12 t/m 26 Januari worden er allerlei activiteiten georganiseerd omdat januari blijkbaar door iemand als De Maand van de Spiritualiteit is gebombardeerd. Georganiseerd door Trouw, KRO, (zweef) uitgeverij Ten Have en ook Happinez vond dat ze dit jaar niet meer achter kon blijven. Wat staat ons allemaal nog te verwachten (en wat hebben we gelukkig helaas al gemist) gedurende deze twee weken durende Maand?
Waarom eigenlijk?
Veel mensen hebben behoefte aan inspiratie en zingeving. Het lijkt erop dat er ondanks alle welvaart ook iets verloren is gegaan. Daarom zoeken mensen naar een beter evenwicht tussen materiële welvaart en geestelijk en lichamelijk welzijn. De initiatiefnemers van De Maand van de Spiritualiteit willen aansluiten bij deze groeiende behoefte aan zingeving en inspiratie die we in onze samenleving op dit moment zien.
Aha, vandaar. Wanneer er wordt geschreven ‘X en Y die we op dit moment in onze samenleving zien’ (waar X en Y onderwerpen zijn waar je eigen organisatie zich voor inzet) denk ik altijd: ‘goh, wat handig om jezelf zo bestaansrecht toe te schrijven’. Want u en ik hebben zoals gewoon weer niets gemerkt van die ‘groeiende behoefte’. Maargoed.
Wat hebben we gemist?
Wanneer we de activiteitenkalender bekijken zien we dat ons pas twee zaken echt bewaard zijn gebleven: Magic Adventures Happiness & verschillende Authenticiteits Workshops.
We zien direct dat het avontuur de gehele ‘maand’ duurt, maar als we het linkje klikken blijkt het een programma te zijn van 8 weken! Het kost slechts 375 euro en moet wel een koopje zijn want:
Bij de ontwikkeling van de Magic Adventures is er gebruik gemaakt van succesvolle methodes en kennis uit verschillende disciplines waaronder: gezondheidspsychologie (!), cognitieve psychologie (!), psychoanalytische en humanistische theorieën (meh), neuropsychologie (!), oplossingsgericht coachen (+), NLP (meh), NEI (Roy Martina), kwantum psychologie (say what?), Heartmath (werkt niet/onzin), Silva Methode (-) en Omega Health Coaching (Roy Martina).
De zaken met een uitroepteken hebben naar mijn mening (aantoonbaar) nut, ‘meh’ lijkt me net zoveel zinnige als onzinnige dingen te bevatten/er zijn betere alternatieven, het plusje geeft aan dat ik het wel zie zitten, Roy Martina is voornamelijk visualisatieoefeningen die in wetenschappelijke artikelen niet het effect laten zien dat Roy aan ze toeschrijft tijdens zijn trainingen, en het minnetje ken ik eigenlijk niet, maar ik heb begrepen dat het een cursus is waarbij je paranormale krachten traint. Voor het paranormale is nooit een bewijs gevonden. Onzin dus. En van kwantum psychologie heb ik nog nooit gehoord. Op deze website vinden we een uitleg: “Kwantum Psychologie is de psychologie van reïncarnatie en kwantum fysica.”, aha… ik ben zo vrij om dat ook maar als onzin te bestempelen. Voor reïncarnatie zou ik graag eerst wat fatsoenlijk bewijs zien. De psychologie van een natuurkundig begrip is natuurlijk per definitie … hmm… is ‘onzin’ eigenlijk wel sterk genoeg uitgedrukt?
Goed, wat nog meer?
Workshop om mentaal, fysiek, emotioneel en energetisch in balans te komen. Ontdekken en transformeren van blokkades op elk niveau. Intensief, leuk, creatief en inspirerend.
Zonder enige andere informatie, ook als je de niet-werkende link uitvogelt wordt je niet veel wijzer, wordt er vermeld dat de kosten 250 euro zijn.
Wat komt er allemaal nog?
Er zijn lezingen met titels als Van Alpha naar Omega, de diepere betekenis wordt ontsluierd, ‘Reïncarnatie en de menselijke beperkingen’ en ’2012, 2013 en verder… Van aardemens naar kosmische mens’. Er lijken ook zinnigere lezingen te zijn zoals de zondags lezing Moderne kunst en spiritualiteit van het Stedelijk Museum Amsterdam.
Je kan stil zijn of leren dit te zijn tijdens een Stiltewandeling, Stiltedag of zelfs een Stiltetour! En heb je genoeg van het gezeur van je vrouw? Stuur haar en eventueel wat vriendinnen dan een gezellig weekendje weg: Stilteweekend (voor vrouwen).
Dat ‘stilte’ écht hot is zien we aan het feit dat dit woord wel 31 keer op de activiteitenkalender voorkomt! Tenminste, nu (20 jan) tel ik het 31 keer, en dan te bedenken dat het erop lijkt dat activiteiten die al geweest zijn worden verwijderd.
Er is nog veel meer, het ene wel wat zinniger dan het andere, dus bekijk de activiteitenkalender zelf eens. Of bestel het Essay van de (spiritualiteit)maand van Jan Mulder: Doodstil. Als je dat via de link hieronder doet dan sponsor je daarmee Kloptdatwel. Je kan ook op de link klikken en iets heel anders bestellen natuurlijk ;).
Met dank aan Piet Rademaker voor de tip.
Mopje says
“Je kan stil zijn of leren dit te zijn tijdens een Stiltewandeling, Stiltedag of zelfs een Stiltetour! En heb je genoeg van het gezeur van je vrouw? Stuur haar en eventueel wat vriendinnen dan een gezellig weekendje weg: Stilteweekend (voor vrouwen).”
Voor vrouwen, “…met Hem communiceren.” kan je ieder weekend gratis oefenen. 😉
Willem-Jan says
Altijd hilarisch als er random ‘kwantum’ word geroepen. Deze is ook mooi:
“Wat is Kwantum Fysica?
Kwantum Fysica is een wetenschap die bestudeert hoe onze waarneming de wereld beïnvloed. Voor heldere informatie over kwantum fysica in relatie tot ons leven als mens kun je bijvoorbeeld kijken naar de films What the bleep do we know, of What the bleep, down the rabbit hole, of de website www.whatthebleep.com bezoeken.”
Als quantum chemicus moet ik bekennen dat ik deze definitie nooit op de universiteit heb geleerd!
Hans1263 says
Je bent natuurlijk nooit te oud om te leren; dat geldt ook voor de nobele kunst van het
spellen…
Heeck says
Verkeerde demarcatie-criteria aanleren is een van de eerste taken bij het bewerken van de spiritueel uitnodigbare doelgroep.
Inspelen op je persoonlijke gedachtenkracht waarmee de wereld voor je voeten met jouw eigen waarneming wordt beinvloed, volgt daar meteen op.
Quantum is daarbij gelijk een soort geloofwaardigheid oproepend toverwoord:
http://skepp.be/nl/algemene-info/quantum-diagnose-behandeling
Roeland
Hans1263 says
Een Stiltetour? Dan kun je het beste in de Fyra gaan zitten.
Jan Willem Nienhuys says
Het logo ziet er enigszins uit als een graaiende hand met scherpe nagels. Of een berenklauw.
Vincendt says
Fout, het staat symbool voor het opbranden van de ziel en de leegheid van het bestaan wanneer je je gedachten laat leiden door evidente nonsens.Het aangevreten hart illustreert ook het vervallen in harteloosheid wanneer je je in de menselijke omgang te veel laat leiden door een fictieve psychologie en interpretaties van mythologie.
Het is ook een hand die wanhopig naar de hemel reikt, als schreeuw om duidelijkheid wanneer de logica en samenhang uit de wereld verdwenen zijn door drogredenaties.
Valt het ook niet op dat de vlammen/vingers in de richting van de tekst met een soort kinderhandschrift staan. De kinderlijke onschuld wordt daarbij langzaam verschroeid tot kinderlijke naïviteit op een leeftijd dat je recht van krom zou moeten kunnen onderscheiden.
De kleine gele vlek staat voor het dovende levenslicht als gevolg van foute geneeswijzen. En het rood staat zoals gebruikelijk voor kracht en vasthoudendheid, in de zin van: Wij geven onze ideeën nooit op, tegenbewijs komt van de duivel!
Ach, wat kan symboliek toch mooi zijn.
Ragnar764 says
Jij weet er eigenlijk wel verdacht veel vanaf. 🙂
Theo v.bergen says
‘evidente nonsens’ , en bestaansleegheid, dat moet je toch ook overvallen wanneer je het geheel betekenisloze geleuter aanhoort van voetbalfanatici op t.v. vrijwel elke dag? Om een vergelijkend voorbeeld te noemen.
Stilte, heel aangenaam, wandel maar eens alleen door de natuur, geen gelul om je heen. Zeker in de zachte sneeuw. Maarten zou het psychologisch effect daarvan kunnen beamen, als psycholoog zijnde, niks aan je kop en zo Maarten. Alleen hoef ik daarvoor geen cent te betalen, want de natuur is gratis.
Nu ik je post nogmaals lees, je kunt in symboliek ook aardig doordraaien, concludeer ik dan.
Ragnar764 says
Ik denk dat Vincendt het humoristisch bedoelde.
En inderdaad, je hebt gelijk, ik wandel ‘s nachts, vrij laat, altijd met mijn hond, (mijn vrouw vind het dan te koud) in de sneeuw met wassende maan in de ijzige kou, wat een geweldige ervaring.
Je komt dan inderdaad helemaal niemand meer tegen, wat een rust.
Totdat de rust een keer verstoord werd door een stomdronken vent die een vuurtje aan me vroeg. 🙂
Maar dat was maar een keertje.
AAtsouPier says
De Maand van de spiritualiteit bestaat toch al een jaar of tien ? In het begin stond alles afgedrukt in Trouw, later verdween (vanwege protest van de lezers ?) de meest spirituele spiritualiteit naar de website.
Ik heb Jan Mulder op TV Noord horen voorlezen uit zijn boekje. Helaas niet goed opgelet, maar in mijn herinnering was het gewoon mooi, en niet spiritueel in de betekenis die het woord in Trouw heeft.
Renate1 says
Als ik woorden als spiritueel of spiritualiteit hoor, krijg ik spontaan braakneigingen.
Constantia Oomen says
De commentaren, inclusief dat van JW dit keer, zijn al even flinterdun als dat waar de ‘maand’ van beticht wordt.
Verder vind ik jou, Maarten, nog relatief mild. Dat je überhaupt nog iets goeds ziet! Over 20 jaar zul je als doorgewinterde skepticus met stijgende verbazing naar je eigen pennenvruchten van nu kijken en denken: goh, wat was ik toen onnozel en veel te aardig. Maar ik denk dat ik je nu leuker vind.
