image

Jean Dommanget, astronoom en oud-voorziter van de Belgische skeptische organisatie ‘Comité Para’ (opgericht in 1949!) is gisteren overleden. Dommanget was van mening dat beweringen moeten worden onderbouwd met (wetenschappelijk) bewijs. ‘Scientific progress should permanently reduce belief in the paranormal to an absolute minimum’ schreef hij in 1993 (zie deze link, p. 309). Dit is een stevige uitleg van het motto van Comité Para uit 1949: Ne rien nier a priori, ne rien affirmer sans preuve’ (‘Niets op voorhand ontkennen, niets bevestigen zonder bewijs’). Dommanget was betrokken bij het debunken van het Mars-Effect: er bleek geen aanwijzing voor de invloed van de planeet Mars op topsport-prestaties (zie deze link). GJvtL.

Steun Kloptdatwel

Belgische skepticus overleden 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.