Je kon er natuurlijk op wachten, maar ze waren er afgelopen weekend al: de theorieën dat  de aardbeving in Japan eigenlijk helemaal niet is veroorzaakt door natuurlijke verschijnselen. Twee theorieën die ik opvallend vind: (1) de aardbeving zou veroorzaakt zijn door het ‘supermoon’-verschijnsel waarover we eerder in kloptdatwel schreven, (2) een geheim Amerikaans aardbevingswapen is de schuld.

De supermaan-theorie.

Japan getroffen door 'supermoon' of geheim wapen? 1

De afstand aarde-maan varieert (bron: wikipedia.de)

Op kloptdatwel schreven we een paar dagen geleden dat astrologen bang zijn voor een verwoestende ‘supermoon’ op 19 maart. Dit bericht werd door veel media opgepikt. Kloptdatwel legde uit dat de maan op 19 maart inderdaad ietsje dichter bij de aarde staat dan anders, maar dat hiervan geen onheil is te verwachten. Vreemd genoeg gonst het van de berichten dat de verwoestende aardbeving in Japan het gevolg is van de ‘supermoon’. Onder andere in een aantal reacties op het bericht op kloptdatwel. Uiterst vreemd. De ‘supermoon’ d-day zou immers pas op 19 maart zijn. Op het moment van de aardbeving in Japan was de maan zelfs dichter bij het verste punt in haar baan dan bij het meest nabije punt. Omdat de maan in een maand om de aarde draait, wisselt de afstand aarde – maan ook in een maandelijkse cyclus. Dat is goed te zien op het filmpje uit de Wikipedia. Er was kortom in de verste verte geen sprake van een ‘ supermaan-verschijnsel’ .

Veel media ontkennen het vermeende verband tussen de ‘supermoon’  en de catastrofe in Japan (lees bijvoorbeeld dit bericht van de Amerikaanse ABC-netwerk en dit bericht in de Engelse krant The Daily Mail). Het blijft natuurlijk wel bijzonder dat de media het blijkbaar de moeite waard vinden om er over te schrijven. De reden is dat er genoeg onheilsprofeten zijn te vinden. Neem bijvoorbeeld dit bericht op fokforum:

“Als er een ‘supermoon’ is, betekent het dat de maan dichter bij de aarde is dan gebruikelijk. Mensen zagen de ramp hierdoor vorige week al aankomen. Wat wel zorgwekkend is, is dat de supermoon voor het laatst in 2005 verscheen. Vlak nadat de aardbeving van 9 op de schaal van Richter in Indonesië plaats vond. Een jaar ervoor konden we dit verschijnsel ook zien, vlak voor de tsunami in Azië. We kunnen dit verschijnsel op 19 maart zien, dan staat de maan het dichtst bij de aarde sinds 18 jaar”.

Japan getroffen door 'supermoon' of geheim wapen? 2

Overzicht afstand aarde-maan bij recente ernstige aardbevingen (bron: GWUP)

Het Duitse wetenschapsforum Scienceblogs laat in een goed artikel zien dat er geen enkel verband is tussen de maanstand en aardbevingen op aarde. Ze hebben onderzocht hoe groot de afstand maan – aarde was bij alle aardbevingen in 2011 met een magnitude van 6,5 of meer. De resultaten zie je in de tabel hiernaast.

In het aangehaald artikel van ABC vertelt een NASA-wetenschapper het ook heel duidelijk:

“At the time of the earthquake in Japan, the moon was actually closer to its furthest point in orbit from Earth than it was to its March 19 closest point, so the gravitational effect of the moon was, in fact, less than average at that time,” Williams wrote in an e-mail to ABCNews.com. “It was basically a normal day on Earth as far as the lunar gravity and tidal forces were concerned. Unless the Earth somehow ‘knew’ the supermoon was coming, I can’t imagine any scientific connection between the two events.”

Japan getroffen door 'supermoon' of geheim wapen? 3

De HAARP installatie (bron: GWUP)

Het aardbevingswapen

Een paar maanden geleden was er op het internet discussie over HAARP. Dit is een installatie voor onderzoek aan de ionosfeer, de letters staan voor High Frequency Active Auroral Research Program, kortom: onderzoek naar het noorderlicht. Samenzweringsdenkers opperden dat deze installatie een heel ander doel had. Het zou een geheim aardbevingswapen van het Amerikaanse leger zijn. Deze theorie is inmiddels opnieuw genoemd in relatie met de aardbeving in Japan. Het Duitse wetenschapsblog science blogs legt nog eens een keer duidelijk uit dat deze onderzoeksapparatuur beslist niet gebruikt kan worden om aardbevingen op te wekken. Onze Duitse collega’s verzuchten ‘het zijn gewoon maar antennes’.

In een humoristisch artikel schrijven onze Duitse collega’s over meer samenzweringstheorieën die de Japanse aardbeving zouden moeten verklaren.

Foto voorpagina: het noorderlicht, foto NASA.

Steun Kloptdatwel

Japan getroffen door 'supermoon' of geheim wapen? 4Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.