De Sharkbanz is een rubberen armbandje dat een magnetische veld uitzendt dat haaien zou afschrikken. Ideaal dus voor zwemmers en surfers die hun hobby uitoefenen in wateren waar deze vissen een bedreiging vormen. Helaas ondervond Zack Davis dat het armbandje in zijn geval niet echt lijkt te hebben gewerkt toen hij ging surfen bij North Hutchinson Island, Florida. Zijn met Kerstmis gekregen Sharkbanz weerhield een zwartpunthaai er niet van zijn tanden even stevig in de arm van de surfer te plaatsen. Davis hield er 44 hechtingen aan over.

zack-davis-sharkbanz

(foto: Zack Davis)

Op de website van Sharkbanz staat een document met het bewijs dat zij hebben dat statische magneten geschikt zouden zijn om haaien en roggen af te schrikken. Het idee is niet helemaal uit de lucht gegrepen. Van verschillende haaiensoorten is bekend dat ze met elektroreceptoren (Ampullen van Lorenzini) elektrische en magnetische velden waarnemen. Het magnetisch veld van een sterke magneet zullen ze dus best kunnen voelen als ze er dichtbij genoeg komen en wellicht vinden ze dat dan onprettig genoeg om er bij weg te blijven.

sharkbanz

Een Sharkbanz armband

De onderzoeken die Sharkbanz opvoert gaan echter vooral over het gebruik van magneten om bijvoorbeeld te voorkomen dat haaien in visnetten terechtkomen en veel van dat onderzoek is gedaan in kunstmatige omgevingen. Er staat geen onderzoek bij waarin gekeken is of zo’n armbandje personen beschermt tegen haaien die om een of andere reden interesse hebben gekregen om hun tanden in een arm of been te zetten.

Het bedrijf doet het incident in een persverklaring af als een geval van zeldzame pech. De haai zou door Zack aan het schrikken gebracht zijn toen hij bij afstappen van zijn surfboard zijn hand dichtbij de haai op de bodem had geplaatst. Volgens de verklaring zijn de Sharkbanz ook alleen maar bedoeld om ‘onderzoekende’ beten te voorkomen van nieuwsgierige haaien die niet geprovoceerd zijn. Tsja.

Volgens de onderzoekers van het bedrijf had het bandje trouwens misschien nog wel erger voorkomen:

Additionally, Dr. Stroud believes that the Sharkbanz being worn on the opposite wrist could have been the very reason the shark let go of Zack’s affected arm so quickly and fled the scene.

Je moet maar durven. Een product verkopen tegen het minieme risico van het oplopen van een haaienbeet en dan alle ongelukken die toch plaatsvinden terwijl je zo’n armband draagt, wijten aan zeldzame pech.

via Doubtfulnews

Steun Kloptdatwel

Surfer vertrouwt op magnetische antihaaienarmband - gevolg: 44 hechtingen 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.