Vaak komen we zaken op internet tegen die niet groot genoeg zijn om een heel stuk over te schrijven of soms hebben we daar de tijd niet voor. Daarom willen wij in deze nieuwe rubriek een verzameling interessante of gewoon vermakelijke berichtjes van de afgelopen week met de lezers van Kloptdatwel delen. Leesvoer voor in het weekend!
- The Guardian: Call for retraction of 400 scientific papers amid fears organs came from Chinese prisoners
- de Volkskrant: Komt er een buitenaardse beschaving onze kant op?
- The Guardian: Flat Earth rising: meet the people casting aside 2,500 years of science
- The New York Times: ‘A Match Into a Can of Gasoline’: Measles Outbreak Now an Emergency in Washington State
- NRC: De grote Wikipedia-bewerkingsoorlogen
- The Guardian: The life and death of John Chau, the man who tried to convert his killers
- Salon: Teens with anti-vax parents seek out Reddit’s help to get secretly vaccinated
Stichting Skepsis en de Vereniging tegen de Kwakzalverij staan ook dit jaar weer met een stand op de Nationale Gezondheidsbeurs (van 7 t/m 10 februari). Op vrijdag was ik zelf aanwezig, via Twitter deelde ik wat impressies. Hier een selectie:
Vandaag breng ik een dagje door op de Nationale Gezondheidsbeurs. @skepsisnl en @kwakzalverij bieden er wat tegenwicht tegen de onzinverkopers die er ook staan. pic.twitter.com/ji4E9hrKMu
— Pepijn van Erp (@pjvanerp) February 8, 2019
Op de Gezondheidsbeurs moet je de gevoeligheid van je bullshitdetector wel een beetje bijstellen, anders raakt ie overbelast. pic.twitter.com/iSwy1HN60u
— Pepijn van Erp (@pjvanerp) February 8, 2019
Een raar gevormde buis, waar je volgens de standhouder alleen maar je telefoon ff doorheen hoeft te halen om die van gevaarlijke stralingsbelasting te ontdoen. pic.twitter.com/mfDSGWyhwn
— Pepijn van Erp (@pjvanerp) February 8, 2019
Kristallen en magneten in je kussen tegen de straling 's nachts… misschien zo meteen eens voorzichtig vragen hoe dat dan werkt. pic.twitter.com/a9Ltime3jT
— Pepijn van Erp (@pjvanerp) February 8, 2019
Hier kunnen ze denk het sterrenbeeld van je bloedcellen met een stroomstoot via je oog vaststellen…. pic.twitter.com/a4mXmGAAKa
— Pepijn van Erp (@pjvanerp) February 8, 2019
Tips zijn welkom! Mail gerust de redactie.
Jan Willem Nienhuys says
Vandaag in het ED en waarschijnlijk in allerlei AD-bladen:
3 pagina’s, groot opgemaakt “Boos? Nee, maar ik was eenzaam”, over Niels-Jan Verzijl,
die sinds de geboorte lijdt aan cerebrale parese van de zwaarste categorie.
Hij is vrijwel volkomen verlamd, en volgens ontwikkelingstherapeuten op het niveau van 1 jaar.
Zijn moeder Augusta helpt hem met Facilitated Communication. Niels-Jan volgt nu de mavo. Dat Niels-Jan kan spellen zou te danken zijn aan het kijken naar Sesamstraat.
Het allereerste zinnetje dat hij produceerde was: “kan ik straks weer lopen”.
Nu de communicatie op gang komt, schrijft hij regelmatig “Het is mijns inziens goed dat…”. Hij ziet slecht, kan niet focussen, maar heeft het vermogen tot blindtypen verworven: de ondersteunde hand wijst de letters aan zonder dat Niels-Jan er naar hoeft te kijken.
Treurig.
Jan Willem Nienhuys says
In het AD is het zo mogelijk nog prominenter opgemaakt. Een foto van een kwart pagina
op de voorzijde met link naar het verhaal in de Z-bijlage, en de hele voorzijde van de Z-bijlage ook nog eens een foto met onderschrift “Wonderkind” en
tekst: Niels-Jan (19) had volgens artsen de verstandelijke vermogensvan een baby. Niemand had in de gaten dat er een klein genie in hem schuilging. Hij gaf zichzelf jarenlang in stitle taalles en kwam twee jaar geleden opeens net prachtige volzinnen. “Nu wil ik bioloog worden.”
verder lezen:
https://www.gelderlander.nl/home/geestelijk-beperkte-niels-jan-blijkt-hartstikke-slim-boos-nee-maar-ik-was-eenzaam~aaed05b1/
FVerweven says
Zou Niels-Jan dezelfde taal- en stijlfouten maken als de facilitator?
