In een onlangs gepubliceerd artikel tonen de onderzoekers aan dat militairen in actieve dienst die Complementary and Alternative Medicine (CAM) therapieën volgen, meer conventionele zorg gebruiken dan degene die geen CAM gebruiken. Er werden 44.287 Amerikaanse militairen gevolgd en tijdens de studie werd hun allemaal gevraagd:
“Behalve reguliere zorg, wat voor andere zorg heb je gebruikt in de afgelopen 12 maanden?” waarbij de volgende 12 mogelijkheden beschikbaar waren: acupunctuur, biofeedback, chiropractie, energy healing, volksremedies, kruidentherapie, hoge doses vitamines, homeopathie, hypnose, massagetherapie, relaxatietherapie en spiritual healing.
Van de ruim 44.000 militairen rapporteerde 39% het gebruik van minimaal één CAM-therapie. De verdeling was als volgt: massagetherapie (24.7%), relaxatietherapie (21.1%), spiritual healing (9.1%), chiropractie (8.1%), kruidentherapie (7.1%), megavitaminentherapie (3.2%), volksremedies (2.3%), energy healing (1.4%), acupunctuur (1.3%), homeopathie (1.3%), biofeedback (0.7%), en hypnose (0.5%).
Die 39% was verantwoordelijk voor 45.1% van de ambulante zorg en 44.8% van de ziekenhuiszorg.
Het hebben van een aandoening of een gezondheidsklacht (gebruikte lijst) zorgde voor een verhoging van respectievelijk 15% en 19% van de kans dat iemand CAM gebruikte.
De conclusie van de auteurs is echter niet dat het gebruik van CAM slecht zou zijn voor je gezondheid.
CAM-gebruikers lijken een grotere behoefte aan gezondheidszorg te hebben evenals de neiging zowel conventionele als onconventionele zorg te gebruiken. De auteurs raden aan verder onderzoek te doen naar de redenen achter deze grotere behoeften om zo de conventionele zorg te kunnen verbeteren.
Overigens gaven de ook auteurs aan dat er weinig verschil zou zijn tussen militairen en burgers qua zorgvraag.
Hans says
Het is logisch dat wanneer je vertrouwen hebt in “CAM” (lees “kwakzalverij”), je uiteindelijk meer reguliere zorg nodig hebt. Een aantal mensen zal door gebruik te maken van kwakzalverij, willens en wetens de reguliere zorg uitstellen, een periode waarin de klachten verergeren (in het geval ze behandeld moeten worden bij kwalen die niet vanzelf overgaan). Het is verbazingwekkend dat dit gegeven voorzover mij bekend niet wordt meegenomen in de pogingen te bezuinigen op de zorgkosten. Bijvoorbeeld door “CAM” buiten de zorgverzekering te houden. Gezondheidsbevordering die de zorg goedkoper maakt bovendien…
Jan Willem Nienhuys says
Dit doet me denken aan het artikel
J. Boivin and L. Schmidt. Use of complementary and alternative medicines associated with a 30% lower ongoing pregnancy/live birth rate during 12 months of fertility treatment
Hum. Reprod. 2009; 24: 1626-1631.
Ik heb de gegevens van dat stuk nagerekend (sommige gegevens moet je halen uit gerapporteerde waarden voor chi-kwadraat). Waar er CAM staat, met men bedenken dat het voor meer dan helft gaat om ‘reflexology’ ofwel voetmassage. Ook gebruikte meer dan de helft aromatherapie en kruiden. Het slikken van vitamines en dergelijke werd niet als alternatief gerekend. Nog geen 36% had belangstelling voor acupunctuur, kinesiologie, homeopathie en ‘healing’. (Het ging om Deense vrouwen.)
Er waren vier groepen vrouwen die behandeling met IVF of ICSI kregen.
Groep A: deze had geen eerdere behandeling gekregen, en werden zwanger.
