Het is blijkt een urban legend dat vrouwen meer zouden praten dan mannen. Ik dacht dat in elk geval zeker te weten en werd daarin bevestigd door het tweetje van de bekende skeptische psycholoog Richard Wiseman.

Vrouwen praten net zoveel als mannen 1

Hij kreeg al snel reacties als: “dat komt omdat mannen er geen woord tussen krijgen” en “dat komt omdat vrouwen alles drie keer moeten vertellen omdat mannen niet luisteren”.

Maar hij werd al snel gecorrigeerd toen hij een linkje toegezonden kreeg over een onderzoek uit 2007 dat het aantal woorden dat op een dag door mannen en vrouwen wordt gesproken maar eens heeft gemeten.

Abstract: Women are generally assumed to be more talkative than men. Data were analyzed from 396 participants who wore a voice recorder that sampled ambient sounds for several days. Participants’ daily word use was extrapolated from the number of recorded words. Women and men both spoke about 16,000 words per day.

Oftewel: als je echt gaat tellen, dan komen zowel mannen als vrouwen uit op ongeveer 16.000 woorden per dag. Meneer Wiseman vond het wel jammer van de leuke mythe.

Vrouwen praten net zoveel als mannen 2

Steun Kloptdatwel

Vrouwen praten net zoveel als mannen 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.