Op het jaarlijkse skeptische congres van de James Randi Educational Foundation (JREF) onder de naam The Amaz!ng Meeting geven talloze skeptici presentaties. Die van TAM 2013 (‘Fighting the Fakers’) verschijnen intussen mondjesmaat op het YouTube kanaal van JREF. De presentatie van Dr. Susan Blackmore is de eerste die we hier op Kloptdatwel laten zien.
Blackmore promoveerde in de parapsychologie en deed veel onderzoek naar paranormale verschijnselen. Na een carrière aan de universiteit werkt ze nu als freelance schrijver, programmamaker en geeft ze lezingen. In haar onderzoek houdt ze zich voornamelijk bezig met bewustzijn, evolutietheorie en memen. Ze onderzoekt niet langer paranormale zaken en uit de presentatie wordt wel enigszins duidelijk waarom. Het verhaal gaat over haar onderzoek naar de hanger met de naam Bioelectric Shield, die aangeboden wordt om je te beschermen tegen elektromagnetische straling, maar ook negatieve energieën van personen in je omgeving. Tamelijk hilarisch om te horen hoe de bedenkers van de hanger alle negatieve uitkomsten toch weer recht proberen te praten. Aan het einde van de presentatie komt Blackmore nog even terug op haar achtergrond in de parapsychologie.
Blackmore schreef de bevindingen van haar onderzoek naar de hanger op in het artikel Testing the Bioelectric Shield (pdf)
Ragnar764 says
Memen zijn besmettelijke informatiepatronen, zichzelf vermeerderende eenheden van de culturele evolutie, las ik op Wiki, want ik was niet bekend met dit begrip, inzake genen lijkt het me allemaal nogal duidelijk, maar kunnen we het bestaan van deze memen werkelijk ook bewijzen, of is dat slechts een aanname, het gedachtengoed van de één of andere filosoof.
Dat zou ik eerst wel eens willen weten, dan ga ik het filmpje bekijken.
Mopje says
Hahaha, nou en of! Die bestaan!
https://kloptdatwel.nl/2013/10/16/xkcd-stuurt-open-brief-naar-alle-schaduwregeringen/#comment-1085137873
Klik!
Theo v.bergen says
Mopje,
maar het is toch ook wat vermakelijk, dat iemand als Richard Dawkins het begrip memen heeft gebruikt voor zijn boek ‘The Selfish Gene’. Er wordt meer van gemaakt dan het is. Er zal nooit een selfish gene worden ontdekt in het DNA.
Ragnar, je had het ook kunnen weten, het gaat om een zoals ik het eerder begreep idee (en meer niet) van culturele overdracht, als je dat al iets besmettelijks zou willen noemen. Of de natuurlijke neiging van een mens naar egoïsme, zelfzucht, maar gedragingen kunnen niet worden overgedragen, zoals genen, dat lijkt nogal logisch. bv. In een hoofdzakelijk christelijk getint land zullen christelijke beginselen voortdurend worden over gedragen van ouder vaan kind, in een Hindoeïstisch land het Hindoeïsme en in een communistisch land het communistisch gedachtegoed. Maar daaraan kan een individu zich altijd ontworstelen.
Susan Blackmore heeft zich behoorlijk versierd, ze heeft zich vrijgemaakt in de skeptisch wereld, door haar vroegere out of body ervaringen voor zichzelf nadrukkelijk rationeel te verklaren. Ze beoefent Zen. (Ze schreef “The Meme Machine”.)
Ragnar764 says
Nu je het stelt, natuurlijk, Richard Dawkins heeft dat bewuste begrip geïntroduceerd, indoctrinatie door cultuur en opvoeding lijkt me toch van een andere orde, dan kan ik me nog wel iets bij voorstellen, daar kun je je als individu inderdaad van vrijmaken, maar afgezien van dit alles betwijfel ik ook ten sterkste of de ontvankelijkheid voor besmettelijke informatiepatronen vertegenwoordigt zijn in ons DNA.
Leuk dat ze Zen beoefent, doe ik ook, heerlijk rustgevend.
