Na een aantal jaren met verbazing te constateren dat een zeer groot deel van de standhouders op de nationale gezondheidsbeurs uit het alternatieve circuit komen, vonden we dat het tijd was voor een tegengeluid. Na het succes van vorig jaar, staan ook dit jaar Skepsis en de Vereniging tegen de Kwakzalverij weer op de nationale gezondheidsbeurs in Utrecht. Wij staan op standnummer D20 in Zaal 1 dus kom gerust langs om even gedag te zeggen. Hieronder een kort verslagje van de eerste beursdag:
Gisterochtend als eerste aangekomen op de stand. Gelukkig staat alles nog zoals we het gisteren na het opbouwen hebben achtergelaten (zie foto). De grote blauwe doeken met prikkelende vragen zijn heel goed zichtbaar en trekken de aandacht. We hebben voor veel horizontale ruimte gezorgd om de Skepters en Tijdschriften tegen de Kwakzalverij goed uit te kunnen stallen.
Langzaam druppelen de standhouders binnen en zo ook mijn mede-standleden. Na een kleine briefing (wat ligt waar, hoe gaan we de gesprekken aan en wat geven we mee) begint de beurs met het binnenkomen van de eerste gasten. We hebben als lokkertje een quiz over alternatieve geneeswijzen waarmee mensen een mooi boekje met strips van Sigmund (Sigmund weet wel raad met spiritualiteit) kunnen winnen. Het allereerste gesprek is meteen motiverend. Een man (muts nog op) meldt ons dat het heel goed is dat wij er zijn. Hem was vorig jaar ook al opgevallen dat er zoveel onzin op de beurs stond. Hij overweegt zelfs om donateur te worden van een van onze organisaties.
Het tweede gesprek is met twee dames die lachend roepen ‘oh, wij zijn echte enorme alternativo’s hoor’. Ze blijken twee haptonomen te zijn. We hebben een leuk gesprek over het al dan niet bestaan van energieën (‘jij denkt te materialistisch’), de farmaceutische industrie (‘daar gebeuren pas slechte dingen’) en het placebo-effect (‘waarom gebruikt de reguliere geneeskunde dat niet meer?’). Het blijkt dat de haptonomenvereniging nog mensen zoekt die onderzoek kunnen/willen doen naar de werkzaamheid van haptonomie. Wie weet ligt hier een klusje voor ons?
Gedurende de dag heel veel gesprekken gevoerd met mensen die geïnteresseerd zijn in de onderwerpen die in onze bladen behandeld worden. Een vriendin heeft bijvoorbeeld weleens acupunctuur geprobeerd en ze zijn benieuwd wat het nou eigenlijk is. Daarnaast heb ik gesproken met schrijvers van Skepter artikelen, journalisten, diëtisten, podotherapeuten, eigenaren van een biologische winkel en pensionado’s.
Een bijzonder gesprek was met een iemand van het Antennebureau van de rijksoverheid. Het Antennebureau is het informatiebureau van de Rijksoverheid over antennes voor draadloze en mobiele communicatie. Mensen kunnen hier terecht met vragen over de gezondheidseffecten van de elektromagnetische velden van antennes, de wetgeving rond de plaatsing van antennes en de toepassingen waar antennes voor worden gebruikt. De standmedewerkster kwam ons bedanken voor de genuanceerde informatie die wij publiceren over dit onderwerp. Daarnaast gaf ze aan dit soort beurzen altijd gemeden hadden maar omdat ze vorig jaar zagen dat wij er stonden, zij het ook wel aandurfden om hier voorlichting te komen geven. Een mooi compliment en een goede reden om samen met andere organisaties door te gaan met dit soort publieke voorlichting.
Hans1263 says
Placebo: “Waarom gebruikt de reguliere geneeskunde dat niet meer?”
Het toppunt van humor voor mij op deze dag.
Tegelijk een dieptepunt natuurlijk als je je de grenzeloze domheid, naiviteit en onwetendheid van deze zogenaamde haptonomen realiseert.
Hartelijk dank Björn!
Björn says
‘Misguided’ vind ik een mooie Engelse term daarvoor.
RV says
Goed werk, Bjorn. Ik ben trots op je. 🙂
Björn says
Graag gedaan maar het is gelukkig ook gewoon leuk om te doen ?
FVerweven says
Is iemand nog langs het antennebureau geweest met zijn smartphone (met/zonder beschermingssticker)?
