Gisteren schreven we over de documentaire “Intelligent Design on Trial”. Dat ging over de vraag of intelligent design op scholen onderwezen moest worden wat uiteindelijk tot een rechtszaak leidde. Het loont de moeite om die docu eerst te bekijken als inleiding.

Vandaag aandacht voor de documentaire “Kansas vs Darwin”, die meer achtergrondinformatie geeft en interviews met betrokkenen en beelden van tijdens de zittingen in plaats van nagespeelde scenes.

Ik werd terecht gewezen op het feit dat ik twee verschillende gebeurtenissen als eenzelfde presenteer. Daarom hier de intro van een oplettend lezer: (zie comments)

De hoorzittingen in Kansas waren in Mei 2005. Het ging daarbij niet om een rechtzaak. De “Kansas State Department Board of Education” is een soort parlement van 10 personen dat de onderwijspolitiek voor lagere en middelbare scholen bepaalt. Die hoorzittingen waren een soort showproces want na een wisseling van de wacht in die Board wist iedereen uit welke hoek de wind waaide. Legitieme wetenschappers en de anti-ID’ers hebben die hoorzittingen daarom geboycot. Als verwacht besloot de Board uiteindelijk dat evolutie en ID evenveel aandacht dienden te krijgen in de biologielessen. Maar na verkiezingen twee jaar later zaten er andere mensen in die Board en werd het besluit weer teruggedraaid. Uiteindelijk is dit niets anders geweest dan een hoop slechte PR voor de staat Kansas.

Met dank aan Martin Bier

Deze docu is tot 12 maart gratis te zien.

Kansas vs. Darwin reveals the fascinating and sometimes baffling personalities behind the spectacle, with exclusive footage of the hearings and revealing, in-depth interviews with the major figures on both sides. Never revealing their own opinions, the filmmakers allow the characters to fight it out, with emotionally polarizing and often humorous results. The witnesses at the hearings include anti-evolution scientists, educators, and even a middle-eastern journalist. Their opinions are refuted in interviews with their pro-evolution counterparts.

De docu kan hier bekeken worden: http://www.kansasvdarwin.com/ Klik op de gele zonnebloem om de docu gratis te bekijken. In verband met Darwin day van 12 februari is deze een maand lang, tot 12 maart, beschikbaar!

Steun Kloptdatwel

Kansas vs Darwin 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.