Ragnar764 says
Slim op geanticipeerd hoor Mopje :-), maar voordat ik ooit van Rees gehoord had sloot ik ook niets uit.
Overigens ben ik van mening dat Carthago……….etc.
Pepijn van Erp says
In het filmpje komen memen helemaal niet aan bod.
Theo v.bergen says
Het was maar wat informatie a.g. haar,
ik vind haar er evengoed vrolijk gekleurd harig versierd uitzien 🙂
Ragnar764 says
Dan was ik wat te voortvarend in mijn reactie.
Marianne dO says
Memen, zo lees ik net, zijn ideeen en gedragingen die mensen van elkaar over nemen. Een cultureel verschijnsel.
Bij W.K. voetbal, hup holland hup, gaan mensen massaal in het oranje hossen en hangen vlaggetjes aan hun huizen.
De voetballers droegen magnetische polsbandjes en hup, dat werd overgenomen. Tattoo’s, ringetjes door je neus en oren, want je wilt erbij horen.
Level 4 van de Bioelectric Shield hanger als halssierraad kost $ 7.697,00
Hillary Clinton en de vrouw van Tony Blair dragen het reeds, om zich beschermen tegen alle negatieve invloeden.
Ben benieuwd wie ook zo’n ding draagt. ( Level 1. is goedkoper )
Het is de kracht van het bijgeloof !
Ragnar764 says
Het zal wel de drang in de mens zijn om met hypes en trends mee te gaan om bij de groep te horen, dit kan zelfs ontaarden in massahysterie of collectieve waanzin zoals je duidelijk kan waarnemen bij voetbal, uiteindelijk zijn we toch sociale dieren, afijn zolang het maar van onschuldige aard blijft.
“Level 4 van de Bioelectric Shield hanger als halssierraad kost $ 7.697,00
Hillary Clinton en de vrouw van Tony Blair dragen het reeds, om zich beschermen tegen alle negatieve invloeden.”
Ongelofelijk, om je psychisch ergens tegen af te schermen heb je dat toch helemaal niet nodig.
Pepijn van Erp says
Kan ook een slimme manier zijn om te suggereren dat de goedkoopst versies, dus echt heel goedkoop zijn (maar altijd nog meer dan $100). En Hillary en Cherie Blair zullen ‘m wel gekregen hebben.
Ragnar764 says
Denk het ook wel.
FrankVerweren says
Er zijn voor verschillende producten/situaties verschillende mechanismen.
De aloude verkooptruc is 3 producten te presenteren, één die goedkoop is, één flink duurder maar nog “betaalbaar”, en één die wel erg duur is. De meeste kopen nr. 2. Maar niet nr. 1, want ze willen niet voor gierig of arm aangezien worden of geloven niet dat de laagste prijs genoeg kwaliteit heeft. Nr. 3 heeft de functie om kopers naar nr. 2 te trekken.
Twee viskramen naast elkaar op de markt spreken af hun harinkjes dicht bij elkaar te leggen. De een met vrijwel de normale prijs, de ander fiks duurder. De snob gaat voor de dure vis maar de meerderheid denkt dat de “goedkope” haring een enorm voordeel is en koopt eens flink in. De totale opbrengst delen de twee vishandelaren. Vergelijkbaar met “van-voor-prijs”, waarbij “van” nergens de echte vraagprijs is/was.
Bij “bescherming/veiligheid” wil je altijd het maximaal haalbare.
De basisversie is al flink aan de pijngrens van de minder bedeelde koper. De hogere versie is flink duurder, maar de hoogste versie is eigenlijk niet zo vreselijk veel duurder, dus laten we toch maar de hoogste nemen.
Oh, we hebben ook nog twee kinderen, dat gaat toch wel in de papieren lopen. Geeft niet, we hebben natuurlijk een goedkopere kinderversie, want die laat je toch niet onbeschermd?! We gaan natuurlijk niet uitleggen waarom die kinderversie goedkoper kan, over mindere werking hebben we het niet. Zie Biostabil. De verschillen in productiekosten bedragen enkele euro’s.