Dit waren er 132, en 20% gebruikte CAM, te weten 27 personen.
Groep B: deze hadden wel een eerdere behandeling gekregen voor onvruchtbaarheid, en waren zwanger geworden met IVF/ICSI: 262 vrouwen, van wie 25% (67 personen) CAM gebruikte.
Groep C: deze hadden geen eerdere behandeling gekregen, en de IVF mislukte (die zullen het dus in het algemeen meerdere cyclussen geprobeerd hebben). Dit waren er 126, van wie er 35% (44 personen) CAM gebruikte.
Groep D: deze hadden wel eerdere behandelingen gekregen, en IVF mislukte. Dit waren er 198, van wie 43% (85 personen) CAM gebruikte.
Ik denk dat deze uitkomst voornamelijk suggereert dat hoe vaker men teleurgesteld is doordat een behandeling geen resultaat had, des te meer men geneigd is om naast de reguliere behandeling CAM (voornamelijk ontspanningstechnieken in dit geval) te proberen.
Niet aldus twee Australiërs, Alex Polyakov en Beverley Vollenhoven of the Monash University in Melbourne, die A+B (394 personen, 23,9% CAM) vergeleken met C+D (324, 39,8% CAM) wat een significant verschil is (p=0,000006 tweezijdig). P&V schreven dingen die in de zomer van 2009 ook in de krant kwamen die erop neer kwamen dat CAM kennelijk slechts is voor de slaagkans op IVF. Maar ik denk dat de causaliteit net andersom is. Het is natuurlijk onzin om een p-waarde uit te rekenen, aangezien de proef niet was opgezet met het doel om de hypothese ‘CAM heeft effect op IVF’ te toetsen. Voor zo’n proef zou je goed moeten letten op wat het eerst komt. Zie:
Alex Polyakov and Beverley Vollenhoven. Comment on: ‘Use of complementary and alternative medicines associated with a 30% lower ongoing pregnancy/live birth rate during 12 months of fertility treatment’. http://f1000medicine.com/article/id/1163278. (Accessed September 3, 2009.)
Als Boivin en Schmidt beter hadden opgelet, hadden ze naar het tijdstip van CAM-gebruik moete b vragen, en een verdere onderverdeling maken naar het aantal IVF-cyclussen dat de vrouwen ondergingen.
Er zijn natuurlijk nog wel andere redenen te bedenken, namelijk dat CAM-gebruiksters (dus klantjes bij de voetreflexoloog en massagetherapeut) eigenlijk zo ongezond zijn dat ze ook moeilijker zwanger worden. Of dat de niet-CAM-gebruiksters bij vruchtbaarheidsproblemen eerder bij de dokter aankloppen. De CAM-gebruiksters kijken het langer aan, en degenen die dan niet op de natuurlijke manier zwanger worden, hebben het met IVF dan ook moeilijker.
Het belangrijkste argument tegen de Australische interpretatie is dat zulke CAM-therapieën helemaal niks doen, dus ook niks negatiefs. Maar de Australiërs schreven: ‘Until further evidence is available, it is best to counsel couples against the use of alternative therapies when also having IVF.’
Magnolia says
Wat is massagetherapie ?
Hans says
Een beetje wrijven en er geld voor vangen. Een wel prettig soort kwakzalverij dus.
Magnolia says
Okee …. tot zover snap ik het ook niet. Wanneer wordt massage dan massagetherapie ? Als bv ontspanningsmassage kwak is, dan ga ik mijn normen herzien en niet stoppen met de massage 😀
Johan Stuyts says
De titel is wel een beetje misleidend. Er wordt nu geïnsinueerd dat het gebruik van alternatieve zorg leidt tot meer gebruik van reguliere zorg. Er had beter iets kunnen staan als: mensen met gezondheidsklachten hebben behoefte aan reguliere en alternatieve zorg.
