Een revalidatiearts van het Maasstad Ziekenhuis moet zich volgende week verantwoorden bij het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg vanwege uiterst merkwaardige adviezen die zij gaf aan een Rotterdams echtpaar met pijnklachten. Met reguliere middelen zou er niets meer te doen zijn aan deze klachten, daarom adviseerde deze arts om het eens te proberen met I Ching kaarten, geplastificeerde velletjes papier met allerlei symbolen daarop. Ze gebruikte ze zelf ook!
Het echtpaar had meteen bedenkingen bij deze kwakzalverij, die ook maar liefst 200 dollar zou moeten kosten. De kaartjes waren in eerste instantie alleen in de Verenigde Staten te bestellen, maar het kon ook wel via de arts. Nu worden ze ook via een website in Nederland aangeboden. Die kaartjes van 200 dollar zijn maar een schijntje in vergelijking met de bedragen die gevraagd worden voor de geavanceerdere producten die I Ching Systems aanbiedt. Wat bijvoorbeeld te denken van het Advanced Professional Package voor 3.250 dollar! En dat is dan nog een aanbieding ook!
Op aanraden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij besloot het echtpaar een klacht in te dienen:
Klagers verwijten de revalidatiearts dat zij ongewenst en ongevraagd erop heeft aangedrongen om producten van I Ching systems aan te schaffen die niet ‘evidence based’ zijn en niet vergoed worden en dat zij door haar adviezen klagers een andere diagnose en andere behandelmethoden heeft onthouden.
Als verweer heeft de arts aangevoerd dat zij van plan geweest zou zijn om wetenschappelijk onderzoek te doen naar de werking van de kaartjes en stuurde allerlei testimonials mee van Amerikaanse artsen (dat zullen wel natuurgeneeskundigen met allerlei mooie titels blijken te zijn).
Op de website van het echtpaar is meer te lezen over deze zaak en de achtergrond van deze dubieuze business van I Ching Systems.
Update 22-12-2015: volgens het Algemeen Dagblad heeft de arts een waarschuwing gekregen van het Regionaal Medisch Tuchtcollege.
De tuchtrechter vindt echter dat zulke alternatieve methodes niet thuishoren in een gewoon ziekenhuis. ,,Patiënten komen in een dergelijke instelling niet voor een alternatieve behandeling ten behoeve van genezing of verlichting van hun klachten,”
Constantia Oomen says
Ik heb een I Ching kaart getrokken voor je artikel (ik voerde de KDW link in als naam), Pepijn: dit was wat ik kreeg, 1 keer getrokken:
Bron: http://www.donotlink.com/h3js
Hans1263 says
Dit levert dus slechts de verwachte algemeenheden op, trivialiteiten in de zin van: droog je haar nadat je het hebt gewassen, wees voorzichtig op het ijs want je kunt gemakkelijk uitglijden, zet een paraplu op als het regent.
Ik vraag me alleen af waarop de arts nu door het Tuchtcollege wordt aangesproken. Het is nl. maar de vraag of zij in medische zin ernstig tekort is geschoten. Uit de informatie kan ik dat niet destilleren. Dat ze in zekere mate de kluts kwijt is, is wel duidelijk, maar of haar dit in medische zin te verwijten valt? Kun je bijvoorbeeld een arts verwijten dat hij of zij tot een bizarre secte behoort als hij of zij verder zijn of haar werk goed verricht? Het hangt er mi. vanaf in welke mate het werk wordt beïnvloed door de vreemde ideeën, zoals ik me bijvoorbeeld wel bij “alternatieve geneeswijzen” kan voorstellen. I Ching hoort daar (denk ik) niet bij. Als ze patiënten onder flinke druk zet om dure onzinnige kaartjes te kopen, ligt dat natuurlijk iets anders.
Heeck says
Lees ook over de instrumenten van het Gentle Wind Project.
