Poolse websites berichten dat in de buurt van Warschau een 30-jarige vrouw is overleden na deelname aan een zogenaamde Kambo-ceremonie. De Poolse raakte bij de behandeling bewusteloos en belandde in een coma. Twee dagen later overleed ze in een ziekenhuis. Centraal element bij de Kambo is het gedroogd slijm van een kikkertje uit het Amazonegebied dat medicinale werking zou hebben en al lang in gebruik is bij inheemse stammen. Het gaat om de Phyllomedusa bicolor.

Phyllomedusa bicolor (foto: Todd Pearson | Flickr)

Phyllomedusa bicolor (foto: Todd Pearson | Flickr)

De Kambo wordt op websites aangeprezen als iets dat lichaam en geest reinigt, het immuunsysteem kan resetten en als een natuurlijke vaccinatie kan werken. Het slijm van het kikkertje is een cocktail van allerlei stoffen en wordt van de huid van de kikker geschraapt en gedroogd. Het resterende goedje wordt bij traditoneel gebruik in het lichaam gebracht via in de huid gebrande gaatjes.

In Brazilië mag er sinds 2004 geen reclame meer gemaakt worden voor de Kambo, vanwege het ontbreken van wetenschappelijk bewijs voor een nuttige medische toepassing. Er zijn wel onderzoeken naar gedaan en er zijn ook bestanddelen geïsoleerd en gepatenteerd (bijvoorbeeld deltorfine), maar patiënten bleken er dus niets aan te hebben in experimenten. Ook in Nederland vindt deze Kambo-ceremonie plaats, al dan niet gecombineerd met allerlei volstrekt onzinnige behandelingen.

h/t Martin Bier

Steun Kloptdatwel

Poolse vrouw overlijdt na Kambo-ceremonie 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.