Kritische Franse blogger aangeklaagd door antroposofische artsen 1De voormalige antroposoof Grégoire Perra, die een kritische blog bijhoudt over de antroposofie, heeft het aan de stok met antroposofische artsen. Perra is door hen aangeklaagd wegens smaad. De antroposofische artsen claimen meer dan 35.000 euro schade te hebben opgelopen vanwege een blog over zijn ervaringen met de soms erg dubieuze praktijken van de antroposofische geneeskunde.

Het was eigenlijk een lezing die hij gaf voor GEMPPI, een club die kritisch kijkt naar sektes, en het stuk dat de antroposofen niet willen dat we het lezen staat hier: Mon expérience de la médecine anthroposophique.

Het lijkt me sterk dat de antroposofen een punt hebben tegen Perra. Hij noemt immers nergens namen van individuele artsen bij de voorbeelden die hij geeft. In het kort komt zijn kritiek erop neer dat antroposofische artsen eigenlijk geen goede artsen kunnen zijn, omdat hun denken is vertroebeld door de vaak occulte antroposofische ideeën.

Al eerder had Perra te maken met juridisch getreiter door antroposofen, in 2013 werd hij in een eerder proces vrijgesproken van alle aanklachten. Ook deze rechtszaak zal waarschijnlijk wel goed aflopen voor Perra, maar kosten zal hij wel moeten maken en daarom is hij een crowdfunding daarvoor gestart.

De aanleiding voor de aanklacht is volgens Perra echter niet direct dit specifieke stuk, maar eerder de ophef die ontstond rondom een artikel in Le Monde diplomatique in juli dit jaar waaraan hij meewerkte: L’anthroposophie, discrète multinationale de l’ésotérisme. Het artikel geeft een beeld van de antroposofische ideeën en ook invloed van de antroposofische beweging in de maatschappij via banken als Triodos. In het stuk wordt ook nadrukkelijk aandacht besteed aan een privéschool (Domaine du Possible) die in 2015 mede opgericht werd door Françoise Nyssen die enige tijd later minister van Cultuur was in Frankrijk. Als ik het goed begrijp, ging de ophef er voornamelijk over dat de school zich niet openlijk presenteert als een steinerschool maar dat leerlingen, zonder dat hun ouders daarvan op de hoogte waren, wel aan een bepaald quasi-religieus ritueel werden blootgesteld.

Voor meer informatie over de bizarre antroposofische geneesmiddelleer, zie ook het stuk ‘Het juiste niveau van domheid’ -De antroposofische geneesmiddelleer uit Skepter 16.3 (2005)


Update 26 november 2019
Op het blog van Perra valt te lezen dat er uiteindelijk door drie partijen aanklachten tegen hem zijn ingediend, naast de artsen hebben ook de federatie van Waldorf-scholen en een privé-persoon hem aangeklaagd. Ze eisen in totaal 94.000 euro. Twee van de aanklachten zijn in oktober afgewezen, maar de klagers zijn in beroep gegaan. De aanklacht van de antroposofische artsen is nog niet behandeld als ik het goed begrijp.

Steun Kloptdatwel

Kritische Franse blogger aangeklaagd door antroposofische artsen 2Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.