Zouden de facilitators nooit gevraagd zijn een vraag te beantwoorden die alleen de patiënt kan antwoorden? “Welk dier stond op de kaart die ik je liet zien en verbaal heb toegelicht toen de facilitator even op de gang stond”?
Renate1 says
Mavo 3, bestaat dat nog? Is dat dan geen VMBO? Toch nauwelijks een niveau, waarop je iemand een genie zou kunnen noemen. Dan zou Nederland vol zitten met genieën.
Of zit het geniale in het feit dat hij dit niveau met z’n handicap en veel hulp van z’n faciliterende moeder, heeft weten te behalen. Een geniaal staaltje van bedrog, als je rekent dat facilitated communication inmiddels toch wel kan worden afgeschreven als een betrouwbare manier om te zien wat iemands capaciteiten zijn.
FVerweven says
Als je vanuit het niets, zonder kleuterschool, zonder basisschool met slechts 2 jaar huisonderwijs naar Mavo 3 kunt ben je geniaal. Of zou dat het niveau van de moeder zijn?
Renate1 says
Laten we het maar op het laatste houden.
FVerweven says
“Dit verhaal werd gisteren het meest gelezen én kreeg heel veel hartjes» Artsen dachten dat de gehandicapte Niels-Jan het verstand had van een baby. Na 17 eenzame jaren bleek hij juist hartstikke slim te zijn (AD, €0,59)”
(Blendle Krantenoverzicht)
FVerweven says
Weten we iets over de werkelijke aantallen Amerikaanse mazelengevallen? Ik heb de indruk dat alleen laboratorium-bevestigde gevallen gemeld worden, want die Amerikaanse aantallen zijn een lachertje vergeleken bij onze 12-jarige cyclus epidemieën van 20.000 zieken of meer.
Jan Willem Nienhuys says
Ik denk dat de Amerikaanse gevallen de werkelijke aantallen goed benaderen. In NL heb je het probleem dat er een omvangrijke populatie in de Bijbelgordel is die op een gegeven ogenblik ‘kritisch’ wordt. In de VS gaat de overheid achter elk geval aan: als een geval wordt gevonden, probeert men actief iedereen te vinden die met een besmettelijk geval in contact is geweest. Dat is zelfs bij een naar NL-maatstaven kleine epidemie ongelooflijk arbeidsintensief.
Bij onze laatste epidemie waren er trouwens 2640 gevallen gemeld. Er is wel het vermoeden uitgesproken dat maar 1 op de 10 gevallen werd doorgegeven aan de autoriteiten, maar daar is volgens mij weinig over bekend.
Renate1 says
Als ik de tweets van Pepijn van Erp zo zie, is die gezondheidsbeurs vooral goed voor de gezondheid van de lachspieren. Er wordt zo te zien aardig wat onzin verkocht en er zitten misschien ook nog wat serieuze lezingen tussen.
Zou de Nationale Gezondheidsbeurs niet wat kritischer moeten kijken naar hun exposanten?
Kunnen we vervolgens ook de aanhangers van een platte aarde en die van een holle aarde vinden op een geologiebeurs?
En misschien kunnen we op de vakantiebeurs ook wel een reisorganisatie voor reizen naar Middenaarde, of Zweinstein een kraam geven.
FVerweven says
[ Zou de Nationale Gezondheidsbeurs niet wat kritischer moeten kijken naar hun exposanten? ]
Misschien dat de beurs dan (net) onrendabel zou worden. Het is lastig te zien aan de exploitantenlijst, Pepijn zou beter kunnen inschatten welk percentage kwakzalverij is.
Renate1 says
Tja, dat kan ik moeilijk beoordelen, maar als je je presenteert als gezondheidsbeurs, zou je je naar mijn bescheiden mening toch niet moeten bezighouden met zaken die weinig of niets met gezondheidsbevordering te maken hebben, maar vooral bedoeld zijn om de zakken van de onzinverkopers te vullen.
Maarten Koller says
Ik schatte het dit jaar in als ongeveer 50/50
Richard R. says
Naja, geodes zijn immers ook hol … dus … (en nou hoop ik niet dat ik holle-aardemalloten hiermee op een idee heb gebracht …).
Renate1 says
En Ultima Thule is afgeplat.
https://nos.nl/artikel/2271311-ruimterots-ultima-thule-nog-gekker-dan-gedacht.html
FVerweven says
21 procent van de gasten bij DWDD is ongeschikt om over het gespreksonderwerp te praten.
