• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Kloptdatwel?

  • Home
  • Onderwerpen
    • (Bij)Geloof
    • Columns
    • Complottheorieën
    • Factchecking
    • Gezondheid
    • Hoax
    • Humor
    • K-d-Weetjes
    • New Age
    • Paranormaal
    • Pseudowetenschap
    • Reclame Code Commissie
    • Skepticisme
    • Skeptics in the Pub
    • Skeptische TV
    • UFO
    • Wetenschap
    • Overig
  • Skeptisch Chatten
  • Werkstuk?
  • Contact
  • Over Kloptdatwel.nl
    • Activiteiten agenda
    • Colofon – (copyright info)
    • Gedragsregels van Kloptdatwel
    • Kloptdatwel in de media
    • Interessante Links
    • Over het Bol.com Partnerprogramma en andere affiliate programma’s.
    • Social media & Twitter
    • Nieuwsbrief
    • Privacybeleid
    • Skeptisch Chatten
      • Skeptisch Chatten (archief 1)
      • Skeptisch Chatten (archief 2)
      • Skeptisch Chatten (archief 3)
      • Skeptisch Chatten (archief 4)
You are here: Home / Gezondheid / Foodwatch: food-skeptics?

Foodwatch: food-skeptics?

18 December 2010 by Maarten Koller 7 Comments

Onlangs werd het volgende nieuwsbericht gepubliceerd (samengevat):

Blue Band Goede Start! brood bevat minder vezels dan Blue Band mee adverteert. Ze zeggen 10% maar het blijkt slechts 4.6% te bevatten. Blue Band voegt kunstmatige vezels toe maar deze zijn volgens de Gezondheidsraad niet hetzelfde en mogen niet meegerekend worden.

De bron blijkt Foodwatch te zijn:

Foodwatch is dé organisatie die opkomt voor uw recht op veilig en goed voedsel. foodwatch maakt zich sterk voor de keuzevrijheid van consumenten. Voedselfabrikanten moeten ons gewoon goed voorlichten: wat zit er echt in hun producten? Alleen dán kunnen consumenten zelf kiezen wat ze willen eten.

Het lijkt een soort Skepsis maar dan specifiek voor voedsel.

In de pdf van Foodwatch kunnen we lezen waarom de kunstmatige vezels niet meegerekend mogen worden:

 

De vezels die fabrikanten kunstmatig toevoegen, bieden niet dezelfde bescherming tegen hart- en vaatziekten als vezels die van nature in een product voorkomen.

Helaas kan ik geen verdere informatie ontdekken.

Op het eerste gezicht lijkt Foodwatch een zeer zinvol doel na te streven. Hier en daar gaan ze wel een beetje ver, (bijvoorbeeld de Yoki Drink van Mona, zie reactie van Mona die best logisch is en naar mijn smaak niet heel veel tegenin te brengen) maar toch kan ik ze dat moeilijk kwalijk nemen. Wat ik jammer vind is dat er niet meer informatie te vinden is. Voor de geïnteresseerde leek zijn er hapklare brokjes informatie, maar die heb je zo op.

Waar ze verder vrij goed in lijken te zijn is het mobiliseren van mensen. Op hun website vind je overal verschillende email acties. De email actie om FrieslandCampina (producent van Mona) een mailtje te sturen is dan ook door al 360 mensen gestuurd. Het proces is dan ook erg simpel: de email staat er al, even je gegevens invullen en hij wordt onder jouw naam verzonden.

Wat dat aspect betreft kunnen wij daar nog wel wat van deze food-skeptics leren.

Steun Kloptdatwel

Foodwatch: food-skeptics? 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.

« Previous Entry
Vrijspraak Jomanda: patiënten alternatieve behandelaars onvoldoende beschermd
Next Entry »
Taal skepticisme

Filed Under: Gezondheid, Uit het nieuws Tagged With: foodwatch, voedsel

Reader Interactions

Comments

  1. Magnolia says

    18 December 2010 at 14:58

    Partners van Foodwatch zijn Milieudefensie, Natuur&Milieu, VARAKassa en 10:10. Een andere partner is “Bouillion”. Klik op de link en je komt in de wereld van de strijd tegen de E-nummers terecht.

    Skeptisch ? Zeker niet. Het wie-zijn-wij-statement van Foodwatch is dat evenmin:

    “foodwatch is dé organisatie die opkomt voor uw recht op veilig en goed voedsel. foodwatch maakt zich sterk voor de keuzevrijheid van consumenten. Voedselfabrikanten moeten ons gewoon goed voorlichten: wat zit er echt in hun producten? Alleen dán kunnen consumenten zelf kiezen wat ze willen eten.”

