your patients as a doctor, professor, and citizen to talk about what can be a dangerous threat for your country.”
Zie https://twitter.com/erictopol voor wat achtergronden over Eric Topol.
Renate1 says
Inderdaad een zeer lezenswaardig interview.
Wat me opvalt is dat deze viroloog een stuk optimistischer lijkt te zijn dan sommige andere virologen.
Wilma S. says
Reactie op laatste link hierboven:
de Volkskrant: In het verzet tegen de lockdown valt een groep op die zich nadrukkelijk ‘vrouwelijk’ profileert. Wie zijn zij?
Chris Klomp schoot danig uit zijn slof n.a.v. een twitterdraadje van Rudy Bouma hierover:
https://twitter.com/chrisklomp/status/1378289466981425153
RV says
Mens, ga koken, zou een overleden politicus zeggen. Maar dat koken, dat is nu ook een uiting van narcisme gezien al die kookprogramma’s, vaak na het eten, dus als mosterd na de maaltijd. Echt uitgekookt is men nog niet. 🙂
Renate1 says
En wat zou je dan tegen Willem Engel en andere heren die dezelfde flauwekul verkondigen als deze dames?
Richard Rasker says
@Wilma S.
Chris Klomp zegt het iets botter dan ik in gedachten had, maar inderdaad moest ik na het lezen van het volgende toch ook wel even een teiltje zoeken:
Ja, vooral niet rationeel nadenken, dat geeft alleen maar ellende … Ik vind dit trouwens ook een belediging voor vrouwen in het algemeen – voor wie rationaliteit klaarblijkelijk niet is weggelegd, en al helemaal niet gewenst is.
Ik zou die dames nog wel eens willen horen wanneer ze wordt uitgelegd dat hun ‘vrouwelijke intuïtie’ naar schatting zo’n 150.000 doden door corona zou veroorzaken. Oh, wacht, de oplossing ligt natuurlijk in het moederschap: die 150.000 doden moederen ze er zo weer bij. Nu alleen nog zoeken naar niet al te rationele mannen die ‘verbinding’ willen met al deze ‘zachtheid’ …
Renate1 says
Laat me alstublieft rationeel blijven. Daar is weinig mannelijks aan. Kijk maar naar de heren die vergelijkbare kletskoek uitkramen. Mannelijke gevoelszwendelaars als Deepak Chopra, Paulo Coelho, Willem Engel en anderen zijn er ook genoeg.
Dat van die 150.000 doden zullen ze of niet geloven, of wegwimpelen als het gevolg van een ongezonde levensstijl
Renate1 says
Chris Klomp geeft ook een aardige analyse over waarom mensen nepnieuws willen geloven.
https://chrisklomp.nl/waarom-we-nepnieuws-willen-geloven/
Wilma S. says
Deze twitter en de reacties daar weer op, zijn ook niet te versmaden:
https://twitter.com/aliettejonkers/status/1378351509092638721
Woord van de dag: koffieklysmagewauwel
Wilma S. says
Het verschil is dit keer dat de heren niet kunnen schermen met hun moederschap en moederhart als bron van kennis. Er was wel sprake van een ‘liefdevolle’ kruisbestuiving om met name goedgelovige vrouwen te verneuken en daar veel voor over hebben. Citaat uit het artikel in de Volkskrant:
Renate1 says
Nee, de heren kunnen niet schermen met het moederhart, maar ze zijn uiteindelijk net zo erg.
Het hele moederhart-gedoe doet me een beetje denken aan een stroming binnen het feminisme, die de vrouwelijkheid op een voetstuk begon te zetten. Maar de moederhart-dames lopen vrolijk achter de heren aan, die ze alle mogelijke onzin verkopen.
Maar ja, ze willen zo graag uniek zijn en niet met de massa meelopen. Wie wil er nu een schaap zijn, dat meeloopt met de kudde. Natuurlijk lopen ze zelf net zo goed mee met een kudde, namelijk die door aangevoerd wordt door mannelijke warhoofden, die maar wat graag profiteren van vage begrippen als vrouwelijke intuïtie en moedergevoelens.
