Over het gebruik van homeopathie als vaccinatie. Dat werkt dus niet.

Homeopathie verdunt ingrediënten met water tot je vaak geen enkele molecuul van het originele ingrediënt meer over hebt. Homeopaten beweren dat het middel dan zelfs meer effect heeft (hoe sterker verdund, hoe groter het effect). Dat gaat dus rechtstreeks in tegen alles wat we op school leren en op basis van proeven ondervinden.

Vaak wordt zo’n verdunning vervolgens op een klein suikerpilletje gedruppeld, die vervolgens mag drogen, en dát wordt dan verkocht als een geneesmiddel. Onzin van de bovenste plank en wetenschappelijke onderzoeken die op de juiste manier zijn uitgevoerd hebben nog nooit enig effect kunnen aantonen.

In de BBC-uitzending worden deze middelen als alternatief voor vaccinatie verkocht voor bijvoorbeeld kinkhoest. Dat kan dus levensgevaarlijk zijn!

Persoonlijk ben ik van mening dat verkopers van deze onzin opgepakt moeten worden wegens oplichting. Gelukkig is het tegenwoordig in Nederland verboden om homeopathische middelen te verkopen als middel tegen een bepaalde ziekte als daar geen bewijs van werking voor is. Het gevolg is dat alle (!) homeopathische middelen tegenwoordig algemene omschrijvingen hebben. Voor geen enkel middel bleek namelijk een bewijs te zijn.

Interessant is dat veel fabrikanten van homeopathische middelen zich beklaagden vanuit economische standpunten. Je zou verwachten dat fabrikanten van zogenaamde geneesmiddelen gewoonweg bewijs aan zouden leveren…

Steun Kloptdatwel

BBC reportage over homeopathische 'vaccinaties' 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.