Vincendt says
Ik geef je gelijk. Het organiseren van een spirituele maand is nou niet echt iets waar de slechtheid vanaf spat. Dan krijg je hier quasigrapjassen en een quasitaalpurist die niets anders weten te doen met hun toetsenbord.
Mopje says
Flinterdun is natuurlijk die maand, Big MakeBelieve met reclame voor zweefklets.
Harry_Smit2012 says
Wie eenmaal een blik heeft geslagen in de sfeer van het Eeuwige, zal nimmer de herinnering verliezen aan die zalige ervaring. Wat het leven hem ook voor droevigs brengt, hij ziet het slechts als zegen. Hoe zwaar zijn arbeid ook moge zijn, hij ziet slechts vreugde. Hij weet, dat alle droefheid tot vreugde leidt.
Aldus Zaratoestra. En het is nog steeds zoals hij toen zei.
frankeren says
Wat is die Zaratoestra, een priester of zo?
Want als ik die tekst lees staat er: hoe een rottig, zwaar en onrechtvaardig
leven je ook hebt, in het hiernamaals wordt je beloond!
Constantia Oomen says
http://en.wikipedia.org/wiki/Thus_Spoke_Zarathustra
Ragnar764 says
“Aldus sprak Zarathoestra” is een boek geschreven door de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche.
Een boek dat je schijnt te kunnen aanzetten tot meer zelfkennis.
Maar ik heb het niet gelezen, Misschien Harry wel.
Tenminste hij citeert er zo vrolijk op los.
Harry_Smit2012 says
Mwah, zo onrechtvaardig is het leven niet. Het wordt vaak wel zo ervaren maar dat is iets heel anders. Daarnaast wordt je helemaal niet beloond in het hiernamaals, je krijgt precies wat je toekomt, maar dat geldt ook voor je leven hier en dat is allemaal afhankelijk van wat je zelf kiest of ooit hebt gekozen.
Michael Zoutendijk says
…Gaap…
Albert_van_der_Heijden says
Hmmm. Ik geloof dat de maand voor de spiritualiteit dus vooral is bedoeld voor mensen die eigenlijk niet zo goed weten wat ze met hun leven en hun geld aanmoeten (je kunt er brood voor kopen, werkt uitstekend tegen de honger) en functioneel analfabeet zijn. Of het is een complot (daar ga ik maar het liefste van uit) wat is georganiseerd door een stelletje clowns voor anderen om zich vrolijk over op te kunnen winden.
Een van de dingen die ik dan het liefste doe in gesprek met een reïncarnist(e) is te zeggen dat ik in een vorig leven een Tyrannosaurus rex was en dat ik zin heb om (meestal) haar op te voeren aan mijn kinderen. Om na enige aangename verontwaardiging terug te keren naar de stilte zoals ik die tijdens mijn verblijf onder een steen van de afgelopen 65.000.000 jaar heb ervaren. Iets wat overigens ook erg aangenaam was, lekker rustig, en geen geld of inspanning koste; niet uitnodigde tot het zoeken van balans – want als ik dat nodig heb dan ga ik meestal een uur of 8 (kosteloos) in bed liggen. (Waarbij ik dan soms de hebbelijkheid vertoon om te zingen en te lachen – maar ik geloof niet dat dat veel kwaad kan. Of dat dat komt vanwege kwantum, om Ponder te citeren.)
Theo v.bergen says
Als de heer Albert v.d. Heijden een uur of 8 kosteloos in bed ligt, en ik neem aan ook slaapt, komen er al van die dromen aanzetten, met een wat spiritueel achtige en symbolische achtergrond. Onwillend is dan zelfs meneer A.v.d.H. spiritueel 🙂
Ragnar764 says
Je droomwereld is ook een vorm vanjeeigen geestelijk bestaansniveau, dromen hebben mijn zelfkennis aanmerkelijk vergroot, ik denk dat het meer behelst dan slechts ontlading van de hersenstam.
Renate1 says
Die spirituele achtergrond die legt u er zelf in. Ik droom van alles, maar zie daar geen spirituele of symbolische achtergrond in. Soms misschien m’n eigen angsten, of wensen, maar dat is het dan ook. Niets spiritueels en niets symbolisch. Een kip is gewoon een kip en niet iets anders.
Constantia Oomen says
Een kip is oneindig veel meer dan ‘slechts’ een kip.
Deze wereld (en alle andere werelden ook) hebben zeer diepe, betekenisvolle en liefdevolle, soms duistere, lagen, maar sommige mensen zien deze diepe lagen niet. Ze willen niet of kunnen niet. Er is een hele wereld in jezelf en buiten jezelf. Dat zou spiritualiteit moeten betekenen. Maar deze diepere wereld is verscholen, en zal nooit aan de oppervlakte komen door toedoen van bestseller auteurs en maanden van de spiritualiteit. Het begrip is hol geworden.
Theo heeft gelijk, via onder andere de dromen- en uittredingenwereld reikt deze diepere wereld naar ons uit en ook de hardste nee-roepers zijn aan deze wetten onderworpen.
Mopje says
“…de dromen- en uittredingenwereld reikt deze diepere wereld naar ons uit
en ook de hardste nee-roepers zijn aan deze wetten onderworpen.”
Wetten? Kan je er drie noemen? Zodat het geen flinterdunne bij elkaar gedroomde fantasietjes zijn en we weten waarover je praat. Je weet donders goed dat de zweefkletsers elkaar steeds tegenspreken.
http://youtu.be/VdIggjCz91g
Theo v.bergen says
Een simpele wet, tijdens het zelfverlies, dus in het slapen gaan, geraak je in een droomloze staat of in een droomstaat. (Ik hoop dat ik het rationeel genoeg uitdruk.) Elke psycholoog kan u vertellen dat dromen geen dommige fantasietjes zijn, Maar dat ze iets vertellen, verscholen in uw bewustzijn. Dan heb je inderdaad nietszeggende dromen, die ik maar rot-dromen noem, en dromen die dusdanig diep gaan, ook op emotioneel vlak, dat ze behoorlijk aangrijpend zijn. Dromen gaan voorbij de grenzen van het dagelijkse. Ze komen uit het diep onderbewustzijn of misschien wel vanuit een ander dimensie. (ben de gum vergeten.)
Mopje says
“Een simpele wet, tijdens het zelfverlies, dus in het slapen gaan, geraak je in een droomloze staat of in een droomstaat.”
How cool!
“(Ik hoop dat ik het rationeel genoeg uitdruk.)”
Really?
Theo v.bergen says
C. stelt ‘via o.a. dromen reikt deze diepere wereld naar ons uit, en ook de hardste nee roepers zijn aan deze wetten onderworpen’. Deze diepere wereld is ook te beschouwen als die van het onderbewuste, maar het is wel op iedereen van toepassing. Dromen moeten in elk geval betekenis hebben in het algeheel verwerkingsproces, want alle mensen dromen. Dat kun je dus een wetmatigheid noemen. Zonder dromen zouden mensen wellicht overspannen raken, positieve dromen werken helende en energie opbouwend. Zoals Renate stelt, dat doet muziek ook, correct.
Ragnar764 says
Theo,
Wat het overspannen worden betreft,
Het gaat niet zozeer om het dromen, die zijn slechts een bijprodukt van de REM fase in onze slaap, wat absoluut van optimaal belang is voor je algemene welzijn, bij een tekort over langere termijn hieraan, gaat je hallucineren.
Mopje says
“C. stelt ‘via o.a. dromen reikt deze diepere wereld naar ons uit, en ook
de hardste nee roepers zijn aan deze wetten onderworpen’.”
Je quote onjuist, heeft dat ook een betekenis? Jij stelt dat de ‘uittredingswereld’ ook maar gewoon een droom is? (pfff nee-roeper)
Zo werkt Big MakeBelieve! Je neemt iets waar mensen van dromen en vertelt ze dat het allemaal geen droom is met een cursus en een boek.
Ragnar764 says
Ben jij ook in staat om wat meer inhoudelijk te reageren, nietszeggende en tot overmaat van ramp ook nog eens schier pathetische reacties van zelfingenomen zweefteefjes die denken met wazige filosofietjes de wijsheid c.q. waarheid in pacht te hebben, lees ik hier al genoeg.
Daar wordt je zo verdomd moe van.
Dromen zeggen wel degelijk iets over je geestelijke gesteldheid, Freud noemde het niet voor niets de koninklijke weg tot het onbewuste.
Maar ook sommige moderne psychologen zullen dit beamen.
Maarten, hellup!!! 🙂
Maarten Koller says
Maarten to the rescue!
Maar ik ben bang dat ik je moet teleurstellen, dromen kunnen heus wel iets betekenen, bijvoorbeeld dromen over een onderwerp dat je veel bezig houdt. Maar daar heb je dan niets aan, want aangezien je je er veel mee bezig houdt tijdens het niet-dromen, weet je dat ok.
Poging tot een zinnige verklaring van dromen, het dromen-duiden, hebben voor zover ik weet nooit iets zinvols opgeleverd.
Tijdens de opleiding wordt er amper aandacht aan besteedt in elk geval.
Verder is iemand die dromen verklaart soms nuttig: voor mensen die graag een verklaring willen voor hun dromen, die kunnen zich na een verklaring beter voelen (net zoals wanneer iemand zich beter voelt als hij honger heeft en iets eet, het vervult simpelweg een behoefte). Daarvoor zijn 2 zaken nodig: 1) iemand die zij als autoriteit aanvaarden (een schrijver kan ook als de verklaring uit een boek komt en 2) willekeurige woorden die een zin vormen en verklarend lijken.
Er valt namelijk geen zinnig woord over te zeggen, maar als je het prettig vindt om te horen dat jouw droom over een grot waarin fakkels aan de muur hangen die vervolgens tegen je praten, eigenlijk je onbewuste is en de fakkels zijn gedachten die je eigenlijk niet moet denken of over wil denken (anders brandt je jezelf eraan) dan is dat prima. Je kan ook zeggen dat je graag onbekende zaken onderzoekt en daarbij door mensen die je op je pad tegenkomt wordt geholpen (de fakkels, die schijnen wat licht in je duisternis), en dat is dan ook goed.
Het punt is: Allerlei verklaringen zijn mogelijk. Een manier om te controleren of een verklaring klopt is er simpelweg niet –> neem gewoon de verklaring die jij het leukste vindt en besef dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat die ene verklaring klopt.
[image: DISQUS]
Albert_van_der_Heijden says
Dank je wel Maarten. Je komt inderdaad enigszins to the resque. (Kennelijk heb ik wat aangericht in deze draad.) En je onderschrijft wat ik ook van mening ben, droomduiden lijdt tot niets. Ik schijn niet alleen te zingen tijdens het slapen (Queen, nobody stops me), ook wil ik weleens rondvliegen tijdens mij gedroom. De keer dat ik moe was kon ik nauwelijk opstijgen en botste ik overal tegenop, eergisteren had ik straalaandrijving. Mijn papa heeft bij de KLM gewerkt, en vind ik straaljagers geweldige apparaten – maar niet voor hun doel. Ben ik nu crypto-militair-fana met een ontkenningsfase?