    Vooronderstelling: voedsel is niet veilig, voedsel is niet goed en niemand, ook de overheid niet, houdt daar werkelijk goed toezicht op. Maar gelukkig is er nu Blue Band Goede Start, pardon Foodwatch, en nu zal alles in orde komen, dus stuur een e-mail en ga rustig slapen.

    Log in to Reply
    • Maarten Koller says

      19 December 2010 at 11:52

      Uit de van Dale:
      scep·tisch [skepties septies] bn, bw 1 geneigd tot twijfel 2 twijfel uitdrukkend

      “Voedselfabrikanten moeten ons gewoon goed voorlichten: wat zit er echt in hun producten?”

      Mogelijk vergis ik me maar ik zie daar een twijfel in.

      Log in to Reply
  2. Magnolia says

    19 December 2010 at 15:12

    Tja, volgens die definitie zouden degenen die geloven in UFO’s, buitenaardse ontvoeringen, diverse complotten en dergelijke óók sceptici zijn. Zij twijfelen immers aan overheid, onderzoekscommissies en rapportages.
    Een recente, bijzondere groep sceptici vindt men in de USA. Zij worden “birthers” genoemd. Hun twijfel betreft de geboorteplaats van de huidige President. Niets overtuigt hen.

    Ik ben graag sceptisch, maar ik heb mijn grenzen.

    Log in to Reply
  3. agnes tieben says

    19 December 2010 at 21:14

    Ik denk ook dat het eerder Foodwatch is die misleidende informatie verspreidt, op de website van de Gezondheidsraad las ik dit:

    (…….) Op basis van deze kennis for­mu­leert de Ge­zond­heids­raad nu een nieuwe richt­lijn voor de ve­zel­con­sump­tie. Voor vol­was­se­nen luidt die: 3,4 gram voe­dings­ve­zel per me­ga­jou­le (14 gram per 1000 ki­lo­ca­lo­rieën), wat neer­komt op 30 tot 40 gram per dag. Deze richt­lijn betreft vezels die van nature voor­ko­men in voe­dings­mid­de­len.

    De vezels die Blueband toevoegd komen van nature voor in voedingsmiddelen, het kan dan bijvoorbeeld gaan om haverzemelen of inuline, door deze vezels ‘kunstmatig’ zoals Foodwatch het noemt aan je voeding toe te voegen verhoog je dus het gehalte aan natuurlijke vezels dat je binnenkrijgt en dat is juist hartstikke goed want 90 % van de Nederlanders eet te weinig vezels.

    Log in to Reply
  4. Gert Jan van 't Land says

    19 December 2010 at 23:38

    De strijd tegen de e-nummers die deze organisatie blijkbaar ook aangaat is wel een apart stukje op kloptdatwel waard. Blijkbaar heeft zo ‘n club verschillende kanten.

    Log in to Reply
  5. Renate says

    27 December 2010 at 16:02

    Als we het over voedsel hebben, is het misschien ook interessant om eens een stukje te wijden aan rauw (onverhit) eten. Dan doel ik dus niet op rauwkost, maar om mensen die om de een of andere, voor mij onduidelijke, reden, geen verhit voedsel eten, maar alleen maar dingen in onverhitte vorm tot zich nemen. Natuurlijk geen vlees of vis of andere dierlijke producten. Wat de filosofie hierachter is, is mij een raadsel, maar in de VS schijnen er zelfs restaurants te zijn die zich hier op richten.

    Log in to Reply
    • Maarten Koller says

      27 December 2010 at 22:39

      Idee opgenomen in het lijstje 🙂 Merci!

      Log in to Reply

Leave a Reply Cancel reply

You must be logged in to post a comment.

Primary Sidebar

Steun ons via:
Een aankoopbol.com Partner (meer info)
Of een donatie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Skeptic RSS feed

  • Skepsis
  • SKEPP
  • SBM
Skepter 35.4 – Winternummer 2022
1 December 2022 - Pepijn van Erp
Skepter 35.4 – Winternummer 2022

Brengen genetici de mammoet, de dodo en de buidelwolf weer terug? Komt kernfusie er sneller dan velen denken? Het nut van sciencefiction als lesmateriaal. Een interview met pendelwinnaar Marieke Kuypers, en nog veel meer in dit nummer. Het bericht Skepter 35.4 – Winternummer 2022 verscheen eerst op Skepsis Blog. [...]

Piramidependelprijs voor Marieke Kuypers en Diederik Jekel feliciteert Skepsis met 35-jarig bestaan
20 November 2022 - Pepijn van Erp

Marieke Kuypers onderscheiden door Skepsis voor haar video's op TikTok en Diederik Jekel feliciteert Skepsis met een feestrede met het 35-jarig bestaan Het bericht Piramidependelprijs voor Marieke Kuypers en Diederik Jekel feliciteert Skepsis met 35-jarig bestaan verscheen eerst op Skepsis Blog. [...]

