Studenten van InHolland Delft organiseren aanstaande vrijdag een bijeenkomst over alternatieve diergeneeskunde:

Studenten van de opleiding Dier- en Veehouderij van Inholland Delft organiseren op vrijdag 23 maart een bijeenkomst over alternatieve geneeswijzen bij dieren. Ze presenteren die dag informatie die zij zelf over dit onderwerp hebben verzameld in de afgelopen periode. Want zijn alternatieve geneeswijzen echt zo ‘zweverig’ als het imago doet vermoeden? Organisatiestudente Inge Krijger: “We willen bekendheid geven over en inzicht in de verschillende geneeswijzen.”

Ik ben erg benieuwd hoe studenten aan een niet-wetenschappelijke opleiding hun kennis over geneeskundige onderwerpen vergaren. De kwaliteit beoordelen van artikelen over dit soort onderwerpen vind ik soms al lastig. Hoe doe je dat dan als je een opleiding volgt waarbij de focus niet op het beoordelen van artikelen ligt?

De groep Delftse studenten heeft tijdens meeloopdagen informatie verzameld over deze alternatieve manier van diergeneeskunde.

Aha, zo dus.

Ik vraag me sterk af of de docenten van InHolland op de hoogte zijn van de informatie die de studenten naar buiten gaan brengen. En wat zij daar dan van vinden. Het lijkt er namelijk op dat er een pro-alternatief-houding wordt ingenomen:

Inge: “Met het evenement willen we de bezoekers leren dat er ook andere methoden zijn dan alleen de reguliere. Dat sommige problemen in de maatschappij, zoals bijvoorbeeld antibiotica-resistentie, wellicht opgelost of voorkomen kunnen worden door andere geneeswijzen toe te passen.”

In principe is iedereen met interesse in dieren en diergeneeskunde welkom op de bijeenkomst. De studenten presenteren in totaal zeven verschillende alternatieve geneeswijzen. “Hopelijk met behulp van een aantal dieren”, vertelt Inge. “Verder willen we aan het einde inzicht krijgen in verschillende meningen en standpunten tijdens een discussie. We hopen dus op een grote opkomst.”

Programma (lokaal 2.21, Inholland Delft)
09.15 uur – Aanvang
09.40 uur – Inzicht in Homeopathie
10.00 uur – Bioresonantie voor dieren
10.20 uur – Inzicht in aromatherapie
10.40 uur – Osteopathie en chiropractie
11.15 uur – Pauze
11.55 uur – Bach bloesem remedies
12.15 uur – Reiki toegepast bij dieren
12.35 uur – Acupunctuur bij dieren
13.00 uur – Discussie
13.30 uur – Lunch

Aanmelden kan via de e-mail bij student Robin Smit: 497826@student.inholland.nl

Er staan stuk voor stuk onbewezen therapieën op het programma. Van elke therapie kun je tijdens een meeloopdag, door bijvoorbeeld het placebo-effect, gemakkelijk de indruk krijgen dat deze werkt. Daarom wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan om alle mogelijke vormen van (zelf)misleiding uit te sluiten. De uitkomsten van het onderzoek naar de genoemde therapieën laat geen werkzaamheid zien die boven het placebo uit komt.

Gezien de vermoedelijke pro-houding hoop ik dat er weinig opkomst zal zijn. Foutieve informatie wordt al genoeg verspreid, dat moet niet ook nog eens gebeuren door studenten van een hogeschool.

Met dank aan Frank van der Staak voor de tip.

Steun Kloptdatwel

Alternatieve diergeneeskunde bijeenkomst door studenten InHolland Delft 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.