Afvallen door middel van artisjokharten. Bekend van de spotjes op TV, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het ook werkt.

Er zijn in de databank 3 uitspraken van de RCC over Alcachofa de Laon.

1. RCC 25 augustus 2015 (dossiernummer: 2015/00769)

AlcaSamenvatting reclame-uiting: uitingen voor Alcachofa de Laon afslankdrankjes, waaronder een televisiereclame met verschillende testimonials waarin gebruikers van dit product vertellen hoeveel kilo zij zijn afgevallen en binnen welk tijdsbestek, en uitingen in de gebruiksaanwijzing op de website www.tommyteleshopping.com.

Oordeel: klacht gegrond.

Samenvatting uitspraak: geen sprake van één of meer goedgekeurde gezondheidsclaims in de zin van de Claimsverordening waar het betreft enerzijds artisjok/cynarine en/of L-carnitine en anderzijds het afslankende of gewichtsbeheersende effect of een vermindering van het hongergevoel. Ook geen “on hold claim”. De uitingen zijn in strijd met artikel 10 lid 1 Claims-verordening, voor zover daarin een verband wordt gelegd tussen (de ingrediënten van) Alcachofa de Laon enerzijds en een afslankend of gewichtsbeheersend effect of een vermindering van het hongergevoel anderzijds. Voorts zijn de claims die zinspelen op de snelheid of mate van gewichtsverlies in strijd met artikel 12 sub b van de Claims-verordening. Niet relevant of de gewraakte claims door klanten van adverteerder worden geuit of door acteurs of anderszins. Het product bevat een kunstmatige zoetstof (sucralose), dus de mededeling “Alcachofa de Laon ingrediënten zijn 100% natuurlijk” is onjuist.

*****

2. RCC 10 juli 2014 (dossiernummer: 2014/00250)

AlcaSamenvatting reclame-uiting: uitingen voor Alcachofa de Laon afslankdrankjes. Onder meer in een televisiereclame met teksten als “Ik ben 13 kg kwijtgeraakt in 1 maand”, “Ik ben eraan begonnen en het werkte direct”, “Lichaam wordt ontgift, vetverbranding versneld” en “Het is ontzettend effectief en je verliest heel snel en gemakkelijk je overgewicht”. Op de website www.tommyteleshopping.com staat onder meer “Stilt de honger/ Bevordert de vetverbranding en stoelgang/Alcachofa de Laon ingrediënten zijn 100% natuurlijk” en “In de kern van artisjok zit cynarine, het snelste en meest krachtige gewichtsverliessupplement ooit bekend”. Ook uitingen in de gebruiksaanwijzing.

Oordeel: klacht gegrond.

Samenvatting uitspraak: geen sprake van één of meer goedgekeurde gezondheidsclaims in de zin van de Claimsverordening waar het betreft enerzijds artisjok/cynarine en/of L-carnitine en anderzijds het afslankende of gewichtsbeheersende effect of een vermindering van het hongergevoel. Ook geen “on hold claim”. De uitingen zijn in strijd met artikel 10 lid 1 Claimsverordening, voor zover daarin een verband wordt gelegd tussen (de ingrediënten van) Alcachofa de Laon enerzijds en een afslankend of gewichtsbeheersend effect of een vermindering van het hongergevoel anderzijds. Voorts zijn de claims die zinspelen op de snelheid of mate van gewichtsverlies in strijd met artikel 12 sub b van de Claimsverordening. Het product bevat een kunstmatige zoetstof, namelijk sucralose, dus de mededeling “Alcachofa de Laon ingrediënten zijn 100% natuurlijk” is onjuist.

*****

3. Voorzitter RCC 19 december 2012 (dossiernummer: 2012/00973)

AlcaSamenvatting reclame-uiting: televisiecommercial op Tel Sell voor Alcachofa Slimming Shots, waarin onder meer wordt gesteld dat deze Slimming Shots een natuurlijk product met artisjokken en 15 andere ingrediënten zijn die gezamenlijk hebben bewezen een goede invloed op de gezondheid te hebben en helpen om af te vallen met echte, blijvende resultaten, de belofte van eenvoudig kilo’s afvallen en uitingen over cholesterolniveau en bloeddruk verlagen.

Oordeel: klacht gegrond.

Samenvatting uitspraak: ingevolge artikel 20 lid 2 onder a van de Warenwet is het verboden eet- en drinkwaar aan te prijzen met gebruikmaking van vermeldingen of voorstellingen, die aan de waar eigenschappen toeschrijven inzake het voorkomen, behandelen of genezen van een ziekte van de mens, of die toespelingen maken op zodanige eigenschappen. In de reclame-uiting is sprake van verboden claims in de zin van artikel 20 lid 2 onder a van de Warenwet. Andere claims zijn gezondheidsclaims in de zin van artikel 2 lid 5 van de Claimsverordening. Op grond van artikel 12 sub b van de Claims-verordening zijn gezondheidsclaims die zinspelen op de snelheid of mate van gewichtsverlies bij voorbaat niet toegestaan.

*****

Steun Kloptdatwel

Reclame Code Commissie: Alcachofa de Laon 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.