• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Kloptdatwel?

  • Home
  • Onderwerpen
    • (Bij)Geloof
    • Columns
    • Complottheorieën
    • Factchecking
    • Gezondheid
    • Hoax
    • Humor
    • K-d-Weetjes
    • New Age
    • Paranormaal
    • Pseudowetenschap
    • Reclame Code Commissie
    • Skepticisme
    • Skeptics in the Pub
    • Skeptische TV
    • UFO
    • Wetenschap
    • Overig
  • Skeptisch Chatten
  • Werkstuk?
  • Contact
  • Over Kloptdatwel.nl
    • Activiteiten agenda
    • Colofon – (copyright info)
    • Gedragsregels van Kloptdatwel
    • Kloptdatwel in de media
    • Interessante Links
    • Over het Bol.com Partnerprogramma en andere affiliate programma’s.
    • Social media & Twitter
    • Nieuwsbrief
    • Privacybeleid
    • Skeptisch Chatten
      • Skeptisch Chatten (archief 1)
      • Skeptisch Chatten (archief 2)
      • Skeptisch Chatten (archief 3)
      • Skeptisch Chatten (archief 4)
You are here: Home / Gezondheid / Foodwatch: food-skeptics?

Foodwatch: food-skeptics?

18 December 2010 by Maarten Koller 7 Comments

Onlangs werd het volgende nieuwsbericht gepubliceerd (samengevat):

Blue Band Goede Start! brood bevat minder vezels dan Blue Band mee adverteert. Ze zeggen 10% maar het blijkt slechts 4.6% te bevatten. Blue Band voegt kunstmatige vezels toe maar deze zijn volgens de Gezondheidsraad niet hetzelfde en mogen niet meegerekend worden.

De bron blijkt Foodwatch te zijn:

Foodwatch is dé organisatie die opkomt voor uw recht op veilig en goed voedsel. foodwatch maakt zich sterk voor de keuzevrijheid van consumenten. Voedselfabrikanten moeten ons gewoon goed voorlichten: wat zit er echt in hun producten? Alleen dán kunnen consumenten zelf kiezen wat ze willen eten.

Het lijkt een soort Skepsis maar dan specifiek voor voedsel.

In de pdf van Foodwatch kunnen we lezen waarom de kunstmatige vezels niet meegerekend mogen worden:

 

De vezels die fabrikanten kunstmatig toevoegen, bieden niet dezelfde bescherming tegen hart- en vaatziekten als vezels die van nature in een product voorkomen.

Helaas kan ik geen verdere informatie ontdekken.

Op het eerste gezicht lijkt Foodwatch een zeer zinvol doel na te streven. Hier en daar gaan ze wel een beetje ver, (bijvoorbeeld de Yoki Drink van Mona, zie reactie van Mona die best logisch is en naar mijn smaak niet heel veel tegenin te brengen) maar toch kan ik ze dat moeilijk kwalijk nemen. Wat ik jammer vind is dat er niet meer informatie te vinden is. Voor de geïnteresseerde leek zijn er hapklare brokjes informatie, maar die heb je zo op.

Waar ze verder vrij goed in lijken te zijn is het mobiliseren van mensen. Op hun website vind je overal verschillende email acties. De email actie om FrieslandCampina (producent van Mona) een mailtje te sturen is dan ook door al 360 mensen gestuurd. Het proces is dan ook erg simpel: de email staat er al, even je gegevens invullen en hij wordt onder jouw naam verzonden.

Wat dat aspect betreft kunnen wij daar nog wel wat van deze food-skeptics leren.

Steun Kloptdatwel

Foodwatch: food-skeptics? 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.

« Previous Entry
Vrijspraak Jomanda: patiënten alternatieve behandelaars onvoldoende beschermd
Next Entry »
Taal skepticisme

Filed Under: Gezondheid, Uit het nieuws Tagged With: foodwatch, voedsel

Reader Interactions

Comments

  1. Magnolia says

    18 December 2010 at 14:58

    Partners van Foodwatch zijn Milieudefensie, Natuur&Milieu, VARAKassa en 10:10. Een andere partner is “Bouillion”. Klik op de link en je komt in de wereld van de strijd tegen de E-nummers terecht.

    Skeptisch ? Zeker niet. Het wie-zijn-wij-statement van Foodwatch is dat evenmin:

    “foodwatch is dé organisatie die opkomt voor uw recht op veilig en goed voedsel. foodwatch maakt zich sterk voor de keuzevrijheid van consumenten. Voedselfabrikanten moeten ons gewoon goed voorlichten: wat zit er echt in hun producten? Alleen dán kunnen consumenten zelf kiezen wat ze willen eten.”

    Vooronderstelling: voedsel is niet veilig, voedsel is niet goed en niemand, ook de overheid niet, houdt daar werkelijk goed toezicht op. Maar gelukkig is er nu Blue Band Goede Start, pardon Foodwatch, en nu zal alles in orde komen, dus stuur een e-mail en ga rustig slapen.

