De ervaring van de aanwezigheid van spoken of geesten ontstaat spontaan als bepaalde hersengebieden niet goed werken of worden bestookt met onverwachte signalen. Dat schrijft de NRC van 10 november over een onderzoek van de Zwitserse hersenonderzoeker Olof Blanke. Mensen die een beschadiging hebben in een bepaald hersengebied nemen spoken of geesten waar. Nog interessanter: als mensen op een heel specifieke manier prikjes toegediend krijgen, dan ontstaat vanzelf het gevoel dat er iemand anders (een spook?) aanwezig is. Het lijkt er dus op dat geesten en spoken het product zijn van ons brein. Via Jan Broekhof. GJvtL.

Steun Kloptdatwel

Geesten en spoken oproepen met een prikje 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.