Genomineerden voor de Meester Kackadorisprijs 2017 1De Vereniging tegen de Kwakzalverij zal op zaterdag 7 oktober bekend maken wie dit jaar de Meester Kackadorisprijs binnensleept. De prijs is bedoeld voor die instelling, persoon of onderneming die afgelopen jaar het meest heeft bijgedragen aan de verspreiding in daad, woord of geschrift van de kwakzalverij in Nederland.

Dit jaar staan er maar liefst veertien genomineerden op de lijst die op 14 september bekend werd gemaakt! Is het dit jaar zoveel erger gesteld met kwakzalverliefhebbers of gebrek aan optreden tegen kwakzalverij? Volgens de VtdK was er een “ongemeen groot aantal meldingen”. Een mooie selectie kandidaten of valt er wel wat op aan te merken? Wie mist er beslist op het lijstje en wie hoort er echt niet op thuis? Discussieer mee en geef uw keuze aan in de poll!

Bij de beoordeling van de lijst is het wel goed in het achterhoofd te houden wat de bedoeling van de prijs precies is. Die is niet in eerste instantie bedoeld om de ergste kwakzalver aan te wijzen. Op de website van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) staat het reglement. Uit de inleiding daarbij:

Hoewel daadwerkelijk actieve kwakzalvers niet worden uitgesloten, is nadrukkelijk ook gedacht aan personen/instellingen die via publiciteit, geldstromen, opleidingen, wet- of regelgeving, mantelorganisaties, rechtspraak of anderszins de kwakzalverij hebben bevorderd zonder daarbij zelf vuile handen te maken. Het kan zijn dat de bekroonde activiteiten willens en wetens zijn ondernomen, maar ook naïeve of bona fide inspanningen die wellicht onbedoeld de kwakzalverij hebben bevorderd, kunnen in aanmerking komen. Goed bedoeld is dus geen excuus!

De genomineerden

 1. BIT Magazine – dit magazine voor paardenliefhebbers besteedt vaak kritiekloos aandacht aan allerhande kwakzalverij.
 2. B & W, Utrecht – het gemeentebestuur gaat in zekere zin mee met de angstverhalen over gezondheidseffecten van zendmasten.
 3. CIRAN – revalidatie-instelling die de unieke behandelmethode ‘elementaire therapie’ aanbiedt, waar een weekend in een Tibetaans instituut voor een ‘seminar levenskunst’ deel van uitmaakt.
 4. Deventer Ziekenhuis – gaat haar patiënten complementaire zorg aanbieden. [18/9/2017 Deze nominatie blijkt op een misverstand te berusten: het ziekenhuis was voor hetzelfde ‘vergrijp’ ook al in 2015 genomineerd. Een nieuwsbericht uit 2015 werd nu ten onrechte als afkomstig van dit jaar gezien]
 5. Femme Amsterdam – verloskundigenpraktijk in Amsterdam Zuid, die tegen een fikse bijbetaling allerlei overbodige extra zorg aanbiedt, waaronder consulten bij de acupuncturist.
 6. Koninklijke Nederlandse Organisatie Verloskundigen (KNOV) – accrediteerde een homeopathie-opleiding van de Vereniging voor Verloskunde en Homeopathie in samenwerking met Nederlandse Vereniging voor Klassieke Homeopathie. [Maar dit is al eerder weer ingetrokken.]
 7. Verwijderd: Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) – een van de eisen van de periodieke herregistratie is dat een apotheker alternatieve geneesmiddelen als homeopathie en kruidengeneesmiddelen moet kunnen bereiden. [klopt niet volgens de KNMP 21/9/2017, van nominatielijst afgevoerd door de VtdK op 23/9/2017]
 8. Gerard de Korte, bisschop van Den Bosch – als eindverantwoordelijke voor de functie exorcist, die aan het bisdom door Frank As wordt vervuld.
 9. Merlijn Boekhandel in Haarlem – voor het aanbieden en aanprijzen van een berg aan gevaarlijke kwakzalversliteratuur.
 10. Nederlands Netwerk voor Lymfoedeem & Lipodeem (NL-Net) – geeft in hun blad Lymfologica veel ruimte aan kwakdenkers.
 11. Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Chirurgie (NVvCC) – omdat bijvoorbeeld de “perfide kwakzalver Oliver Groh” gewoon op hun ledenlijst staat.
 12. Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) – vanwege de accreditatie van enkele HBO-master opleidingen in de ‘manuele therapie’.
 13. Pulse Media Group – produceert bijlagen vol dubieuze aanprijzingen van commerciële zorgverleners die worden meegestuurd met periodieken als Arts & Auto, De Volkskrant, Elsevier, Management Team en Trouw.
 14. VaccinatieRaad – Een zogenaamd goed doel met ANBI-status dat misleidende informatie over vaccinaties verspreid.

De redenen voor nominatie staan uitgebreider op de site van de VtdK. De ‘gelukkige’ winnaar wordt op 7 oktober bekend gemaakt, voorafgaand aan het jaarlijkse middagsymposium van de VtdK.

Poll

Wat denkt de lezer van Kloptdatwel ervan? Daar zijn we uiteraard benieuwd naar. Geef uw commentaar in de reactiemogelijkheid hieronder en vul de poll in. Meteen stemmen als u uw mening al klaar hebt, maar wachten met stemmen kan natuurlijk ook om de overwegingen van andere commentatoren uw eerste oordeel mogelijk te laten beïnvloeden. De jury van de Meester Kackadorisprijs gaf in 2015 de prijs nog aan de winnaar van onze poll, maar vorig jaar weken ze af. Wie weet beïnvloed uw stem dit jaar stiekem toch weer de keuze van de winnaar! Poll sluit op 5 oktober 2017.

Steun Kloptdatwel

Genomineerden voor de Meester Kackadorisprijs 2017 2Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.