Onlangs werd het volgende nieuwsbericht gepubliceerd (samengevat):
Blue Band Goede Start! brood bevat minder vezels dan Blue Band mee adverteert. Ze zeggen 10% maar het blijkt slechts 4.6% te bevatten. Blue Band voegt kunstmatige vezels toe maar deze zijn volgens de Gezondheidsraad niet hetzelfde en mogen niet meegerekend worden.
De bron blijkt Foodwatch te zijn:
Foodwatch is dé organisatie die opkomt voor uw recht op veilig en goed voedsel. foodwatch maakt zich sterk voor de keuzevrijheid van consumenten. Voedselfabrikanten moeten ons gewoon goed voorlichten: wat zit er echt in hun producten? Alleen dán kunnen consumenten zelf kiezen wat ze willen eten.
Het lijkt een soort Skepsis maar dan specifiek voor voedsel.
In de pdf van Foodwatch kunnen we lezen waarom de kunstmatige vezels niet meegerekend mogen worden:
De vezels die fabrikanten kunstmatig toevoegen, bieden niet dezelfde bescherming tegen hart- en vaatziekten als vezels die van nature in een product voorkomen.
Helaas kan ik geen verdere informatie ontdekken.
Op het eerste gezicht lijkt Foodwatch een zeer zinvol doel na te streven. Hier en daar gaan ze wel een beetje ver, (bijvoorbeeld de Yoki Drink van Mona, zie reactie van Mona die best logisch is en naar mijn smaak niet heel veel tegenin te brengen) maar toch kan ik ze dat moeilijk kwalijk nemen. Wat ik jammer vind is dat er niet meer informatie te vinden is. Voor de geïnteresseerde leek zijn er hapklare brokjes informatie, maar die heb je zo op.
Waar ze verder vrij goed in lijken te zijn is het mobiliseren van mensen. Op hun website vind je overal verschillende email acties. De email actie om FrieslandCampina (producent van Mona) een mailtje te sturen is dan ook door al 360 mensen gestuurd. Het proces is dan ook erg simpel: de email staat er al, even je gegevens invullen en hij wordt onder jouw naam verzonden.
Wat dat aspect betreft kunnen wij daar nog wel wat van deze food-skeptics leren.
Magnolia says
Partners van Foodwatch zijn Milieudefensie, Natuur&Milieu, VARAKassa en 10:10. Een andere partner is “Bouillion”. Klik op de link en je komt in de wereld van de strijd tegen de E-nummers terecht.
Skeptisch ? Zeker niet. Het wie-zijn-wij-statement van Foodwatch is dat evenmin:
“foodwatch is dé organisatie die opkomt voor uw recht op veilig en goed voedsel. foodwatch maakt zich sterk voor de keuzevrijheid van consumenten. Voedselfabrikanten moeten ons gewoon goed voorlichten: wat zit er echt in hun producten? Alleen dán kunnen consumenten zelf kiezen wat ze willen eten.”
Vooronderstelling: voedsel is niet veilig, voedsel is niet goed en niemand, ook de overheid niet, houdt daar werkelijk goed toezicht op. Maar gelukkig is er nu Blue Band Goede Start, pardon Foodwatch, en nu zal alles in orde komen, dus stuur een e-mail en ga rustig slapen.
Maarten Koller says
Uit de van Dale:
scep·tisch [skepties septies] bn, bw 1 geneigd tot twijfel 2 twijfel uitdrukkend
“Voedselfabrikanten moeten ons gewoon goed voorlichten: wat zit er echt in hun producten?”
Mogelijk vergis ik me maar ik zie daar een twijfel in.
Magnolia says
Tja, volgens die definitie zouden degenen die geloven in UFO’s, buitenaardse ontvoeringen, diverse complotten en dergelijke óók sceptici zijn. Zij twijfelen immers aan overheid, onderzoekscommissies en rapportages.
Een recente, bijzondere groep sceptici vindt men in de USA. Zij worden “birthers” genoemd. Hun twijfel betreft de geboorteplaats van de huidige President. Niets overtuigt hen.
Ik ben graag sceptisch, maar ik heb mijn grenzen.
agnes tieben says
Ik denk ook dat het eerder Foodwatch is die misleidende informatie verspreidt, op de website van de Gezondheidsraad las ik dit:
(…….) Op basis van deze kennis formuleert de Gezondheidsraad nu een nieuwe richtlijn voor de vezelconsumptie. Voor volwassenen luidt die: 3,4 gram voedingsvezel per megajoule (14 gram per 1000 kilocalorieën), wat neerkomt op 30 tot 40 gram per dag. Deze richtlijn betreft vezels die van nature voorkomen in voedingsmiddelen.
De vezels die Blueband toevoegd komen van nature voor in voedingsmiddelen, het kan dan bijvoorbeeld gaan om haverzemelen of inuline, door deze vezels ‘kunstmatig’ zoals Foodwatch het noemt aan je voeding toe te voegen verhoog je dus het gehalte aan natuurlijke vezels dat je binnenkrijgt en dat is juist hartstikke goed want 90 % van de Nederlanders eet te weinig vezels.
Gert Jan van 't Land says
De strijd tegen de e-nummers die deze organisatie blijkbaar ook aangaat is wel een apart stukje op kloptdatwel waard. Blijkbaar heeft zo ‘n club verschillende kanten.
Renate says
Als we het over voedsel hebben, is het misschien ook interessant om eens een stukje te wijden aan rauw (onverhit) eten. Dan doel ik dus niet op rauwkost, maar om mensen die om de een of andere, voor mij onduidelijke, reden, geen verhit voedsel eten, maar alleen maar dingen in onverhitte vorm tot zich nemen. Natuurlijk geen vlees of vis of andere dierlijke producten. Wat de filosofie hierachter is, is mij een raadsel, maar in de VS schijnen er zelfs restaurants te zijn die zich hier op richten.
Maarten Koller says
Idee opgenomen in het lijstje 🙂 Merci!