• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Kloptdatwel?

  • Home
  • Onderwerpen
    • (Bij)Geloof
    • Columns
    • Complottheorieën
    • Factchecking
    • Gezondheid
    • Hoax
    • Humor
    • K-d-Weetjes
    • New Age
    • Paranormaal
    • Pseudowetenschap
    • Reclame Code Commissie
    • Skepticisme
    • Skeptics in the Pub
    • Skeptische TV
    • UFO
    • Wetenschap
    • Overig
  • Skeptisch Chatten
  • Werkstuk?
  • Contact
  • Over Kloptdatwel.nl
    • Activiteiten agenda
    • Colofon – (copyright info)
    • Gedragsregels van Kloptdatwel
    • Kloptdatwel in de media
    • Interessante Links
    • Over het Bol.com Partnerprogramma en andere affiliate programma’s.
    • Social media & Twitter
    • Nieuwsbrief
    • Privacybeleid
    • Skeptisch Chatten
      • Skeptisch Chatten (archief 1)
      • Skeptisch Chatten (archief 2)
      • Skeptisch Chatten (archief 3)
      • Skeptisch Chatten (archief 4)
You are here: Home / Gezondheid / Foodwatch: food-skeptics?

Foodwatch: food-skeptics?

18 December 2010 by Maarten Koller 7 Comments

Onlangs werd het volgende nieuwsbericht gepubliceerd (samengevat):

Blue Band Goede Start! brood bevat minder vezels dan Blue Band mee adverteert. Ze zeggen 10% maar het blijkt slechts 4.6% te bevatten. Blue Band voegt kunstmatige vezels toe maar deze zijn volgens de Gezondheidsraad niet hetzelfde en mogen niet meegerekend worden.

De bron blijkt Foodwatch te zijn:

Foodwatch is dé organisatie die opkomt voor uw recht op veilig en goed voedsel. foodwatch maakt zich sterk voor de keuzevrijheid van consumenten. Voedselfabrikanten moeten ons gewoon goed voorlichten: wat zit er echt in hun producten? Alleen dán kunnen consumenten zelf kiezen wat ze willen eten.

Het lijkt een soort Skepsis maar dan specifiek voor voedsel.

In de pdf van Foodwatch kunnen we lezen waarom de kunstmatige vezels niet meegerekend mogen worden:

 

De vezels die fabrikanten kunstmatig toevoegen, bieden niet dezelfde bescherming tegen hart- en vaatziekten als vezels die van nature in een product voorkomen.

Helaas kan ik geen verdere informatie ontdekken.

Op het eerste gezicht lijkt Foodwatch een zeer zinvol doel na te streven. Hier en daar gaan ze wel een beetje ver, (bijvoorbeeld de Yoki Drink van Mona, zie reactie van Mona die best logisch is en naar mijn smaak niet heel veel tegenin te brengen) maar toch kan ik ze dat moeilijk kwalijk nemen. Wat ik jammer vind is dat er niet meer informatie te vinden is. Voor de geïnteresseerde leek zijn er hapklare brokjes informatie, maar die heb je zo op.

Waar ze verder vrij goed in lijken te zijn is het mobiliseren van mensen. Op hun website vind je overal verschillende email acties. De email actie om FrieslandCampina (producent van Mona) een mailtje te sturen is dan ook door al 360 mensen gestuurd. Het proces is dan ook erg simpel: de email staat er al, even je gegevens invullen en hij wordt onder jouw naam verzonden.

Wat dat aspect betreft kunnen wij daar nog wel wat van deze food-skeptics leren.

Steun Kloptdatwel

Foodwatch: food-skeptics? 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.

« Previous Entry
Vrijspraak Jomanda: patiënten alternatieve behandelaars onvoldoende beschermd
Next Entry »
Taal skepticisme

Filed Under: Gezondheid, Uit het nieuws Tagged With: foodwatch, voedsel

Reader Interactions

Comments

  1. Magnolia says

    18 December 2010 at 14:58

    Partners van Foodwatch zijn Milieudefensie, Natuur&Milieu, VARAKassa en 10:10. Een andere partner is “Bouillion”. Klik op de link en je komt in de wereld van de strijd tegen de E-nummers terecht.