RV says
Saskia Noort leek mij altijd een nitwitje dat ook zo nodig moest schrijven. Maar op deze paasdag herzie ik mijn mening. Goed zo, Saskia. Maar het wordt nu wel een soort verbale burgeroorlog. De coronatwisten. Straks Urbi et orbi, waar hebben we het aan verdiend?
Renate1 says
Tja, door corona leer je mensen op een andere manier kennen. Mensen die je misschien aardig vond, of bewonderde, blijken ineens warhoofdige ideeën te verkondigen en mensen waar je een zekere afkeer bij voelde, blijken ineens verstandige dingen te zeggen.
Wilma S. says
Ga je vandaag ook nog je mening herzien over de kritische column van Tommy Wieringa van 19 maart j.l., waar jij de uitspraak ‘banale meninkies’ over meende te moeten doen. Dat zou pas echt een paaswonder zijn.
Klaas van Dijk says
Op https://www.gelderlander.nl/dossier-de-beste-verhalen-van-dit-weekend/drukke-tijden-voor-complotspecialist-pepijn-van-erp-dat-het-zon-vlucht-zou-nemen-had-ik-niet-direct-verwacht~a3628a0d/ staat een heel mooi artikel over Pepijn van Erp (gister gepubliceerd).
Renate1 says
En de reacties onder het stuk zijn ook wel aardig.
Agno says
Als overtuigd lid van Skepsis heb ik een vraag voor alle rationeel kritisch denkende posters alhier. Ik heb afgelopen week iets heel bijzonders meegemaakt. Een ervaring die ik deelde met mij eveneens nuchter rationeel denkende broer en zus, ik heb getuigen en dit is dus geen subjectieve anekdotische ervaring van één enkele persoon. Vanzelfsprekend ga ik aan deze ervaring niet meteen allerlei bijzondere claims ontlenen, maar ben wel erg nieuwsgierig naar de verklaring van onze waarneming.
Dit gebeurde er…
Onze vader van 91 is afgelopen januari overleden en we waren afgelopen vrijdag gedrieën in ons ouderlijk huis bijeen om een deel van zijn nalatenschap af te wikkelen. Mijn broer had gekookt en we zaten rond de (ronde) eettafel. Aan het plafond precies boven het midden van de tafel hangt een vrij zware koperen kroonluchter. En toen gebeurde het: terwijl we zaten te eten begon helemaal uit het niets de kroonluchter opeens heen en weer te zwiepen. Mijn zus zag het als eerste en uitte een verbaasde kreet. Het was echt een bizarre ervaring, we schrokken er zelfs een beetje van. We hebben alledrie lang in dit huis gewoond, we zijn er vaak op bezoek geweest en ook mijn ouders hebben we nooit over een schommelden kroonluchter gehoord…
Onze eerste schrikreactie culmineerde in de wat ongemakkelijke grap dat “onze vader het waarschijnlijk oneens met onze discussies over zijn nalatenschap en hij geeft ‘van boven’ zijn onvrede daarover door…” De tweede reactie was om te zoeken naar een meer rationele verklaring. Op de tweede verdieping was een zolder, maar daar was niemand en er was ook niets plotseling omgevallen of iets dergelijks. Was één van ons wellicht toch opgestaan en had de kroonlucht aanraakt? Ook niet, dit konden we meteen uitsluiten en de kroonluchter hing bovendien veel te hoog. Was er dan misschien een zware vrachtwagen voorbij gereden die een dusdanig resonantie geïnduceerd had waarop de kroonluchter lekker kon zwiepen? Ook uitgesloten, het huis ligt vrij ver van de straat en er rijden daar sowieso nauwelijks auto’s laats staan vrachtwagens. Een tochtstroom langs het plafond dan? Stond er misschien een binnen- of buitendeur open? Konden we ook absoluut uitsluiten.
