Danny Robbins van het in 2007 op BBC 3 uitgezonden programma ‘The Bullshit Detective’ verzint een leuk verhaaltje over een overleden man. Deze man zou manager in een chocoladefabriek zijn geweest en door een ongeluk met paarden om het leven zijn gekomen. Hij haalt ergens een oude foto vandaan, lijst die in, maakt er een mooi naamplaatje bij en nodigt vervolgens 3 mediums uit om contact te maken met deze man. Niet voordat hij het hele verhaal op internet zet natuurlijk.

Zoals je kan zien hebben de mediums allemaal een ding gelijk: ze kletsen allemaal uit hun nek.

Twee van de drie kunnen heel gedetailleerd het verhaal terug vertellen, die hebben duidelijk onderzoek gedaan. Geconfonteerd met de feiten zegt de een dat hij contact maakte met de geest van Danny en zo de informatie kreeg. De ander geeft toe dat ze zelf niet de website heeft bekeken maar wel dat ze het verhaal via ‘een vriend van een vriend’ had gehoord.

De derde heeft duidelijk geen onderzoek op internet gedaan, hij werkt meer via de ‘ouderwetse’ cold-reading methode ‘zeg eens, die kerel die je bedoelt, zijn naam startte niet toevallig met een J wel?’. Nadat hij bij de fotolijst heeft gestaan, eens goed naar het naambordje heeft gekeken, kan hij eindelijk met de juiste naam op de proppen komen. Wanneer hij geconfronteerd wordt met het feit dat het allemaal verzonnen is zegt hij dat hij het naambordje helemaal niet heeft gezien of heeft kunnen lezen, want hij had z’n bril niet op.

 

Steun Kloptdatwel

The Bullshit Detective - drie mediums vallen door de mand 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.