    Skeptisch ? Zeker niet. Het wie-zijn-wij-statement van Foodwatch is dat evenmin:

    “foodwatch is dé organisatie die opkomt voor uw recht op veilig en goed voedsel. foodwatch maakt zich sterk voor de keuzevrijheid van consumenten. Voedselfabrikanten moeten ons gewoon goed voorlichten: wat zit er echt in hun producten? Alleen dán kunnen consumenten zelf kiezen wat ze willen eten.”

    Vooronderstelling: voedsel is niet veilig, voedsel is niet goed en niemand, ook de overheid niet, houdt daar werkelijk goed toezicht op. Maar gelukkig is er nu Blue Band Goede Start, pardon Foodwatch, en nu zal alles in orde komen, dus stuur een e-mail en ga rustig slapen.

    Log in to Reply
    • Maarten Koller says

      19 December 2010 at 11:52

      Uit de van Dale:
      scep·tisch [skepties septies] bn, bw 1 geneigd tot twijfel 2 twijfel uitdrukkend

      “Voedselfabrikanten moeten ons gewoon goed voorlichten: wat zit er echt in hun producten?”

      Mogelijk vergis ik me maar ik zie daar een twijfel in.

      Log in to Reply
  2. Magnolia says

    19 December 2010 at 15:12

    Tja, volgens die definitie zouden degenen die geloven in UFO’s, buitenaardse ontvoeringen, diverse complotten en dergelijke óók sceptici zijn. Zij twijfelen immers aan overheid, onderzoekscommissies en rapportages.
    Een recente, bijzondere groep sceptici vindt men in de USA. Zij worden “birthers” genoemd. Hun twijfel betreft de geboorteplaats van de huidige President. Niets overtuigt hen.

    Ik ben graag sceptisch, maar ik heb mijn grenzen.

    Log in to Reply
  3. agnes tieben says

    19 December 2010 at 21:14

    Ik denk ook dat het eerder Foodwatch is die misleidende informatie verspreidt, op de website van de Gezondheidsraad las ik dit:

    (…….) Op basis van deze kennis for­mu­leert de Ge­zond­heids­raad nu een nieuwe richt­lijn voor de ve­zel­con­sump­tie. Voor vol­was­se­nen luidt die: 3,4 gram voe­dings­ve­zel per me­ga­jou­le (14 gram per 1000 ki­lo­ca­lo­rieën), wat neer­komt op 30 tot 40 gram per dag. Deze richt­lijn betreft vezels die van nature voor­ko­men in voe­dings­mid­de­len.

    De vezels die Blueband toevoegd komen van nature voor in voedingsmiddelen, het kan dan bijvoorbeeld gaan om haverzemelen of inuline, door deze vezels ‘kunstmatig’ zoals Foodwatch het noemt aan je voeding toe te voegen verhoog je dus het gehalte aan natuurlijke vezels dat je binnenkrijgt en dat is juist hartstikke goed want 90 % van de Nederlanders eet te weinig vezels.

    Log in to Reply
  4. Gert Jan van 't Land says

    19 December 2010 at 23:38

    De strijd tegen de e-nummers die deze organisatie blijkbaar ook aangaat is wel een apart stukje op kloptdatwel waard. Blijkbaar heeft zo ‘n club verschillende kanten.

    Log in to Reply
  5. Renate says

    27 December 2010 at 16:02

    Als we het over voedsel hebben, is het misschien ook interessant om eens een stukje te wijden aan rauw (onverhit) eten. Dan doel ik dus niet op rauwkost, maar om mensen die om de een of andere, voor mij onduidelijke, reden, geen verhit voedsel eten, maar alleen maar dingen in onverhitte vorm tot zich nemen. Natuurlijk geen vlees of vis of andere dierlijke producten. Wat de filosofie hierachter is, is mij een raadsel, maar in de VS schijnen er zelfs restaurants te zijn die zich hier op richten.

    Log in to Reply
    • Maarten Koller says

      27 December 2010 at 22:39

      Idee opgenomen in het lijstje 🙂 Merci!

      Log in to Reply

Leave a Reply Cancel reply

You must be logged in to post a comment.

