• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Kloptdatwel?

  • Home
  • Onderwerpen
    • (Bij)Geloof
    • Columns
    • Complottheorieën
    • Factchecking
    • Gezondheid
    • Hoax
    • Humor
    • K-d-Weetjes
    • New Age
    • Paranormaal
    • Pseudowetenschap
    • Reclame Code Commissie
    • Skepticisme
    • Skeptics in the Pub
    • Skeptische TV
    • UFO
    • Wetenschap
    • Overig
  • Skeptisch Chatten
  • Werkstuk?
  • Contact
  • Over Kloptdatwel.nl
    • Activiteiten agenda
    • Colofon – (copyright info)
    • Gedragsregels van Kloptdatwel
    • Kloptdatwel in de media
    • Interessante Links
    • Over het Bol.com Partnerprogramma en andere affiliate programma’s.
    • Social media & Twitter
    • Nieuwsbrief
    • Privacybeleid
    • Skeptisch Chatten
      • Skeptisch Chatten (archief 1)
      • Skeptisch Chatten (archief 2)
      • Skeptisch Chatten (archief 3)
      • Skeptisch Chatten (archief 4)
You are here: Home / Gezondheid / Foodwatch: food-skeptics?

Foodwatch: food-skeptics?

18 December 2010 by Maarten Koller 7 Comments

Onlangs werd het volgende nieuwsbericht gepubliceerd (samengevat):

Blue Band Goede Start! brood bevat minder vezels dan Blue Band mee adverteert. Ze zeggen 10% maar het blijkt slechts 4.6% te bevatten. Blue Band voegt kunstmatige vezels toe maar deze zijn volgens de Gezondheidsraad niet hetzelfde en mogen niet meegerekend worden.

De bron blijkt Foodwatch te zijn:

Foodwatch is dé organisatie die opkomt voor uw recht op veilig en goed voedsel. foodwatch maakt zich sterk voor de keuzevrijheid van consumenten. Voedselfabrikanten moeten ons gewoon goed voorlichten: wat zit er echt in hun producten? Alleen dán kunnen consumenten zelf kiezen wat ze willen eten.

Het lijkt een soort Skepsis maar dan specifiek voor voedsel.

In de pdf van Foodwatch kunnen we lezen waarom de kunstmatige vezels niet meegerekend mogen worden:

 

De vezels die fabrikanten kunstmatig toevoegen, bieden niet dezelfde bescherming tegen hart- en vaatziekten als vezels die van nature in een product voorkomen.

Helaas kan ik geen verdere informatie ontdekken.

Op het eerste gezicht lijkt Foodwatch een zeer zinvol doel na te streven. Hier en daar gaan ze wel een beetje ver, (bijvoorbeeld de Yoki Drink van Mona, zie reactie van Mona die best logisch is en naar mijn smaak niet heel veel tegenin te brengen) maar toch kan ik ze dat moeilijk kwalijk nemen. Wat ik jammer vind is dat er niet meer informatie te vinden is. Voor de geïnteresseerde leek zijn er hapklare brokjes informatie, maar die heb je zo op.

Waar ze verder vrij goed in lijken te zijn is het mobiliseren van mensen. Op hun website vind je overal verschillende email acties. De email actie om FrieslandCampina (producent van Mona) een mailtje te sturen is dan ook door al 360 mensen gestuurd. Het proces is dan ook erg simpel: de email staat er al, even je gegevens invullen en hij wordt onder jouw naam verzonden.

Wat dat aspect betreft kunnen wij daar nog wel wat van deze food-skeptics leren.

Steun Kloptdatwel

Foodwatch: food-skeptics? 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.

« Previous Entry
Vrijspraak Jomanda: patiënten alternatieve behandelaars onvoldoende beschermd
Next Entry »
Taal skepticisme

Filed Under: Gezondheid, Uit het nieuws Tagged With: foodwatch, voedsel

Reader Interactions

Comments

  1. Magnolia says

    18 December 2010 at 14:58

    Partners van Foodwatch zijn Milieudefensie, Natuur&Milieu, VARAKassa en 10:10. Een andere partner is “Bouillion”. Klik op de link en je komt in de wereld van de strijd tegen de E-nummers terecht.