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/08/regelmatig-zitten-er-ongeschikte-gasten-aan-de-talkshowtafel-a3653406
Jakob Bolk says
Wat weer een onzinpraat zeg, laten ze er maar meteen maar allemaal allochtone zenders van maken. Zijn we van dat gezeur af !
Hier in Nederland wordt een programma allang niet meer beoordeeld naar de inhoud en gespreksstof, nee, het aantal niet westerse sprekers aan tafel is belangrijker !
Hans1263 says
En wat denkt u van de heilige kijkcijfers? Kwaliteit doet er allang niet meer toe.
Jakob Bolk says
Daar kijk ik principieel niet naar, althans niet als onderwerpen als hun “heiligheid” aan de orde komen.
Hans1263 says
Ik kijk ook niet naar kijkcijfers, maar die spelen een cruciale rol bij het al dan niet voortzetten van programma’s, vooral bij de commerciële zenders. Met “heilige” hintte ik vanzelfsprekend op het commerciële – en dat alleen – belang van die cijfers voor o.a. de familie De Mol en consorten. De zooi die men je schaamteloos denkt voor te kunnen zetten, doet er niet toe. Bij de publieke omroep gaat men dezelfde kant op.
Renate1 says
De publieke omroep zit ergens misschien ook in een soort spagaat. Aan de ene kant moeten ze dingen brengen, die de commerciële zenders niet brengen en aan de andere kant wordt er wel degelijk naar de kijkcijfers gekeken, omdat de publieke omroep wel kijkers moet trekken. Daarom worden er flinke bedragen neergeteld voor de uitzendrechten van voetbalwedstrijden.
FVerweven says
Nog een bewijs dat Coen Vermeeren niks onderzoekt (en ook weinig weet of onthoudt):
Hij retweet een tweet van Call me Erwin @erwinc35.
Erwinc35 verwijst naar een bericht van 11 februari 2019 van Fenixx . org over de Greenpeace directeur die per vliegtuig tussen Amsterdam en Luxemburg pendelt. “Dat meldt de Nederlandse krant AD vandaag.” is de misleidende tekst.
Fenixx linkt op hun beurt weer door naar Hln . be naar een bericht uit … 2014!
Bravo Coen!
https://twitter.com/coenvermeeren/status/1095304876324724736
https://twitter.com/erwinc35/status/1095257660491030528
https://fenixx.org/2019/02/11/directeur-greenpeace-klimaatspijbelt-niet-neemt-het-vliegtuig-naar-zijn-werk/
https://www.hln.be/wetenschap-planeet/milieu/directeur-greenpeace-neemt-het-vliegtuig-naar-zijn-werk~a85f1e9b/
Jan Willem Nienhuys says
Het krantenbericht (uit 2014 dus) meldt dat het bovendien ging om tweemaal per maand. Dus per 40 werkdagen produceert hij 7 kg CO2 voor woon-werkverkeer per dag, overeenkomende met bijna 3 liter benzine per dag. Massa’s forenzen gebruiken meer, denk ik. Wie tussen Utrecht en Amsterdam met een benzineauto forenst gebruikt meer.
Afgaande op de cijfers in het bericht is de uitstoot als je over de afstand Ams-Lux vliegt ongeveer de helft van de uitstoot als je het per auto doet. De trein is natuurlijk daar weer de helft van maar wegens het ontbreken van een hogesnelheidslijn is de hoeveelheid tijd die je kwijt bent toch wel erg veel.
Met een hogesnelheidslijn die 300 km/u haalt zou je er natuurlijk in minder tijd zijn dan alleen al de tijd voor in- en uitchecken in een vliegtuig.
FVerweven says
Ik kan je berekening niet volgen, waarom “40 werkdagen”?
2x retour per maand is 2 x 14o kilo CO2 = 280 kilo CO2.
Gedeeld door gemiddeld 22 werkdagen per maand is 12,7 kilo CO2 per werkdag.
Jan Willem Nienhuys says
Je hebt gelijk, Ik had per ongeluk twee maanden gerekend.
Dan zou het equivalent zijn met dagelijks forenzen over een afstand van ongeveer 55 km (heen 55 en terug 55). Als je dat doet in auto die 1:17 rijdt, stoot je 16 kg CO2 per werkdag uit. Dat is meer dan die 12,7 kg die het per vliegtuig oper werkdag kost. Volgens mij is een vliegtuig een stuk zuiniger dan een auto. Bij een gemiddelde bezetting is de uitstoot van een vliegtuig minder dan de helft van die van een auto.