Een revalidatiearts van het Maasstad Ziekenhuis moet zich volgende week verantwoorden bij het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg vanwege uiterst merkwaardige adviezen die zij gaf aan een Rotterdams echtpaar met pijnklachten. Met reguliere middelen zou er niets meer te doen zijn aan deze klachten, daarom adviseerde deze arts om het eens te proberen met I Ching kaarten, geplastificeerde velletjes papier met allerlei symbolen daarop. Ze gebruikte ze zelf ook!

Het echtpaar had meteen bedenkingen bij deze kwakzalverij, die ook maar liefst 200 dollar zou moeten kosten. De kaartjes waren in eerste instantie alleen in de Verenigde Staten te bestellen, maar het kon ook wel via de arts. Nu worden ze ook via een website in Nederland aangeboden. Die kaartjes van 200 dollar zijn maar een schijntje in vergelijking met de bedragen die gevraagd worden voor de geavanceerdere producten die I Ching Systems aanbiedt. Wat bijvoorbeeld te denken van het Advanced Professional Package voor 3.250 dollar! En dat is dan nog een aanbieding ook!

The Advanced Professional Package (bron: ichingsystems.nl)

Advanced Professional Package, nu voor maar 3250 dollar – normaalprijs 4250 dollar. Alleen de verzendkosten komen er nog bij … (bron: ichingsystems.nl)

Op aanraden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij besloot het echtpaar een klacht in te dienen:

Klagers verwijten de revalidatiearts dat zij ongewenst en ongevraagd erop heeft aangedrongen om producten van I Ching systems aan te schaffen die niet ‘evidence based’ zijn en niet vergoed worden en dat zij door haar adviezen klagers een andere diagnose en andere behandelmethoden heeft onthouden.

Als verweer heeft de arts aangevoerd dat zij van plan geweest zou zijn om wetenschappelijk onderzoek te doen naar de werking van de kaartjes en stuurde allerlei testimonials mee van Amerikaanse artsen (dat zullen wel natuurgeneeskundigen met allerlei mooie titels blijken te zijn).

Op de website van het echtpaar is meer te lezen over deze zaak en de achtergrond van deze dubieuze business van I Ching Systems.

via RTV Rijnmond

Update 22-12-2015: volgens het Algemeen Dagblad heeft de arts een waarschuwing gekregen van het Regionaal Medisch Tuchtcollege.

De tuchtrechter vindt echter dat zulke alternatieve methodes niet thuishoren in een gewoon ziekenhuis. ,,Patiënten komen in een dergelijke instelling niet voor een alternatieve behandeling ten behoeve van genezing of verlichting van hun klachten,”

Steun Kloptdatwel

Arts Maasstad Ziekenhuis voor tuchtrechter vanwege aansmeren I Ching kaarten 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.