Ik ga mee met 1) iemand als autoriteit aanvaarden. Dat klinkt heel luid als een citaat uit Sartre. (Sarte, Einstein, Chomsky zijn aardige autoriteiten). Wat mij betreft is het brein een groot kippenhok vanaf het moment dat het bewustzijn is uitgeschakeld. Dat is het enige wat ik kan afleiden uit mijn droomgedrag. En dient bewustzijn er vooral voor dat we predators handig kunnen ontwijken, en wanneer we dat niet nodig hebben het een beetje een kleuterklasje wordt. Het kan je helpen om bepaald elementen uit het dagelijkse leven als belangrijk te duiden, maar ik wist al dat ik iets had met straalmotoren. (Ik liep er als kleuter onderdoor.) Dat ik me heb toegelegd op ‘bewust’ dromen is vanwege het gratis vermaak waar ik geen illegaal beschikbare middelen tegen illegale prijzen voor hoef te bekostigen.
Een van de dingen waar bewustzijn nutteloos is die voor bomen: Je ziet een houthakker aankomen en je kunt niet wegrennen. Als je mij ziet praten tegen bomen is het omdat ik iets irrationeels aan het doen ben, en dat weet ik heel goed: hij staat in de weg of anders wil ik dat die wat beter groeit. Dat ik mij oefen in het bewust dromen? Om nutteloos bestaanstijd tot wat nuttigs proberen om te buigen. Ten behoeve van de kunst. Wat voor nut dat ook mag hebben.
Ragnar764 says
Albert_van_der_Heijden: (Wat moet ik met 2 personeelsleden van de NS die deze morgen bij mij thuis in de hal stonden te kleumen?)
Dat lijkt me duidelijk, iets aanbieden natuurlijk, een kopje koffie of hete chocolademelk. 🙂
Zo kun je er vanuit een bepaalde wetenschappelijke discipline naar kijken, maar er bestaan zoveel verschillende visies over, je kunt er ook vanuit gaan dat de
dromen een reele afspiegeling zijn van het innerlijk van de dromer,
sterk verdrongen problematiek van de dromer die zich manifesteert in een
droom, met als doel wat onbewust is bewust te maken en op die manier
een spanningsveld op te heffen, zoals het lichaam beschikt over het
immuunsysteem, hanteert ook de geest bepaalde methodieken om in balans
te blijven, bijv, afijn neem maar een kennis van de volgende link om je
blikveld in deze enigszins te verruimen, als die optie tenminste nog
bij jou voorhanden is. Ik vrees het ergste.
http://www.artikeltjes.com/artikeltjes/16/1/Het-leven-en-werk-van–Carl-Gustav-Jung/Page1.html
Albert_van_der_Heijden says
Ze stonden te kleumen. En ik heb ze naar buiten terug de sneeuw ingetrapt. En toen heb ik een praatje met ze gemaakt om de redenen waarom ik ze niet binnen wilde hebben. Onder andere omdat ze niet welkom waren. En omdat ze geld wilden aftroggelen.En dat aan rijke mensen wilden geven. Terwijl ik dat niet had. Wat mij sterk leek op maffiapraktijken. Omdat ik mijn auto niet verzekerd had en ze daarom maar mijn vrouw hadden gegijzeld opdat ik maar zou betalen. Wat sterk lijkt op een verhaal van 4 jaar geleden. Toen ik mijn vrouw pas mocht meenemen na betaling van een verkeersboete toen zij op Schiphol aankwam vanuit Afrika. En zij uiteraard zwart is.
Er is weinig symboliek in dromen, Ragnar. Het leven gaat gewoon door terwijl je slaapt.
…
En als ik het je mag vragen, wat is jouw naam? Of heb je iets te vrezen wat erger is dan mijn lot?
Ragnar764 says
Albert: En ik heb ze naar buiten terug de sneeuw ingetrapt
Kan ook, je had ze ook meteen total loss kunnen slaan, het is ook maar net in wat voor (droom)stemming je verkeert.
Want je droom herinnert je blijkbaar aan een stukje leed wat je inzake je leven de revue heeft gepasseerd, zie het als een stukje verwerking wat nog niet volledig heeft plaatsgevonden,. Want het blijft door broeden in je onbewuste.
En het leven gaat inderdaad ook door, zoals tevens het leed en de leuke dingen, zo krijgt ieder zijn portie maar als je er genoeg van hebt kun je altijd nog zelf de regie in handen nemen.
Albert: Wat ik graag zou zien is een heldere analyse van de gebreken van de rationaliteit
Die zul je nooit krijgen de rationaliteit is ons eigen menselijk concept, wat we maar gemakshalve voor de goede gang van zaken zelf verzonnen hebben en gewapend met deze kennis vraag je jezelf dan toch af waaraan mensen dan toch levenslust kunnen ontlenen, dat heeft met de werking bio-chemie tussen je oren te maken en dat is
voor het grootste deel genetisch bepaald.
Voorbeeld, ik voel me wat unheimisch, zit wat te piekeren over het e.e.a., ga vervolgens dan maar 10 km hardlopen of een andere sport beoefenen, kortom me zwaar fysiek afmatten, kijk eens wat dat met je brein wel niet doet, inzake je gevoel werkt het brein autonoom, maar je kunt het wel enigszins manipuleren.
We plakken overal gewoonweg de verkeerde labeltjes op, dat het je bijv bezwaart dat je helemaal niets van de werkelijkheid begrijpt, tja wie wel, maak je jezelf maar wijs.
Probeer de onvrede die daar onderligt maar eens goed in kaart te krijgen, dan interesseert het je ook helemaal niet meer wat nu de waarde van de bewuste wereld is.
Maar ik blijf erbij dat dromen je kunnen helpen hoe je met bepaalde problemen om moet gaan, want wie krijgt daar niet mee te maken, warrige symboliek en behoorlijk cryptisch, dat wel, maar schrijf ze op en probeer te ontdekken of je een rode draad ziet. En ga enkel bij jezelf te rade, geen boeken of ander flauwekul.
Daar is niets spiritueels aan, het is (nogmaals) gewoonweg een soort van wijsheid verankerd in je eigen wezen.
Kun jij trouwens ook nog even inhoudelijk reageren op mijn genoemde voorbeelden inzake het geinspireerd worden door een droom zoals in het geval van Elias Howe en Friedrich Kekulé.
En of ik nu Jantje of Pietje heet of whatever, maar wat is er dan eigenlijk nog erger dan jouw lot.
Ragnar764 says
Marten Koller: dromen kunnen heus wel iets betekenen, bijvoorbeeld dromen over een
onderwerp dat je veel bezig houdt. Maar daar heb je dan niets aan, want
aangezien je je er veel mee bezig houdt tijdens het niet-dromen, weet je
dat ok.
Dromen kunnen juist ander invalshoeken bieden om om naar problemen te kijken, zoals ik al aan Albert postte is het een afspiegeling van je innerlijke wereld, er is zoveel beroering in de diepere aspecten van je psyche, maar daar zal ik verder maar niet over uit wijden, dat zou dan zo’n lang verhaal worden, feit is dat niemand jouw dromen kan verklaren omdat wij allen over onze eigen persoonlijk droomsymboliek beschikken, heb je ook mijn voorbeeld gepost aan Renate gelezen over de uitvinder van de naaimachine Elias Howe en hoe hij hierbij door een droom geinspireerd werd tot de oplossing van zijn probleem, dat gold tevens voor Friedrich Kekulé, hetzelfde verhaal.
Dus als je droomt over iets waar je veel met bezig bent, kan een droom je inderdaad daadwerkelijk verder helpen, Maarten. Of wil je nog meer bewijs..
http://nl.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Kekul%C3%A9
Maarten Koller says
Maar dat is niet speciaal aan een droom: ik krijg ook goeie ideeen als ik onder de douche sta, op de wc zit, op straat loop, naar een interessant iemand luister etc. Eigenlijk is het opdoen van een goed idee altijd mogelijk als je hersenen informatie verwerken en verbindingen leggen. Dat is dus ook wat er gebeurd op het moment dat je wakker wordt en je je een vage droom herinnerd. Als je daar een goed idee van krijgt, nouja, prima, leuk voor je, ik vind dat niet echt bijzonder als ik eerlijk ben.
En zelfs al zou droomsymboliek alleen persoonlijk kunnen: hoe controleer je die symboliek dan? Ik zie daar geen methode in die je kan controleren of de (persoonlijke) uitleg die aan je droom wordt gegeven ook echt klopt.
2013/1/26 Disqus
Constantia Oomen says
Goede ideeën krijg ik nooit als ik op de wc zit. 😉 Wel en met name als ik onder de douche sta of in bad zit/lig!
Mijn dromen zijn niet vaag, en uittredingen en verwant zijn altijd spectaculair.
Ik kan dromen meestal goed begrijpen door vrije associatie. De diepgang van sommige dromen is soms schrikbarend scherp, zo scherp dat het uitgedacht moet zijn door een Meesterbrein. En denk niet dat ik denk dat ik dat zelf ben, het lijkt te putten uit een Intelligentie.
Maarten Koller says
Ieder zijn eigen ideale plek 😉 Hoewel een bad ook erg lekker is, maar daar kan ik alleen op hotelkamers in dus weinig ervaring.
Ik denk toch dat je dromen en de daaruit komende ideeen gewoon van jezelf zijn. Het idee dat ze erg diep zijn en het idee dat het niet van jezelf kan komen maar er meer achter moet zitten is mijns inziens logischer om als een effect van je brein te zien. Soms droom ik naar en word ik wakker met de volledige overtuiging dat een familielid overleden is. Na een tijdje gaat het dan weer beter. Ik heb ooit een droom gehad waarbij ik voor mijn gevoel mega diep aan het denken was en er opeens een stel wezens waren die mij een beetje bozig aankeken en de boodschap doorgaven dat ik te ver ging en de mensheid nog niet klaar was voor de gedachtes die ik had, en een soort deur dicht deden.
Tja… ik denk dat de hersenen gewoon in staat zijn om ieder persoon het gevoel van diepgang te geven. Of dat echt zo is, dat is maar de vraag. Ik heb drugsgebruikers meegemaakt die beweerden dat ‘alles echt mega mega mega helder’ was en ze ‘opeens alles snappen’. Daarnaast hadden ze naar eigen zeggen gedachten die wel tien keer zo snel gingen als normaal en ze vonden alles echt ontzettend belangrijk. In werkelijkheid sloegen ze wartaal uit en hadden ze achteraf het gevoel dat ze slim bezig waren geweest.