Uiteindelijk zijn we op een mogelijke verklaring uitgekomen, eentje die de scherp-lezende scepticus wellicht al vermoedde uit de tekst hierboven. Het feit dat we zaten te eten precies onder de kroonluchter gaf ons een mogelijke clue; op een paar placemats stond namelijk precies onder de kroonluchter een vrij grote open pan macaroni (diameter ~40 cm) die met deksel erop zo van het vuur kwam. De deksel ging eraf om op te scheppen en de warmte steeg toen waarschijnlijk plotseling naar boven en kan daarmee de schommeling veroorzaakt hebben (de deksel hebben we er trouwens niet meer opgedaan, dus de warmte werd constant, langzaam afnemend, naar boven afgevoerd). De kroonluchter bleef nog een aardig tijdje schommelen en stopte toen.
Mijn vraag: zou dit een plausibele verklaring kunnen zijn voor dit fenomeen? Of is de opstijgende warmte van zo’n simpelweg onvoldoende om zo’n koperen kroonluchter in beweging te krijgen?
Vergelijkbare kroonluchter, niet de bewuste:
https://euroseat.nl/gebruikt-meubilair/verlichting/kroonluchter-koper-wiel-65cm/
RV says
Beste Agno
Heen en weer schuddende hanglampen komen vaak voor in de paraliteratuur. Bijvoorbeeld bij Tenhaef. Maar ook elders heb ik erover gelezen. Of er een dampende pan eronder stond, heb ik nog nooit gelezen. Maar ik vind jullie verklaring eigenlijk heel goed gevonden en eigenlijk ook plausibel. Maar jullie wonen niet in Groningen? Het spreekt dat ik mijn deelneming uitspreek. Blijft altijd verdrietig als je een ouder verliest. En bij zo’n gebeurtenis vallen vaak details op die je anders nooit zou zijn opgevallen. Een andere gemoedstoestand heb je dan. Enerzijds verdoofder, anderzijds alerter.
Wilma S. says
@Agno
En niemand kwam op het idee om de proef op de som te nemen? Maak opnieuw een pan macaroni o.i.d. zou ik zeggen., zet die weer zo van het vuur midden op tafel en haal het deksel eraf.
RV says
Heel goed voorstel, Wilma.
Agno says
@Wilma,
Dat is zeer zeker door ons hoofd geschoten, maar daar ontbrak helaas de tijd voor. Momenteel is er nog steeds de avondklok en wij wonen allemaal op grote afstand van het ouderlijk huis. Volgende keer zal ik proberen een proef te doen met kokend water in dezelfde pan. Mijn verwachting is overigens dat het niet bij alle kroonluchters zal werken, maar alleen bij diegene die zo’n karakteristieke koperen bol in hun midden hebben. Dit zou wel eens een soort vleugeleffect kunnen veroorzaken waarbij de warme lucht aan de ene kant sneller stroomt dan aan de andere kant (waarbij de pan dus niet exact onder het midden moet staan). Ik zal het resultaat hier posten!
Mocht ik het effect niet kunnen reproduceren, dan vlucht ik toch maar snel het huis uit…;-)
@RV, dank voor het medeleven. Het huis staat op robuuste zandgronden in Twente. Nog nooit een aardbeving aldaar meegemaakt.
Wilma S. says
@Agno
Hoogstwaarschijnlijk is de hanglamp alleen maar koperkleurig en lang niet zo zwaar als jij lijkt te denken.
FVerweven says
@Agno
Ik zou vanuit de andere kant redeneren; als er al geesten bestaan, waarom zijn ze dan niet in staat zich echt te laten horen, maar wel een lamp kunnen laten bewegen?
En die geest is oud en wijs genoeg om te snappen dat het bewegen van een lamp teveel voor de hand liggende verklaringen heeft en hooguit de mensen de stuipen op het lijf jaagt. Dan kun je beter niks van je aanwezigheid als geest laten merken.
Het heeft pas zin als je minimaal een lepel een meter over de tafel laat verschuiven naar de persoon die de geest wil aanspreken. Op die manier zou je nog een minimale ja/nee communicatie met een geest op kunnen zetten.
