In een column van zijn eigen tijdschrift Maarten!, deed Maarten van Rossem laatst een pleidooi voor een rationeel optimisme. Ik kan jullie de column van harte aanbevelen, zo ook het boek dat hem inspireerde, The Rational Optimist van Matt Ridley. (Zie ook deze Guardian-recensie).

Ridley bombardeert de lezer met informatie (helaas niet altijd gesteund door rigoureuze referenties) dat desondanks overtuigt van een steeds verdere vooruitgang van de menselijke maatschappij, zelfs tijdens periodes van crisis en oorlog. De sleutel tot vooruitgang is volgens Ridley de handel geweest – zowel de handel in goederen en diensten als de uitwisseling van ideeën. Zijn argumenten zijn controversieel en hebben veel kritiek gehad – vooral van gevestigde economen – maar de optimistische weltanschaaung waar hij voor pleit, komt bij mij over als de meest logische voor de skepticus.

Zie hieronder Matt Ridley bij TEDTalk (16 min) en daaronder een langere toespraak bij Authors@Google (50 min) en beslis zelf.

Af en toe komt er een boek dat je hele kijk op het leven verandert of verheldert. De vorige keer bij mij was met The God Delusion, drie jaar geleden. The Rational Optimist heeft een soortgelijke impact op mij gehad.

 

Interesse in het boek? Bestel het via onderstaande link bij Bol.com en ondersteun daarmee Kloptdatwel.nl:

Steun Kloptdatwel

Het optimisme in opkomst 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.