2013/1/27 Disqus
Constantia Oomen says
Interessant, Maarten, wat je vertelt over jouw ervaringen. Lollig dat van die ‘boze wezens’ die vonden dat je te slimme inzichten kreeg. ☺
Drugs heb ik nog nooit gebruikt (en nog nooit zelfs maar een sigaret in mijn mond gehad) en een bad hebben we sinds Amerika. Ik ga soms wel twee keer per dag in bad, zo heerlijk en goed om na te denken! Ik heb heel wat in te halen hier in Amerika. Autorijden idem dito, ik haalde mijn rijbewijs pas kort voordat we naar Amerika vertrokken. Nu is autorijden een van mijn grootste favorieten.
De diepgang is niet schijn, maar echt en als ik het zelf was, die dit allemaal uitdacht, moet ik een diepe buiging voor mezelf maken. Doe ik niet, omdat ik nog steeds denk dat er een trechtertje loopt via een groot intelligentiekanaal naar mijn bescheiden persoontje. Maar als jij toch gelijk hebt, dan moet ik mijn eigenwaarde omhoog stellen, want dan zijn mijn hersenen een Masterbrain. 😉
Maarten Koller says
Haha, precies, wat mij betreft geef je jezelf gerust wat meer credits. Van de andere kant hebben we de diepe gedachtes nog niet gehoord, dus of de credits terecht zijn valt dus nog te bezien 😉
Bij mijzelf was het in elk geval alleen maar het gevoel van diepgang, er kwam geen enkel bruikbaar idee uit voort, ik was redelijk intelligent en daardoor zei ik weleens iets verstandigs. Maar extra verstandige dingen heb ik mezelf nooit op kunnen betrappen. Misschien zelfs integendeel, anders had ik mezelf vroeger nooit zoveel laten oplichten/was ik in zoveel zaken getrapt… maarja, als dat weer nooit was gebeurd dan had ik me denk ik ook niet zo erg ingezet voor Skepsis en dat zou ook jammer geweest zijn 😉
[image: DISQUS]
Constantia Oomen says
Ik zou moeten gaan bladeren en terugdenken, maar ik weet zo ook wel een aantal voorbeelden. Het betreft vooral intermenselijke inzichten (maar ook inzichten over dieren), bijvoorbeeld hoe de vork werkelijk in de steel zit in de relatie moeder-dochter, partner-mijzelf, maar bijvoorbeeld ook een lang vervlogen aanbidder (jaren 80!) die me in feite belazerde, dankzij die droom kwam ik er achter. Maar ik heb zoveel dromen die ik elke dag opschrijf, zovele, letterlijk honderden dagboeken, allemaal netjes gedateerd, genummerd. Ik schrijf de dromen op (de uittredingen ook), maar de ‘analyse’ gebeurt meestal alleen in mijn hoofd. Het kost te veel tijd (en ik heb er de energie niet voor), om de analyses ook nog eens schriftelijk te doen.
Sommige dromen, maar vooral uittredingen (en verwante geestestoestanden) zijn zo sterk van lading, dat ze een baken van licht en kracht zijn die mij door het dagelijkse leven heen leiden. Ze zijn zo onmiskenbaar ‘aussagekräftig’ dat ze me door de zwaarste storm heenleiden. Klinkt misschien nog een beetje vaag, maar het wordt erg persoonlijk als ik het ga opschrijven.
Je (een beetje) laten oplichten en misleiden, naïef zijn, etc. is toch inherent aan nog jong zijn. Naarmate je ouder wordt, gebeurt het je, als het goed is, minder. Maar zo ben jij dus bij Skepsis gekomen! Dat wist ik nog niet!
Ik weet trouwens een sprekend recent voorbeeld als je wilt. Iets dat toont dat dromen niet altijd loodzwaar hoeven te zijn om te verlichten. Waar humor heer en meester is, of zo je wilt: dame en meesteres.
Theo v.bergen says
?
Constantia Oomen says
Waar wind jij je over op: het woord “meester”, daar hoor ik je niet over, maar je struikelt over de vrouwelijke variant van het woord? Niet erg modern van je, Theo. 😉
Wees gerust, ik had het slechts over de macht van de humor, niets engs en niets met zweepjes ofzo.
Edit:
Theo, gesproken over meesters en meesteressen, ik heb een goede lees/kijktip voor je.
Het betreft: The Master and Margarita van Mikhail Bulgakov, een Russisch boek en 10-delige TV serie.
Je kunt die op YouTube afkijken, en als je geen Russisch spreekt/verstaat, dien je de captions op Engels te zetten (waar je hopelijk mee uit de voeten kunt).
Je moet even geduld hebben en niet na twee minuten denken: dit is niets. Dit is geen Hollywood verhaal of -snelheid, maar als je erin komt, zul je zien dat het verslavend werkt en je alle tien delen wilt zien. Het is een zeer spannende en tegelijkertijd hersenprikkelende serie over wat de duivel aanricht in Rusland.
Er is in het boek en de tv-serie veel ruimte besteed aan de astrale reizen van Margarita. Ik vond het geheel echt heel bijzonder (heb het boek niet gelezen). Zelf heb ik de serie gedownload, maar daar moest ik heel wat daagjes op wachten omdat er niet veel seeders waren.
http://youtu.be/pTnFTlVQe4Q
Hier de Engelse Wikipedia beschrijving:
Ragnar764 says
Natuurlijk kun je gedurende de dag ook inspiratie opdoen en goede ideeën
krijgen, het een hoeft het ander ook niet uit te sluiten, maar als je
slaapt krijgt je onbewuste vrij spel en in die gigantische databank van
je onbewuste lijkt veel meer wijsheid en zelfkennis opgeslagen dat wat
je met je met je waakbewustzijn ooit zou kunnen behappen, maar of er een
soort van hogere intelligentie achter zit waarvan je psychische energie
aftapt lijkt me hoogst onwaarschijnlijk. Dat geloof ik ook niet. 🙂
Inderdaad, je hebt gelijk over wat je schrijft over beïnvloeding van het brein
door drugsgebruik, toen ik jong was heb ik ook wel eens een keertje
psychedelica gebruikt en in één keer wordt alles je dan duidelijk, weet
je precies hoe het allemaal zit, wat een machtig gevoel was dat, totdat
de roes weer voorbij was.
Gelukkig heb ik nooit gedacht dat ik kon vliegen. 🙂
Als je met een probleem in je leven geconfronteerd wordt en je denkt er een
poosje intensief over na, laat het vervolgens verder rusten, gaat je
onbewuste er verder mee aan de slag, (heb je nooit meegemaakt dat je
niet op een bepaalde naam kunt komen, als je er niet meer aan denkt
borrelt het gegeven plotseling omhoog), denk je er elke dag aan, dan ga
je er op een gegeven moment over dromen en dat (als het belangrijk voor
mij is uiteraard) begin ik het wel op te schrijven, zoals Elia Howe de
uitvinder van de naaimachine, weet je nog, die bijna geobsedeerd bezig
was met zijn probleem, maar die er maar niet uit kon komen, totdat een
droom hem de oplossing bood.
Dat zou je toch aan het denken moeten zetten, Maarten.
Tja, wat is nu diepgang?, dat lijkt me een beetje een illusie, een concept
wat je zelf ergens aan kunt toekennen, it’s all in the mind, maar hoe je
kunt controleren of droomsymboliek persoonlijk is, door bij jezelf na te
gaan wat voor gevoelens je hebt bij een specifieke symbool, (als jij
diep gaat reflecteren over een object zoals een kaars kom je
waarschijnlijk tot een geheel andere uitkomst dan ondergetekende), dan
ga je het relateren aan je levenssituatie en probeer je te ontdekken of
de gevoelens die deze symboliek bij je oproept je aan zaken in je
dagelijks leven doen denken.
Tot zover dan deze korte cursus. 🙂
Leuk hoe je beschrijft wat de onderliggende drive voor jou is geweest om je
te bekeren tot het scepticisme, tja, zo leidt het één naar het ander,
het kan verkeren.
Afijn, zolang je hierin maar niet gaat overcompenseren. 🙂
Theo v.bergen says
Go, wat een interessante link,
of beter, hoe achterhaald))
Albert_van_der_Heijden says
Okay, het lijkt erop dat ik even de hele brievenbus doorneem (ik hoop dat de moderator mij permiteert). Wat verscholen is is onkenbaar en heeft (derhalve) geen invloed op het dagelijkse bestaan. … Ik heb kennis (indirect) van de nederlandse goudvoorraad, wat volgens een economische theorie van invloed is op mijn gedrag, zonder deze ooit te hebben gezien. Stel dat er een 100-voudige zo grootte voorraad hier in de provincie aanwezig is waar geen mens van weet? Pas als daar kennis van wordt genomen gaat dat invloed uitoefenen. En dan voornamelijk op de hebzucht, en niet zozeer op het geestelijk leven – wat volgens mijn dikke Vandale de omschrijving is van spiritualiteit. Tenminste niet op de soort van de bloemen-en-de-bijen soort van spititualiteit die lijkt te moeten grossieren in vage, onduidelijke, oncontroleerbare of zelfs onware en tegenstrijdige uitspraken.
Terugkomend op de kip: dat is een afstammeling van de dinosaurus, legt eieren, lijkt een afweersysteem tegen de menselijk predator te hebben door een symbiose met voor ons schadelijke bacteriën te zijn aangegaan, maar is en blijft een kip, en naast wat komische kwaliteiten, vooral een goede maaltijd maakt en daarmee (voor zolang wij rondlopen) ook een soort van bestaanszekerheid lijkt te hebben opgebouwd.
Constantia Oomen says
Wat verscholen is, heeft invloed.
En wat een kip voor een mens kan betekenen, meer en anders dan een aantal calorieën, daar heeft u werkelijk geen enkel benul van. I rest my case. Het heeft geen zin tegen blinden te spreken over de schoonheid van het licht.
Ragnar764 says
Renate: Soms misschien m’n eigen angsten, of wensen
Verdrongen emoties, angsten, bijv uit je vroege kindertijd of meer recentelijk, die je wel degelijk op een indirecte manier in je dagelijks functioneren kunnen beinvloeden, maar daar heb je helemaal geen weet van, het verschil tussen wat je denkt te willen en echt wil, door meditatie kun je in wezen contact met je onbewuste leggen de diepere aspecten van je psyche, er zijn trouwens ook wel andere methodieken die werken.
Of bepaalde psychotherapeutische concepten via lichaamswerk.
Vannacht droomde ik nog over een zeer lijvig boek waar in Middeleeuwse letters voor mij een boodschap ingeschreven werd. Deze boodschap neem ik wel ter harte.
Het onbewuste bevat zoveel wijsheid en weet vaak al wat er gaat gebeuren zonder dat je er zelf nog enige notie van hebt. Ik schrijf mijn dromen ook altijd onmiddelijk na het ontwaken op en ga er dan mee aan de slag.
Niks spiritueels aan.