    Skeptisch ? Zeker niet. Het wie-zijn-wij-statement van Foodwatch is dat evenmin:

    “foodwatch is dé organisatie die opkomt voor uw recht op veilig en goed voedsel. foodwatch maakt zich sterk voor de keuzevrijheid van consumenten. Voedselfabrikanten moeten ons gewoon goed voorlichten: wat zit er echt in hun producten? Alleen dán kunnen consumenten zelf kiezen wat ze willen eten.”

    Vooronderstelling: voedsel is niet veilig, voedsel is niet goed en niemand, ook de overheid niet, houdt daar werkelijk goed toezicht op. Maar gelukkig is er nu Blue Band Goede Start, pardon Foodwatch, en nu zal alles in orde komen, dus stuur een e-mail en ga rustig slapen.

    Log in to Reply
    • Maarten Koller says

      19 December 2010 at 11:52

      Uit de van Dale:
      scep·tisch [skepties septies] bn, bw 1 geneigd tot twijfel 2 twijfel uitdrukkend

      “Voedselfabrikanten moeten ons gewoon goed voorlichten: wat zit er echt in hun producten?”

      Mogelijk vergis ik me maar ik zie daar een twijfel in.

      Log in to Reply
  2. Magnolia says

    19 December 2010 at 15:12

    Tja, volgens die definitie zouden degenen die geloven in UFO’s, buitenaardse ontvoeringen, diverse complotten en dergelijke óók sceptici zijn. Zij twijfelen immers aan overheid, onderzoekscommissies en rapportages.
    Een recente, bijzondere groep sceptici vindt men in de USA. Zij worden “birthers” genoemd. Hun twijfel betreft de geboorteplaats van de huidige President. Niets overtuigt hen.

    Ik ben graag sceptisch, maar ik heb mijn grenzen.

    Log in to Reply
  3. agnes tieben says

    19 December 2010 at 21:14

    Ik denk ook dat het eerder Foodwatch is die misleidende informatie verspreidt, op de website van de Gezondheidsraad las ik dit:

    (…….) Op basis van deze kennis for­mu­leert de Ge­zond­heids­raad nu een nieuwe richt­lijn voor de ve­zel­con­sump­tie. Voor vol­was­se­nen luidt die: 3,4 gram voe­dings­ve­zel per me­ga­jou­le (14 gram per 1000 ki­lo­ca­lo­rieën), wat neer­komt op 30 tot 40 gram per dag. Deze richt­lijn betreft vezels die van nature voor­ko­men in voe­dings­mid­de­len.

    De vezels die Blueband toevoegd komen van nature voor in voedingsmiddelen, het kan dan bijvoorbeeld gaan om haverzemelen of inuline, door deze vezels ‘kunstmatig’ zoals Foodwatch het noemt aan je voeding toe te voegen verhoog je dus het gehalte aan natuurlijke vezels dat je binnenkrijgt en dat is juist hartstikke goed want 90 % van de Nederlanders eet te weinig vezels.

    Log in to Reply
  4. Gert Jan van 't Land says

    19 December 2010 at 23:38

    De strijd tegen de e-nummers die deze organisatie blijkbaar ook aangaat is wel een apart stukje op kloptdatwel waard. Blijkbaar heeft zo ‘n club verschillende kanten.

    Log in to Reply
  5. Renate says

    27 December 2010 at 16:02

    Als we het over voedsel hebben, is het misschien ook interessant om eens een stukje te wijden aan rauw (onverhit) eten. Dan doel ik dus niet op rauwkost, maar om mensen die om de een of andere, voor mij onduidelijke, reden, geen verhit voedsel eten, maar alleen maar dingen in onverhitte vorm tot zich nemen. Natuurlijk geen vlees of vis of andere dierlijke producten. Wat de filosofie hierachter is, is mij een raadsel, maar in de VS schijnen er zelfs restaurants te zijn die zich hier op richten.

    Log in to Reply
    • Maarten Koller says

      27 December 2010 at 22:39

      Idee opgenomen in het lijstje 🙂 Merci!

      Log in to Reply

Leave a Reply Cancel reply

You must be logged in to post a comment.