Had wel interessant geweest wat hun bevindingen zijn:
“Op alle dagen is ook een medewerker van Agentschap Telecom aanwezig om ter plekke de elektromagnetische straling van aanwezige smartphones, laptops en wifi te meten. Op donderdag 2 en vrijdag 3 februari starten we hiermee om 14.00 uur, op zaterdag 4 februari vanaf 10.00 uur en op zondag 5 februari 11.00 uur.”
Het zou een goede ontwikkeling zijn als instituten als het RIVM/RVP ook wat meer naar buiten traden op dit soort evenementen waar gezondheid een item is.
mariannedo says
Op de gezondheidsbeurs hebben de bezoekers de beste supplementen van het jaar verkozen. kurkuma scoort goed.
Maar vitamine D heeft gewonnen.
http://www.nu.nl/gezondheid/4444998/vitamine-d-verkozen-supplement-van-jaar.html
Hans1263 says
De echte winst zit natuurlijk bij de leveranciers van deze voor het merendeel volstrekt onnodige “supplementen”.
mariannedo says
Vitamine D is oke, in veel gevallen en wel goed dat de mensch dit weet.
Aanvulling of toevoeging over kurkuma was ik vergeten, alsnog de nodige informatie dus,
http://www.kwakzalverij.nl/nieuws/kurkuma-is-een-hype-en-werkt-niet-tegen-alvleesklierkanker/
Hans1263 says
Bij hoeveel mensen denkt u dat vitamine D een noodzakelijke toevoeging is?
En dezelfde vraag bij kurkuma?
Renate1 says
@ Hans,
Kurkuma waarschijnlijk niet, maar over vitamine D ben ik wat minder zeker. Als ik naar het eetpatroon van m’n vader kijk, dan heb ik niet de illusie dat hij daarmee voldoende vitaminen en dergelijke binnenkrijgt en ik neem aan dat dit voor meer mensen geldt.
Hans1263 says
Bij gezonde mensen met een gevarieerde en evenwichtige voeding die regelmatig buiten zijn (en dan natuurlijk niet van top tot teen bedekt uit al dan niet religieuze overwegingen) zijn vitamine- en mineralensupplementen overbodig, zelfs in de winter.
Dit doet me denken aan iemand in mijn kennissenkring die veel rookte en eens tegen me opmerkte dat hij daarnaast maar veel producten met antioxydanten slikte.
Ik wil maar zeggen dat op een beetje normale manier leven en eten, en dat is echt niet erg moeilijk, veel aardiger is en bovendien gezonder dan de aanschaf van tabletjes. Het ging toch over een … gezondheidsbeurs?
Eelco_G says
Een terechte winnaar…
Vit. D tekort is beslist een veelvoorkomend verschijnsel.
Zie vooral ook de onderstaande links, die meer inzicht bieden.
http://ajcn.nutrition.org/content/85/3/649.full
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vitamine_D
Wilma S. says
Eelco_G :
Op basis waarvan? Die prijsvraag -verkapte sluikreclame- stelde niet al teveel voor (klik op online) Oppervlakkigheid troef met de hoofdbedoeling naderhand nieuwsbrieven/reclame te kunnen versturen:
(**) We zijn benieuwd wat het favoriete supplement van Nederland is. Stem je mee voor de Supplement van het Jaar verkiezing? Je maakt kans op een van de 10 GezondheidsBonnen ter waarde van € 75,-. Je kunt bij de stand van supplementinfo.nl of online stemmen op jouw geliefde vitamine, mineraal, kruid of ander voedingssupplement. Heb je baat bij visolie, vitamine D, foliumzuur, probiotica, curcuma, glucosamine of iets anders? We zijn benieuwd! (**)
Wilma S. says
Aanvullende info over die verkiezing:
http://www.denationalegezondheidsbeurs.nl/supplementinfo/
De bijbehorende site komt op mij niet zo vertrouwenwekkend over. Het is m.i. hoofdzakelijk spam en is het wat Hans ook zegt:
(**) De echte winst zit natuurlijk bij de leveranciers van deze voor het merendeel volstrekt onnodige “supplementen”. (**)
FVerweven says
Spam is toch echt ongewenste reclame die jou ongevraagd wordt toegestuurd of waarmee je geconfronteerd wordt op plekken die daarvoor niet zijn bestemd, zoals hier of op andere discussiefora. Het is jammer als alle reclame spam genoemd wordt, dat komt de bestrijding van spam niet ten goede.
