Cees Renckens schrijft columns voor Kloptdatwel. Van 1988 tot 2011 was hij voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Foto: Klaas Jaarsma

Cees Renckens schrijft columns voor Kloptdatwel. Van 1988 tot 2011 was hij voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Foto: Klaas Jaarsma

Solum? Daar heeft u vast nog nooit van gehoord. Daarom eerst wat informatie uit diverse bronnen over een wonderlijk geneesmiddel.

‘De Solumolie en de Moor Lavendel hebben extra’s: rijke sheabutter en jojobaolie + plantenaftreksels als lavendel, paardenkastanje, heermoes + enkele etherische olieën. De Solumolie en Moor Lavendel worden in Nederland voorgeschreven bij klachten als hooggevoeligheid en prikkelbaarheid. In de Duitstalige landen worden ze echter veelvuldig met grote effectiviteit gebruikt bij reumatische en oncologische pijnen’. (www.wikkelfee.nl)

‘Solum Uliginosum compositum bevat extracten van paardenstaart, turf en lavendel. De turf schermt af tegen (weers-) invloeden van buiten. De paardenstaart heeft door zijn hoge gehalte aan kwarts een sterke vormende kracht in zich, en de lavendel stimuleert vooral de warmteprocessen vanuit de stofwisseling’. (citaat uit het boek Rouwverwerking en rouwbegeleiding: sterven – rouwen – troosten door R. Zeylmans, antroposofisch psycho-sociaal therapeute, uitg. Christofoor)’

Op www.wikkelfee.nl valt voorts het volgende te lezen: ‘Turf bevat oeroude resten van het in hoogveen gemummificeerde wollegras. Een turflaag zorgt ervoor dat buiten, buiten blijft en binnen binnen. Wanneer je turf verstookt blijkt hoeveel warmte het in zich heeft. Veel mensen gebruiken deze olie om zich te beschermen tegen de vele prikkels en indrukken die op hen afkomen. Ook kinderen kunnen zeer onrustig en prikkelbaar zijn omdat ze zich niet voldoende kunnen afschermen’.

Het Engelstalige gedeelte van Wala.de vermeldt het volgende: ‘Required product information: *WALA Solum Öl. Indications according to the anthroposophical understanding of human beings and nature. These include: Stimulation of the warmth organisation and harmonisation of the sensitivity organisation, e.g. in rheumatic diseases, sensitivity to changes in the weather, spinal syndromes and nerve pain (neuralgia). Warning: Contains wool fat.’

Tuchtklacht afgewezen.

Over een injecteerbare vorm van Solum valt op internet niets te vinden, maar de antroposofisch huisarts, die zich 28 februari 2017 voor de Groningse tuchtrechter moest verantwoorden (ECLI:NL:TGZRGRO:2017:8), had er goede ervaringen mee en diende dat spul per intraveneuze injectie, direct in een lichaamsader, toe aan een achteraf verbouwereerde patiënt met gewrichtsklachten. Patiënte werd na de injectie ziek en koortsig en bezocht haar arts opnieuw, wilde haar toen geen hand meer geven en heeft haar onvrede over de Solum injectie geuit door onder meer door haar gemaakte schilderijen aan verweerster te laten zien waaruit zou blijken hoe verkracht zij zich voelde door de toediening van de injectie. De huisarts heeft daarop de overige lichamelijke klachten van klaagster beoordeeld en geconcludeerd dat er (wederom) geen sprake was van wondroos. De vrouw bracht vier klachten in tegen haar arts. Deze verweerde zich met de mededeling dat zij veel ervaring had met het intraveneus toedienen van het middel Solum. Het middel is volgens de arts een goede pijnstiller bij gewrichtsklachten en de bijwerkingen die klaagster beschrijft zijn haar niet bekend.

In de uitspraak worden alle klachten afgewezen, hetgeen misschien niet onbegrijpelijk is. Maar dat het tuchtcollege zich nergens verzet tegen het gebruik van Solum door de arts, dat acht ik absurd. Een arts, die de bizarre therapeutische claims van dit turfpreparaat voor zoete koek slikt en uitdraagt en bij chronische gewrichtsklachten deze turf uit haar ransel haalt en direct in de bloedbaan inspuit, zo’n arts kan toch nooit een adequaat functionerend arts zijn? Schrappen uit het BIG-register zou ik denken. Hetzelfde kan wat mij betreft gelden voor de apotheker, die deze rommel heeft afgeleverd. Het is volkomen onbegrijpelijk dat het Groningse tuchtcollege dit medisch obscurantisme door de vingers ziet.

Steun Kloptdatwel

Solum van WALA, de turf in de ransel van de antroposofische dokter 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.