In navolging van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) hebben ook de homeopaten in Nederland een lijst gemaakt van zinloze behandelingen. De lijst bevat 3 homeopathische verrichtingen die beter achterwege kunnen blijven. De homeopaten hopen met de lijst een flinke bijdrage te leveren aan de terugdringing van zorgkosten: “Homeopaten moeten vaker niets doen”.

Woordvoerder Sietse Vliegen van de Nederlandse Unie van Lekenhomeopaten (NUL) licht de lijst toe. “Allereerst zijn we tot de conclusie gekomen dat pestgedrag niet met homeopathie te behandelen is. Daar zijn we niet voor niets voor op de vingers getikt door de Reclame Code Commissie. Hier is overigens nog wel flinke discussie over geweest. Een deel van onze leden wilde wel behandeling met Lycopodium clavatum 200K schrappen, maar vond dat voor toediening met Arum triphyllum LM6 toch echt voldoende bewijs was, namelijk minimaal drie anekdotes op internet. Het leverde een mooie wetenschappelijke discussie op, waarbij mensen zich echt lieten overtuigen.”

hwsOp de lijst zinloze behandelingen prijkt ook homeopathische behandeling van het “Heavy Wallet Syndrome (HWS)”. Volgens Vliegen leverde die schrapping nog meer discussie op. Behandeling van HWS was de afgelopen jaren hét paradepaardje van de homeopathische beroepsgroep. Zelfs sceptici moesten toegeven dat homeopathie zeer succesvol was bij de behandeling van deze aandoening. De schrapping kwam ook voor Vliegen als een regelrechte verrassing: “Ja, dit was tamelijk onverwacht. De meerderheid heeft uiteindelijk echter vastgesteld dat voor het bestaan van HWS eigenlijk geen wetenschappelijk bewijs is. De databank PubMed leverde geen medische literatuur op. Bij zoveel onzekerheid kunnen we beter niet behandelen.”

Ten slotte wordt geen behandeling met Anacardium meer aanbevolen voor het ‘s nachts in bed langer worden van de tanden, in jargon ‘Verlängerung der Zähne mit drückendem Schmerze’. Volgens Vliegen is vastgesteld dat deze aandoening veroorzaakt wordt door WiFi-straling. Zulke straling kan helaas zelfs met de modernste technieken moeilijk worden verdund en gepotentieerd. “Verlängerungspatiënten zullen we aanraden hun internet de deur uit te doen”, aldus Vliegen. “Voorkomen is beter dan genezen!” Anacardium wordt overigens nog wel aanbevolen voor een zwaar gevoel na het pianospelen.

Steun Kloptdatwel

BREKEND Homeopaten maken ook lijst met zinloze behandelingen 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.