Niet per se ‘sceptisch’ maar wel iets wat sceptici bezighoud: de hersenen. Aangezien wij over het algemeen gezond verstand als een van de waardevollere dingen in het leven zien, gaat het vandaag over hoe dat verstand gezond te houden valt. Oftewel: “Hoe houd je je brein gezond?”.

Bianca Ruizendaal, stagiair bij Studium Generale Universiteit Utrecht schreef op 5 april jongstleden:

Bloed, zweet en tranen zal het je kosten om je brein in topconditie te houden. Aldus prof. dr. René Kahn tijdens zijn lunchlezing voor de serie Geloof hoop en liefde, over de tien geboden voor een gezond brein. Een lezing boordevol praktische tips hoe je de grijze massa tussen je oren kunt vertroetelen en trainen. Het brein is namelijk flexibel en veranderbaar, net als de rest van je lichaam.

(…)

Drink niet en zweet!
Een domper voor de student: in de zomer een paar biertjes op het terras voordat je gaat leren? Beter van niet. Alcohol remt de groei in de hippocampus en na vijf glazen alcohol vormt nog maar één procent van dat stukje grijze massa nieuwe cellen. Na vijf dagen zijn je hersenen weer zo goed als hersteld van jouw gezellige middag, maar grote kans dat het belangrijke tentamen dan ook al is geweest.

Lichamelijke inspanning heeft voor mensen van alle leeftijden positieve effecten op het brein, maar dan en alleen dan als er sprake is van echte inspanning. Dus geen slenterend avondwandelingetje als ouden van dagen of denken dat je er bent met een beetje hersengymnastiek zoals schaken of sudoku. Bloed, zweet en tranen moet het kosten, maar daar krijg je wel een brein in topconditie voor terug.

Meer weten over wat de wetenschap te zeggen heeft over de do’s and don’ts voor je brein? Kijk dan hier de lunchlezing van René Kahn terug. (…)

Door softwarematige beperkingen kan de lezing niet worden geïmplementeerd in deze site. Je zult er naar de site van Studium Generale moeten gaan.

Klik hier om rechtstreeks naar de lezing te gaan. De lezing opent dan in een nieuw venster.

Steun Kloptdatwel

Lunchlezing Studium Generale UU: Een gezond brein 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.