Vaak komen we zaken op internet tegen die niet groot genoeg zijn om een heel stuk over te schrijven of soms hebben we daar de tijd niet voor. In deze rubriek delen we een verzameling interessante of gewoon vermakelijke berichtjes van de afgelopen week met de lezers van Kloptdatwel. Leesvoer voor in het weekend!
- Skeptical Inquirer: Political Scientist Ulrike Guérot Wins the ‘Golden Board 2023’
- Chris Klomp: Zin en onzin over de Epstein-lijst
- MSNBC: Why it won’t matter that the Jeffrey Epstein ‘client list’ is bound to be a letdown
- Skeptic: The story of Phineas Gage’s accident is well-known; what happened to him afterwards is not
- NRC: Een merkwaardig voordeel van roken en drinken
- Barracuda: Zo voorspelden de paragnosten 2023
En de tweede Skepsis podcast is deze week uitgekomen:
Klaas van Dijk says
Via Pepijn van Erp kwam dit weekend naar buiten dat VU hoogleraar Ronald Meester een formele bijbaan heeft bij een in India gevestigde kwakzalvers’academie’ https://humaniwell-academy.org/page/welcome-5 Deze bijbaan staat nog niet op de universitaire homepage van Ronald Meester. Dat is wel verplicht volgens de CAO. Volgens dezelfde CAO moet Ronald Meester eerst toestemming vragen alvorens hij zo’n bijbaan mag aannemen. Dit lijkt mij opnieuw geen goede reclame voor de VU.
Een andere bijbaan van Ronald Meester staat ook nog niet op zijn universitaire homepage. Deze bijbaan staat op https://academy.dikw.com/opleidingen/bayesiaanse-statistiek/ Hier werkt Ronald Meester samen met desinformatieverspreider Marc Jacobs.
Zie ook https://nos.nl/nieuwsuur/collectie/13896/artikel/2424107-geen-enkele-universiteit-heeft-registratie-bijbanen-hoogleraren-op-orde
Hans1263 says
@Klaas van Dijk
Bij dat Indiase cluppie even rondgekeken en ik stuitte al gauw bij een van de hooggeleerde medewerkers op de flutwoorden ‘paradigms’ en ‘narratives’. Nou, dan weet je het meteen: een zweefwereldje. U hebt gelijk: een kwakzalversacademie. Zou de VU zo’n connectie misschien eervol vinden?
Klaas van Dijk says
Beste Hans1263, tot heden hebben mij geen berichten bereikt dat de VU er problemen mee heeft dat hun hoogleraar Ronald Meester een formele nevenfunctie heeft bij deze Indiase kwakzalversacademie. Kennelijk vindt de VU zo’n connectie dan eervol? Voor zover mij bekend is Sam Brokken https://www.sambrokken.com/ de oprichter en initiatiefnemer van deze kwakzalversacademie.
Op https://www.hln.be/hasselt/hogeschool-pxl-ontslaat-onderzoeker-die-in-de-zevende-dag-vaccinatiebeleid-in-twijfel-trok~ad17ee0c/ (gepubliceerd op 1 april 2021) staan wat achtergronden over deze Sam Brokken.Hier staat te lezen:
“Hogeschool PXL ontslaat onderzoeker die zich in ‘De Zevende Dag’ kritisch uitliet over coronavaccin: “Ik blijf achter mijn mening staan”. Hogeschool PXL heeft Sam Brokken als onderzoeker en lector gezondheidswetenschappen ontslagen. Anderhalve maand geleden uitte Brokken twijfels over het vaccinatiebeleid in het VRT-programma ‘De Zevende Dag’
Op 14 februari zat Brokken rond de tafel met onder meer epidemioloog Pierre Van Damme om tijdens de uitzending van ‘De Zevende Dag’ te debatteren over het coronavaccin. Daarin trok hij het vaccinatiebeleid in twijfel. “Of het vaccin werkzaam is of niet, laat ik in het midden, maar ik stel me eerder ethische reflecties. Alles wordt gepropageerd in de richting naar onze vrijheid, maar dan stel ik me wel vragen bij het vaccineren van de populatie onder 60 jaar als we weten dat 98 procent van hen bij besmetting nauwelijks tot geen symptomen vertoont”, zei Brokken tijdens de uitzending. Verder betwijfelde hij ook of vaccinatie verdere besmetting voorkomt.