Skepter 35.3 – Herfstnummer 2022
24 August 2022 - Pepijn van Erp
Skepter 35.3 – Herfstnummer 2022

Artikelen over de beroemde uitspraak van Galileo, hervonden herinneringen, Bess Houdini, een dubieus apparaat om vocht in muren tegen te gaan en veel meer. Het bericht Skepter 35.3 – Herfstnummer 2022 verscheen eerst op Skepsis Blog. [...]

Desmet dwaalt, draait en duikt
9 January 2023 - Paul De Belder

Hoewel de uitspraken van Desmet over de coronamaatregelen al langer op veel kritiek van factcheckers stuiten, kwam hij pas recentelijk echt flink in opspraak. Op een tournee langs verschillende Amerikaanse talkshows en podcasts om de Engelse vertaling van zijn boek te promoten, was hij ook te gast bij Infowars, de show van Alex Jones. Het optreden bij deze veroordeelde complotdenker en het doen van nogal stellige uitspraken over openhartoperaties onder hypnose waren de aanleiding voor een hausse aan kritische artikelen in de Vlaamse media. [...]

QAnon
26 October 2022 - Ledenadmin Skepp

In de herfst van 2016 verspreidde zich het gerucht dat de Amerikaanse Democratische Partij vanuit de kelder van een pizzeria in Washington D.C. een pedofielennetwerk organiseert. De pizzeria met de grappige naam Comet Ping Pong was allesbehalve willekeurig gekozen. Met zijn eigenzinnige atmosfeer is het een hotspot voor excentriekelingen: punkers, holebi’s, kunstenaars, outsiders en linksen1. Het was een voor de hand liggend doelwit voor mensen uit de alt-rightbeweging2,die vatbaar zijn voor complotdenken. [...]

Van bijtende nonnen tot needlespiking
16 October 2022 - tayson

Ziekte en gezondheid, lichaam en geest Voor we aan een wetenschappelijk artikel kunnen beginnen, moeten we duidelijk maken waarover we het hebben. Ik vraag dus even het geduld van de lezer: die wordt achteraf beloond met een uitgebreide bespreking van boeiende voorbeelden van ‘massahysterie’. Om de clichés te overstijgen en een echte poging tot wetenschappelijke bespreking van dit fenomeen te doen, moeten we eerst wat medische context schetsen. [...]

COVID-19 is a leading cause of death among children, but that doesn’t stop some of my colleagues from arguing against vaccinating them
6 February 2023 - David Gorski

Contrary to what the "COVID-19 isn't a threat to children" contingent says, COVID-19 is a leading cause of death among children. Yet "not antivax" doctors continue, either unknowingly or knowingly, recycle old antivax tropes to argue against vaccinating children against this disease. The post COVID-19 is a leading cause of death among children, but that doesn’t stop some of my colleagues from arguing against vaccinating them first appeared on Science-Based Medicine. [...]

There is really nothing super about Antibiotic Resistant Gonorrhea
3 February 2023 - Clay Jones

Reports out of Massachusetts are raising concerns of a highly resistant strain of gonorrhea being seen for the first time in the United States. Are we close to living in a reality where there are no more effective treatments for this nasty, and potentially deadly, infection? The post There is really nothing super about Antibiotic Resistant Gonorrhea first appeared on Science-Based Medicine. [...]

CAM for the Management of Heart Failure
2 February 2023 - Scott Gavura

A new report provides a comprehensive summary of the evidence for and against CAM in patients with heart failure The post CAM for the Management of Heart Failure first appeared on Science-Based Medicine. [...]

Recente reacties

  • Renate1 on De voorspellende gaven van aardbevingsgoeroe Frank HoogerbeetsDe voorspelling van de heer Hoogerbeets is vergelijkbaar met de voorspelling dat ik vroeger of later dood zal zijn. Dat
  • Renate1 on De nog net in het weeekend vallende linke weekendbijlage (5-2023)Misschien zien de leden het lidmaatschap van de commissie als een manier om zich in de kijker bij de kiezer
  • Klaas van Dijk on Hoe Galileo’s metingen tot de gaskamers leidden, ofwel de stuitende slordigheden van Mattias DesmetOp https://skepp.be/nl/psychologie-hrm-coaching/psychoanalyse/desmet-dwaalt-draait-en-duikt staat een mooie aanvulling, gepubliceerd op 9 ja
  • Hans1263 on De nog net in het weeekend vallende linke weekendbijlage (5-2023)Als ander beoogd commissielid zou ik dan hebben bedankt voor de twijfelachtige eer. Je gaat toch niet vergaderen met de
  • Renate1 on De nog net in het weeekend vallende linke weekendbijlage (5-2023)Ik weet het niet, maar zou het kunnen dat de mensen zich zelf voor de commissie aan hebben gemeld? Sander

Archief Kloptdatwel.nl

Copyright © 2023 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in