Primary Sidebar

Steun ons via:
Een aankoopbol.com Partner (meer info)
Of een donatie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Skeptic RSS feed

  • Skepsis
  • Error
  • SBM
Global Skeptics in The Pub-marathon
18 August 2025 - Ward van Beek
Global Skeptics in The Pub-marathon

 Verspreid over de wereld zijn er talloze organisaties die zich inzetten voor het bevorderen van kritisch denken. En op vrijdag 22 augustus 2025 kunnen zij elkaar online ontmoeten!Die dag duiken skeptici vanuit de gehele wereld gezamenlijk (voor de tweede keer)…Lees meer Global Skeptics in The Pub-marathon › [...]

Videos European Skeptics Congres 2024
18 August 2025 - Ward van Beek
Videos European Skeptics Congres 2024

 In 2024 organiseerde afis, de Franse zusterorganisatie van Skepsis, het 20ste European Skeptics Congress, in Lyon. Een aantal van de bijdragen zijn ook online te bekijken: [...]

Fluoride-angst?
30 June 2025 - Ward van Beek
Fluoride-angst?

Raad eens’, vraagt Cor van Loveren: ‘Het is begin jaren zeventig. Hoeveel gaatjes denk je dat een kind van vijf gemiddeld had?’ Het antwoord: achttien. ‘In haast elke tand zat wel een gat.’ Gemiddeld genomen dan. Er waren ook tanden…Lees meer Fluoride-angst? › [...]

RSS Error: A feed could not be found at `https://skepp.be/feed`; the status code is `404` and content-type is `text/html; charset=UTF-8`

Jay Bhattacharya’s “plan to drive Gold Standard Science”: A Trojan horse for “Lysenko-izing” the NIH
25 August 2025 - David Gorski

Last week, the NIH published a plan to "drive Gold Standard Science." The plan cunningly wraps what are obvious Lysenkoist ideological purity tests disguised as "academic freedom" and "unbiased peer review" in seemingly reasonable proposals. The post Jay Bhattacharya’s “plan to drive Gold Standard Science”: A Trojan horse for “Lysenko-izing” the NIH first appeared on Science-Based Medicine. [...]

With Brains Pickled by Social Media, Our Dishonest, Sheltered, Juvenile Medical Establishment Keeps Trying to Sic Vengeful Online Mobs Against Doctors Who Actually Care for Patients
21 August 2025 - Jonathan Howard

There are a lot of unstable, angry people out there, and it's easy to get powerful guns in the US. The post With Brains Pickled by Social Media, Our Dishonest, Sheltered, Juvenile Medical Establishment Keeps Trying to Sic Vengeful Online Mobs Against Doctors Who Actually Care for Patients first appeared on Science-Based Medicine. [...]

Health Narratives on Social Media
20 August 2025 - Steven Novella

Engaging on social media about health issues can be daunting. I know this is not news, but it is important to understand what is happening phenomenologically. I also think it’s a microcosm of what’s happening to our society in general because of social media – we no longer have a shared fact-based reality as people increasingly live in different universes of information. […] The post Health Narratives on Social Media first appeared on Science-Based Medicine. [...]

Recente reacties

  • Hans1263 on Bedenkingen bij het rapport over oversterfte van Ronald Meester en Marc Jacobs@Klaas van Dijk Wat moet ik daar nog op zeggen? Die criminele sjoemelkuitjes! De blikken dominee... (u kent dat toepasselijke
  • Klaas van Dijk on Bedenkingen bij het rapport over oversterfte van Ronald Meester en Marc Jacobs@Hans1263, dat klopt inderdaad helemaal. Jona Walk is er extreem bedreven in om alle DARVO tactieken maximaal uit te buiten.
  • Hans1263 on Bedenkingen bij het rapport over oversterfte van Ronald Meester en Marc Jacobs@Klaas van Dijk Dat heet DARVO, las ik een paar dagen geleden in NRC. Ontken, val aan, verwissel aanvaller en
  • Klaas van Dijk on Bedenkingen bij het rapport over oversterfte van Ronald Meester en Marc Jacobs@Hans1263, bedankt voor je bemoedigende woorden. Enerzijds hoef ik alleen maar wat toe te kijken, anderzijds durf ik niet te
  • Hans1263 on Bedenkingen bij het rapport over oversterfte van Ronald Meester en Marc Jacobs@Klaas van Dijk Houd vol! Soms vecht je als skepticus tegen een complotgelovige bierkaai maar lukt de overwinning van de

Archief Kloptdatwel.nl

Copyright © 2025 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in