Deel 1 – Deel 2 – Deel 3 – Deel 4

Logates, de persoon achter het Blog ter bevordering van het Logisch Redeneren analyseerde in 2008 een aantal afleveringen van Derek Ogilvie’s “The Ghost Whisperer”. In de artikelen staat dat de uitzendingen nog via RTL Uitzending Gemist te bekijken zijn, maar via de links kom je tegenwoordig op de verkeerde pagina terecht. Ik heb de uitzendingen daarom opnieuw opgezocht en zal ze de komende vier zaterdagen een voor een publiceren.

Logates heeft de afleveringen in chronologische volgorde geanalyseerd. Soms heeft hij een techniek al in de analyse van een eerdere aflevering uitgelegd en noemt hij die in een andere analyse even snel. Het verdient dus de aanbeveling om bij deel 1 te beginnen.

Onder de video van de betreffende aflevering staat telkens een gedeelte uit de analyse. Via de link ga je naar de volledige analyse op het blog van Logates. Tip: open de link in een nieuw venster of print hem en lees mee terwijl je de video bekijkt.

The Ghost Whisperer, seizoen 1, aflevering 5 – volledige analyse door Logates.

————————————

Deel drie alweer in de “Ogilvie-analyse serie”. Deze aflevering is makkelijk te analyseren. Als je de twee vorige analyses op dit blog hebt gelezen is de kans groot dat je zelf ook al de verschillende coldreadingtechnieken hebt doorzien. Enkele termen die je moet kennen om deze analyse volledig te kunnen volgen:

– misser: onjuiste uitspraak van Derek

– hit: juiste uitspraak van Derek

– misdirection: afleidingstechnieken om het publiek af te leiden van eventuele missers en andere uitspraken met onbeduidende informatie.

– verbredingstechniek: subtiel veranderen en verbreden van een misser om toch een hit te kunnen krijgen

– hotreading: gebruiken van voorkennis tijdens een reading

– coldreadingroutine: vaste volgorde van trucs, uitspraken en suggesties. Vaak “fool-proof” door het gebruik van statistische feiten. Bij een goede hit eindigt de routine meestal met een prachtig, persoonlijk en oncontroleerbaar verhaal rechtstreeks afkomstig van de geest in kwestie.

– ja-staat: een staat waarin een persoon geneigd is eerder “ja” dan “nee” te zeggen en ook zijn uiterste best zal doen om suggesties van de coldreader te bevestigen

Ik raad je aan net zoals bij de vorige analyse de aflevering te bekijken terwijl je dit artikel leest en steeds de uitzending te pauzeren bij de aangegeven tijden. Je kan op RTL uitzending gemist de aflevering terugvinden.

2:27 Je gaat je toch afvragen wie deze aflevering heeft geëdit want wat er hier wordt weggegeven kan zelfs bij de meest gelovige persoon toch voor de nodige achterdocht zorgen. In de vorige uitzending zagen we slechts de interviews van medewerkers van Ogilvie met publiek zonder dat we wisten welke vragen er gesteld werden. Nu krijgen we echter het volledige plaatje:

– bezoekers worden voor de show geïnterviewd

– bezoekers krijgen een nummer (zodat ze makkelijk te identificeren zijn in de zaal)

– bezoekers wordt gevraagd met welke reden ze gekomen zijn

– bezoekers wordt gevraagd met wie ze hopen dat Derek contact kan maken

Als je nog twijfelde of Derek met voorkennis werkte en dus gebruik kan maken van hotreading, dan neem ik aan dat het met deze beelden weggenomen is. Ongelooflijk dat we dit gewoon te zien krijgen; het geeft ook aan dat mensen zich makkelijk voor de kar van het medium laten spannen!

2:56 Een bezoeker die de validiteit van mediums als Derek Ogilvie onderschrijft met een holle frase. Het is goed om te beseffen dat coldreaders juist naar dit soort mensen op zoek zijn om een reading voor te verzorgen: ze kunnen er namelijk zeker van zijn dat hij keurig mee zal werken aan het coldreadingspelletje. Voor meer informatie over holle frases: artikel over “holle frases”, feiten en bewijslast.

Dit is slechts een klein gedeelte, lees hier de volledige analyse door Logates.

Steun Kloptdatwel

Derek Ogilvie - oude afleveringen geanalyseerd door Logates (deel 3/4) 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.