Wikipedia:
“Spam is een verzamelnaam voor ongewenste berichten en is ook bekend als Unsolicited Commercial E-mail en Unsolicited Bulk E-mail. Onder deze term vallen ongewenste e-mails en reclameboodschappen op websites (onder andere fora). Spam is moeilijk te definiëren. Niet ieder initiatief van een persoon of organisatie om contact te leggen is spam. Spam onderscheidt zich van andere vormen van commerciële communicatie, omdat een bericht wordt gestuurd aan een groep die veel groter is dan de potentiële doelgroep.
Wilma S. says
Je hebt gelijk, maar wat is dan wel het goede woord indeze? Sluikreclame of toch nog iets anders? Ik vind het i.i.g. geen eerlijke gang van zaken.
FVerweven says
“Supplementinfo..nl is een onafhankelijk kenniscentrum over voedingssupplementen.”
Maar wel betaald door de branchevereniging natuurlijk.
Onafhankelijk kan best, maar een snel gevonden voorbeeld geeft al aan dat het vooral positief moet klinken:
“Werken voedingssupplementen?
Er is veel onderzoek gedaan naar gezondheidseffecten van voedingssupplementen en de actieve stoffen hierin. We komen steeds meer te weten over de rol en het nut van voedingssupplementen. Zo wisten we een aantal jaar geleden nog niet het belang van foliumzuur voor zwangere vrouwen. Nu is dat effect goed onderbouwd en beveelt de Nederlandse overheid dit ook aan.”
Het lijkt er zo op dat de Nederlandse overheid voedingssupplementen in het algemeen zelfs aanbeveelt, maar dat is natuurlijk absoluut niet zo.
“Onderzoekster Lucy Wills ontdekte in 1931[3] dat vlees en gistextract een positieve rol kunnen vervullen bij het voorkomen, verminderen of opheffen van bloedarmoede bij zwangere vrouwen. Deze ontdekking leidde vervolgens, eind jaren 30 tot de ontdekking dat foliumzuur in gist de factor is die voor dit effect verantwoordelijk is.” (Wikipedia)
Tja, dat heet dan “een aantal jaren geleden”. Waarom dat zo recent moet klinken is me even niet duidelijk, zou dat beter verkopen?
Ik weet niet wat voor naam je aan dit soort verkapte reclamesites moet geven, het lijkt me op zijn minst onder het kopje ‘sponsored media’ te vallen. Spam is toch meer gericht actief naar personen of communities berichten sturen i.p.v. een site die op inkomende bezoekers wacht.
Renate1 says
@ FVerweven
Over supplementen gesproken, ik meen dat er onlangs ook iets over voedingssupplementen bij de behandeling van crimineel gedrag in De Volkskrant stond.
http://www.volkskrant.nl/wetenschap/onderzoekers-justitie-kijk-bij-behandeling-jonge-crimineel-ook-naar-biologische-factoren~a4456708/
Wilma S. says
Gepost 00:02
Vervolg op het draadje dat begon met deze post:
Nu.nl kwam vanavond met mosterd na de maaltijd, maar beter laat dan helemaal niet:
http://www.nu.nl/gezondheid/4450581/voedingssupplementen-gezond-en-noodzakelijk-ze-echt.html
Voedingssupplementen: hoe gezond en noodzakelijk zijn ze nu echt?
Vitamine D, dat onder meer zorgt voor sterke botten en tanden, is zondag door duizenden stemmers verkozen tot Supplement van het Jaar. Of het slikken van zulke supplementen daadwerkelijk zin heeft, is echter de vraag.
Nu gezond eten en bewust bezig zijn met je voeding en levensstijl meer en meer een trend wordt, lijkt het verstandig om wat je binnenkrijgt aan te vullen met extra vitamines en mineralen. Toch is dat allesbehalve nodig, zegt Patricia Schutte, voedingsdeskundige bij Het Voedingscentrum, tegen NU.nl.
(**) ‘Gebruik vaak onnodig’
“Vitamine D is letterlijk het enige supplement dat naast gezonde voeding wordt aanbevolen aan bepaalde groepen, zoals zwangere vrouwen, baby’s, ouderen en mensen met een donkere huidskleur. Daarnaast wordt veganisten aangeraden extra vitamine B12, dat enkel te vinden is in dierlijke producten en onder meer nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen, te nemen. Behoor je niet tot één van die groepen, dan is het gebruiken van voedingssupplementen onnodig”, aldus Schutte.(**)
(**) Volgens Schutte is het niet nodig om supplementen enkel verkrijgbaar te maken op het advies van een huisarts of diëtist om onjuist gebruik te voorkomen. Wel is het volgens haar van belang dat duidelijk is dat mensen geen extra gezondheid hoeven te verwachten door extra vitamines te slikken. (**)
{vet door mij}