Na miljarden jaren heeft de zon een eigenaresse: de Spaanse Angeles Duran (49).

Volgens een APN nieuwsbericht zou er in Spanje een vrouw de zon als haar eigendom hebben geregistreerd.

Er is een internationale overeenkomst dat een land geen eigenaar kan zijn van een hemellichaam. Maar er staat niets in over personen.

Aldus Duran.

Haar plan is volgens het bericht om iedereen die gebruik maakt van de zon een bedrag te rekenen. De inkomsten zouden voor de helft naar de spaanse overheid gaan en 20% naar het nationale pensioenfonds. 10% zou worden gestoken in onderzoek, nog eens 10% wordt gebruikt om hongersnood te bestrijden en de laatste 10% zou voor haarzelf zijn.

Kost natuurlijk ook wat, zo’n zon beheren. De zin ‘pardon, u staat in mijn licht’ krijg zo wel een heel andere betekenis. En wat als niemand betaalt, zet ze hem dan uit?

Phil Plait, a.k.a. the Bad Astronomer schreef er ook al over. Hij vroeg hoe dat nou precies zat aan Joanne Gabrynowicz: Director, National Center for Remote Sensing, Air and Space Law and Research Professor of Law.

Volgens haar is er een interessant stukje uit die internationale overeenkomst waardoor het idee van Duran niet opgaat:

States Parties to the Treaty shall bear international responsibility for national activities in outer space, including the moon and other celestial bodies, whether such activities are carried on by governmental agencies or by non-governmental entities, and for assuring that national activities are carried out in conformity with the provisions set forth in the present Treaty. The activities of non-governmental entities in outer space, including the moon and other celestial bodies, shall require authorization and continuing supervision by the appropriate State Party to the Treaty. When activities are carried on in outer space, including the moon and other celestial bodies, by an international organization, responsibility for compliance with this Treaty shall be borne both by the international organization and by the States Parties to the Treaty participating in such organization. [Dikgedrukt is van Phil]

 

Dus, de landen die de overeenkomst getekend hebben moeten alle activiteiten goedkeuren en superviseren, ook als individuen iets doen, wat betreft de ruimte.

Jammer Angeles Duren. Ik was wel benieuwd wat je zou zeggen als ik bij je aanklop voor een schadeclaim als ik me van de zomer weer eens verbrand aan die zon van d’r. Hoewel, misschien was ze van plan er een disclaimer op te plakken.

Steun Kloptdatwel

Pardon, u staat in mijn licht 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.