Op het moment dat ik dit schrijf hoor en zie ik op het pleintje waaraan ik woon Sinterklaas en zijn Pieten bij een huis naar binnen gaan, na eerst hard op de deur te hebben gebonkt; de reden dat ik ging kijken. Iets verderop zie ik een verdacht groepje vaders hard op ramen bonken en vervolgens achter een auto schuilen. Heerlijk dit stukje nostalgie.

Dit alles staat natuurlijk in het teken om de buurtkinderen zo goed en zo lang als het nog gaat voor de gek te houden: Sinterklaas bestaat echt!

Hoe kan het dat een kind bij het zien van precies dezelfde schoenen als oom Jan die onder de tabbert van Sinterklaas uitsteken denkt ‘wat toevallig zeg, Sinterklaas heeft dezelfde schoenen als oom Jan!’. Voor een jong kind is dit nog allemaal heel normaal en het legt de link dat de ene persoon de ander zou kunnen zijn niet. Een jong kind heeft nog geen goed realiteitsbesef. Als het kind jong genoeg is dan kan oom Jan zich zelfs voor zijn of haar neus omkleden en tadaaa: daar is Sinterklaas. Geen idee waar oom Jan dan is gebleven. Sinterklaas kan in één avond elk huis in heel Nederland aandoen, met zijn paard over daken rijden en Pieten passen door de schoorsteen: in het hoofd van een kind kan het allemaal. Het kind kan nog in magische verklaringen geloven en er genoegen mee nemen: “hoe kan dat mama?”, “omdat het Sinterklaas is”.

Gehoord op een kinderopvang: “Geloof jij nog in Sinterklaas? Ik wel.” Leeftijd onbekend.

Het fenomeen hoort bij de normale ontwikkeling van kinderen en vermindert tussen de 4 en 8 jaar oud. Bij de meeste 8-jarigen is het magisch denken verdwenen.

Op dokterdokter.nl vond ik er een leuk artikel over.

Kinderen van een gemiddeld nog jongere leeftijd (onder de 6)  kan je op nog meer manieren voor de gek houden. Die manieren kunnen zelfs geld besparen in tegenstelling tot het Sinterklaasfeest. Als je bijvoorbeeld zelf twee koekjes wil en je wil je kind er één geven, dan zal je kind dit hoogstwaarschijnlijk oneerlijk vinden. Oplossing: breek het koekje van zoon of dochterlief in twee stukken en hij of zij zal het wel eerlijk vinden: jullie hebben er immers beiden twee. Het onderstaande filmpje illustreert dit.

Steun Kloptdatwel

Magisch denken: waarom kinderen geloven in Sinterklaas 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.