Argumenten die Van Damme tijdens het debat één voor één weerlegde, maar alsnog meteen na de uitzending zo’n 20-tal klachten uitlokten. Anderhalve maand later heeft de Hogeschool PXL nu de stap genomen om Sam Brokken te ontslaan. Reden? “Omdat wij als hogeschool een andere visie hebben over de samenwerking en de uitbouw van ons onderzoeksinstituut”, laat directeur Ben Lambrechts weten. Of het ontslag er mede gekomen is door de uitspraken van Brokken in ‘De Zevende Dag’, laat de hogeschool in het ongewisse. “Daarvoor verwijzen we terug naar de officiële reactie die we eerder hebben gegeven, namelijk dat Brokken zich heeft uitgesproken vanuit zijn eigen wetenschappelijke inzichten en dat we dat als hogeschool moeten respecteren. Wij hebben deze beslissing nu genomen, omdat we niet dezelfde visie op samenwerken delen.”
Brokken zelf ziet het anders. “Het hoeft weinig betoog dat mijn verschijning in ‘De Zevende Dag’ veel heeft losgemaakt. Ik werd weggezet als antivaxxer, terwijl ik dat niet ben en ik tijdens de uitzending het vaccin op zich ook niet heb afgekeurd. Helaas zijn mijn woorden alsnog zodanig slecht in de pers gepercipieerd dat volgens mij ook de Hogeschool PXL conclusies heeft getrokken. Hoe dan ook neemt deze situatie niet weg dat ik de uitzending een waardevolle poging vond van de VRT om andere stemmen aan bod te laten komen die voordien nauwelijks tot niet werden gehoord. Alleen staat de perceptie die nadien ontstaan is niét in relatie tot wat ik effectief heb gezegd”, aldus Brokken.”
Hans1263 says
@Klaas van Dijk
Het is een stuitend domme opmerking van dhr. Brokken t.a.v. de populatie onder de 60. Alsof die mensen geen infectie kunnen overbrengen.
Als de VU geen bezwaren heeft tegen de onzin die Meester verspreidt, denk ik: zie je wel, protestants christelijk en nog steeds niks opgeschoten sinds de oprichting.
Renate1 says
Geen idee wat de VU vind. Ik kom zo nu en dan in het ziekenhuis van de VU en heb daar geen slechte ervaringen mee.
Maar als ik woorden als ‘paradigma’, of ‘narratief’ lees (of in het geval van de website van de Indiase club, de Engelse vertalingen) dan weet ik al genoeg. Dat heb ik ook bij woorden als ‘spiritueel’ en ‘esoterie’. Daar kreeg ik onlangs nog stevige worden over met de beheerder van een boekenwebsite, waar ik nog wel eens boekbesprekingen voor schrijf. Men heeft iedere maand een thema, waar dan boeken bij uitgezocht worden. Dit keer was het thema ‘Eenzaamheid’ en een van de boeken die daarbij waren uitgezocht, was een boek van de een of andere theoloog en in de beschrijving kwam ik woorden als ‘spiritualiteit’ en ‘esoterisch’ tegen. Het boek was bovendien uitgegeven door Ankh Hermes, dus dat zei voor mij wel genoeg. Ik merkte dus op dat dit geen boek voor mij was, Ik houd niet van gezweef en het feit dat het een boek van Ankh Hermes was, vond ik al een waarschuwing. Nou, daarop kreeg ik toch een hoeveelheid bagger van de beheerder over me heen. Ik was negatief en ongenuanceerd en wees dingen af, zonder dat ik er verstand van had. Bovendien voelde mevrouw zich persoonlijk aangevallen, omdat ze zoveel tijd in de website stak. Ik bekritiseer een boek, niet degene die de website maakt. Ik heb ook wel eens een enthousiaste bespreking geschreven van een boek, waar iemand anders niets aan vond.
Hans1263 says
@Renate
Enne… de beheerder had er wél verstand van? Met haar opmerkingen maakte ze duidelijk dat ze er nu juist de bállen verstand van had, want niet voldoende kritisch nagedacht.
Met Ankh Hermes ben je snel klaar. Per definitie in de prullebak. Bij dat soort flutboekies kom je op de eerste bladzijde al ongerijmdheden en onbegrijpelijkheden tegen. In boekenzaken kun je meteen de schappen overslaan waar esoterie boven staat vermeld. Als het teveel schappen zijn, kun je de héle zaak voortaan overslaan.
Renate1 says
@ Hans
Dat ben ik volkomen met u eens. Gelukkig was er ook nog iemand anders die mijn oordeel over de betreffende uitgeverij deelde. De beheerder was van mening dat spiritualiteit wel degelijk rationeel kon zijn en dat ik mijn oordeel niet beargumenteerde. Tja, wat ik zonder bewijs moet aannemen, mag ik ook zonder bewijs van de hand wijzen. Ze kwam ook met meditatie en mindfullness, waarop ik op een stuk op Skepsis wees. Ze vond theologie bovendien een echte wetenschappelijke studie. Tja, maar het blijft een studie van sprookjes. En ik wil best erkennen dat sommige mensen troost in geloof kunnen vinden en dat er echt wel mensen zijn die zich op basis van hun geloof daadwerkelijk inzetten voor de mensen die door de samenleving niet altijd gezien worden. Maar als de een of andere theoloog aankomt met een boek over de spirituele kanten van eenzaamheid, dan heb ik echt een teiltje nodig. Ik zit echt niet te wachten op iemand die komt verkondigen dat m’n eenzaamheid ook nut heeft. Alleen zijn kan heel nuttig zijn, maar van eenzaamheid heb ik echt wel eens m’n bekomst.