Het doet mij ook denken aan die mediums die eerst niet verder komen dan “een naam met een a er in of zo” en vervolgens opeens wél glashelder woordelijk doorkrijgen van de overledene dat het hem/haar goed gaat. Maar nooit vertellen ze waar ze hun gouden horloge in vredesnaam verstopt hebben…
FVerweven says
@Agno
Ik zou vanuit de andere kant redeneren; als er al geesten bestaan, waarom zijn ze dan niet in staat zich echt te laten horen, maar wel een lamp kunnen laten bewegen?
En die geest is oud en wijs genoeg om te snappen dat het bewegen van een lamp teveel voor de hand liggende verklaringen heeft en hooguit de mensen de stuipen op het lijf jaagt. Dan kun je beter niks van je aanwezigheid als geest laten merken.
Het heeft pas zin als je minimaal een lepel een meter over de tafel laat verschuiven naar de persoon die de geest wil aanspreken. Op die manier zou je nog een minimale ja/nee communicatie met een geest op kunnen zetten.
Het doet mij ook denken aan die mediums die eerst niet verder komen dan “een naam met een a er in of zo” en vervolgens opeens wél glashelder woordelijk doorkrijgen van de overledene dat het hem/haar goed gaat. Maar nooit vertellen ze waar ze hun gouden horloge in vredesnaam verstopt hebben…
P.S. Een flinke wind kan een huis of een plafond best een miniem zetje geven waardoor grote voorwerpen toch iets gaan slingeren.
Agno says
@Wilma,
“Hoogstwaarschijnlijk is de hanglamp alleen maar koperkleurig en lang niet zo zwaar als jij lijkt te denken.”
Het is echt een zwaar koperen ding. Dat weet ik zeker omdat wij vroeger één keer per jaar een koperpoetsdag hadden. Dan werd al het koper in huis onderhanden genomen en ook deze ‘kaarsenkroon’ zoals we hem noemden, Hij werd dan voorzichtig van het plafond gehaald, op tafel gezet en later weer mooi glimmend opgehangen.
Agno says
@Fverweven,
“Ik zou vanuit de andere kant redeneren; als er al geesten bestaan, waarom zijn ze dan niet in staat zich echt te laten horen, maar wel een lamp kunnen laten bewegen?”
Naar mijn idee is het niet de primaire taak van een scepticus om bijzondere claims als het bestaan van geesten te falsificeren (en daarbij de claimant ‘rechtstreeks aan te vallen’), maar veeleer om alternatieve, meer nuchtere verklaringen voor opvallende verschijnselen/interpretaties te bedenken en deze dan ter vrije overweging aan te bieden aan de gelovende doelgroep (of aan jezelf, als kritisch denker). Heel soms valt dan opeens het kwartje, maar helaas blijkt toch meestal dat je ‘nuchtere feiten als Brugman’ kunt blijven aanbieden tot je een ons weegt. Vaak ook nog eens met het neveneffect dat men daarna zelfs verder volhardt in zijn/haar heilige geloof in de (in onze ogen) minder nuchtere verklaring.
