Begin dit jaar weigerde de gemeente Emmen een jonge aartsbisschop van de kerk van het vliegende spaghettimonster een ID-kaart kaart te geven omdat de pasfoto die hij inleverde niet zou voldoen aan de eisen die de wet daaraan stelt. Op de pasfoto droeg de jongeman namelijk een vergiet, de heilige hoofdbedekking van de pastafarians (zoals de volgers van de kerk genoemd worden). Daarmee voldoet de foto niet aan de eis dat het hoofd onbedekt dient te zijn.

Dirk Jan Dijkstra, de jongeman in kwestie, nam hier geen genoegen mee en vroeg de Rechtbank van Noord-Nederland een uitspraak te doen. Hij stelde dat het vergiet een uiting is van zijn religie net zoals een hoofddoekje dat voor moslims, en een keppeltje dat voor Joden is. Aangezien andere religies ook met hun hoofdbedekking op de foto mogen, zou dit ook voor pastafarians toegestaan moeten zijn.

Foto: ZUMAPRESS.com

Foto: ZUMAPRESS.com

Op 28 juli deed de Rechtbank Noord-Nederland een uitspraak in deze zaak. Het stelde de gemeente Emmen in het gelijk bij het niet accepteren van de pasfoto. Als reden werd aangegeven dat de eiser niet duidelijk heeft kunnen maken dat het dragen van het vergiet door zijn geloof wordt voorgeschreven en dat het hierin afwijkt van andere religies. Het dragen van hoofdbedekkking zou niet slechts door godsdienstige overtuigingen worden beinvloed maar ook door commerciële en sociale redenen. Dirk Jan Dijkstra geeft aan in hoger beroep te gaan bij de Raad van State om toch zijn gelijk te krijgen.

Het vreemde is overigens wel dat in Leiden en Den Haag pastafarians gewoon met hun vergiet op de foto mochten.

Meer informatie over de kerk van het vliegende spaghettimonster vind je op de site van de kerk.

Steun Kloptdatwel

Pastafarians uit Emmen mogen nog niet met vergiet op ID-kaart 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.