Hans1263 says
@Renate
Kortgeleden tijdens de kerstdagen kreeg ik een prima rationeel verhaal te horen over de ongerijmdheden inzake wat “we” nu eigenlijk die dagen vieren. Het hele geboorteverhaal inclusief de drie koningen is (was mijn conclusie) als je het goed beschouwt, een totaal veel later verzonnen en geconstrueerd geheel. Een sprookje dus, niet meer waard dan de sprookjes van Grimm, Andersen en andere vertellers. Niets esoterisch of spiritueels aan.
Spiritualiteit rationeel? Laat me niet lachen!
Theologie kan best wetenschappelijk zijn als je de sprookjes maar de sprookjes laat. Dan blijft er hoogstens iets over wat je cultuurgeschiedenis zou kunnen noemen. Als je de sprookjes wél serieus neemt, noem ik het hogere sprookjeskunde.
Eenzaamheid kun je tegengaan door spontaan met mensen te gaan praten. Verenigingen en clubs genoeg. Maar die vaardigheid heeft niet iedereen, dat besef ik. Toch geef ik u hierbij het welgemeende advies het eens te proberen en te ervaren dat vele anderen daar ook behoefte aan blijken te hebben. Niet ieder gesprek wordt dan diepgravend, maar af en toe tref je dat wél en dat maakt diepe indruk. En… een theoloog heb je daar echt niet voor nodig.
Klaas van Dijk says
@Renate1, bij de VU werken erg veel goede wetenschappers en bij het VUmc, het ziekenhuis van de VU, nu onderdeel van Amsterdam AMC, werken erg veel hele goede artsen en wordt ook erg veel heel goed onderzoek gedaan. Vanuit die invalshoek is Ronald Meester een grote uitzondering.
Het is alleen erg jammer dat Ronald Meester tot op de dag van vandaag door de hogere echelonen bij de VU uit de wind wordt gehouden, niet in de laatste plaats omdat de onwetenschappelijke antivaxactiviteiten van Ronald Meester uiteraard hun uitstraling hebben op de geloofwaardigheid van de VU en van het aan de VU gelieerde ziekenhuis.
Daarnaast zijn er al heel erg lang problemen met de manier waarop Ronald Meester zijn verwrongen wereldbeeld(en) de wetenschap binnen probeert te smokkelen. Vroeger ging het vooral over zijn creationistisch gedachtengoed, nu gaat het vooral over zijn antivaxactiviteiten. Wat informatie over vroeger staat op https://skepsis.nl/id-discussie-2/ (uit 2002, dus al 22 jaar geleden!!), op https://korthof.blogspot.com/2013/02/joris-van-rossum-promoveert-aan-de-vu.html (uit 2013) en op https://skepsis.nl/arrogante-darwinisten/ (uit 2014). Op internet is meer te vinden over dat bizarre proefschrift van Joris van Rossum en over de rol van Ronald Meester daarbij.
Hans1263 says
Hebben meneer Elens c.s. al iets laten horen, iets als excuses misschien, nu is gebleken dat hydroxychloroquine niet werkt tegen covid maar ook nog eens door onterecht voorschrijven voor veel onnodige doden heeft gezorgd?
Heet dat soort handelen niet kwakzalverij?
Klaas van Dijk says
@Hans1263, ik ben bang dat mensen als Rob Elens en de club om hem heen zo heilig overtuigd zijn van hun eigen gelijk, dat er vanuit die hoek nooit iets als excuses zal komen. Uiteraard gaat het om (een vorm van) kwakzalverij. Ik vind het mooi dat de NOS het bericht in de Volkskrant heeft opgepakt. https://nos.nl/artikel/2504363-vermoedelijk-ook-coronapatienten-in-nederland-overleden-door-bijwerkingen-malariamiddel en https://www.volkskrant.nl/wetenschap/bijwerkingen-coronapil-hydroxychloroquine-kostten-honderden-nederlanders-het-leven~b3dbba78/
Hans1263 says
@Klaas van Dijk
Nee, natuurlijk laten Elens c.s. niet iets van excuses van zich horen.
Mijn reactie was dan ook enigszins kwaadaardig bedoeld. Anders kraait er geen haan naar. En nu, als iemand het hier leest: het betreft pure kwakzalverij!