Het blijkt in de praktijk dus enorm lastig om een meer logische verklaring zodanig te ‘marketen’ dat de wereld er ook maar een klein beetje nuchterder op wordt. Erger nog: de aanbieders van minder nuchtere interpretaties van de werkelijkheid beschikken kennelijk over superieure ‘marketing’ want: hoe spectaculairder de claim, hoe makkelijker deze als als zoete koek geslikt lijkt te worden. Dit is volgens mij enorm frustrerend voor de Stichting Skepsis en sites als Klopt Dat Wel?, die hierdoor voornamelijk voor de eigen parochie blijven preken. Dat is op zich natuurlijk niet erg, maar het genot van onder gelijkgestemden even besmuikt kunnen gniffelen over de “gelovers in niet zo nuchtere claims” en het absoluut aangename creatieve denkproces om alternatieve verklaringen voor een schommelende kroonluchter te deduceren, nee, die heffen dat onbevredigende gevoel over ‘hoe worden we een betere zendeling in een steeds minder nuchter lijkende samenleving’ toch niet helemaal op…
Overigens vind ik jouw meer Socratische invalshoek, van het net zolang doorvragen totdat je discussiepartner in de onlogica van de eigen claim verstrikt raakt en tot een nieuw inzicht komt, wel een effectieve methode om bijvoorbeeld complottheoristen te benaderen. In mijn ervaring werkt het aanreiken van alternatieve verklaringen hierbij meestal averechts (en het is bovendien een hele hoop werk!), maar het ‘kunt u me wat meer details vertellen over hoe uw scenario nu precies werkt?’ kan een manier zijn om op zijn minst de rollen even om te draaien.
Enfin, in het recente verleden is er op het Skepsis-congres al eens aandacht besteed aan de ‘moral virtues’ van een goede Skepticus en ik herinner me uit die tijd de nuchtere samenvatting van Cees Renckens die sprak over zijn adagium in de strijd tegen de kwakzalverij: “zacht als het kan, hard als het moet”.
Wilma S. says
@Agno
Dan is het een zogenoemde Hollandse kroonluchter, ook bekend als koperen kroonluchter, balkroonluchter, bolkroonluchter, Vlaamse kroonluchter en kerkkroonluchter.
Wie weet is het ding nog wat waard dan: https://lansantiek.com/product-category/kroonluchters/hollandse-kroonluchters/
RV says
Agno,
de heer Renckes heeft vanzelfsprekend gelijk. Je behoort mild en beleefd te zijn waar het kan, maar streng wanneer het nodig is. In gezelschap hoor ik veel aan en plaats slechts zijdeling een paar vragende opmerkingen. Geen gewellusnietus in gezelschap. Af en toe verschijnen op KDW echte oppositionele diehards met wie het slecht herfstfruit eten is. Dan wordt de toon helaas minder gezellig. Jammer.
disqus_VmJiIVPLgx says
@Agno
Zo’n kroonluchter hadden mijn ouders vroeger ook, maar dan met vier armen, elk met 1,2,3 resp. 4 stipjes gemerkt om in het juiste schroefgat te draaien (die waren toen nog niet universeel). En ik heb toen ook nog ijverig dat koper zitten poetsen… Je verhaal deed me denken aan iets wat ik destijds op mijn werk in Leiden meemaakte. Ik zat op mijn kamer, toen opeens de (niet perfect sluitende) dichte deur een paar seconden hevig rammelde, net alsof iemand met veel kracht wilde proberen of de deur goed dichtzat, het klonk behoorlijk agressief. Natuurlijk deed ik direct de deur open, maar er was op dat moment niemand op de gang te bekennen. Ik ging toen overal vragen of andere mensen ook zoiets hadden meegemaakt, maar ik scheen de enige te zijn. Nou geloof ik niet in spoken, en mijn eerste gedachte was een of andere trilling van buitenaf (mijn bovenlichtje stond open). Maar een directe oorzaak was op dat moment niet aan te tonen, het was een mysterieus verschijnsel. Later kwam ik erachter wat de oorzaak was geweest: een Amerikaanse straaljager die sneller dan het geluid had gevlogen, en daarmee op diverse plaatsen langs de kust vergelijkbare verschijnselen had veroorzaakt.
