Vorig jaar ging een aflevering van Zembla over de reële gevaren van chiropraxie en craniosacraaltherapie. De aflevering is nog altijd actueel.

De uitzending kan nog via de website van Zembla bekeken worden.

Info van Zembla-website:

Chronische hoofdpijn, ADHD, astma, of een huilbaby? Terwijl reguliere artsen vaak geen antwoord hebben op dergelijke problemen, beweren osteopaten, chiropractoren en craniosacraaltherapeuten deze klachten eenvoudig te kunnen oplossen. De populariteit van manuele therapeuten neemt dan ook hand over hand toe. Maar over de risico’s hoor je ze zelden.

Kraken
Volgens wetenschappelijk onderzoek helpt het manipuleren van wervels hoogstens bij lage rugpijn. Toch vergoeden ziektekostenverzekeraars ‘kraken’ voor alle mogelijke ziektebeelden. Ook consultatiebureaus of huisartsen bevelen de alternatieve behandeling steeds vaker aan. Het vertrouwen van patiënten is daardoor groot. Maar is dat terecht?

Cranio-sacraal therapie
In Zembla komen de ouders van baby Marloe aan het woord, die hun drie maanden oude dochter verloren door de behandeling van een craniosacraaltherapeut. Marloe was een zogenaamde ‘onrustige baby’. Het consultatiebureau attendeerde de ouders op de mogelijkheid van een alternatieve genezer. Al voor de dood van Marloe is er in medische tijdschriften gewaarschuwd voor de behandeling. En na haar dood gebeurde dat opnieuw. Toch past de praktijk waaraan de therapeut verbonden was, de omstreden holding-methode nog steeds toe op baby’s. Ouders krijgen voorgehouden dat het ‘volstrekt ongevaarlijk’ is.

In de uitzending komt ook een 42-jarige man aan het woord, die een herseninfarct kreeg door de behandeling van een chiropractor. Van chiropractie is al tientallen jaren bekend dat het tot beschadigingen aan de halsslagader kan leiden, die dan weer tot verstopping van bloedvaten in de hersenen kunnen veroorzaken.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft op hun site een uitvoerige bespreking van de aflevering staan. Heb je geen tijd om de aflevering te kijken, is het aan te raden hun artikel te lezen.

Nog twee opmerkingen over de uitzending, het moet nog wel even gezegd worden: volgens de craniosacraaltherapeuten is ‘holding’ geen onderdeel van het normale craniosacraaltherapie. Maar goed, blijkbaar dacht de craniosacraaltherapeut daar want anders over.

En verder staat er op de website van Zembla nog het volgende:

De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht tegen Zembla gegrond verklaard.

De Nederlandse Chiropractoren Associatie had geklaagd over de uitzending “Levensgevaarlijke genezers” van 17 januari 2010. Deze organisatie is in de uitzending niet aan het woord geweest, terwijl ze dat wel had gewild. De Raad voor de Journalistiek is van mening dat in de  uitzending daardoor geen evenwichtig beeld wordt gegeven van de (risico’s van) chiropractie en dat de kijker onvoldoende de ruimte wordt geboden de verschafte informatie te wegen.

Persoonlijk vind ik het wel goed om de ‘tegenpartij’ eens niet aan het woord te laten. Te vaak komt het voor dat, in het kader van hoor en wederhoor, een wetenschapper met tientallen jaren aan ervaring en kennis wordt geïnterviewd om vervolgens een gelovig* persoon aan het woord te laten. De ene weet dingen door onderzoek, de ander gelooft dingen uit onbetrouwbare bron. Maar vanwege het belang ‘een evenwichtig beeld te schetsen’ krijgt de gelovige evenveel zendtijd om de op niets gebaseerde onzin uit te kramen.

Maar Dara O’Briain vertelt het beter.

* in deze context wordt geen religieus gelovig persoon bedoeld maar iemand die gelooft in alternatieve zaken, dus iets waar geen wetenschappelijk bewijs voor is of waar wetenschappelijk bewijs geen werkzaamheid liet zien.

Steun Kloptdatwel

Zembla over de gevaren van chiropraxie en craniosacraaltherapie 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.