“Christen gooit zichzelf voor de leeuwen” kopt op 14 maart het bericht op de EO-site met nieuwtjes voor de (goed)gelovige bezoeker. Tijdens een safari in het Zuid-Afrikaans Krugerpark zou ‘christen-zionist’ Alec Ndiwane opeens de sterke drang hebben gevoeld om zich voor het groepje leeuwen te werpen, dat zijn tourgroepje net aan het bekijken was tijdens hun maaltijd van vers gevangen impala. Omdat God via hem wou laten zien dat hij macht heeft over alle dieren en dat de mens daarboven staat. Of zoiets.

eo-christen-leeuwen-groot

Er klopt alleen weinig van dit verhaal, dat sinds een kleine twee weken rondgaat op diverse (vooral christelijke) sites. De website Africacheck.org trok de beweringen na en meldt dat ze bij het Kruger National Park geen melding van het incident hadden binnengekregen. Dat zou zeker het geval zou zijn geweest als het echt was gebeurd, omdat in het verhaal een ranger ook nog schoten zou hebben gelost om de leeuwen af te schrikken en zo het leven gered had van Ndiwane, die ontkwam met enige verwondingen (‘one lion had snapped its paws on him thus causing major damage to his toilet sitting tool’). Het kerkgenootschap van Ndiwane, de Zion Christian Church, gaf niet thuis na vragen om opheldering. Een veelgebruikte foto bij de nieuwsberichten (niet bij het EO-bericht) is ook nog eens gepikt van een bekende ‘leeuwenfluisteraar’, die helemaal niets met dit verhaal te maken heeft.

Dat een verhaal dat te mooi klinkt om waar te zijn, ook meestal niet (helemaal) klopt is, zal bij de nieuwsgaarders van EO wel niet zo ingebakken zijn 😉

via Peter Burger

Steun Kloptdatwel

EO trapt in hoax: christen werpt zich voor de leeuwen 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.