Bruno Gröning (1906 – 1959) was een Duitse gebedsgenezer. Een genezing zou volgens hem bereikt moeten worden door jezelf open te stellen voor de ‘heilstroom’. Een goddelijke kracht die je beter zou maken.

Gröning zei ook dat ‘ongeneeslijk’ niet bestond. Tenminste, hij zei dat alle ziekten, maar niet alle mensen kunnen worden genezen. Handig excuus om achter de hand te hebben wanneer een ‘genezing’ niet lukt natuurlijk.

Op de website www.brunogroening.nl kunnen we fantastische verhalen lezen:

Midden vorige eeuw was Bruno Gröning in Duitsland een fenomeen.
Alleen al door zijn aanwezigheid en door te spreken genazen mensen.
Dit gebeurde niet alleen in zijn nabijheid, maar ook op afstand.
Toen dat bekend werd, stroomden duizenden mensen toe.
Bijbelse taferelen waren het gevolg: blinden konden zien, lammen konden lopen.

Jammer genoeg was Bruno zelf een van de mensen die niet kon worden genezen, want hij overleed aan kanker. Dat zou komen omdat hij zichzelf niet mocht helpen. Maar kanker is ‘slechts’ de officiële doodsoorzaak:

Was het werkelijk kanker? Dr. Bellanger had na de tweede operatie gezegd:

“De verwoesting in Bruno’s lichaam is verschrikkelijk, het is een totale inwendige verbranding. Hoe hij zo lang en zonder ontzettende pijn te lijden, kon leven, is mij een raadsel.”

Bruno Groening had al jaren voordien gezegd:

“Als men mij het werken zal verbieden, verbrand ik inwendig.”

En het werken was hem inderdaad verboden, want hij had wegens het ongeoorloofd uitoefenen van de geneeskunde de Heilpraktikerwet overtreden, zo besloot de Duitse rechtbank. 

De Bruno Gröning Vriendenkring, bestaat uit mensen die ‘de erfenis’ van Bruno willen behouden. Behalve de website organiseren zij ook een soort lezingen/informatieavonden. Daar komen een stel artsen die horen bij de “Medisch Wetenschappelijke Vakgroep” van de vriendenkring. Zij vertellen over allerlei genezingen die ze hebben meegemaakt en hebben gedocumenteerd. Maar net zoals je een verhaal over een UFO kan documenteren, betekent dit nog niet dat het buitenaards was.

Leden van de tweede Skepsis werkgroep Utrecht zijn vorig jaar naar zo’n bijeenkomst geweest. Morgen kan je het verslag daarvan hier op Kloptdatwel lezen.

Steun Kloptdatwel

Bruno Gröning - "wondergenezer"? 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.