Engels - UK vlag 30x24Een bezoeker van Kloptdatwel trof ‘m aan in de catalogus van de KLM Sky High Collection: de Sleeping Bracelet van Philip Stein. De armband is “zo afgestemd dat die de natuurlijke frequenties oppikt, waarvan aangenomen wordt dat die de kwaliteit van de slaap bevorderen.” Dat zou dan moeten werken middels de door het bedrijf ontwikkelde Natural Frequency Technology. Er is zelfs  objectief bewijsmateriaal dat het werkt, volgens de fabrikant. Zijn het meer dan loze beweringen waarmee dit bandje aan de man gebracht wordt door Philip Stein, naast de protserige horloges en andere juwelen in het assortiment ?

Wat schrijft Philip Stein over de werking van het bandje, dat je nu met korting voor het luttele bedrag van 235 euro op de kop kunt tikken als KLM-klant?

Ook te koop in de KLM Sky High collection

Ook te koop in de KLM Sky High collection

Our research provides some objective measure that Philip Stein’s Natural Frequency Technology is interacting with the human body in a way that is consistent with relaxation and sleep. These studies are helping build scientific support for what we subjectively experience and believe, which is that there is a holistic benefit to wearing a Philip Stein. We still have much work to do before we conclusively know that our technology promotes relaxation and sleep, but this research is a major step in that direction.

Welke studies het betreft, staat er niet bij. Ook niet op een andere pagina, die gezien de titel  meer belooft te vertellen over de technologie:

Based on initial feedback from Philip Stein wearers, we commissioned in 2009 a clinical trial to study the effects of the Natural Frequency Technology on relaxation and sleep. Although the study was preliminary and statistically inconclusive, some of the findings were very promising. We are committed to understanding the complete and further benefits of the Natural Frequency Technology and as a result, additional studies are underway to analyze how the Natural Frequency Technology may affect relaxation, sleep and overall well-being.

Die pagina werkt trouwens op het moment niet meer (net nadat ik er vragen via e-mail over stelde, toeval?) Er staat nu wel wat vaags over de technology bij hun FAQBlijkbaar stond er op een oudere versie wel iets meer informatie, werd de bewuste studie genoemd en de resultaten samengevat. Op de Engelse website van Philips Stein staat het nog wel [update 20/3/2014: ook niet meer, maar we hebben de Wayback Machine]. Is natuurlijk ook wel ingewikkeld om de informatie op al die verschillende websites een beetje consistent te houden.
De studie, die Philip Stein bedoelt, heeft als titel A Randomized, Double Blind, Placebo Controlled, Crossover Evaluation of Natural Frequency Technology™ and Sleep Natural Frequency Technology on Sleep in Normal Subjects with Unrefreshing Sleep. Een lachwekkend artikel in een blad dat er niet bijster wetenschappelijk uitziet. Maar liefst 28 vrijwilligers kregen zo’n bandje of een placeboversie om en werden op een heel stel variabelen bevraagd na een nachtje slapen (twee nachten achter elkaar). Daarna kwamen ze nog een keer terug voor hetzelfde programma, maar dan met placebo- en echte bandje omgewisseld. En dan nog een keer met hetzelfde programma als het eerste bezoek. Zo werd er natuurlijk een fijne bak data verzameld. Wat er dubbelblind aan deze studie was, begrijp ik echter niet. Er staat zelfs expliciet dat degene die de bandjes uitdeelde ‘un-blinded’ was en dus wist wat wat was. Maar wat maakt het uit, de conclusie luidt:

While the current overall results are not statistically significant, a substantial number of subjects demonstrated improvements in the measured individual sleep parameters. Feeling more refreshed after sleep was the primary outcome measure that most clearly separated from placebo.

Zo'n plaatje zit in de producten van Philip Stein en zou verschillende frequenties 'bevatten'.

Zo’n plaatje zit in de producten van Philip Stein en zou verschillende frequenties ‘bevatten’.