Het ziet er naar uit dat de I Ching business door de geest van GWP wordt aangeblazen.
https://en.wikipedia.org/wiki/Gentle_Wind_Project
Roeland
FVerweven says
Die website I Ching Systems waar die gelamineerde afbeeldingen te koop worden aangeboden, is zwaar in overtreding.
De volgende gegevens ben je verplicht te vermelden:
naam onderneming;
adres onderneming;
telefoonnummer (en faxnummer);
e-mailadres;
registratienummer Kamer van Koophandel;
BTW-identificatienummer;
belangrijkste kenmerken van het product: je bent verplicht om op een duidelijke en begrijpelijke wijze de belangrijke gegevens (bijvoorbeeld typenummer van het product, kleur) te melden;
de prijs van het product inclusief alle belastingen;
de kosten van aflevering;
de wijze van betaling, aflevering of uitvoering;
termijn voor aanvaarding aanbod;
de verschillende technische stappen tot het sluiten van de overeenkomst met herstelmogelijkheden om ongewilde handelingen ongedaan te maken;
de algemene voorwaarden;
de bedenktijd.
Pepijn van Erp says
En al gemeld bij de ACM? https://www.acm.nl/nl/contact/tips-en-meldingen/tip-ons/
FVerweven says
Yep.
FVerweven says
Er is nog geen letter veranderd op de website….
Laurens says
Als alle berichtgeving over deze zaak klopt, is het niet zo moeilijk om te achterhalen wie de betreffende revalidatiearts is. Dat kan relevant zijn voor wie het Maasstad Ziekenhuis wil bezoeken en niet voor verrassingen wil komen te staan. De arts in kwestie is immers gewoon nog aan het werk. Er zijn zeven revalidatieartsen (https://www.maasstadziekenhuis.nl/specialismen-afdelingen/revalidatiegeneeskunde/specialisten/ ). Uit de berichtgeving komt naar voren dat het een vrouw is, wat het aantal kandidaten reduceert tot vijf. RTL meldt daarnaast dat het om een Aziatische vrouw gaat (http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/arts-raadde-patient-geneeskrachtige-i-tjing-orakelkaarten-aan ). Dan houden we één arts over.
Het Maasstad Ziekenhuis eindigde trouwens op plaats 54 (van de 91) in het lijstje van Baars en kornuiten dat turfde hoeveel ‘complementaire zorg’ wordt aangeboden in Nederlandse ziekenhuizen. Er werden slechts drie behandelingen aangetroffen die Baars e.a. als complementair betitelen: babymassage, mindfulness en muziek. Het is geen bijzonder alternatief angehaucht ziekenhuis dus. Je zou verwachten dat zo’n ziekenhuis wel maatregelen neemt als het geconfronteerd wordt met een eigen arts die geplastificeerd karton aanbiedt voor pijnbestrijding. Ongetwijfeld kennen we niet alle details van de zaak, maar het lijkt er toch wel op dat het ziekenhuis de tuchtrechter de kolen uit het vuur laat halen.
Pepijn van Erp says
Het was inderdaad vrij gemakkelijk om haar te identificeren, en alleen daarom zou je verwachten dat het ziekenhuis iets actiever zou optreden.
FVerweven says
Vreemd, de link naar het RTL item werkt wel, maar niet als je in de e-mail op de link klikt.
Apart dat RTL vermeldt dat het om een Aziatische vrouw gaat, doet dat er toe?
Ik vraag me dan altijd af hoe het met de rest van de kwaliteit van het artikel zit…
Pepijn van Erp says
Kort verslagje van de zitting: http://www.rijnmond.nl/nieuws/27-10-2015/maasstad-tegen-behandeling-met-i-ching-kaarten
Er lijkt niet aan de orde geweest te zijn dat deze I Ching wel erg ver afstaat van wat daar normaalgesproken voor doorgaat.
Pepijn van Erp says
update geplaatst: de arts heeft een waarschuwing gekregen.