In 2007 stelde het programma Newsnight van de BBC homeopaten aan de kaak die hun patiënten onbeschermd tegen tropische ziekten de wereld over lieten reizen. Onbeschermd? Nou ja, de reizigers kregen homeopathische druppeltjes en korreltjes mee als bescherming tegen o.a. malaria, gele koorts en tyfus. Een update van Newsnight uit 2011 laat zien dat de homeopathische behandelaars nog steeds hun onwerkzame korreltjes voorschrijven als bescherming tegen tropische ziekten en daardoor mensenlevens in gevaar brengen. Letterlijk.
http://www.youtube.com/watch?v=qgHRWB6-k-Q
De documentaire begint met het verhaal van iemand die op vakantie gaat naar de Sahara met alleen homeopathische malaria-bescherming bij zich. De man wordt ziek en gaat bijna dood. Daarna toont de verborgen camera een homeopathische behandelaar die tegen de ‘mystery-patient’ van de BBC het volgende durft te beweren (vertaald): ‘ja je weet het niet echt, je weet niet precies hoe goed dit homeopathische middel werkt tegen tropische ziektes, misschien werken vaccinaties in 70% van de gevallen en werkt homeopathie in 60% van de gevallen’. Een apotheker schrijft in de bijsluiter bij een homeopathisch preparaat tegen tropische ziektes ‘er is geen wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van dit middel, maar er is wel anekdotisch bewijs’. Anekdotisch bewijs? Dat kennen we nog wel van de tabaksindustrie die graag wees op grijsaards die iedere dag een paar sigaartjes hadden gerookt. De boodschap was – kan niet slecht zijn dus. En aan die advertentiepraktijk is wel paal en perk gesteld. Met hetzelfde recht is er anekdotisch bewijs dat je een prinses kunt opsporen door een erwt onder haar matras te verbergen.
Het wordt kortom erg duidelijk dat de patiënt niet goed wordt voorgelicht.
Daarna komt een hele batterij wetenschappers aan het woord die uitleggen dat homeopathie niet werkt als bescherming tegen tropische ziekten.
En dan wordt het nog interessanter. Samen met de publicist Simon Singh (die in 2010 het congres van de Vereniging tegen de Kwakzalverij toesprak) gaat de Newsnight journalist een discussie aan met de voorzitter van de Engelse homeopaten-vereniging, Zofia Dymitr. De voorzitter krijgt maar één vraag: ‘wilt u uw leden verbieden om homeopathie aan te bieden als bescherming tegen tropische ziektes’. Zij blijkt in in staat om minutenlang om deze vraag heen te draaien. Zo zegt ze o.a. dat de Engelse homeopaten-vereniging de behandelwijze niet goedkeurt, dat de vereniging niet-bindende richtlijnen verschaft, maar dat de wens van de patiënt toch ook heel belangrijk is, niet iedereen voelt voor de conventionele vaccinaties, de homeopathische arts kan anekdotische bewijzen gebruiken, etc etc.
Simon Singh sluit af (vertaald):
‘Natuurlijk is het een goed idee dat mensen zelf keuzes kunnen maken, maar dan wel op basis van correcte, begrijpelijke en eerlijke informatie. Dat lukt niet zolang het beeld dat homeopathie werkzaam is wordt ondersteund doordat homeopaten verkeerde informatie geven, het ziekenfonds onwerkzame homeopathische behandelingen vergoedt, celebrities zoals Prins Charles homeopathie aanprijzen en zolang homeopathische middelen door serieuze apotheken prominent worden uitgestald’.
O ja, en mis de Mitchell & Webb clip even na 3:00 niet!
Edit: Hier is de link naar het volledige filmpje van de sketch van Mitchell & Webb.
Illustratie voorzijde: uit de sketch ‘homeopathic hospital’ van Mitchell & Webb (uit de besproken BBC-Newsnight uitzending). Via gwup-blog.
Hans says
Ik zie dat onze nationale omroepen nog niet doen…
Renate1 says
Nee, hoewel de Zembla-uitzending over osteopathie misschien een aanzet geweest had kunnen zijn.
Hans says
Helaas gaan de uitzendingen in Nederland in het algemeen niet verder dan een half uurtje op de late avond of zelfs in de vroege ochtend als het om iets echt belangwekkends gaat. Kennelijk is de aandacht van “de Nederlander” niet langer te vangen dan die periode. En dan ook nog het liefste in oneliners… En dan moet er gauw weer overgeschakeld worden naar sport (ik noem dat altijd maar knikkeren voor volwassenen), naar een dom blond quizje of naar de broodnodige reclame. De BBC is een verademing (nou ja, ook niet altijd…). Neem alleen de Antiques Road Show en vergelijjk dat met Tussen Kunst en Kitsch. Het laatste programma is ridicuul vergeleken bij het eerste. Alleen al dat domme gebazel van mw. v/d Krogt is ergerniswekkend.
Even terug naar het filmpje bij dit artikel: dat is tenminste to the point.
Nomas says
Vergeet het uitmuntende ‘Kinderen geen bezwaar’ niet.
Deze parel mag niet vergeten worden!
Hans says
“Kinderen geen bezwaar” ken ik niet. Ik kijk nl. steeds minder. Ik heb vaak wel bezwaren tegen kinderen. Heb ik iets gemist?