Genomineerden voor de Meester Kackadorisprijs 2018 5De Vereniging tegen de Kwakzalverij zal op zaterdag 6 oktober bekend maken wie dit jaar de Meester Kackadorisprijs binnensleept. De prijs is bedoeld voor die instelling, persoon of onderneming die afgelopen jaar het meest heeft bijgedragen aan de verspreiding in daad, woord of geschrift van de kwakzalverij in Nederland.

Dit jaar staan er zeven genomineerden op de lijst die vandaag (6 sept.) bekend werd gemaakt. Een mooie selectie kandidaten of valt er wel wat op aan te merken? Wie mist er beslist op het lijstje en wie hoort er echt niet op thuis? Discussieer mee en geef uw keuze aan in de poll!

Bij de beoordeling van de lijst is het wel goed in het achterhoofd te houden wat de bedoeling van de prijs precies is. Die is niet in eerste instantie bedoeld om de ergste kwakzalver aan te wijzen. Op de website van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) staat het reglement. Uit de inleiding daarbij:

Hoewel daadwerkelijk actieve kwakzalvers niet worden uitgesloten, is nadrukkelijk ook gedacht aan personen/instellingen die via publiciteit, geldstromen, opleidingen, wet- of regelgeving, mantelorganisaties, rechtspraak of anderszins de kwakzalverij hebben bevorderd zonder daarbij zelf vuile handen te maken. Het kan zijn dat de bekroonde activiteiten willens en wetens zijn ondernomen, maar ook naïeve of bona fide inspanningen die wellicht onbedoeld de kwakzalverij hebben bevorderd, kunnen in aanmerking komen. Goed bedoeld is dus geen excuus!

De genomineerden

  1. Prof. mr. dr. Martin Buijsen (1963), hoogleraar gezondheidsrecht in Rotterdam, omdat hij zich in tv-programma Eenvandaag voorstander van betaling door een zorgverzekeraar betoonde van de hoge kosten die een patiënte met ‘chronische Lyme’ in België had gemaakt.
  2. Rapper Lange Frans vanwege de kletspraat die hij verspreidt over de gevaren van elektromagnetische velden en zijn promotie van onzinartikelen die je er tegen zouden beschermen (Floww).
  3. Wilfred Genee, schreef samen met zijn vrouw een  gezondheidsboek in samenwerking met A.Vogel.
  4. De Hogeschool Arnhem Nijmegen is genomineerd omdat de ‘Faculteit Economie en management’ een minor neurolinguïstisch programmeren (NLP) aanbiedt.
  5. Gelre ziekenhuizen, locatie Zutphen, omdat ze aan mensen die menen aan het zogenaamde electro-hypersensitiviteits syndroom (EHS) te lijden, aanbieden dat zij zich op poli of afdeling kunnen verplaatsen of kunnen gaan liggen binnen een stralingsbaldakijn, waardoor de patiënt wordt gesterkt in zijn fobie.
  6. NVM-mondhygiënisten, omdat ze cursussen en workshops van de orthomoleculaire mondhygiënist Yvonne Kort ruimhartig accrediteert.
  7. De Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde (Verenso). Deze wetenschappelijke vereniging geeft haar leden in overweging om in geval van probleemgedrag van demente patienten ‘tactiele prikkels toe te passen als acupressuur of therapeutic touch’.

Poll

Update: de oplettende lezer zal al wel gemerkt hebben dat er wat mis is met onze poll. De plugin die we daarvoor gebruiken heeft recent een forse update gekregen, zo ingrijpend dat de polls in de oudere versie het niet meer doen. En makkelijk bij de reeds uitgebrachte stemmen komen, gaat ook niet 🙁

Wat denkt de lezer van Kloptdatwel ervan? Daar zijn we uiteraard benieuwd naar. Geef uw commentaar in de reactiemogelijkheid hieronder en vul de poll in. Meteen stemmen als u uw mening al klaar hebt, maar wachten met stemmen kan natuurlijk ook om de overwegingen van andere commentatoren uw eerste oordeel mogelijk te laten beïnvloeden. De jury van de Meester Kackadorisprijs gaf in 2015 de prijs nog aan de winnaar van onze poll, maar  in 2016 en vorig jaar weken ze af. Wie weet beïnvloedt uw stem dit jaar stiekem toch weer de keuze van de winnaar! Poll sluit op 4 oktober 2018.

Update 5 oktober
De Hogeschool Arnhem Nijmegen is de al dan niet gelukkige winnaar.

Steun Kloptdatwel

Genomineerden voor de Meester Kackadorisprijs 2018 6Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.