    Log in to Reply
    • Maarten Koller says

      19 December 2010 at 11:52

      Uit de van Dale:
      scep·tisch [skepties septies] bn, bw 1 geneigd tot twijfel 2 twijfel uitdrukkend

      “Voedselfabrikanten moeten ons gewoon goed voorlichten: wat zit er echt in hun producten?”

      Mogelijk vergis ik me maar ik zie daar een twijfel in.

      Log in to Reply
  2. Magnolia says

    19 December 2010 at 15:12

    Tja, volgens die definitie zouden degenen die geloven in UFO’s, buitenaardse ontvoeringen, diverse complotten en dergelijke óók sceptici zijn. Zij twijfelen immers aan overheid, onderzoekscommissies en rapportages.
    Een recente, bijzondere groep sceptici vindt men in de USA. Zij worden “birthers” genoemd. Hun twijfel betreft de geboorteplaats van de huidige President. Niets overtuigt hen.

    Ik ben graag sceptisch, maar ik heb mijn grenzen.

    Log in to Reply
  3. agnes tieben says

    19 December 2010 at 21:14

    Ik denk ook dat het eerder Foodwatch is die misleidende informatie verspreidt, op de website van de Gezondheidsraad las ik dit:

    (…….) Op basis van deze kennis for­mu­leert de Ge­zond­heids­raad nu een nieuwe richt­lijn voor de ve­zel­con­sump­tie. Voor vol­was­se­nen luidt die: 3,4 gram voe­dings­ve­zel per me­ga­jou­le (14 gram per 1000 ki­lo­ca­lo­rieën), wat neer­komt op 30 tot 40 gram per dag. Deze richt­lijn betreft vezels die van nature voor­ko­men in voe­dings­mid­de­len.

    De vezels die Blueband toevoegd komen van nature voor in voedingsmiddelen, het kan dan bijvoorbeeld gaan om haverzemelen of inuline, door deze vezels ‘kunstmatig’ zoals Foodwatch het noemt aan je voeding toe te voegen verhoog je dus het gehalte aan natuurlijke vezels dat je binnenkrijgt en dat is juist hartstikke goed want 90 % van de Nederlanders eet te weinig vezels.

    Log in to Reply
  4. Gert Jan van 't Land says

    19 December 2010 at 23:38

    De strijd tegen de e-nummers die deze organisatie blijkbaar ook aangaat is wel een apart stukje op kloptdatwel waard. Blijkbaar heeft zo ‘n club verschillende kanten.

    Log in to Reply
  5. Renate says

    27 December 2010 at 16:02

    Als we het over voedsel hebben, is het misschien ook interessant om eens een stukje te wijden aan rauw (onverhit) eten. Dan doel ik dus niet op rauwkost, maar om mensen die om de een of andere, voor mij onduidelijke, reden, geen verhit voedsel eten, maar alleen maar dingen in onverhitte vorm tot zich nemen. Natuurlijk geen vlees of vis of andere dierlijke producten. Wat de filosofie hierachter is, is mij een raadsel, maar in de VS schijnen er zelfs restaurants te zijn die zich hier op richten.

    Log in to Reply
    • Maarten Koller says

      27 December 2010 at 22:39

      Idee opgenomen in het lijstje 🙂 Merci!

      Log in to Reply

Leave a Reply Cancel reply

You must be logged in to post a comment.

Primary Sidebar

Steun ons via:
Een aankoopbol.com Partner (meer info)
Of een donatie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Skeptic RSS feed

  • Skepsis
  • SKEPP
  • SBM
European Skeptics Congress 2022 vindt plaats in september te Wenen
15 May 2022 - Pepijn van Erp

  Het tweejaarlijks georganiseerde congres van de koepel van Europese skeptische organisaties ECSO zal komende keer plaatvinden in Wenen, van 8 t/m 11 september. Een uitgelezen moment om actieve skeptici te onmoeten en te horen waar die zich zoal mee bezighouden in hun landen. Zeker nu het het weer het eerste congres is na het ... Meer lezen Het bericht European Skeptics Congress 2022 vindt plaats in september te Wenen verscheen eerst op Skepsis Blog. [...]

Gauquelin’s Mars Effect
9 March 2022 - Jan Willem Nienhuys
Gauquelin’s Mars Effect

For Dutch version click on flag.   The Mars Effect kept skeptics quite busy for quite some time. One of the amazing things is how easily all kinds of skeptics were fooled and how quickly they launched themselves into investigations without examining properly the source of this effect. Rereading the original articles doesn’t lessen this ... Meer lezen Het bericht Gauquelin’s Mars Effect verscheen eerst op Skepsis Blog. [...]