Trump heeft ook de suggestie gedaan dat hydroxychloroquine zeer veelbelovend zou zijn, maar die schertsfiguur komt nu eenmaal met álles weg.
Renate1 says
Ik denk dat mensen als Rob Elens dit verhaal wel van de hand zullen wijzen als een complot van Big Pharma om hydroxychloroquine weer in diskrediet te brengen, zodat mensen zich zullen laten vaccineren. Dat hydroxychloroquine ook een product van Big Pharma is, zal men gemakshalve wel even achterwege laten. Of men heeft wel weer een slap excuus, ergens langs de lijn dat er geen patent meer op zit en dat Big Pharma er dus niets meer aan kan verdienen.
Hans1263 says
@Renate
We kennen alle foute kwakzalvers’argumenten’. We kennen de handelswijze en opstelling van eigenwijze meneer Elens.
Moet hij nodig doen, de bekende kletspraatjes oprakelen!
Blijft het feit dat hij door de Inspectie – terecht – op de vingers is getikt, blijft het feit dat – zoals te verwachten viel – hydroxychloroquine niet werkzaam is tegen covid, blijft het feit dat er extra doden door zijn gevallen.
Farmacologie is nu eenmaal een heel ander vak dan huisartsgeneeskunde.
Kortom: waar blijft hij nu met zijn excuses?
Klaas van Dijk says
@Renate1 en @Hans1263, inderdaad weigert huisarts Rob Elens zijn excuses aan te bieden. Het is omgekeerd. Naar aanleiding van o.a. bovenstaande nieuwsberichten heeft Rob Elens gister de volgende tweet naar buiten gebracht:
“Goedemiddag. Gezien het nieuws over hydroxycloroquine een reactie. Hcq in lage doseringen 200 mg 2 dag samen met zink kan helpen in de eerste 10 dagen van de corona infectie. In de virusreplicatie fase. Later geven werkt niet. Dat heeft Marc Bonten gezien in zijn Remapcap”
Ik heb er vanochtend meteen een nieuwe klacht over ingediend bij de IGJ. Daar staat deze nieuwe klacht geregistreerd onder het nummer 2401 2117.
Hans1263 says
De grote farmacoloog blijft een eigenwijze kwakzalver.
Renate1 says
Dhr Elens: “Ik heb altijd gelijk en als iemand bewijst dat ik ongelijk heb, dan verdraai ik de feiten zo, dat het lijkt of er gezegd wordt dat ik gelijk heb.”
Hoe lang nog voor deze kwakverkoper eens echt stevig aan wordt gepakt?
Hans1263 says
@Renate
Als ik patiënt in zijn praktijk zou zijn (maar gelukkig heb ik een rationele huisarts), zou ik een andere arts zoeken. Dát is de manier waarop de kwakzalver zou kunnen worden aangepakt. Stemmen met de voeten. Maar of zijn groep patiënten zo verstandig is, valt te bezien.
Renate1 says
@ Hans,
Een probleem is natuurlijk dat er op verschillende plaatsen een gebrek aan huisartsen is en ik wil het dan nog maar niet hebben over praktijken die in handen zijn van de een of andere firma, die vooral inzet op consults via de de computer en vaak de nodige steken laat vallen.
Gelukkig heb ik geen klachten over m’n huisarts, die in ieder geval gewoon vaccineert. M’n eerste coronavaccinaties heb ik ook bij m’n huisarts gekregen. De latere boosters gingen via de GGD.
Hans1263 says
Ik ken het probleem, Renate. Maar m.i. geen reden om kwakzalvers niet keihard aan te pakken. Bij halfslachtig beleid grijpt men zijn kans.
Renate1 says
@ Hans
Ik ben ook zeer beslist voor het hard aanpakken van kwakzalvers. Alleen het stemmen met de voeten, zou een probleem kunnen zijn, als er geen andere huisarts beschikbaar is. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de kwakzalvende huisarts om deze reden vrij baan mag krijgen. Maar het aanpakken is toch een taak van de toezichthoudende instanties en niet van de patiënten.
Hans1263 says
@Renate
Die instanties doen te weinig en doen dat te laat. Ieder moet het maar voor zichzelf beslissen maar bij de eerste de beste kwakzalverij door een hulpverlener ben ik vertrokken.
Renate1 says
@ Hans,
Ik zou dat ook doen, maar blijft staan dat er natuurlijk ook situaties kunnen zijn waarin mensen die keus niet hebben.
Overigens onlangs zag ik in Nieuwsuur iets over de invloed van China op bepaalde eilandengroepen en daarin zag je dus de een of andere Chinese acupuncturist aan het werk. Gezellig, iemand met een paar naalden in z’n hoofd. “Ja, het is pijnlijk, maar het helpt.” Dat zijn nu naalden, waar ik niets van moet hebben, in tegenstelling tot injectienaalden.