Ik zal je een link geven, kun je er eens iets mee uitproberen, succes.
http://home.wanadoo.nl/a.heer/Foc-stappen.htm
Renate1 says
Droom lekker verder Ragnar. Een droom is niets anders dan een droom, geen boodschap van een andere wereld. Hooguit kun je dromen over dingen waar je al mee bezig bent, maar oplossingen bieden dromen niet.
Ragnar764 says
Ik stel toch ook niet dat het een boodschap van een andere wereld is, het is gewoonweg een stukje wijsheid wat in je eigen geest verankerd zit, jij maakt er zelf veel meer van.
Dromen bieden wel oplossing maar de symboliek is moeilijk te ontwarren, droomboeken zijn onzin, als je op Internet leest dat het dromen over een kat onheil voorspelt, zou je dat niet serieus moeten nemen, een ieder heeft zijn individuele eigen droomsymboliek, een kaars voor mij kan wel iets heels anders symboliseren in een droom dan voor jou, je moet proberen een rode draad in je droom te ontdekken.
Nou kind, sweet dreams voor straks.
Renate1 says
Zoals mijn moeder al zei: “dromen zijn bedrog”.
Ragnar764 says
,
@Renate1:disqus
Je je moet het zo zien, dromen kunnen je soms helpen problemen in je leven op te lossen, wie heeft die niet, waar je soms moeilijk uit kan komen, ze geven je als het ware andere invalshoeken om naar een bepaalde problematiek in je leven te kijken.
Daar is toch niets zweverigs aan.
Toen Einstein werkte aan zijn speciale relativiteitstheorie werd hij ook, zover ik weet, mede geinspireerd door een bepaalde droom die hem verder op weg hielp. Maar helemaal zeker ben ik daar niet van.
Dat gold in ieder geval wel voor o.a. Elias Howe, de uitvinder van de naaimachine. Lees maar eens.
http://www.goedgevoel.be/gg/nl/11/Psychologie/article/detail/822216/2009/04/17/s-Avonds-een-probleem-s-morgens-de-oplossing.dhtml
Renate1 says
Dromen kunnen helpen problemen in je leven op te lossen?
Om op een andere manier naar dingen te kijken, kun je ook boeken lezen, een schilderij bekijken of naar muziek luisteren. Ideeën en oplossingen kunnen uit alle hoeken komen. Als ik een bepaalde naam op de radio hoor, kan ik ook ineens denken dat ik weer eens naar een bepaalde artiest moet luisteren. Onlangs had ik dat nog toen ik in verband met de Fyra de naam Descheemaecker hoorde. Ik bedacht daardoor dat ik wel weer eens naar iets van Wim Mertens kon luisteren, omdat Dirk Descheemaeker een muzikant is die op verschillende van zijn platen te horen is.
Constantia Oomen says
Waar is de ratio in een schilderij? In muziek? In een boek? Knappe persoon die die twee feilloos uit elkaar kan houden. Het leven neemt jou bij de neus, Renate, en je kunt het beter maar meteen toegeven.
Theo v.bergen says
Wie heeft ú eigenlijk op de tenen getrapt?
En waar blijft nu de moderatie?
[Mod(PvE): die is nu bezig met ingrijpen]
Ach, waarom zouden mensen op internet anders zijn, als op straat.
Albert_van_der_Heijden says
Over schilderwerk en muziek doe ik er het zwijgen toe, want hoewel mijn muziekleraar ooit zei blij met mij te zijn en ik er (he bah) gevoel voor had, het mij al met al niet kan boeien, en schilderen kan ik helemaal niet. Over boeken heb ik meer verstand. Naarmate ik er meer lees (ik lees ongeveer 10 tot 12 uur per dag) krijg ik er meer zicht op, maar dat is vooral te wijten aan dat ik over schrijven lees – dit vanwege mijn aanvechting om mijn eigen werk te publiseren. En dan krijg je te maken met andere boekenkasttijgers die je werk genadeloos afmaken als je niet weet waar je mee bezig bent – omdat het hun broodwinning is. Dit in veel mindere mate dan een forum … wat af en toe lijkt op een homeopathische verdunning van rationaliteit. Je vergelijking gaat niet goed op.
Naast ratio spreken er nog meer elementen in een boek mee, zoals stijl, grammatica, het welbekende ‘suspension of belief’. Maar deze zijn allen vrij goed rationeel te duiden, al maken sommige wetenschappers er zich met liefde vrolijk over… en ik kan ze vaak net eens ongelijk geven – ook al ontberen ook zij vaak cruciale fundamenten. Niettemin blijft wel over de vrij harde wereld van de litteratuur en die van de agentschappen. Nogmaals, het is hun brood, ze draaien al wat langer mee, en zoals ik een paar regels hoger opmerkte, er is bij tijd een wijle sprake van een extreme verdunning van het debat, en voor zover ik weet worden er weinig boeken met uittreksels van forumdebatten gepubliseerd.
Ragnar764 says
@Renate1:disqus
Ideeën en oplossingen kunnen inderdaad uit alle hoeken komen, absoluut met je eens, maar het één hoeft het ander ook niet uit te sluiten.
De naam die op op de radio hoort legt een associatie naar een gegeven uit de gigantische databank van je onbewuste. Vervolgens wordt er iets getriggert en krijg je een ingeving omtrent het e.e.a. Zo werkt dat vaak. (even kort door de bocht).
Albert_van_der_Heijden says
Ik had even moeten doorlezen Renate1, dat had mij mijn uitweiding bespaart. Stukken korter, zeer krachtig en bijzonder duidelijk.
Albert_van_der_Heijden says
Ik mag me gelukkig prijzen dat ik gemiddeld 1 keer per dag een droom heb waar ik me wat van herinner, maar om dat spiritueel te noemen gaat me wat ver; het is een wat bizarre activiteit tijdens de repeterende algehele verlamming waarvan ik de gekkigheid af en toe verwerk in mijn schrijfsels, maar zonder daar iets diepers in te zien. Wat mij betreft is een droom niet veel meer dan een ongeorganiseerd zooitje kibbelende kleuters in een klas zonder juf. Wat betreft de symboliek, ik kan er niets mee. (Wat moet ik met 2 personeelsleden van de NS die deze morgen bij mij thuis in de hal stonden te kleumen?) En als het aankomt op spiritualiteit, ik weet niet zo goed wat het woord betekend anders dan betrekking hebbend op het geestelijk leven, en dan kan ik beter een boek lezen. … Ik mag me graag vermaken met SF; zo ben ik nu bezig met ‘La Foire des Ténèbres’ van Ray Bradbury om enerzijds mijn frans op peil te houden en anderzijds te controleren op spelfouten. Daar ga ik de mensheid niet mee redden. En over een half jaar ben ik de inhoud al weer vergeten.
Renate1 says
Ik heb nu eenmaal iets tegen zweefteefjes en zweefkezen en alles wat daar ook maar een beetje op lijkt. De ratio is wat telt.
Theo v.bergen says
Wat verstaat u onder ratio? Alleen wat ik zie bestaat?
Renate1 says
Alleen wat bewezen kan worden.
Constantia Oomen says
Ken jij de toekomst? Dus iets wat nu nog niet keihard ‘bewezen’ is, maar in de toekomst wel, valt voor jou onder ‘zweef’? Jij laat de huidige tijdgeest je denken beïnvloeden? Hm. Ik niet.
What about your music?
What about verliefdheid? Waar is het gevoel en waar is de ratio in deze beiden? Of toch allemaal zweef? Beter voor de zekerheid ophouden met je muziek! Je wilt immers absoluut geen zweefteef zijn (wat een hopeloos ouderwets woord trouwens). Elke keer als ik jou hoor spreken, denk ik niet aan een bijzonder rationeel, als wel aan een bijzonder emotioneel persoon. Doe wat je zegt.
Constantia Oomen says
Je uitspraak is loaded with emoties, niet met ‘ratio’. 🙂
Renate1 says
Ja ja.
Constantia Oomen says
Wat mensen zeggen dat ze zijn en doen, is heel wat anders dan wat ze werkelijk zijn en doen. Er zijn maar heel weinig mensen in sync.
Ragnar764 says
Ik meende altijd dat zweefteefjes een synoniem was voor stewardessen, voor de rest debiteer je een nietszeggende one-liner.
AAtsouPier says
De Maand van de spiritualiteit is ook Elma Drayer van Trouw teveel van het goede, zie :
http://www.trouw.nl/tr/nl/6847/Elma-Drayer/article/detail/3382316/2013/01/24/En-dan-nu-graag-een-Maand-van-de-Nuchterheid.dhtml
Ragnar764 says
Mw Atsou-Pier,
Quote artikel: “Door met aandacht voor wat er écht toe doet te leven, door bewuster te werken en met anderen om te gaan,
Daar zit best wel wat in, de meeste mensen functioneren veel te veel op hun automatische piloot, daardoor ontgaat hen zoveel. Ze zitten altijd met hun gedachten overal behalve in het hier en nu.
Het leren leven in het hier en nu leent meditatie zich uitstekend voor.
Als intelligente dame begrijpt u vast wel waar ik op doel.
Theo v.bergen says
A.van der Heijden,
ik kan geen touw aan uw verhalen vastknopen, het gaat in elk geval over kippen, en
ik begrijp dat u een boek wilt publiseren, met spelling heeft u in elk geval geen moeite.
Albert_van_der_Heijden says
Dank je wel, Theo. Weet je dat mijn tweede naam ook begint met Theo, en dat mijn naam met initialen suggestief is als het gaat om atheisme? Dat terzijde. Ik herken Uw klacht, U leeft in een wereld gevuld met mensen die meestal geen touw kunnen vastknopen aan wat ik te berde breng. U bent dus niet alleen. Terwijl het voor mij zo helder als glas is. Kennelijk verschil ik daarmee niet zoveel van de gemiddelde zwever als dat ik graag zo willen. Ik hou het er maar op dat de architectuur van mijn brein niet zoveel verschilt van de erkende zwevers, en dus ook gelijkwaardige resultaten zal opleveren. Mijn onduidelijkheid in de conversatie is iets waar ik mee heb moet leren leven, maar ik weet dat er mensen zijn waar ik voor zal moeten buigen als het gaat om onbegrijpelijkheid die prachtig is verwoord. En doe een beroep op eenieder die mij daarbij kan helpen; er is een engelse schrijftster die volkomen onbegrijpelijke boeken produceert, en dat is alles wat ik van haar weet – naast een citaat wat ik van haar werk heb gehoort – en dat was echt brilliant.