Skepter 35.1 – themanummer over reuk
26 February 2022 - Pepijn van Erp
Skepter 35.1 – themanummer over reuk

Ruikt de mens wel echt zo slecht als wordt beweerd? Wat is er voor bewijs voor de werkzaamheid van aromatherapie? Welke rol spelen feromonen in ons liefdesleven? Maar we keken ook de documentaires over Jomanda en verdiepten ons in het verband tussen complotdenken en populisme. Het bericht Skepter 35.1 – themanummer over reuk verscheen eerst op Skepsis Blog. [...]

De onzin in HR is nog lang niet dood - Het artikel dat u drie jaar lang niet mocht lezen...
9 May 2022 - Paul De Belder
De onzin in HR is nog lang niet dood - Het artikel dat u drie jaar lang niet mocht lezen...

Twee jaar geleden (maart 2016) gaf Patrick een TED talk over de onzin in human resources. Ondanks het duidelijke succes bij een Human Resources (HR) publiek is daarmee de onzin duidelijk de wereld nog niet uit.  We bespreken in dit artikel één recent én een langlopend voorbeeld van wat je allemaal kunt aantreffen in de HR-wereld, of zakenwereld tout court. Enkele jaren geleden schreef Patrick een kritisch artikel over het Carl Van De Velde Instituut (CVI). Carl Van de Velde (52) leidt het instituut dat naar hem is vernoemd en is naar eigen zeggen een self-made man die zonder hogere studies zich opwerpt als coach of goeroe van mensen die – tsja, snel rijk willen worden… [...]

Sapiens – Een beeldverhaal – Een misleidende verweving van wetenschappelijke feiten en fantasierijke interpretaties
17 May 2022 - Paul De Belder

Fictieve wetenschappers Harari brengt enkele (relatief) nieuwe wetenschappelijke inzichten. We waren niet uniek. Nog niet zo lang geleden leefden we samen met andere moderne mensensoorten, zoals de Neanderthalers en de Denisovamens. De Neanderthaler werd in het verleden schromelijk onderschat, maar blijkt nu erg slim te zijn geweest, met grote survivalskills. Enkel Sapiens overleefde en veroverde de hele wereld. Dat hebben we te danken aan onze taal en het vermogen om mythen en verhalen te creëren die collectieve intelligentie, sociale samenhang en grote samenlevingen mogelijk maakten. Het leidde ook tot grote variëteit in gezins- en samenlevingsvormen en culturele gewoonten. Maar Sapiens ontpopte zich ook tot een intercontinentale seriemoordenaar van andere diersoorten. Harari brengt die inzichten door vier personages als wetenschapper op… [...]

‘Dokter Google is een kwakzalver’
11 May 2022 - tayson

De voorbije twee jaar werden we overspoeld met desinformatie over corona en covid. Nu we in de staart van de pandemie lijken te zitten, is het hopelijk voor iedereen duidelijk dat het virus niet mee surft met de elektromagnetische stralen uit onze smartphone, covid niet onvruchtbaar maakt (tijdens de pandemie werden meer kinderen geboren) en de coronavaccins geen microchips bevatten die onze handel en wandel in kaart brengen. [...]

Yes. I Remember it Well. A COVID 45 Retrospective
19 May 2022 - Mark Crislip

With faltering memory, questionable opinions, and sketchy references, an infectious disease revenant reflects on the last 2.5 years of COVID 45. Grizzly bear assault free. As in no assault, not the price of a Grizzly bear assault. The post Yes. I Remember it Well. A COVID 45 Retrospective first appeared on Science-Based Medicine. [...]

Homeopathy and Pre-Registered Trials
18 May 2022 - Steven Novella

Preregistering clinical trials is a great idea, but we have to actually track registration. The post Homeopathy and Pre-Registered Trials first appeared on Science-Based Medicine. [...]

Signos Sells a Continuous Glucose Monitor, But Not to Diabetics
17 May 2022 - Harriet Hall

Signos is asking customers to pay for the privilege of testing their glucose monitoring system. The post Signos Sells a Continuous Glucose Monitor, But Not to Diabetics first appeared on Science-Based Medicine. [...]

Recente reacties

  • Hans1263 on De linke weekendbijlage (20-2022)Humor ist wenn man trotzdem lacht.
  • Wilma S. on De linke weekendbijlage (20-2022)@Hans1263 Hij (RV red.) zei slechts dat het genoemde drietal eigenlijk het beste liefdevol kon worden verzorgd… etc. Is het
  • Hans1263 on De linke weekendbijlage (20-2022)U schreef zelf, mw. S.: "wat wil je dan doen met"... gevolgd door een serie namen. Het leek me niet
  • Wilma S. on De linke weekendbijlage (20-2022)@Hans1263 RV heeft vast veel andere dingen te doen dan bij de geestelijke gezondheidszorg van Nederland een hele serie complotfantasten
  • Hans1263 on De linke weekendbijlage (20-2022)RV heeft vast veel andere dingen te doen dan bij de geestelijke gezondheidszorg van Nederland een hele serie complotfantasten aan

Archief Kloptdatwel.nl

Copyright © 2022 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in