Guest says
Hoezo? Het is toch helemaal niet zo dat iedereen met gezondheidsklachten per definitie ook behoefte heeft aan alternatieve zorg?
Johan Stuyts says
Maar er is volgens mij ook niet gezegd dat mensen die alternatieve zorg gebruiken naast de reguliere zorg, meer reguliere zorg nodig hebben voor dezelfde gezondheidsklachten dan mensen die niet voor alternatieve zorg kiezen. Of is dat wel met enige zekerheid af te leiden uit de percentages die hierboven genoemd worden?
Volgens mij concluderen de auteurs alleen maar dat mensen die alternatieve zorg gebruiken meer behoefte hebben aan zorg dan mensen die dat niet doen. Ze geven het advies om dit te onderzoeken en hier op in te springen. Een betere voorlichting en/of een beter beleid kunnen er namelijk mogelijk voor zorgen dat mensen niet meer kiezen voor alternatieve zorg. Je voorkomt dan dat die mensen valse hoop krijgen, en dat er tijd en geld verspild wordt aan niet-werkzame behandelwijzen.
Jan Willem Nienhuys says
In aanvulling op wat ik schreef over het artikel van Boivin en Schmidt: het is denkbaar dat het hebben van een gezondheidsprobleem waarvoor geen reguliere oplossing gevonden wordt, de kans op CAM-gebruik verhoogt.
Trouwens, wie zich afvraagt wat er therapeutisch kan zijn aan massage moet maar eens kijken bij:
http://en.wikipedia.org/wiki/Massage
Daar staan heel veel varianten bij met therapeutishe pretenties.
Guest says
Ik reageerde hierop: ”
Er had beter iets kunnen staan als: mensen met gezondheidsklachten hebben behoefte aan reguliere en alternatieve zorg.”
Ik probeerde aan te geven dat ik niet weet of dat er beter had kunnen staan, want ik vraag me af of het waar is dat “mensen met gezondheidsklachten” naast hun reguliere zorg ook altijd behoefte hebben aan alternatieve zorg.
Guest says
Bovenstaande reactie was in antwoord op Stuyts.
Johan Stuyts says
Ah, niet goed opgelet door mij. En je hebt gelijk, die titel zou ook misleidend zijn. Misschien dat het woord ‘gedeelte’ ervoor zetten helpt.
Hans says
Ik wil voorstellen op te houden met het benoemen van kwakzalverij als “CAM” en “alternatief” en “complementair” etc. Dat zijn allemaal termen die ordinair bedrog proberen respectvol te maken. Op zijn minst zouden we deze termen voortaan consequent tussen aanhalingstekens kunnen plaatsen, of kunnen voorzien van adjectieven als “zogenaamd” enz.
Magnolia says
Reactie op de post van JWN:
Het wekt alleen maar verwarring dat de auteurs niet benoemen over welke massagevormen het gaat. Veel massage is wellness, zonder hogere prententie. Dat militairen die veel fysiek bezig kunnen zijn, net als sporters ook wel eens een masasage ondergaan, lijkt mij niet zo vreemd.
Een toelichting van de auteurs is welkom. Hopelijk staat die wèl in het artikel zelf.
Magnolia says
wat is er aan de hand met de reactiemogelijkheden ? de ruimte om te typen in het venster is minimaal, tekst verdwijnt, “beantwoorden” is onmogelijk en allerlei “opties” vertroebelen het beeld.
C J Dejong says
@Allen. Misschien is het goed om de begrippen zelfzorg en wellness eens goed te definiëren.
Behandeling is een neutrale term. Als een alternatieve behandeling opeens therapie genoemd wordt krijgt het al een medisch tintje. Daar moeten we eens vanaf.
Het schuilen van zelfzorg en wellness behandelingen onder de medische paraplu veroorzaakt veer verwarring.
Hans says
Dat is vergelijkbaar met de “behandeling” in een Kurort, waar we het kortgeleden al eens over hadden, Catherine.