Op 20 oktober 1967 reden twee cowboys, Roger Patterson en Bob Gimlin, de bossen van Californië in om Bigfoot op de film te zetten. En daar slaagden ze vrijwel direct in. In de regio waar de Bigfootlegende enkele jaren eerder ontstond, schoten ze het volgende 16mm filmpje dat nogal schokkerig is, maar een heus Bigfootvrouwtje zou laten zien:

Een reddit user maakte onlangs een gestabiliseerde versie van deze film die een wat duidelijker beeld van het loopje van Bigfoot geeft en het aannemelijker zou maken dat het hier om iemand in een apenpak zou gaan:

De Patterson-Gimlin Bigfoot film 1

(tweede) gestabiliseerde versie van reddit user ajs_uk

In het Skepterartikel ‘Bigfoot leeft‘!’ schreef Rob Nanninnga (Skepter 18.1, 2005) het volgende over deze Patterson-Gimlin film:

De voormalige rodeorijder Roger Patterson zorgde in 1967 voor een nieuw hoogtepunt door in hetzelfde Bluff Creek een Bigfoot op film vast te leggen. Hij werkte samen met een vriend aan een low budget documentaire en had een paar dagen eerder al een scène gefilmd waarin hij een zelfgemaakte voetafdruk met gips vulde. Terwijl de mannen te paard door de streek reden, zagen ze opeens een vrouwelijke Bigfoot. Patterson kon nog net van afstand filmen hoe het wezen via een droge rivierbedding het bos inliep. De schamele beelden bleken goud waard te zijn (vermoedelijk wel $100.000) en kwamen volgens onderzoekers overeen met de bijbehorende voetafdrukken.

Patterson (1933-1972) was de eerste die een boek over Bigfoot schreef. In 2004 verscheen er ook een boek over Patterson, The Making of Bigfoot van Greg Long. Daaruit bleek dat Patterson bij velen als onbetrouwbaar bekend stond. Verscheidene slachtoffers verklaarden dat ze door hem waren bedrogen of opgelicht. Long sprak ook met een zekere Bob Heironimus, die vertelde hoe hij in opdracht van Patterson voor Bigfoot had gespeeld in een aangepast gorillapak. Hoewel anderen het verhaal bevestigden, waaronder de kostuumhandelaar, is het volgens Bigfootaanhangers een verzinsel.

Wikipedia heeft al een vrij uitgebreid artikel over deze film, maar wie zich meer wil verdiepen in de achtergrond van de verhalen over Bigfoot, moet Abominable Science! van Daniel Loxton en Donald Prothero lezen (links onderaan dit artikel). Loxton schreef het hoofdstuk over Bigfoot die ook wel de Sasquatch genoemd wordt (het boek bevat ook hoofdstukken over andere bekende cryptiden als het monster van Loch Ness en de Yeti) en stelt zich op het standpunt dat we nu eigenlijk niet kunnen vaststellen of de film een echte Sasquatch laat zien of een man in een gorillapak. Voor een definitief antwoord is volgens Loxton één van de volgende dingen nodig: een levende of dode Sasquatch, krachtig nieuw bewijsmateriaal dat de film ontmaskerd als een hoax (bijvoorbeeld het gebruikte pak), of een bekentenis van de Gimlin, de enige originele getuige die nog leeft. In het vervolg geeft Loxton overigens een uitgebreid overzicht van indirect bewijsmateriaal dat toch vrij aannemelijk maakt dat het om een door Patterson knap in elkaar gestoken vervalsing gaat.

In de discussie op reddit waar deze stabilisatie geplaatst werd, verwijst ook iemand naar een een oudere stabilisatie, die juist reacties opriep, dat het overduidelijk géén hoax zou zijn.

Via Relatively Interesting.

 

Steun Kloptdatwel

De Patterson-Gimlin Bigfoot film 6Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.