Echter, omdat ik weet dat ik (a) te gast ben, en (b) een reactie vaak vluchtig is en geen zwaar denkwerk en scherpslijperij verdraagt, gaat het af en toe wat rammelen. Want vaak heb ik de aanvechting om iemand volkomen belachelijk te maken, af te maken als een weerloos konijn, en daar heb ik van geleerd tot sha en schande, waarbij ik (a) de regels van gastvrijheid overtreed, en (b) er een week over moet doen, met litteratuurverwijzingen en aanverwanten. … Omdat ik ook echter hecht aan het wat luchtiger aspect van het leven of anders …beleeftheid? tegenover onbekenden, ga ik niet de fora af om als een dolle dwaas alles af te knallen als een doorgeslagen jachtgeweerbezitter op een zangschool voor ganzen, koeien en olifanten.
Ik probeer ik met al mijn beperkingen de kool en de geit te sparen, af en toe een geringe verduidelijking tot stand te brengen (droomduiding is BS), mijn supportieve gedachte op creatieve manier ter onderstreping van de inleidende auteur naar voren te brengen op een informatieve wijze en toch licht van toon. Een soort van Happinezz maar dan met toepaasing van rationele vermogens, gebaseerd op de westerse cultuur zoals velen die zie vanuit een grieks perspectief als basis. (Ik ga voor Aristotelis, Plato zuigt.) En dat geheel overgoten met wat ik heb begrepen van de wetenschappelijke theorie van de afgelopen eeuwen, die in algemene zin zich heeft ontwikkeld volgens de lijnen van rationaliteit – ook al zijn daar serieuze kritieken op te maken. (Kritieken die ik vaak node ontbeer, dus ik houd het maar bij de huis-tuin-en-keuken varieteit.)
Bladen zoals de Happinezz vervullen (kennelijk) een bepaalde (emotionele) behoefte. Dat ze vol staan met BS, mag duidelijk zijn. Ik kijk er nooit naar, maar ik krijg ze al te vaak geciteerd onder ogen, en als ik (als zo vaak) tot een reactie word gedwongen dan raak ik, als ik niet op mijn tong let, gezelschap kwijt. Want mijn verbale jachtgeweer staat meestal op scherp.
Het is vaak een eenzaam bestaan in de op zich toch wondere wereld van de ratio waar men gekkere dingen tegenkomt dan in die van de Happinezz. Geestelijk verrijkende litteratuur is door de band genomen een slaappil waarmee je bewusteloos wordt geslagen.
Ik mag graag dagdromen over de verenigde velden theorie, waar een begin van is gelegd door de jongens en meisjes die de huidige computers mogelijk hebben gemaakt. En er valt een hoop te ontkennen, zij hebben meer bijgedragen aan de huidige stand van zaken dan de pauselijke gebeden. Of droomduiding.
Wat ik graag zou zien is een heldere analyse van de gebreken van de rationaliteit – die er met bosjes zijn – in plaats van een afwijzing daarvan en een verwijzing naar de zaligheid van het land der dromen. Dromen zijn leuk. Zo is de coïtus. En zoals de laatstgenoemde ik toepas voor de lol en niet voor de voortplanting, zou ik graag willen weten waarom ik daar voor de lol toe overga. Rationeel.
Pleasure me. I will be greatful.
Constantia Oomen says
Misschien heeft u hier iets aan ter vergroting van uw zelfkennis: – en een flinke les in spellen is m.i. in uw geval daarnaast ook zeer zeker noodzakelijk –
http://www.medicalfacts.nl/2009/11/02/broddelen-is-veelvoorkomende-maar-niet-altijd-herkende-stoornis/
En let vooral op deze soort:
Opvallendste kenmerk is dat een broddelaar zinnen maakt, die voor zijn gevoel kloppen, maar die bij nadere analyse bestaan uit allerlei brokstukken die aan elkaar geplakt worden. Als je zo iemand met de band gaat opnemen, en het gesprokene uitschrijft, zie je een schrikbarend onsamenhangend, ongrammaticaal en zelfs onzinnig geheel. Zinnen zijn niet af en/of kloppen niet en hangen als los zand aan elkaar. Broddelaars zijn zich hier niet van bewust en snappen nooit waarom vrijwel iedereen meteen afhaakt als er een paar ‘zinnen’ uit hun keel komen. Als ze dat überhaupt al opmerken! Je hebt hiervan zowel de gesproken als geschreven variant.
Albert_van_der_Heijden says
En zo zijn er zovelen die anderen prima op afstand het graf in kunnen praten en nooit iemand hebben gezien en waar ik geen slachtoffer van ben. Jij weet niet wie ik ben, je hebt me nooit ontmoet, maar je hebt kennelijk geringe achting voor mij. Ik heb je wel vaker op deze site gezien en ik vind je een beetje eng. Gewoon eng. … Ik ga er vanuit dat jij vind dat ik therapie moet hebben, en dat ik van lotje getikt ben.
Ik dacht dat dit een kritische site was met nieuwsgierige mensen met een stimulerende geest.
“Let vooral op deze soort.”
Wat betekend dat? Is dat niet een beetje denigrerend? Is dat niet een beetje bot? Wat is mijn daarnaast mijn gebrek in de spelling? Vind je het vervelend dat ik kritische vragen stel mbt spiritualiteit? En dat ik dat al met al een beetje BS vind? En dat ik nieuwsgierig ben naar wat er achter de rest van het verhaal op zoek ben – waarom zijn mensen zo intens bezig met spiritualiteit? Het lijkt mij een rechtgeaarde vraag. Maar op de naar door mij naar voorgebrachte vraagstukken lijk ik geen reactie te krijgen, behalve op de gevoelige punten – die niet van belang zijn. Het is een ad hominem. … Er lijkt mij weinig zaak te zijn met betrekking tot grammatica: wat is de functie van het geestelijke leven? Wat is het nut van dromen? In rationele zin. Wat vind ik leuk aan bloemen. In rationele zin.
Dat lijken mij geen vragen met betrekking tot hoe getikt ik ben, het zijn vragen over alledaagse zaken waar we alle dagen een hoop BS over te horen krijgen, en waar een grootschalige industrie mee bezig is om deze niet duidelijk te maken maar wel een heleboel mensen mee aan het werk houdt die niets presteert maar wel een hoop mensen nutteloos aan het werk houdt. Het lijkt op een zichzelf perpetuerende industrie, een neefje van de zichzelf vervullende profetie. Gaat de droomwereld hierbij niet over in de bewuste wereld? Wat is de waarde van de bewuste wereld?
Dit lijken mij geen domme vragen. Zijn ze het wel, dan vraag ik me af waarom ik het antwoord niet ken. Zijn ze het niet, dan zie er graag een persoonlijk geformuleerd antwoord op zonder de links. (Als het even kan… please.)
…
En als ik jouw laatste paragraaf nog eens herlees, dan is die nogmaals ad hominem, en regelrecht bot. Ik verzoek daar de hulp bij van de moderator als scheidsrechter voor een extra woord en oordeel.
Constantia Oomen says
Mensen die kippen opeten, vind ik per definitie eng. Daar valt u dus onder. Staan we quitte.
Uw stukken zijn niet te pruimen (Theo zei dat al in andere bewoordingen, en dat klopt) en ik herken er de taal van de broddelaar in. Dat voorop. Het is de taal van iemand die duidelijk niet begrijpt dat zijn taal niet te volgen is.
Doe ermee wat u wilt. De meeste mensen kunnen de waarheid niet aan, en ze zijn de verkondigers ervan zeker niet dankbaar. Uw stukken bevatten daarnaast volop werkwoord- en spelfouten, grammaticale ontsporingen en wat dies meer zij. Wat ik zei: kenmerken van ‘broddelen’ (‘Cluttering’).
Hier een voorbeeld:
Herlees deze zinnen nog eens rustig en aandachtig. Vertelt u mij eens, klopt er hier misschien iets niet? Zowel grammaticaal als inhoudelijk? Waarschijnlijk ziet u het nog steeds niet. Vraag daarom eens een behulpzame buurman of buurvrouw die best goed is in taal. Verklap niet dat deze zinnen van u komen.
Geef vervolgens de volgende meerkeuzestelling, waaruit hij/zij er één moet kiezen:
a) Deze tekst is geschreven door een leraar Nederlands.
b) Deze tekst is geschreven door een personage uit: “One Flew Over the Cuckoo’s Nest” (http://www.imdb.com/title/tt0073486/ ). Hopelijk is uw buurman of buurvrouw van de oude stempel (zoals ik) en kent hij/zij deze film.
c) Deze tekst is geschreven door de groenteboer op de hoek.
Nog een vriendelijke tip: publiceer uw werk niet, wees lief voor de mensheid!
Albert_van_der_Heijden says
Tsja…
Theo v.bergen says
Zoals u zegt, dromen zijn leuk. Dat kan dus ook een ontlading zijn van spanning, juist wanneer je relax droomt. (Heb maar eens een gespannen dag gehad, en wordt dan wakker uit een leuke -of aangrijpende- droom.)
‘.. tegenover onbekenden ga ik niet de fora af om als een dolle dwaas alles af te knallen als een doorgeslagen jachtgeweerbezitter ..’ Dat zou ook zinloos zijn, want er zijn zo ontzaglijk veel websites die allemaal doorgaan voor spiritueel, en dat ben ik helemaal met u eens. Spiritueel staat toch eigenlijk voor spirit of geest, kennis van de geest. Zonder een directe link naar allerlei veronderstelde paranormale begaafdheden, mediums, tarotkaartlezers et cetera. Waar kom die link dan vandaan? Wellicht ontstaan door het idee dat de geest, die op zichzelf geheimnisvol is, in elk geval nog niet volledig begrepen, dat deze geest in een contact staat – of kan staan – met iets buitengewoons, in elk geval is dat gegeven iets waar een hoop zichzelf benoemde mediums gebruik (misbruik) van maken. Maar het verschil is, dat u niet meteen “alles” moet afschieten. dat is mijn enig tegenargument naar sceptici.
Ragnar764 says
Oomen: “Let vooral op deze soort.”
Bovenstaande kwalificatie klinkt mij zeer denigrerend in de oren, op een dergelijke manier praat je niet over mensen met een bepaald gebrek. Dat doet me trouwens ergens aan denken, mensen die behept zijn met stotteren of broddelen kunnen daar zelf niets aan doen.
Je mag je excuus wel eens aan Albert aanbieden, Oomen.
Theo v.bergen says
Ragnar,
moeten we dat excuses aanbieden onder berouwvolle tranen?
Kom op man, lees eens goed hoe meneer v.d.Heijden schrijft.
Blijkbaar iemand die zichzelf nogal tegenstaat, het zou een gewelddadige realiteit worden met meneer van der Heijden. Ik krijg eigenlijk geen bezoek van Jehovah, je kunt verschillende dingen doen, 1. na het bellen aan je deur maak je de deur gewoon niet open (je herkent ze al aan het soort kleding of koffertje) 2. je zegt vastbesloten dat je geen behoefte hebt aan een gesprekje met ze, 3. je slaat ze meteen voor hun hoofd, ze vallen om, een bebloede neus, de politie erbij, de ambulance, een hoop ellende. Nogmaals hou op met je excuses aanbieden.