Er werden heel wat dingen gemeten bij de deelnemers, sommige zaken wat concreter (hartslag, bloeddruk, stofjes in de urine), andere van wat discutabeler gehalte (zoals hartritmevariabiliteit, besproken in de laatste Skepter en ook hier op Kloptdatwel). Maar als dan blijkt dat er alleen maar subjectieve resultaten zijn opgesomd, zegt dat eigenlijk al genoeg. Maar voor de volledigheid geeft ik het lijstje met de resultaten die tot stand kwamen onder invloed van de Natural Frequencies Technology in de Sleeping Bracelet:

• 64 % reported waking up more refreshed
• 61 % reported having more pleasant dreams
• 43 % reported falling asleep faster
• 43 % reported sleeping longer
• 18 % reported lying awake less at night

Allemaal waarden die je kunt verwachten als er geen verschil tussen de groepen zat, maar dan net zo opgeschreven alsof het nog wel wat lijkt. Mogen we bijvoorbeeld ook concluderen dat 39 procent minder prettige dromen had? Of hadden die deelnemers exact even prettige dromen als altijd?  Ook raar dat ze bijvoorbeeld opschrijven dat 43 procent meldde langer te slapen, zonder erbij te vermelden of dat werkelijk het geval was. Ze sliepen immers in het slaaplab, dan zou je toch mogen veronderstellen dat het ook nog even objectief was vastgesteld.
Philip Stein zal wel blij geweest zijn te kunnen melden dat maar liefst 96 procent van de deelnemers tenminste op één van de gemeten zaken positief scoorde en dat zal dan wel slaan op het ‘some of the findings were very promising’ uit het tweede citaat (anders zou ik het ook niet weten, want ik kreeg geen reactie op mijn e-mail aan de firma). Het bandje doet natuurlijk helemaal niets, ondanks de mooie praatjes over Schumannresonanties. Het hele idee erachter met helende frequenties die op een metalen plaatje zouden zijn gezet, is dermate lachwekkend dat je je afvraagt wat voor onderzoekers het zijn, dat ze het serieus nemen. Harriet Hall schreef er ook al eens over op Science-Based Medicine.

Op de site van een Nederlandse leverancier staat een verwijzing naar ander onderzoek naar de effecten van de technologie (ging niet om slaap) dat Philip Stein liet uitvoeren. Uitgevoerd door een zekere dokter Philippe A. Souvestre van een Canadees bedrijf met de mooie naam NeuroKinetics Health Service en maar liefst op het Exploration Park in het Kennedy Space Center in Florida, VS. Tsja, deze dokter, die ook als acupuncturist is opgeleid, heeft wel het een en ander gedaan met medisch onderzoek op ruimtevaartgebied en zal  de weg wel weten op dat bedrijventerrein. Een serieus verslag van zijn onderzoek vond ik niet, maar de vage link met ruimtevaarttechnologie is alvast mooi meegenomen voor Philip Stein. Sites die over dure klokjes schrijven, nemen het allemaal klakkeloos over. Intussen is Souvestre zelf bezig met zijn ‘BioRegulateur Externe‘, iets met biofotonen: “These nano-vibrations are generated through biophotonic filtering of small levels of electromagnetic radiation naturally emitted from the body through the skin.”

Philip Stein heeft nog wel meer fantastische producten in zijn catalogus (gehad), zoals de Wine Wand, een staafje dat je in je glas wijn plaatst om het ‘ademen’ van de wijn te versnellen. En O, The Oprah Magazine maakte in 2006 nog reclame voor hun Teslar Watch, die behalve betere slaap ook een verhoogde concentratie en hoger energieniveau beloofde. Een bespreking in The Journal of Alternative and Complementary Medicine had zelfs laten zien dat de gebruike technologie de aanmaak van  immuuncellen bevordert. En een medewerkster van het magazine was opeens van haar kniepijn af nadat zij een dergelijk klokje was gaan dragen. Indrukwekkend. Maar waarom doet het bedrijf het nu dan met een totaal andere technologie: “Philip Stein no longer utilizes Teslar chips in new watches but instead uses a proprietary Natural Frequency Technology which is not related to Teslar.”? Sommige mensen zijn zelfs verontwaardigd dat Philip Stein nu niet meer the real thing verkoopt. Nou ja, Oprah blijft een fan, want in 2010 deelde ze in haar beruchte ‘Favorite Things‘-show nogmaals een hele berg uurwerkjes van Philip Stein uit. Ze heeft natuurlijk ook meer verstand van tassen dan van onzintechnologie. En KLM van vliegen, hopen we dan maar.

Zie ook Natural Frequency Technology Schumann en TESLAR HORLOGE in de Rare Apparaten database bij Skepp.

 

 

Steun Kloptdatwel

Slaapverwekkende armband van Philip Stein 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.