Kloptdatwel bestaat inmiddels ruim 6 jaar. Zoals ieder jaar geven we inzicht in het afgelopen jaar, de bezoekersaantallen, ‘scores’ op Twitter en Facebook, de highlights en de toekomstplannen.

Kloptdatwel-baby
De eerste Kloptdatwel-baby is een feit: op 16-09-2016 is mijn zoontje Ezra geboren. Ik heb inmiddels dus wat minder tijd dan normaal en een hernieuwd respect voor ouders gekregen 😉

Unieke bezoekers
Ook dit jaar zetten we een nieuw record aan bezoekers neer en voor het eerst zitten we boven een kwart miljoen(!) bezoekers dit jaar. Ruim 255.000 bezoekers wisten ons te vinden in vergelijking met 235.000 het jaar ervoor. De stijging was wel een stuk minder dan vorig jaar: ongeveer 9%. Helaas laten de overige metrieken een verslechtering zien. Zo hebben we de eerste daling in het aantal opgevraagde pagina’s, is de doorgebrachte tijd per gebruiker wederom gedaald en is ook de bouncerate weer gestegen. In totaal werd onze website dit jaar net geen 8000 uur bekeken. [In het artikel van vorig jaar staan rekenfouten: de doorgebrachte tijd is daar berekend op het aantal gebruikers i.p.v. de sessies]. Vorig jaar was dat 9060 uur. Een sterke afname van 11.7%.

Mijn conclusie: ik denk dat we wederom makkelijker gevonden door mensen die onze boodschap niet willen horen. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor de bouncerate (1 pagina bezoeken en weer weggaan) en de afname  in gemiddelde tijd doorgebracht op de site per sessie.

kloptdatwel-2015-2016

Bezoekersstatistieken Kloptdatwel.nl van 1 oktober 2015 t/m 30 september 2016

Artikelen
Dit jaar hebben we 142 publicaties gemaakt met een totaal van 94,461 woorden. In het bijzonder wil ik Laurens Dragstra en onze vaste columnist Cees Renckens bedanken. Zij schreven respectievelijk 44 (!) artikelen en 13 columns.

Social media
Op Facebook hebben we op moment van schrijven 1046 likes, tov 667 vorig jaar is dat een flinke vooruitgang van bijna liefst 57%! Ook op Twitter vond een flinke stijging plaats. Momenteel hebben we 1054 volgers, terwijl dat vorig jaar nog maar 845 waren. Bijna 25% stijging dus. Als laatste onze mailinglijst: we hebben 146 abonnee’s.

Podcast
Dit jaar hebben Björn en ik een poging gedaan om een Kloptdatwel-podcast te maken. Die was alleen zo slecht dat we besloten om hem nog even niet te publiceren :). Mijn huwelijk, de geboorte van mijn zoon en Björn’s nieuwe opleiding tot arts bleken net wat teveel tijd te kosten om een nieuwe poging te doen, dus die staat gepland voor 2017.

SSL / beveiligde site
Via het initiatief Let’s Encrypt hebben we gratis een SSL certificaat in gebruik mogen nemen. Dat betekent dat er nu via https (de s is waar het om gaat in staat voor secure) verbinding wordt gemaakt. Behalve dat we de wereld weer een stukje veiliger voor onze lezers hebben gemaakt zal onze Google ranking ook stijgen (lees: in elk geval niet dalen vanwege het ontbreken van encryptie) ten opzichte van de website die geen SSL hebben geïmplementeerd.

Kloptdatbel
Mijn telefoonnummer staat bij de contactgegevens en dat levert af en toe leuke gesprekken op. Een greep:

  • Een man belde voor zijn dochter met acne problemen. Of zoutgrotten misschien konden helpen. Bij gezondheidsklachten raad ik altijd meteen aan om naar een huisarts te gaan. Daarnaast zou het mogelijk bezoeken van het strand op een stormachtige dag een goedkopere optie kunnen zijn. Inderdaad een goed idee, vond de man.
  • Een man met een videoband (dat is iets van vroeger, google op ‘VHS’) die opzoek was naar Coen Vermeeren. Hij had het boek van Vermeeren ‘UFO’s bestaan gewoon’ voor ongeveer 40 blz gelezen, ‘om eens te zien hoe ver ze inmiddels met dat Roswell waren’. Na het lezen besloot hij dat Coen toch maar eens zijn video moest bekijken, want dan zou hem alles duidelijk worden. Hij had gegoogled en was Kloptdatwel tegengekomen en had blijkbaar zonder verder te kijken meteen gebeld. Of hij toevallig stichting Skepsis kende? Nou zeker wel, die vond hij maar niks. Hij had er lang geleden zelfs mee in een tv programma gezeten en in discussie geweest en dat was niet leuk geweest. Hoe dat programma heette, wie het presenteerde, met wie hij in discussie was geweest, op welke zender het was uitgezonden, wat het onderwerp van het programma was, dat wist hij niet meer. Toen ik zei dat ik van Skepsis was en juist daarom geinteresseerd was om te zien wat er op zijn videoband stond, spraken we af dat ik hem zou terugbellen voor een afspraak. Helaas heeft hij daarna nooit opgenomen.
  • Een man belt over een mij onbekende alternatieve behandelaar die aantoonbaar psychische stoornissen heeft en allerlei gekke dingen zegt tegen zijn patienten. Levensgevaarlijk volgens de beller, want er wordt bijv aangeraden om te stoppen met reguliere medicatie en geen vaccinaties te nemen. Ik ben het met hem eens maar geef aan dat er slechts twee mogelijkheden zijn: A) aangifte bij de politie als als hij daarvoor mogelijkheden ziet (vormt de behandelaar echt een gevaar voor anderen?) of B) een klacht indienen bij de beroepsvereniging van de behandelaar. A bleek al geprobeerd maar de politie kon er niets mee, en voor B moet hij wel aangesloten zijn bij een vereniging wat niet het geval is. Ik bied hem aan over de behandelaar en zijn praktijken te publiceren zodat er in elk geval ook wat negatieve berichtgeving online staat (uiteraard zonder de stoornis te noemen, dat is niet eens relevant… het komt trouwens ook zo vaak voor… wat de een “mijn engelbegeleider” noemt, noemt een ander toch echt het horen van stemmen). Anyway, helaas kon ik de man niet verder helpen.
  • Ook ben ik een aantal keer gebeld door mensen die juist opzoek waren naar producten die voorkwamen in Kloptdatwel-artikelen. Dat artikel hadden ze dan niet gelezen natuurlijk. Het ligt een beetje aan het gesprek, maar als het niet lukt ze aan het verstand te krijgen dat we er alleen over schreven omdat het niet werkt, dan probeer ik er gewoon in mee te gaan: “nee dat verkopen we niet meer, het werkt helemaal niet, we kregen alleen maar klachten”.

Steun Kloptdatwel

Kloptdatwel over Kloptdatwel 2015-2016 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.