Ragnar764 says
Je hoort niet over mensen te spreken in termen van: Let vooral op deze soort.
Daar ging het me even om.
Wat Jehovah getuigen betreft: Er komt weleens een oud mannetje langs, die stelde: Ik kom u een uitnodiging brengen van Jezus Christus of iets dergelijks, dan sta ik die man even vriendelijk te woord en is het schluss.
Dat vind ik niet zo problematisch.
Ik heb ooit eens een vriendin gehad, die een paar allochtonen zag oversteken en vervolgens tegen mij zei: Wat voor merk zou dat zijn.
Ik heb haar gelijk de auto uit geflikkerd.
Theo v.bergen says
Mij verbaast het eigenlijk veel meer, dat mensen zo agressief reageren op mensen, die wat anders in het leven staan, zoals die reactie van ene Solaris op Constantia of de niet te stoppen vervelendheden van ene Mopje. In plaats van het jezelf afvragen waarom je bestaat en andere existentiële levensvragen, waarom denk ik, ik denk omdat ik besta en omdat ik besta denk ik enzovoort, meneer van der Heijden kan daar volop ‘zelf’ over nadenken – (we gaan ook maar even brabbelen) vraag ik me telkens af wat mensen zo intolerant maakt. Ze vallen andermans ‘waarheden’ aan, maar kom niet aan hún waarheden, moeten we het zo verstaan?
Ragnar764 says
@google-d1556d368532ce428f613998eece117d:disqus
Ja, dat klopt, op de een of andere manier schieten we allemaal in de verdediging als er aan ons wereldbeeld wordt gemorreld, maar je met existentiële levensvragen bezig houden heeft uiteindelijk helemaal geen zin, misschien is het ook wel een beetje spielerei, want uiteindelijk weet niemand hoe of wat, maar je bent er nu eenmaal en daar moet je maar mee zien te dealen.
En dat doet ieder dan weer op zijn eigen manier.
Maar zoals jij het terecht stelt, verschil in religie, en ideologieën etc, daar zijn al zoveel oorlogen om gevoerd, dat zit ons blijkbaar als mens in de genen ingebakken.
Theo v.bergen says
Je plaatst te snel iets in de genen,
misschien had John Lennon gelijk, met zijn song Imagine.
Ragnar764 says
Het is inderdaad een samenhang van omgevingsfactoren en genen.
Pepijn van Erp says
Ik heb even een hoop off-topic gezeur over pluche beesten verwijderd, als reaguurders daarover met elkaar in contact willen komen, meld dat dat maar via de redactie via info@kloptdatwel.nl
Constantia Oomen says
Doet me denken aan de foto’s die Robbert van den Broeke mij en anderen opstuurde. Wat hebben die mensen toch met dood, faeces en verval? Weet jij het Pepijn?
Theo, ik hoop dat je mijn adres genoteerd hebt.
Theo v.bergen says
Constantia,
‘Dit’ vind ik een heel sterk argument van je,
(lees je post terug) :
“Wat hebben (die) mensen toch met dood, faeses en verval?”
De een nog fanatieker dan de ander.
Misschien moeten sommige wat meer kijken naar bijvoorbeeld deze mooie
birds.
Constantia Oomen says
Dat is een waarheid als een heleboel Hummingbirds, Theo. Ik ben erg blij dat je dat zegt. Dat je het ziet en voelt. Vogels hebben al meerdere keren mijn leven gered door er te zijn. Zonder vogels zou ik niet willen en kunnen leven. Als je de vogels ziet, vergeet je alles.
Veel mensen zijn geestelijk (erg) ziek en uit balans en gaan zo op in een bepaalde kant van het leven, dat hun hart uitgedoofd lijkt te zijn. De film Koyaanisqatsi http://en.wikipedia.org/wiki/Koyaanisqatsi laat goed zien hoe veel mensen zijn vervreemd van de natuur en hoe het leven uit balans geraakt is.
Mijn hart is gelukkig springlevend en dat zal nooit veranderen, ook niet als ik overga, want ‘my heart belongs to me’.
Ik besef steeds meer hoe rijk en gezegend ik ben, dat ik zoveel van vogels, dieren, de natuur en sommige mensen kan houden. Je hebt niets anders nodig dan deze liefde. En er is geen enkel kwaad dat nog vat op je kan krijgen, want deze liefde is sterker dan alles, sterker dan ‘de dood’ ook.
Ragnar764 says
Reageerders of reaguurders?
Pepijn van Erp says
Och, ik weet niet wat het meest gangbare woord hiervoor is. Reaguurders is meer GeenStijl-stijl, denk ik, en klinkt wat onvriendelijker. Ik zal het maar bij reageerders houden voortaan, het gaat mij niet om de personen, maar om hun uitspraken.
Albert_van_der_Heijden says
Je laat in een andere zin veel meer toe dan ‘Joris’, wat een prettige gedachte is. Anderzijds heb ik betere gedachtenwisselingen op Geenstijl gezien met heel wat meer zinnigheid en veel minder vijandigheid onder het toeziend oog van ‘Joris’ – maar daar is het publiek ook veel breder. … Wat te denken van ‘weggepèpt’ en ‘kloptnietlanger’?
Veel succes met je site overigens, je doet geweldig werk. Het debat met gelovigen echter zal ik voortaan vermijden – het is loopgravenwerk wat mij betreft, als ik de afgelopen discussie zo bekijk. … En het lijkt mij zinloos zolang ik ze niet via skype of in de kroeg onder ogen kan zien. … Kennelijk is de mens primitiever dan ik had gehoopt… ergens.
Ik wens je succes met al Uw pogen, en als ik een bijdrage wil of kan leveren, dan zal ik dat – na goed beraad – niet nalaten.
Met hoogachting,
Albert Th. van der Heijden
Constantia Oomen says
Albert, ik ken Geenstijl en het lijkt daar geenszins op hier. Ik kom niet op Skype of in de kroeg, wel hier. Mijn analyses zijn niet als aanval bedoeld, maar als hulp. Zelf heb ik in het verleden ook logopedielessen nodig gehad alvorens ik gereed was voor de klas te gaan staan. Mijn vader stottert, ik praatte te snel. Perfect zal mijn stemgebruik zeker nooit worden, en zelfs de grootste geesten, misschien wel juist de grootste geesten, hebben zo hun ‘problemen’.
Hoe groter geest, hoe groter beest? 😉 Deze zin liet een zus van mij eens op mij los, erg vriendelijk bedoelde ze het niet. Maar misschien, heel misschien, zit er een kern van waarheid in.
Je kunt het zien als handreiking, in plaats van vijandigheid. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
Albert_van_der_Heijden says
Dank je wel Constantia voor je aanbod tot hulp, maar dat is niet iets wat ik nodig heb.
Constantia Oomen says
Maar misschien hebben wij hulp nodig omdat jij hulp nodig hebt. 😉
Ragnar764 says
Misschien hebben wij juist hulp nodig, omdat jij niet geholpen wil worden. 🙂
Theo v.bergen says
Albert,
maar Albert, ‘gelovigen’ komen toch niet in de kroeg?
De term gelovigen begrijp ik niet in dit topic,
spiritualiteit is zulk een breed begrip, veel mensen zoeken juist naar alternatieven voor wat u gelovigen noemt, ze verlaten de kerk maar sluiten zich aan bij een of ander new age beweging.
Spiritueel kan iemand zijn zonder enige samenhang met een geloof in God of bijbel of wat ook,
u zult dus eerst moeten uitleggen waarover u het heeft. Ikzelf neig overigens veel meer naar andere interessante levensbeschouwingen (zoals het Boeddhisme).
Constantia Oomen says
Het Boeddhisme is in feite een geloof. Het lijkt vaak alsof ‘ze’ (de ‘Boeddhisten’) beter en slimmer zijn, maar dat is helaas niet zo. Ik spreek zoals altijd uit eigen ervaring via mijn naaste omgeving. Boeddhisten vertonen precies hetzelfde dom kuddegedrag* (pardon my French) als bijvoorbeeld sommige Christengelovigen. Boeddha wordt (stiekem toch) gezien als een heilige en waag het niet iets voor een Boeddhabeeldje te zetten, want dat is ‘heiligschennis’. Pffff
Aanvulling: het gaat er niet om wat mensen zeggen of schrijven (in hele boekwerken) dat het Boeddhisme is (‘een levensvisie’) en wat zogenaamd de verschillen zijn met geloven, het gaat erom wat de mensen er feitelijk mee doen. En wat de mensen feitelijk met het Boeddhisme doen en hoe ze het praktiseren, verschilt zo goed als niet met andere gelovigen. Dus: een geloof.
* Absoluut geen verwijzing naar de dieren, slechts naar de mensen.
Theo v.bergen says
Wat is diepgang? Daar kan ik je genoeg droomvoorbeelden van geven,
maar voor jouw is het all in the mind.
Voor mij niet. Ik heug me dromen waarbij er zulk een intensiteit en volheid was,
dat ik nauwelijks meer aanneem dat dit is terug te bevorderen tot wat jij zo graag noemt hersenchemie.
Daarbij zijn het ook minder de droombeelden, dromen zijn immers geen beelden, dromen zijn volledige belevingen, compleet met diepgaande emotie, driedimensioneel en wie weet, met een tijdloos element.
En een aanraking met de kosmos. En dat er een hogere intelligentie achter zit, dat zou goed kunnen.
En dat vliegen, tja, een doodnormaal element is dat van out of body. (p.s. om dat te ervaren hoef je geen enkele drug te gebruiken, ik heb ze nooit gebruikt. ) Maar jij doet het vast veel beter op klopt.dat.wel.
Ragnar764 says
Theo,
Even ter toelichting, It’s all in the mind bedoel ik mee dat wij wel van alles kunnen bedenken, overal labeltjes opplakken of waardeoordelen ergens aan toekennen, bijv een grote aansturende kracht (wijsheid) achter de dromen, die C.O. als meesterbrein benoemde, zou je je ook als de (onbewezen) hypothese van Jung van het collectieve onbewuste kunnen benoemen.
Maar daarmee stel ik beslist niet, want dat wordt een heel ander verhaal, dat wij slechts ons brein zijn.
En tevens zolang neurofysiologische processen nog niet adequaat gekoppeld kunnen worden aan ons bewustzijn en we niet weten wat bewustzijn nu precies is, blijft dat vooralsnog een onontgonnen terrein.
Maar je kunt de biochemie van het brein natuurlijk ook niet buitenspel zetten en ach die psychedelica heb ik maar één keertje gebruikt, want het was prachtig maar ik kreeg het ook benauwd van, zo overweldigend, een beetje sterke ambivalente gevoelens eigenlijk, maar dat doe ik nooit meer, ik had in die toestand in de veronderstelling dat ik kon vliegen, ook wel van een gebouw af kunnen springen, wat ook wel eens gebeurd schijnt te zijn.