Op mijn plaats was het geluid subsonisch, een knal heb ik niet gehoord, maar de enigszins los beweegbare deur had op de laagfrequente trillingen kennelijk geresoneerd en daarbij flink kabaal gemaakt. Anderen in het gebouw hadden beter sluitende deuren en/of geen bovenlicht open (ik ben een frisse-luchtfreak). Zo kan ik me voorstellen dat subsonische of nauwelijks hoorbare trillingen resonerende voorwerpen in beweging kunnen brengen. Bijvoorbeeld een vrachtauto. Die rijden daar dan misschien heel zelden, maar er hoeft er maar één een keer langs te komen, al is het maar een Pool die te veel op zijn navigatie-apparaat vertrouwt. Of een vliegtuig of een andere geluidsbron. Ik kan het van hieruit natuurlijk niet goed beoordelen, maar een of andere trillingsbron lijkt me de meest waarschijnlijke oorzaak. Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat de dampen van een pan met macaroni zo’n kroonluchter aan het zwaaien brengen. Hoogstens dat door de warmte ergens een latje in een houten zoldering door uitzetting en/of vochtopname opeens verspringt en daardoor de kroonluchter in beweging brengt. Maar natuurlijk is dat allemaal heel speculatief, ik zou meer kunnen zeggen als ik de situatie ter plekke zou kunnen bekijken. Dat zou Sherlock Holmes ook als eerste doen.
Je zou nog wel wat proeven kunnen doen of je die kroonluchter op een of andere manier aan het bewegen kunt krijgen, door bijvoorbeeld wat op de zolder te gaan rommelen. Wij hadden bijvoorbeeld vroeger wasmachine en droger op zolder staan, die konden ook aardig trillingen genereren, ik noem maar wat.
Wilma S. says
En ja hoor. Daar is ie weer, onze kampioen liegen en bedriegen Van Haga:
https://twitter.com/aliettejonkers/status/1379339451139305473
Frontnieuws, niet voor het eerst de bron van dit heerschap, is de opvolger van Fenixx, een beruchte extreemrechtse hoax-site, die veel nepnieuws verspreidt, met als doel om haat te zaaien
Renate1 says
Met de nodige reacties van mensen die de heer Van Haga kennelijk wel willen geloven.
Jan Willem Nienhuys says
In het artikel in The Atlantic stond terloops vermeld dat Darriell Huff, auteur van “how to lie with statistics’ was ingepalmd door de tabaksindustrie, en dat hij getuigde dat het vernad tussen ziekte en roken óók statistisch bedrog was.
Dat was nieuw voor mij.
FVerweven says
Vrij Nederland:
De opkomst van ‘wellnessrechts’: yogales als broeinest van complottheorieën
Dit stukje lijkt wel op Willem Engel te slaan:
“2020 zorgde voor een stijging van 23 procent in het aantal sluitingen van Amerikaanse yogascholen, waardoor een hoop docenten – … – zonder werk en inkomen kwamen te zitten. Het enige dat nog over was … , was de mogelijkheid les te geven via [internet]. Deze werkloos geworden yogadocenten konden eigenlijk maar één ding proberen: volgers krijgen.
En als we iets van corona hebben geleerd, is het wel hoe je volgers moet verzamelen op sociale media. Guergin beschrijft hoe verschillende yoga-influencers tienduizenden nieuwe volgers kregen toen ze zich kritisch gingen uitlaten over de pandemie, de maatregelen en de mogelijkheid van één groot complot vanuit de overheid, de farmaceutische industrie en Bill Gates.”
FVerweven says
[ dat Darriell Huff, auteur van “how to lie with statistics ]
Dat moet Darrell zijn, voor het geval dat men meer wil zoeken.
Wilma S. says
Het hele verhaal is alleen vandaag gratis te lezen: https://www.vn.nl/wellnessrechts-yogales-broeinest-complottheorieen/
FVerweven says
Dank, ik was de link even vergeten.
Renate1 says
Interessant stuk. Echt verbazen doet het misschien niet, maar doordat corona toch nog al eens een gespreksonderwerp is, ontdek je wel dat allerlei mensen daar vreemde opvattingen over hebben en dat zijn dan inderdaad niet direct de typische zweeffiguren, van wie je dit soort opvattingen verwacht, maar ook mensen die je niet direct als zweverige types zou zien, mensen die misschien wel eens iets homeopathisch hebben gebruikt, of iets met kruidenmiddeltjes trachten te bestrijden, maar toch niet de typische bomenknuffelaars. Mensen die gewoon door willen rijden op de snelweg en een lekker stuk vlees op de barbecue willen hebben.