Primary Sidebar

Steun ons via:
Een aankoopbol.com Partner (meer info)
Of een donatie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Skeptic RSS feed

  • Skepsis
  • Error
  • SBM
Verslag Skepsis-congres 2025
7 December 2025 - Ward van Beek
Verslag Skepsis-congres 2025

Door Niels Olfert, foto’s Thomas de Wit Een kwart van de eenentwintigste eeuw zit er alweer op. Op het congres van Stichting Skepsis blikten we terug en vooruit: was vroeger alles beter? En wat kan er nu beter?  Even wat onderbuikgevoelens: steeds meer mensen geloven in fabeltjes en…Lees meer Verslag Skepsis-congres 2025 › [...]

De ijsprofeet laat restje geloofwaardigheid Wim Hof wegsmelten
22 November 2025 - Pepijn van Erp
De ijsprofeet laat restje geloofwaardigheid Wim Hof wegsmelten

In hun ongeautoriseerde biografie van Wim Hof schetsen Volkskrant-journalisten Robert van de Griend en Anneke Stoffelen een ontluisterend beeld van de goedlachse goeroe. Het is allemaal nog veel erger dan je al dacht.Lees meer De ijsprofeet laat restje geloofwaardigheid Wim Hof wegsmelten › [...]

Het Alternatieve Circuit: Risico’s, Kosten en Communicatie
12 October 2025 - Ward van Beek
Het Alternatieve Circuit: Risico’s, Kosten en Communicatie

.Op 4 oktober vond in de Geertekerk in Utrecht het jaarlijkse symposium plaats van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Het thema dit jaar was Het Alternatieve Circuit: Risico’s, Kosten en Communicatie. Meester KackadorisprijsDe middag begon traditioneel met de toekenning van…Lees meer Het Alternatieve Circuit: Risico’s, Kosten en Communicatie › [...]

RSS Error: A feed could not be found at `https://skepp.be/feed`; the status code is `404` and content-type is `text/html; charset=UTF-8`

“Best practices”: The buzzword that the Trump administration will use to eliminate as many vaccines as RFK Jr. can
8 December 2025 - David Gorski

The CDC Advisory Committee on Immunization Practices met last week, eliminating the universal recommendation for the birth dose of the hepatitis B vaccine. There was, however, a more insidious threat to vaccines in a White House press release after the meeting cloaked under the buzzword "best practices." The post “Best practices”: The buzzword that the Trump administration will use to eliminate as many vaccines as RFK Jr. can first appeared on Science-Based Medicine. [...]

Dr. Marty Makary: Mad Scientists, Biowarfare, Nazi War Criminal Doctors, Half Rat-Deer Carcasses, and How COVID, AIDS, & Lyme Came from A Lab.
5 December 2025 - Jonathan Howard

Dr. Makary desperately wants everyone to know he is a brave, free-thinker, able to see the world objectively and without bias, smarter than 99% of his peers. However, in reality his brain is cooked. The post Dr. Marty Makary: Mad Scientists, Biowarfare, Nazi War Criminal Doctors, Half Rat-Deer Carcasses, and How COVID, AIDS, & Lyme Came from A Lab. first appeared on Science-Based Medicine. [...]

“Gain of Function” Research Is Misunderstood – And That Is A Problem
4 December 2025 - Henry MIller

Misplaced concerns or opposition could lead to overregulation or even banning The post “Gain of Function” Research Is Misunderstood – And That Is A Problem first appeared on Science-Based Medicine. [...]

Recente reacties

  • Renate1 on De linke weekendbijlage (49-2025)@ Hans, Helaas kan ik NRC niet lezen. Mevrouw Wiersma is een marionet van mevrouw Van de Plas, die op
  • Hans1263 on De linke weekendbijlage (49-2025)@Renate1 De vaste uitstelsmoes is steeds: ik ben niet overtuigd, er is meer onderzoek nodig.
  • Hans1263 on De linke weekendbijlage (49-2025)@Renate1 Lees het zeer uitgebreide en onthullende srtikel over Wiersma in NRC van afgelopen zaterdag. Mevrouw is een marionet van
  • Renate1 on De linke weekendbijlage (49-2025)BBB, Boer Burger Beweging. Dat Burger kun je beter tussen aanhalingstekens zetten of met een kleine letter schrijven, want als
  • Hans1263 on De linke weekendbijlage (49-2025)@Klaas an Dijk In hetzelfde kader spreken we niet over onkruidverdelging maar over gewasbescherming, als u begrijpt wat ik bedoel.

Archief Kloptdatwel.nl

Copyright © 2025 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in