De Telegraaf en het Algemeen Dagblad berichten over diverse meldingen op Twitter van een merkwaardig fenomeen: een zwart kringetje dat door de de lucht boven Utrecht lijkt te zweven. Meerdere foto’s zijn er van te vinden op Twitter. Het gaat hier vermoedelijk om een rookkring, in het Engels klinkt het wat interessanter: ‘ring-shaped vortex’. Het is een bekend fenomeen, maar volgens de Belgische website Caelestia.be betrekkelijk zeldzaam en de achterliggende natuurkundige verklaring is ook nog niet zo simpel.

Een van de tweets met een foto van de rookkring boven Utrecht

Update 08:06 uur
Het blijkt inderdaad om een rookkring te gaan, maar dan wel eentje die bewust werd veroorzaakt – als special effect door Operagezelschap Holland Opera. Dat bereidt het nieuwe stuk ‘The Day After’ voor, dat op Fort Rijnauwen wordt gespeeld. “De opera gaat over de ondergang van de aarde en daarbij hoort een explosie”, zegt een woordvoerder van de opera tegen RTV Utrecht. De uitvoeringen zijn van 18 juni tot 11 juli, dus het verschijnsel zal vast nog vaker te zien zijn. [toevoeging: uit de berichtgeving wordt niet meteen duidelijk of de rookkring het bedoelde effect was van die explosie, of dat het een onbedoeld bijeffect was en mogelijk niet bij elke opvoering optreedt]