.
Ragnar764 says
Het Boeddhisme is een levensfilosofie, beslist geen geloof, nergens wordt er gerefereerd aan een opperwezen of een hiernamaals, er zijn wel stromingen die de reincarnatieleer aanhangen, dus wel verschillende varianten in deze, maar lees er eerst maar eens iets over C.O. voordat je hier wat ongenuanceerde onzin neerschrijft met blijkbaar als enige referentiekader je eigen ervaring en je naaste omgeving, nou dat schiet lekker op.
En dieren vertonen geen kuddegedrag????
Theo v.bergen says
Er wordt niet gerefereerd aan een opperwezen, men gelooft in een ‘innerlijk ontwaken’ , maar ga dat maar eens uitleggen. Elke cultuur heeft dan weer zijn eigen bijgeloof, de Hindoes hebben zoals ik begreep enige duizenden goden. Boeddhisme lijkt mij in elk geval een levensovertuiging die uitgaat van vrede. Wanneer je even de geschiedenis nagaat van het christendom, zit je beter onder de Boeddhisten.
En C. absoluut geen verwijzing naar de dieren, maar ik meen dat Boeddhisme uitgaat van een hoop meer respect voor dieren, ik meen dat ze ook geen rituele dieroffers gebruiken. Ook lijkt het Boeddhisme mij minder verdeelt dan bv. het christendom.
Constantia Oomen says
Dat kan zo zijn, maar er zijn vast en hopelijk ook Christenen die snappen wat de zin “Gij zult niet doden” betekent. Ik snap dat heel goed en ik hang geen enkel geloof aan, ook niet het Boeddhistische geloof. Ja, ik blijf “geloof” zeggen, hihi.
Er wordt niet gerefereerd aan een Opperwezen, maar stiekem wordt Boeddha als dit Opperwezen gebruikt. Ik heb er genoeg over gelezen, om te snappen dat men pretendeert dat het geen geloof is, maar een levensvisie; de praktijk wijst echter uit dat de Boeddhisten al net zo hard aanhollen achter een autoriteit, al is het de Boeddha-autoriteit. Verder wordt het Nirvana, Walhalla of hoe je het Boeddhistische ultieme doel ook wilt noemen, toch met gemak gezien als een soort ‘Hemel’. Er is dus tevens sprake van een ‘Gene Zijde’.
Ragnar764 says
De oorspronkelijke leer van Siddharta Gautama rept ook niet over reincarnatie, maar zoals jezelf al terecht stelt Theo over “Innerlijk Ontwaken”, (Nirvana, hoef je niet dood voor te zijn :-)) het Zen-Boedhisme werpt je volledig terug op jezelf, uiteindelijk ontdek je vanzelf wel dat je geen volgeling meer van niets of niemand wilt zijn, want alles zit al verankerd in jezelf, dus je bent je eigen Guru, zoals er ook in de leer gesteld werd: If you meet the Buddha on the road, kill him, doe ook afstand van het concept van het Boeddhisme, je wordt als het ware ins Blaue hinein geslingerd, zoek het maar uit dan. :-).
Theo v.bergen says
C. en dan nog dit, sommige mensen verzamelen, in plaats van pluizen diertjes, een hoop Boeddha’s,
(waarom die Boeddha’s zo uitgesproken dik zijn?) ((Ik moet het er trouwens op nalezen, maar leven Boeddhisten niet ook vegetarisch? )) p.s. voordat je weer begint over pluisjes 🙂 dat is wat ik bedoelde,
dan staat de moderatie al gereed.
p.s. hoe laat is het nu eigenlijk bij jouw?
(Te rusten wat mij aangaat.)
Constantia Oomen says
Ik had in het verleden ook een hele collectie kleurige Boeddhabeeldjes, (met aan de onderkant Kama Sutra afbeeldingen, mooie combinatie hè!), maar ik heb ze de deur uit gedaan. Het droeg niets bij en nodig had ik ze niet.
Die mollige Boeddhabeelden zijn al net zo een product van de menselijke invulling als de blanke Jezussen met baarden aan kruizen.
Ik ben geen Boeddhist, maar ik leef veganistisch. Ik doe er dus een schepje bovenop (een flink aantal Boeddhisten zal het bij vegetarisme houden) ;-), maar dit komt vanuit mijn hart én verstand, en liefde voor dieren, en heeft met geen enkele leer te maken.
“Pluisjes” is trouwens een heel lief woord.
Het gaat hier goed, ik heb natuurlijk mijn ups and ups, als je begrijpt wat ik bedoel, maar het leven hier is geheel wat ik ervan verwachtte. Een mooie duif van jou te ontvangen, zou zeker bijdragen aan mijn levensvreugde, en wellicht kan ik jou blij maken met mijn boeken met een persoonlijk inschrift. 😉
Mopje says
Hallooo zweefkletsers!!! De zweefkletsmaand was tot 26 januari!
Theo v.bergen says
Het ging over ‘stilte’ , wat dromen zijn en enige woorden over het Boeddhisme,
niks nergens zweefklets.
Van de heer Albert krijg ik ook geen “”diepgang”” ,
ik heb nog ruim zitten nadenken over dat woord, diepgang,
en als u dan het woord ‘breed publiek gebruikt’ vrees ik het ergste wat diepgang aangaat.
Dan heeft een ingewikkelde uitleg van JW.Nienhuys een hoop diepgang, (ook als ik van wiskunde -helaas- weinig begrijp) ,
het is maar wat je namelijk verstaat onder diepgang. Maar ik kan me van een massa geen enkele diepgang voorstellen.
Mopje says
“Het ging over ‘stilte’ , wat dromen zijn en enige woorden over het Boeddhisme,
niks nergens zweefklets.”
Dat is de zweefklets.
Ragnar764 says
“Dat is de zweefklets”.
Zo zou een Zen-Boeddhist het ook stellen, je bent wijzer dan dat je zelf denkt. 🙂
Theo v.bergen says
Je bent vast en zeker ook tegen dierenwelzijn.
Nietwaar? Allemaal dezelfde flauwekul, zoals ik je inschat.
Wat vind je trouwens van het koningshuis,
dat vind ‘ik’ nu grandioze flauwekul.
Of mensen die volslagen nutteloze opmerkingen maken,
en zich daarbij verschuilen achter namen :
https://www.youtube.com/watch?v=lTApxOVRP8g
De moderatie zal het wel weer eruit kieperen,
tot dan vind ik dit de leukste link tot nu toe.
Constantia Oomen says
Theo, als je cursief etc. wilt gebruiken, kun je deze codes gebruiken:
http://help.disqus.com/customer/portal/articles/466253-what-html-tags-are-allowed-within-comments-
Je doet het zo:
(Cursief en Bold)
Hallo, Theo, hoe gaat het met je?
En zo:
(Iemand quoten)
…en zo voort!
Aldus sprak de Meesteres! ☺☻
Theo v.bergen says
Ik kom daar gewoon niet uit, uit dat quoten.
Cursief en Bold (?)
Iemand zou het me echt moeten voordoen.
Constantia Oomen says
Theo, heb je de screenshot bekeken die ik bijleverde? Het is bloedjesimpel; neem de code over zoals ik die gaf op dat plaatje. Desnoods tik je het over en doe je precies wat ik deed.
Je werkt met haakjes zoals deze: .
Je plaatst dat voor de tekst die je een bepaald uiterlijk wilt meegeven, en je sluit dat af met dezelfde haakjes, maar dan wel als volgt : eerst open driehoekje met de punt naar links, dit streepje: / dan die betreffende code plus afsluitend open driehoekje met de punt naar rechts. Als je hier naast me zat, deed ik het je zo voor.
Gebruik van Disqus HTML code is moeilijk.Bold betekent vetgedrukt
Italic betekent cursief gedrukt
Strike betekent
doorgestreepten zo zijn er nog meer.
Constantia Oomen says
Theo, tik de tekst precies over zoals op dit voorbeeld en druk daarna op “Plaatsen als Theo v.bergen”. Dan krijg je hetzelfde resultaat en snap je (hopelijk) hoe het werkt!
Aanvulling: Theo, zie je mijn plaatjes wel??
Theo v.bergen says
Zomaar :
http://www.youtube.com/watch?v=y14mXsSeCUY
Constantia Oomen says
Dat is schitterend, Theo. Ik kende de clip al, maar heb hem nog een keer bekeken. Het klopt dat Hummingbirds niet bang zijn. Deze Hummingbirds lijken spreken op de Hummingbirds in onze tuin. Misschien moet ik wat gaan oefenen met de Hummingbirds. ☺ Ik heb een dik, rood vest en ik denk dat zij mij in het rood het mooiste vinden.
De feeder die je in de clip ziet, is exact dezelfde als die wij hebben, naast twee anderen.
Je ziet dat de vrouwen en kinderen in de clip hun hand heel stil houden. Lijkt makkelijker dan het is, denk ik. Maar je kunt dat vast heel goed trainen. Dat is waarschijnlijk de enige strike voorwaarde, want ze reageren op beweging. Die mensen in Alaska hebben erg veel Hummingbirds; ze noemen maar liefst 2.5 gallons die ze op het hoogtepunt van het seizoen dagelijks geven.
De Hummingbirds drinken in deze tijd van het jaar onze feeders in record tempo leeg. Een paar dagen geleden vond ik tot mijn verbazing twee van de drie buizen tot op de bodem leeg. Terwijl ik die beide een weekje geleden hoog opgevuld had. Snel aanvullen natuurlijk en meteen kwamen ze weer. Eerst hadden we er een paar, nu zit er toch wel een klein legertje, her en der in en rondom de tuin. Jeroen zag er pas drie tegelijk bij een van de buizen.
Hier zie je een van onze Hummingbirds. Je ziet zijn kleurtjes niet goed, maar je zult verbaasd zijn als de zon op zijn veertjes schijnt. Dan onstaan als op magische wijze felle kleuren groen en rood, fel rode zijflankjes. Moeder Natuur heeft haar eigen manier om te betoveren.
http://twitpic.com/bw2vyf
Ragnar764 says
Theo, pas op hoor, C.O. kruipt nu weer snel als verdediging in de “Ik geef les” modus.
Als ik jou was zou ik maar die duif snel opsturen, want ze begint steeds lastiger te worden. 🙂
Ragnar764 says
Ik heb ook wel iets met onze geverderde vrienden, in de winter geven we ze ook altijd brood te vreten, want net als wij willen de vogels ook overleven, maar daar hoef je toch niet steeds ooh en aah over te roepen.
Je ziet dan ook weer dat de grote vogels de kleine verjagen, tja, dat is nu eenmaal de natuur, mijn kinderen helpen ook mee met voederen en we proberen het dan zo te doseren met de broodkruimels, dat de kleintjes ook wat krijgen.