Op het jaarlijkse skeptische congres van de James Randi Educational Foundation (JREF) onder de naam The Amaz!ng Meeting geven talloze skeptici presentaties. Van TAM 2013 (‘Fighting the Fakers’) zijn er intussen een aantal verschenen op het YouTube kanaal van JREF. Vandaag aandacht voor de presentatie van Marty Klein – ‘Junk Science, Moral Panics, and Sex’. 

Klein heeft jarenlange ervaring als therapeut voor huwelijks- en familieproblemen en is ook een sekstherapeut. Hij heeft een aantal boeken op zijn naam staan waarin hij mythes rondom seksualiteit doorprikt. De onderwerpen in de presentatie zullen misschien niet allemaal als relevant voorkomen, de situatie in de Verenigde Staten is immers behoorlijk anders dan bij ons. In West Europa gaan we over het algemeen wel iets minder geforceerd om met seksualiteit. De mythes die aangehaald worden, hoor je echter ook in Nederland wel vanuit conservatieve of gelovige hoek.

Het gaat onder andere over vermeende relaties tussen seksuele losbandigheid (in de vorm van makkelijk verkrijgbare pornografie bijvoorbeeld) en allerlei ellende in de samenleving, ‘seksverslaving’, de promotie van seksuele onthouding tot het huwelijk als middel om ongewenste zwangerschap of geslachtsziektes te voorkomen en weerstand tegen de HPV vaccinatie.

Marty Klein – Junk Science, Moral Panics, and Sex – TAM 2013

Het verhaal van Klein legt de schuld voor alles wat mis is misschien wel een beetje makkelijk bij religieus rechts. Vanuit linkse of feministische hoek gaan er bijvoorbeeld ook stemmen op om prostitutie te verbieden vanwege de mensenhandel, die ermee gepaard gaat. Iemand wrijft Klein in de commentaren op YouTube aan dat hij het probleem van mensenhandel zou bagatelliseren door te stellen dat heel veel mensen die werkzaam zijn in de seksindustrie dat geheel vrijwillig doen. Maar hier zien we volgens mij toch een typisch voorbeeld van hoe snel de discussie over dit onderwerp ontspoort als je niet goed naar elkaar luistert. Klein zegt dat het probleem van mensenhandel in de seksindustrie in de Verenigde Staten wordt overdreven door ‘antiseksactivisten’ door er van alles bij te tellen , maar zegt niet dat het probleem an sich niet bestaat en zeker niet dat het ook buiten de Verenigde Staten zo is.

Website van Marty Klein

Steun Kloptdatwel

Skeptisch over seks - TAM 2013 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.