Wilma S. says
Dit vind ik ook een opmerkelijk citaat uit het artikel:
Doutzen is een van de ondertekenaars van de brandbrief -vol misinformatie overigens- van de organisatie Moederhart die recent opnieuw ter sprake kwam:
Het zou mij i.i.g. niet verbazen als Doutzen een van de personen is die de partij van Baudet aan 8 zetels geholpen heeft.
FVerweven says
Het vervelende van de afgelopen verkiezingen is dat die deels op corona gebaseerd zijn. Over een jaar zijn we hopelijk vrijwel helemaal rond met corona en dan moeten we nog drie jaar met een kabinet dat deels op corona is gebaseerd. Waaronder mogelijk veel te veel zetels voor Baudet en Rutte .
Wat me stoort is dat talloze wappies bij zowat elk argument toevoegen dat big pharma grote belangen heeft. Maar zelf hollen ze achter mensen aan die gewoon hun dik belegde boterham verdienen met bedrog en leugens. Van die mensen kopen ze volop t-shirts en voedingssupplementen.
Ze zijn ziende blind.
Renate1 says
Ja, maar dat zijn kleine ondernemers en die zijn natuurlijk veel minder eng dan Big Pharma. Bovendien doen deze mensen dit allemaal uit de goedheid van hun hart.
RV says
Onderwijl zitten die mensen volop op sites en dergelijke van Big Tech zoals Youtube, Twitter en Facebook. Alleen Bill Gates is uit de gratie want hij steunt de WHO en dat schijnt misdadig te zijn want mensen beschermen tegen enge ziekte is een misdaad.
Wilma S. says
Deze column van Tommy Wieringa van 19 maart j.l. ging over de uitslag van de verkiezingen en de rol van corona:
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/19/het-midden-is-het-nieuwe-links-a4036549
RV says
Voor de goede orde, de PVV houdt zich tamelijk ver van coronacomplotten.
https://www.trouw.nl/politiek/wilders-houdt-veilige-afstand-van-coronacomplotten-en-voert-als-vanouds-een-radicale-strijd-tegen-de-islam~b9ff81ac/
Wel is het zo dat een koranverbod, dat rouwdouwer Wilders vaak oppert, weinig heeft te maken met de vrijheid, waarnaar Wilders zegt te streven. Zo’n houding heet paradoxaal.
Maar wat is links, wat is rechts? Is ageren tegen de elite niet tamelijk links? En het weren van bepaalde boekjes in bibliotheken niet tamelijk rechts? Zouden we geen andere labeltjes moeten verzinnen?
FVerweven says
[ de PVV houdt zich tamelijk ver van coronacomplotten. ]
Je laat je in de luren leggen.
De PVV’ers (en FvD’ers) zijn kampioen in het (re)tweeten van hoaxen over Covid-19 (en nog veel meer), en mannetje Wilders zwijgt daarover als het graf. Wie zwijgt stemt toe.
Google even op “peter burger twitter pvv covid”
Wilma S. says
@RV
Zie FVerweven:
Voor de goede orde, zolang jij de feiten niet of niet voldoende op een rijtje hebt, heeft het al hélemaal geen zin om doelpalen te gaan verplaatsen.
RV says
En jullie laten je ophitsen door politieke analytici die van zelfkritiek nog niet hebben gehoord. Heus, er bestaat ook zoiets als onderbuiklinks dat maar aan leutert en dat sinds vijftig jaar. Een beetje historisch perspectief zou welkom zijn. Ik vind het al behoorlijk fascistoïde dat enige kritiek op onderbuiklinks meteen in de kiem gesmoord zou moeten worden. Maar we zitten niet op een politiek anaslytisch forum. Dus beste Wilma en geachte Verweven, accepteer gewoon dat er mensen zijn die op kritische afstand de politiek volgen. 🙂
Wilma S. says
Ik laat me door niemand ophitsen, dankjewelasteblieft!